Harri Koskinens ord om att ta sin Iittala vision till Finnair | Finnair Finland
Blue Wings-berättelser

Harri Koskinens ord om att ta sin Iittala vision till Finnair

Som Finlands främsta levande designer vet Harri Koskinen allt om den skönhet, form och funktionalitet som krävs för att skapa det allra bästa inom nordisk design. Hans Block-lampa har varit en del av MoMAs permanenta kollektion sedan 2000, medan hans Muu-stol gav honom det prestigefyllda Compasso d’oro Award 2004.

Koskinen har arbetat med den ikoniska finska designpärlan Iittala under hela sin karriär. Från ett stipendium i deras glasfabrik efter universitetet 1996, till en period som deras designchef mellan 2012 och 2016. Det blev därför naturligt för Finnair att låta honom och Iittala slå sig samman och skapa ett nytt sortiment av glas och porslin för de helt nya kabinerna Business Class och Premium Economy. Sortimentet rullar ut över hela Airbus A330 och A350 widebody-flotta under 2022 och 2023.

– Allt började med Finnairs önskan om att förnya allt som finns inne i kabinen. Både Finnair och Iittala trodde att min erfarenhet av design kunde vara den bästa lösningen på problemet, säger Harri Koskinen.

En känsla an "hemma"

– Det fina med det här är att Finnairs idé med den nya flygupplevelsen är att få kabinen att kännas som hemma. De har arbetat med aspekter av komfort och trivsamhet – en varm och familjär hemmiljö, säger Koskinen.

Detta, säger Koskinen, inspirerade honom att skapa den nya matkollektionen Kuulas för Finnairs nya Business Class och Premium Economy-kabiner. I stället för att vända sig till de fyrkantiga och rektangulära designerna som vanligtvis används för serviser ombord, valde Kiskonen och Iittala ett mer klassiskt, cirkulärt utseende.

– Tanken om att det skulle vara en premiumtjänst gjorde att vi försökte undvika rektangulära eller funktionella föremål. Vi ville undvika känslan av att du är på flyg och äter på ett litet utrymme, så vi använde runda tallrikar och runda föremål. Det är en premiumupplevelse. Materialen håller länge och är äkta och autentiska. Så inga falska lösningar.

Huvuduppgiften var att skapa autentiska, välbekanta föremål som påminner kunderna om aspekter från vardagen. Detta, tillägger Koskinen, innebar att de använde sig av material som keramik, glas, stål och trä.

Ett riktigt samarbete

Att skapa Kuulas-sortimentet handlade dock inte bara om att använda en mer rundad design. Iittala och Koskinen samarbetade med Finnair Kitchen och såg till att tallrikar, koppar och glas kunde presentera den nya menyn på bästa möjliga sätt.

– Det här har varit ett väldigt nära samarbete med Finnair Kitchen. Dessa rundare föremål har designats med idén om hur de kan få ett nytt perspektiv på vad de kan tjäna under en flygning, säger Koskinen.  

Resultatet är en mer kreativ meny som fokuserar på det allra bästa inom det nordiska köket, med japanska och asiatiska influenser.

­– Det gjordes en mycket långvarig utvärdering av vad som är vettigt och hur portionerna fungerade i olika dimensioner.

Det var dock inte bara köksteamet som Koskinen och Iittala var tvungna att ha en nära relation med. Det fanns strikta riktlinjer från designteamet som behövde följas hela tiden.

– Eftersom utrymmet är begränsat och kapaciteten på vagnarna noggrant beräknad, finns det så många siffror och riktlinjer som man måste ta hänsyn till. En av huvudidéerna var att försöka designa servisen så att den är så lätt som möjligt, säger Koskinen.

Idéerna för att använda tunnare, pressat glas lades åt sidan för att i stället arbeta med tjockare material som säkerställde robustheten. Koskinen och Iittala lyckades hålla nere vikten genom att helt enkelt använda färre föremål, vilket också minskade stöket som ofta kan dyka upp på brickborden efter servering.

– Syftet var att skapa färre saker på bordet. Färre föremål innebar också att vi kunde spara lite vikt, säger han.

Genom att minska på vikten kan Finnair nå sina hållbarhetsmål, göra flygplan lättare och spara bränsle i processen.

Skapa en nordisk känsla

Det finska arvet från Iittala och Finnair innebar att samarbetet gällande den nya designen av långdistanskabinen var ett utmärkt sätt att visa upp det allra bästa som Finland har att erbjuda. Iittalas glasbruksfabrik går tillbaka ända till 1881, medan Finnair firar hundraårsjubileum 2023.

Denna gemensamma syn innebar att Iittala och Finnair, tillsammans med de Marimekko-designade textilier som finns i hela kabinen, kunde skapa vad Koskinen kallar "...en mycket självklar och naturlig nordisk anda".

– Det finns inget specifikt formspråk ombord. Men när man arbetar med funktionella föremål som detta, med komfort och trivsamhet, så berör man det nordiska formspråket, säger han.

Koskinen säger att processen att arbeta med Finnair och Iittala, som har pågått i över två år, har varit ett nöje.

– Det har varit ett fantastiskt samarbete. Jag är väldigt glad över att få ha varit en del av det, avslutar Koskinen.

Kuulas-serien kommer att användas i Finnairs nya Business Class och Premium Economy-kabiner, inklusive tallrikar, skålar, kaffekoppar, tumlare, vinglas och bestick. Vissa föremål kommer även finnas att köpa för hemmabruk.


Gå till sidan: Harri Koskinens ord om att ta sin Iittala vision till Finnair