Förberedelser inför familjeresor | Finnair Finland

Förberedelser inför familjeresor

På den här sidan hittar du användbar information och länkar om vår måltidsservice, inklusive förbeställda måltider, sittplatser, bagagebestämmelser, barn som reser ensamma och resedokument som krävs.

Förbeställda måltider för barn

Beroende på destination och reseklass varierar vårt koncept för måltider ombord. För att underlätta resan och se till att ditt barn får den godaste maten ombord kan du förbeställa en måltid. Beroende på destination omfattar vårt förbeställningsutbud allt från goda smörgåsar till särskilda barnmåltider och en välsmakande Burger Feast-måltid. Du kan förbeställa måltider i Hantera bokning eller i Finnair-appen.

Förbeställ måltider

Boka sittplatser

Vi ser alltid till att barn sitter bredvid en av sina föräldrar under flygresan. Vi kan dock inte garantera att hela familjen sitter bredvid varandra. Om du vill se till att alla familjemedlemmar får platser bredvid varandra rekommenderar vi att du väljer och köper platserna i förväg via Hantera bokning eller i Finnair-appen.

Alla interkontinentala Finnair-flyg har några barnkorgar ombord. För att kunna använda en barnkorg måste du boka en lämplig plats via Hantera bokning eller i Finnair-appen. Om du har köpt flygresan eller semesterpaketet hos en researrangör kan du fortfarande köpa sittplats i Hantera bokning eller i Finnair-appen.

Observera att om du vill att ditt 0–2-åriga barn ska ha en separat sittplats och få mer plats ombord för familjen kan du boka en biljett för spädbarn via vår kundtjänst.

Boka sittplatser

Tillåtet bagage och köp av extrabagage

Ibland kan extrabagage behövas när du reser med familj. Du kan köpa extrabagage i förväg via Hantera bokning eller i Finnair-appen.

Incheckat bagage

Barn har samma tillåtna mängd incheckat bagage som vuxna i samma reseklass. Spädbarn (0–2 år) har ingen tillåten mängd handbagage, men kan ha ett incheckat bagage när de reser med biljettyp Classic eller Flex. Observera att biljettypen Light inte har någon tillåten mängd bagage. Oavsett reseklass begränsas incheckat bagage för spädbarn till max 23 kg. Dessutom får barn och spädbarn alltid ha en hopfällbar sittvagn och barnstol, även när de reser med en Economy Light-biljett som inte inkluderar incheckat bagage.

Större barnvagnar fraktas som incheckat bagage kostnadsfritt. Barnvagnar som kan tas isär bör tas isär i två delar. Packa varje del i en plastpåse eller i något annat skyddande material. Det finns tunna plastpåsar som skyddar barnvagnen vid incheckningsdisken på Helsingfors-Vanda flygplats.

Handbagage

Tillåten mängd handbagage är densamma för barn som för vuxna. Spädbarn utan reserverad sittplats har dock ingen egen tillåten mängd handbagage, förutom en hopfällbar sittvagn och en barnstol. Du kan också ta med tillräckligt med mjölkersättning och barnmat i kabinen för hela resan.

Du kan ta med dig en hopfällbar sittvagn in i kabinen om den inte överskrider storleks- och viktbegränsningarna för handbagage. Den kan då medföras som en del av det tillåtna handbagaget. I det här fallet räknas sittvagnen som ett handbagage och utöver den får du endast ta med en liten personlig tillhörighet i kabinen (handväska eller liten datorväska), som ska placeras under sätet framför dig.

Köp extrabagage

Barn som reser ensamma

Finnair erbjuder en assistanstjänst för barn som reser ensamma. Om du inte kan följa med ombord på flyget tar vi hand om barnet hela vägen från avgångsflygplatsen till destinationsflygplatsen. Assistanstjänsten för barn som reser ensamma är obligatorisk för 5–11-åriga barn och finns även för 12–17-åriga ungdomar som reser ensamma på Finnair-flygningar.

Resedokument

Beroende på destination behöver alla resenärer, inklusive barn och spädbarn, antingen ett pass eller annan typ av identifikation för resan. Andra resedokument som krävs varierar beroende på destinationsland. Om ditt barn reser ensamt eller i sällskap med endast en förälder eller vårdnadshavare kan vissa länder kräva ett resetillstånd från föräldrar eller vårdnadshavare. Läs mer om resedokument och se ett exempel på ett skriftligt medgivande (PDF).

Gå till sidan: Förberedelser inför familjeresor