Förberedelser inför familjeresor | Finnair Finland

Förberedelser inför familjeresor

På den här sidan hittar du användbar information och länkar om vår måltidsservice, inklusive förbeställda måltider, sittplatser, bagagebestämmelser, barn som reser ensamma och resedokument som krävs.

Förbeställda måltider för barn

Beroende på destination och reseklass varierar vårt koncept för måltider ombord. För att underlätta resan och se till att ditt barn får den godaste maten ombord kan du förbeställa en måltid. Beroende på destination omfattar vårt förbeställningsutbud allt från goda smörgåsar till särskilda barnmåltider och en välsmakande Burger Feast-måltid. Du kan förbeställa måltider i Hantera bokning eller i Finnair-appen.

Förbeställ måltider

Bokning av sittplatser

Vi ser alltid till att barn sitter bredvid en av sina föräldrar under flygresan. Vi kan dock inte garantera att hela familjen får sitta bredvid varandra. Om du vill försäkra dig om att alla familjemedlemmar har sittplatser bredvid varandra rekommenderar vi att du väljer och köper sittplatser i förväg i Hantera bokning eller i Finnair-appen.

Observera att alla ombord måste sitta på sin egen sittplats under hela flygresan, inklusive alla barn utom spädbarn under 2 år.

På alla Finnairs långdistansflyg finns några barnkorgar. Om du vill använda en barnkorg bokar du en lämplig sittplats för en barnkorg via Hantera bokning eller i Finnair-appen. Om du har köpt flygresan eller semesterpaketet hos en researrangör kan du fortfarande köpa en sittplats i Hantera bokning eller i Finnair-appen.

Du kan ta med dig ett eget babyskydd eller en bilbarnstol om ditt barn är under 7 år och du har reserverat en sittplats åt barnet ombord. Läs säkerhetskraven nedan.

Observera att om du vill att ditt barn mellan 0–2 år ska ha en separat sittplats och få mer plats ombord för familjen kan du boka en biljett för spädbarn via vår kundtjänst.

Resa i vår förnyade businessklass på långdistansflyg

Observera att de nya sätena i businessklass på våra A350- och A330-flygplan inte har stöd för användning av en barnstol. Alla barn som har fyllt 2 år måste använda vanligt säkerhetsbälte och kunna sitta själv på sin sittplats under hela flygresan. På grund av Air Lounge-sätets skaldesign är det inte möjligt att nå barnet från en annan sittplats när skylten för säkerhetsbältet är på. Dessutom får endast en person sitta på varje sittplats (utom spädbarn under 2 år).

Om ett barn inte kan sitta på sin plats och använda säkerhetsbältet på rätt sätt, kan vår kabinbesättning behöva flytta barnet och föräldern till en annan reseklass om det finns platser tillgängliga. Detta för att garantera allas säkerhet.

Vår nya Premium Economy-reseklass är också ett bra val när du reser med små barn på långdistansflyg.

Kontrollera att din barnstol är godkänd för användning på flyg (”use in aircraft”). Det finns en etikett eller text på barnstolen, och tillverkarens handbok innehåller instruktioner för hur den monteras på ett flygplanssäte. Det kan skilja sig från monteringen i en bil. Ta med dig tillverkarens instruktioner, så att kabinbesättningen kan se hur den ska monteras korrekt. 

Det är viktigt att förstå att vi inte kan garantera att din barnstol är kompatibel med flygplanssätet. I våra flygplan med bred flygplanskropp är de flesta av sätena i businessklass utrustade med ett bälte för krockkudde och därför kan barnstolar inte användas i de sätena. Om barnstolen inte passar i sätet eller inte kan monteras säkert läggs den i förvaringsutrymmet ovanför sätena eller i flygplanets lastutrymme.

Sittplatser vid fönster är de bästa platserna för en barnstol, men det kan fungera med andra platser om barnstolen inte hindrar åtkomst till gången.

Barnstolen eller bilbarnstolen måste vara certifierad och den måste vara godkänd för användning vid transport på något av följande sätt:

 • Barnstolar godkända för användning i flygplan enligt ETSO-C100c (European Technical Standard Order) om ACSD (Aviation Child Safety Device).
 • Barnstolar godkända av EASA via ett typcertifikat eller ett kompletterande typcertifikat.
 • Barnstolar godkända för användning i motorfordon, baserat på den tekniska standarden:
  • UN Standard ECE R44-04 (eller 03), eller ECE R129 med respektive ”ECE R”-etikett. Barnstolen måste också vara godkänd för användning i flygplan baserat på den tekniska standarden: 
  • Tyska ”Qualification Procedure for Child Restraint Systems for Use in Aircraft” (TÜV/958-01/2001) med etiketten ”For Use in Aircraft”
  • ELLER
  • Annan teknisk standard som godtas av den behöriga myndigheten. Barnstolen ska ha en kvalificeringssymbol som visar att den får användas i flygplan. 
 • Barnstolar godkända för användning i motorfordon och flygplan enligt kanadensiska CMVSS 213/213.1 med respektive etikett.
 • Barnstolar godkända för användning i motorfordon och flygplan enligt USA:s FMVSS No 213 och med en eller två etiketter med följande två meningar:
  • ”THIS CHILD RESTRAINT SYSTEM CONFORMS TO ALL APPLICABLE FEDERAL MOTOR VEHICLE SAFETY STANDARDS”.
  • i röd text ”THIS RESTRAINT IS CERTIFIED FOR USE IN MOTOR VEHICLES AND AIRCRAFT”. 
 • Barnstolar godkända för användning i motorfordon och flygplan enligt Australien/Nya Zeelands tekniska standard AS/NZS 1754:2013, med texten ”For Use in Aircraft” på etikettens gröna del. 
 • Barnstolar tillverkade och provade enligt andra tekniska standarder som motsvarar dem som anges ovan. Enheterna ska vara märkta med en tillhörande kvalificeringssymbol som visar den kvalificerande organisationens namn och ett specifikt ID-nummer relaterat till det associerade kvalificeringsprojektet. Den kvalificerande organisationen ska vara en kompetent och oberoende organisation som är godtagbar för den behöriga myndigheten.
Boka sittplatser

Tillåtet bagage och köp av extrabagage

Ibland kan extrabagage behövas när du reser med familjen. Du kan köpa till extrabagage i förväg i Hantera bokning eller i Finnair-appen.

Incheckat bagage

För barnbiljetter ingår samma tillåtna mängd incheckat bagage som för vuxna i samma reseklass. För spädbarn (0–2 år) tillåts inget handbagage, men de får ha ett incheckat bagage vid resa med biljettyp Classic eller Flex. Observera att biljettyperna Superlight och Light inte har någon tillåten mängd incheckat bagage. Oavsett reseklass får incheckat bagage för spädbarn väga högst 23 kg. Men förutom bagaget får barn och spädbarn alltid resa med en hopfällbar barnvagn och barnstol, även när de reser med en Economy Superlight och Light-biljett som inte inkluderar incheckat bagage.

Större barnvagnar transporteras som incheckat bagage utan extra avgift. Om barnvagnen kan tas isär ska den delas upp i två delar. Varje del ska packas i en plastpåse eller annan form av skydd. Vid incheckningsdiskarna på Helsingfors-Vanda flygplats finns tunna plastpåsar som skyddar din barnvagn.

Handbagage

Den tillåtna mängden handbagage är densamma för barnbiljetter som för vuxenbiljetter. Spädbarn utan reserverad sittplats har dock ingen egen tillåten mängd handbagage, med undantag för en hopfällbar sittvagn och en barnstol. Du får också ta med dig tillräckligt med mjölkersättning och barnmat i kabinen för hela resan.

En hopfällbar sittvagn får tas med in i kabinen om den inte överskrider storleks- och viktgränserna för handbagage. Den räknas då som en del av handbagaget. I det här fallet räknas sittvagnen som en kabinväska, och utöver den får du ta med en liten väska (handväska eller liten väska för bärbar dator) i kabinen, och den måste placeras under sätet framför dig. Om din biljettyp är Superlight kan du ta med barnvagnen utan extra kostnad utöver den lilla väska som ingår i bagagetilldelningen för Superlight.

Köp extrabagage

Barn som reser ensamma

Finnair erbjuder en assistanstjänst för barn som reser ensamma. Om du inte kan följa med ombord på flyget tar vi hand om barnet hela vägen från avgångsflygplatsen till destinationsflygplatsen. Assistanstjänsten för barn som reser ensamma är obligatorisk för 5–11-åriga barn och finns även för 12–17-åriga ungdomar som reser ensamma på Finnair-flygningar.

Resedokument

Beroende på destination behöver alla resenärer, inklusive barn och spädbarn, antingen ett pass eller annan typ av identifikation för resan. Andra resedokument som krävs varierar beroende på destinationsland. Om ditt barn reser ensamt eller i sällskap med endast en förälder eller vårdnadshavare kan vissa länder kräva ett resetillstånd från föräldrar eller vårdnadshavare. Läs mer om resedokument och se ett exempel på ett skriftligt medgivande (PDF).

Gå till sidan: Förberedelser inför familjeresor