Collins' AirLounge-säte: Hur vi gjorde himlens bästa business class-säte | Finnair Finland
Blue Wings-berättelser

Collins' AirLounge-säte: Hur vi gjorde himlens bästa business class-säte

Med sina vackra Marimekko-hantverkstextilier, Iittala-servis och eleganta yta är Finnairs uppdaterade business class ett bevis på klassisk nordisk design. Men det som verkligen sticker ut är den fantastiska nya Business Class AirLounge-stolen, skapad av Collins Aerospace.

En stol designad för att hjälpa dig att arbeta, luta dig tillbaka och sova bekvämt. Efter flera år av arbete har produkten skapats i samarbete med designexperterna på Collins Aerospace. När du slår dig ner i stolen är det omöjligt att inte känna hur mycket arbete som har gjorts för att se till att det är den bästa business class-stolen i världen.

En möjlighet att förändra business class

– Vi använde ett 3D-konturskal för att effektivt skära ut ytan för kunden och därefter skapa ett större sittutrymme som de sedan kan interagera med. Det finns många positioner och sätt som resenärerna kan använda vår stol på som inte går med andra business class-stolar, säger David Kondo Head of Customer Experience, Product Design på Finnair.

Projektet att utveckla en ny Finnair Business Class-stol och en ny kabin startade för fyra år sedan. Kondo såg då en prototyp av Collins Aerospace AirLounge-stolen på en flygindustrikonferens. Genom ett nära samarbete mellan olika team skapades något riktigt enastående.

– Jag blev kär när jag såg stolen och övertygade Collins Aerospace att Finnair var rätt partner att lansera den. Om man tittar på marknaden är många flygbolags säten desamma. Så även om du kommer att se skillnader i färg och finish och ibland en annorlunda estetik, finns det inte många business class-säten där ute. Vi såg därför en möjlighet att tillsammans med Collins AirLounge-stol förändra hur vi flyger med bussiness-klass, säger Kondo.

En del av en nordisk möbel

Utan lutning och en fast design är den nya AirLounge designad för att se ut och kännas som en klassisk nordisk möbel i stället för en enkel flygstol. Formgivarna var influerade av japansk kultur, där det är vanligare att sitta på golvet. Det betyder att du kan sitta med benen korsade på den breda sitsen eller ligga bekvämt. Du kan även glida ner i en mer avslappnad position eller använda de två kuddarna för att sitta upprätt och skapa en arbetsmiljö med hjälp av det flyttbara bordet.

Kondo berättar att den uppdaterade underhållningssystemet kommer att innehålla en introduktionsvideo om AirLounge-sätet där kunderna uppmuntras att utforska den själva.

– När du först kommer till sätet är tanken att du ska göra dig själv bosatt och det finns massor av lagringsfunktioner. När planet väl är uppe i luften är du i princip fri att använda sätet hur du vill. Det finns olika paneler du kan höja för att skapa olika boendeytor, fortsätter Kondo.

Panelerna kan också flyttas för att skapa en gemensam matplats med andra resenärer. Det kommer möjliggöra att dela måltider med varandra och smaka på olika rätter från den omfattande nya menyn som skapats av Finnais kök. Den Harri Koskinen-designade Iittala servisen kompletterar den nordiska finishen på AirLounge-sätet.

En plats att arbeta och vila på

Sätets flexibilitet återspeglas även i den imponerande mängd anslutningsmöjligheter, inklusive USB A, USB C, PC-ström och Wi-Fi. Detta var en utmaning som behövde lösas för att AirLounge-stolen skulle bli bättre än andra säten.

– USB-portar är relativt nya för flygbolag. Det krävs otroligt mycket kylningsutrymme och olika tekniska överväganden för att få in dem i sätena. Men till slut lyckades vi, säger Kondo. 

Kunderna som flyger i Finnairs nya Business Class-kabin kommer omedelbart att märka skillnaden. AirLounges unika design och banbrytande teknik gör den till något speciellt.

– Vi såg konceptet och blev förälskade. Jag tror att Finnair har en innovativ anda och är inte rädd för att våga prova något annorlunda, avslutar Kondo. 


Gå till sidan: Collins' AirLounge-säte: Hur vi gjorde himlens bästa business class-säte