En ny era för Finnair Plus börjar 2024 och vi har besvarat några vanliga frågor | Finnair Finland
Blue Wings-berättelser

En ny era för Finnair Plus börjar 2024 och vi har besvarat några vanliga frågor

Den 9 mars 2024 blir Finnair Plus-programmet köpbaserat. Det innebär att du når nivåer och samlar lojalitetsvaluta baserat på hur mycket pengar du spenderar på flygresor och resetillval hos Finnair. Samtidigt inför vi Avios som vår nya lojalitetsvaluta och ger våra medlemmar nya förmåner.

Innan ändringarna träder i kraft fortsätter du att samla bonuspoäng och nivåpoäng och uppnår högre nivåer som tidigare. Även om Finnair Plus-programmet uppdateras, kommer många av de välbekanta förmånerna, belöningarna och möjligheterna att samla och använda din lojalitetsvaluta att förbli desamma. Du kan läsa mer om ändringarna här.

Vi har besvarat de vanligaste frågorna från våra medlemmar.

När träder ändringarna i kraft?

Ändringarna träder i kraft den 9 mars 2024. Från och med det datumet blir Finnair Plus köpbaserat och vi inför Avios som vår lojalitetsvaluta. Vi kommer också att införa nya milstolpsförmåner inom nivåerna och nya nivåpoänggränser.

Du kan nå nivåer baserat på antalet flygresor fram till slutet av februari. 

Vi har redan infört några av de nya förmånerna för Finnair Plus-medlemmar:

 • Vi förbättrade den digitala kundtjänsten för Gold-, Platinum- och Platinum Lumo-medlemmar i oktober 2023. Alla medlemmar i Finnair Plus Gold, Platinum och Platinum Lumo kan nu använda en prioriterad chattjänst, både i Finnairs mobilapp och online. Dessutom öppnade WhatsApp-tjänsten för Gold-medlemmar.
 • Vår nya meddelandeförmån för alla Finnair Plus-medlemmar infördes i början av november 2023 på flyg inom Europa som trafikeras med våra A321, A320- och A319-flygplan.
 • Vi har även förbättrat tillgängligheten för bonusplatser och alla Finnair Plus-medlemmar kan redan nu boka dessa platser på flyg som trafikeras fr.o.m. 1 februari 2024. 

Kommer Finnair Plus fortsätta att vara Finnairs stamkundsprogram?

Finnair Plus fortsätter att vara Finnairs stamkundsprogram.

Vad betyder lojalitetsvaluta?

Lojalitetsvaluta i Finnair Plus avser den valuta du samlar baserat på dina köp. Med valutan kan du till exempel köpa flyg och resetillval.

Bonuspoäng har fram till nu varit vår lojalitetsvaluta, men den 9 mars 2024 kommer dina bonuspoäng att omvandlas till Avios.

Vilka är de nya nivåpoänggränserna?

Vi har reviderat nivåpoänggränserna som krävs för att nå olika nivåer för att återspegla den nya utgiftsbaserade tilldelningen av nivåpoäng. De nya nivåpoänggränserna är:

 • Finnair Plus Silver – 15 000 nivåpoäng
 • Finnair Plus Gold – 45 000 nivåpoäng
 • Finnair Plus Platinum – 80 000 nivåpoäng
 • Finnair Plus Platinum Lumo – 300 000 nivåpoäng (varav minst 250 000 insamlade från Finnair)

De nya nivåpoänggränserna träder i kraft den 9 mars 2024.

Min personliga uppföljningsperiod avslutas i maj 2024. Kommer nivåförmånerna att ändras mitt i uppföljningsperioden?

Tillsammans med ändringarna ger vi våra medlemmar nya förmåner, uppdaterar internetpaketen för Finnair Plus Gold- och Platinum-medlemmar samt förenklar uppgraderingsförmånerna.

Vi förbättrade den digitala kundtjänsten för Gold-, Platinum- och Platinum Lumo-medlemmar redan i oktober 2023. Alla medlemmar i Finnair Plus Gold, Platinum och Platinum Lumo kan nu använda en prioriterad chattjänst, både i Finnairs mobilapp och online. Dessutom öppnade WhatsApp-tjänsten för Gold-medlemmar.

Vår nya meddelandeförmån – en kostnadsfri internetanslutning för att skicka meddelanden – för alla Finnair Plus-medlemmar, infördes i början av november på flyg inom Europa som trafikeras med våra A321, A320- och A319-flygplan. 

Vi har även förbättrat tillgängligheten för bonusplatser och alla Finnair Plus-medlemmar kan redan nu boka dessa platser på flyg som trafikeras fr.o.m. 1 februari 2024. 

Finnair Plus Gold- och Platinum-medlemmarnas Browse-paket på 30 minuter kommer att uppdateras till ett Stream-paket på 30 minuter på kortdistansflyg som trafikeras med Airbus A319, A320 och A321-flygplan. Den här förmånen blir tillgänglig den 1 februari 2024. Finnair Plus Gold- och Platinum-medlemmar får tillgång till det uppdaterade internetpaketet direkt den 1 februari 2024.

Vi inför milstolpar som en ny förmån och framöver belönas du när du når dessa milstolpar. Du kan börja samla milstolpsbonusar från din egen medlemsnivå direkt efter den 9 mars 2024 – du behöver inte vänta på att en ny uppföljningsperiod ska börja. Observera att vi inte kommer att belöna dig med milstolpsbonusen under den pågående uppföljningsperioden om du redan har uppnått gränsen för milstolpen.

Finnair Plus Gold-, Platinum- och Platinum Lumo-medlemmar kan använda sina befintliga uppgraderingsförmåner för flyg inom Europa och på långdistansflyg tills de förfaller. Du får nya uppgraderingsförmåner när uppföljningsperioden börjar igen efter den 9 mars 2024.

Kommer jag att behålla min aktuella nivå om min uppföljningsperiod börjar om först efter att ändringarna har trätt i kraft?

Den 9 mars 2024 omvandlar vi ditt poängläge med ett förhållande på 3:2 för att motsvara de nya nivåpoänggränserna. Det innebär att till exempel 30 000 nivåpoäng blir 20 000 nivåpoäng. Efter omvandlingen behåller du den nivå du befinner dig på vid den tidpunkten eller uppnår en högre nivå. Din nivå granskas igen i slutet av den pågående uppföljningsperioden.

Kommer min uppföljningsperiod att ändras?

Din uppföljningsperiod förblir densamma och det sker inga ändringar av Finnair Plus-medlemmarnas uppföljningsperioder.

Om din nuvarande uppföljningsperiod exempelvis avslutas den 31 maj 2024, börjar nästa uppföljningsperiod som vanligt den 1 juni 2024. 

Hur samlar jag nivåpoäng och Avios på flygresor som bokades hösten 2023 inför sommaren 2024?

När du reser med ett flyg som trafikeras och marknadsförs av Finnair samlar du nivåpoäng och Avios baserat på biljettyp eller bokningsklass och region. Du hittar de uppdaterade tabellerna här.

Och om du flyger med våra samarbetande flygbolag samlar du nivåpoäng och lojalitetsvaluta baserat på reseklass, bokningsklass och flygsträcka i miles. Observera att flygbolagskoden på biljetten måste vara ”MARKETING CARRIER” och flyget måste trafikeras av ett samarbetande flygbolag för att du ska kunna samla nivåpoäng och Avios. Om det samarbetande flygbolaget inte ingår i oneworld-alliansen kan du endast samla Avios, inte nivåpoäng.

Kan jag samla nivåpoäng och Avios för flygresor som jag betalat för, men inte själv genomfört?

Den nuvarande regeln ändras inte: du kan bara samla nivåpoäng och Avios för dina egna flygresor. Du kan alltså inte samla nivåpoäng eller Avios för andra personers flygresor även om du har betalat för dem.

Samlar jag också nivåpoäng baserat på hur mycket pengar jag spenderar?

Ja, när du reser med flyg som marknadsförs och trafikeras av Finnair, samlar du nivåpoäng baserat på hur mycket pengar du spenderar på flygresan och resetillvalen (exklusive skatter, avgifter, andra flygplats- och serviceavgifter samt köp av resetillval som görs ombord på flyget eller i anslutning till ett bonusflyg).

Du samlar nivåpoäng på flyg som marknadsförs eller trafikeras av ett samarbetande flygbolag i oneworld, baserat på reseklass, bokningsklass och flygsträcka i miles.

Du kan även samla nivåpoäng med ditt Finnair Visa Credit-kort när du handlar för minst 1 500 € under en kalendermånad.

Hur samlar jag Avios framöver?

 • På köp av flygresor och resetillval med Finnair baserat på spenderade pengar (exklusive skatter, avgifter (undantaget eventuell tilläggsavgift som fastställs av flygbolaget), andra flygplats- och serviceavgifter samt köp av resetillval som görs ombord på flyget eller i samband med ett bonusflyg).
 • På flygresor som marknadsförs eller trafikeras av ett samarbetande flygbolag baserat på reseklass, bokningsklass och flygsträcka i miles.
 • På köp som gjorts med Finnair Visa Credit-kort.
 • På tjänster med Finnair Plus-partner.

Innebär den här ändringen att om jag köper en flygresa med Finnair som kostar 79 euro så samlar jag 79 nivåpoäng och Avios?

När du bokar flyg hos Finnair framöver, samlar du nivåpoäng och Avios både för flygbiljetter och resetillval. Utöver baspriset för flygbiljetten samlar du Avios och nivåpoäng på den eventuella tilläggsavgift som fastställs av flygbolaget. Om en sådan tilläggsavgift ingår i flygbiljetten hittar du den i prisfördelningen under Skatter, avgifter och flygbolagsavgifter som tilläggsavgift. Skatter, andra avgifter samt flygplats- och serviceavgifter dras av från priset. Det återstående beloppet multipliceras med varje nivås egen multiplikator för att få fram det antal nivåpoäng och Avios som du samlar.

Anta som exempel att du bokar ett flyg som kostar 79 €. Av de 79 € föreställer vi oss att 25 € är skatter, andra avgifter samt flygplats- och serviceavgifter. Det innebär att du drar av 79 € – 25 € = 54 €.

Återstående 54 € multipliceras med multiplikatorn för din nivå:

 • Finnair Plus Basic-medlemmar (multiplikator 6) samlar 324 nivåpoäng och Avios
 • Finnair Plus Silver-medlemmar (multiplikator 7) samlar 378 nivåpoäng och Avios
 • Finnair Plus Gold-medlemmar (multiplikator 8) samlar 432 nivåpoäng och Avios
 • Finnair Plus Platinum-medlemmar (multiplikator 9) samlar 486 nivåpoäng och Avios
 • Finnair Plus Platinum Lumo-medlemmar (multiplikator 10) samlar 540 nivåpoäng och Avios

Kan jag samla Avios och nivåpoäng på Finnairs bussförbindelser till Tammerfors och Åbo?

Du kan samla nivåpoäng och Avios på Finnairs partnerbusstjänster (AY9601–AY9602 och AY9605–AY9606) mellan Tammerfors eller Åbo och Helsingfors-Vanda flygplats när det bokas i anslutning till flygresor med Finnair.

Dina nivåpoäng och Avios baseras på bussbiljettens pris (exklusive skatter). Om du köper bussbiljetten online utan anslutningsflyg eller köper direkt från busschauffören får du inga nivåpoäng eller Avios.

Kan jag samla Avios på tilläggsavgifterna för bonusflyg?

Du kan inte samla nivåpoäng och Avios på bonusflyg, och inte heller på tilläggsavgifter eller resetillval som köpts i samband med bonusflyg.

Hur många Avios samlar jag per spenderad euro?

Varje medlemsnivå har sin egen multiplikator. Som medlem samlar du nivåpoäng och Avios baserat på multiplikatorn när du köper flygresor och resetillval hos Finnair. Multiplikatorn är densamma för nivåpoäng och Avios. På så sätt kommer du alltid att samla samma antal nivåpoäng och Avios på dina köp av flygresor och resetillval hos Finnair. 

Nivåmultiplikator:

 • Finnair Plus Basic – 6 
 • Finnair Plus Silver – 7 
 • Finnair Plus Gold – 8 
 • Finnair Plus Platinum – 9
 • Finnair Plus Platinum Lumo – 10

Hur många nivåpoäng och Avios samlar jag om jag betalar mina flygbiljetter och resetillval i en annan valuta än euro?

Om du köper dina flygbiljetter och resetillval i en annan valuta än euro (t.ex. i USD, GBP eller SEK) konverteras det totala beloppet för ditt köp (exklusive skatter, avgifter och andra flygplats- och serviceavgifter) först till euro och multipliceras sedan med din nivås multiplikator.

Jag flyger främst på inrikesflyg (inom Finland) och kortdistansflyg i Europa. Kan jag nå en högre nivå?

Det är fortfarande möjligt att nå högre nivåer, även om du huvudsakligen flyger inrikes eller på andra kortdistansflyg. Att främst handla på Finnair gör att Avios och nivåpoäng samlas och om du till exempel föredrar våra mer flexibla Classic- och Flex-biljetter genereras fler nivåpoäng tack vare deras högre pris. Framöver samlar du även nivåpoäng för flygrelaterade köp av resetillval. Dessutom kan våra medlemmar baserade i Finland samla nivåpoäng med sina Finnair Visa Credit-kort.

Kan jag köpa Avios?

Ja, framöver kan du köpa Avios i Finnair Shop på samma sätt som du för närvarande kan köpa bonuspoäng.

Kan jag växla in Avios mot nivåpoäng?

Finnair Plus-medlemmar kommer även fortsättningsvis att kunna växla in lojalitetsvaluta (Avios) mot nivåpoäng. Du kommer att kunna växla 3 Avios mot 1 nivåpoäng.

Det maximala antalet nivåpoäng som går att växla in baseras på din aktuella nivå vid inväxlingstillfället. När vi har infört Avios

 • Basic- och Silver-medlemmar kan växla till sig upp till 7 500 nivåpoäng.
 • Gold-medlemmar kan växla till sig upp till 22 500 nivåpoäng.
 • Platinum- och Platinum Lumo-medlemmar kan växla till sig upp till 40 000 nivåpoäng.

Observera att nivåpoäng från växling inte räknas som nivåpoäng som samlats in på flygresor med Finnair, vilket är ett krav för Platinum Lumo-status.

Kan jag överföra mina befintliga Avios till mitt Finnair Plus-konto?

Senare under våren 2024, när Finnair Plus har infört Avios som ny lojalitetsvaluta, kan du överföra dina Avios mellan Finnair Plus- och British Airways Executive Club-konton med förhållandet 1:1. Dessutom kan du länka ditt British Airways Executive Club-konto till Qatar Airways Privilege Club- eller Iberia Plus-kontot och överföra dina befintliga Avios till ditt Finnair Plus-konto.

Vad innebär det att mina bonuspoäng ska konverteras till Avios med ett förhållande på 3:2?

Den 9 mars 2024 omvandlas alla dina bonuspoäng automatiskt till Avios med ett förhållande på 3:2. Det betyder exempelvis att 6 000 bonuspoäng blir 4 000 Avios.

I samband med bytet till Avios uppdaterar vi poängpriserna för våra produkter och tjänster. Priserna ändras i genomsnitt med ett förhållande på 3:2, men en del priser kan öka eller minska istället för att följa den exakta omvandlingen på 3:2.

Kommer värdet på mina bonuspoäng att minska?

Värdet på dina befintliga bonuspoäng ändras inte när vi byter till Avios.

Ändras Finnair Plus nivåmedlemmars bagageförmåner i samband med ändringen? 

Ändringen påverkar inte bagageförmånerna, de förblir desamma som tidigare. 

Behåller Platinum- och Platinum Lumo-medlemmarna möjligheten att ge bort Gold-medlemskap i present? 

Ändringen påverkar inte förmånen. Finnair Plus Platinum- och Platinum Lumo-medlemmar kan fortsätta att ge bort Gold-medlemskap i present.

Kommer det fortfarande gå att växla in uppgraderingsförmåner mot två-för-en Classic-bonusresor?

Ja, den här förmånen förblir densamma. Du kan växla in fyra uppgraderingsförmåner mot två-för-en Classic-bonusresor på Finnairs reguljärflyg i ekonomiklass eller Premium Economy-reseklass.

Kan jag fortsätta att samla Avios och nivåpoäng med mitt Finnair Visa Credit-kort?

Du kan fortsätta att samla Finnair Plus-programmets lojalitetsvaluta, Avios, med ditt Finnair Visa Credit-kort. När vi inför Avios kommer vi att uppdatera samlandet av lojalitetsvaluta: Finnair Plus Basic-medlemmar får 1,7 Avios per euro och Finnair Plus Silver-, Gold-, Platinum- och Platinum Lumo-medlemmar får 2 Avios per euro.

Du kan även fortsätta att samla nivåpoäng med Finnair Visa Credit. Du får 300 nivåpoäng när du handlar för minst 1 500 € under en kalendermånad.*

Vad innebär det att ni förenklar uppgraderingsförmånerna för Gold-, Platinum- och Platinum Lumo-medlemmar. 

Du kommer fortfarande att få samma antal uppgraderingsförmåner som tidigare. Förenklingen innebär att uppgraderingsförmånerna för långdistansflyg och resor inom Europa inte längre kommer att separeras. Framöver behöver du inte kontakta kundtjänst för att växla in nya uppgraderingsförmåner, till exempel om du vill använda dina uppgraderingsförmåner för långdistansflyg för att uppgradera din reseklass på flyg inom Europa.

Dessutom får Finnair Plus Gold-, Platinum- och Platinum Lumo-medlemmar ytterligare uppgraderingsförmåner när milstolparna nås.

Vad innebär det att även priserna uppdateras i Avios med samma 3:2-förhållande som används för att konvertera bonuspoäng till Avios?

Du kan använda lojalitetsvaluta för att betala för dina flygresor och resetillval med Finnair, bonusresor, uppgraderingar av reseklass och Finnair Plus-partners tjänster. När vi konverterar vår lojalitetsvaluta från Finnair Plus-bonuspoäng till Avios uppdaterar vi även priserna för våra produkter och tjänster. Priserna ändras i genomsnitt med ett förhållande på 3:2, men en del priser kan öka eller minska istället för att följa den exakta omvandlingen på 3:2.

Vad är ett Lounge-pass?

Ett Lounge-pass är en milstolpsförmån för Finnair Plus Silver-medlemmar. Silver-medlemmar kan också köpa ett Lounge-pass i Finnair Shop

Ett Lounge-pass ger en person rätt till ett lounge-besök på Helsingfors-Vanda flygplats, antingen i Finnair Business Lounge i området för länder utanför Schengen-området, eller i Finnair Lounge i området för länder inom Schengen-området.

Lounge-passet kan användas i anslutning till vilket Finnair-flyg som helst (AY-kod på biljetten och flyget trafikeras av Finnair eller Norra) genom att du går till loungen och ber om tillträde.


Gå till sidan: En ny era för Finnair Plus börjar 2024 och vi har besvarat några vanliga frågor