Val av sittplats | Finnair Finland

Val av sittplats

Res i lugn och ro genom att köpa en sittplats i förväg redan när du bokar ditt flyg eller senare via Hantera bokning eller Finnair-appen. Du kan också köpa sittplats genom att kontakta din researrangör. Om du inte har köpt en sittplats i förväg tilldelar vi dig en sittplats vid incheckningen.

Vi gör vårt bästa för att erbjuda sittplatser bredvid varandra för resenärer i samma bokning, men observera att det inte alltid är möjligt. Om du köper sittplatser i förväg kan du välja sittplatser för dig och ditt resesällskap bredvid varandra. 

Finnair Plus Silver-medlemmar kan dra nytta av en rabatt vid val av sittplats. Gold-medlemmar, Platinum-medlemmar och Platinum Lumo-medlemmar har rätt till ett kostnadsfritt val av sittplats. Ta reda på mer om Finnair Plus-programmet.

Priserna kan variera. Du kan se de exakta priserna när du väljer sittplats. 

Välj plats nuSittplatser på långdistansflyg

Bekanta dig med sittplatsalternativen som erbjuds på våra långdistansflyg. Du kan även hitta de här sittplatserna på vissa kortdistansflyg som trafikeras med våra Airbus A350- och A330-flygplan.

Sittplatser på kortdistansflyg

Ta reda på de olika sittplatsalternativen vi erbjuder på våra kortdistansflyg som trafikeras med flygplanstyperna A320, A321, A319-, Embraer och ATR.

Särskilda fall

Du kan boka sittplats i förväg på flyg som trafikeras och marknadsförs av Finnair. Om du reser med ett flyg som trafikeras av Finnair men biljetten har utfärdats av ett annat flygbolag kan du boka sittplats via Hantera bokning. Om du reser på ett flyg som trafikeras av Finnairs samarbetande flygbolag gäller det flygbolagets regler (t.ex. bagagepolicy, köp av resetillval och beställningar av specialtjänster).

Sittplatser som tilldelas vid incheckningen

När incheckningen öppnar och du inte har bokat sittplats i förväg tilldelas du automatiskt en sittplats. Du kan köpa en ledig sittplats innan du checkar in.

Incheckningen online öppnar 36 timmar före avgång och 24 timmar före avgång för flyg till/från USA. 

Om du reser med barn och väljer att inte förhandsboka sittplatser ser systemet till att barn under 12 år får sitta bredvid minst en vuxen i samma bokning. Du kan fritt ändra sittplatser för resesällskapet i samma bokning. Om systemet inte hittar sittplatser till barnen bredvid en vuxen som hon/han känner väl löser vi det i kundtjänsten, vid incheckningen på flygplatsen eller vid avgångsporten. 

En önskad sittplats kan inte garanteras, eftersom den kan behöva ändras av driftsskäl eller säkerhetsskäl, till exempel om flygplanstypen ändras. I dessa fall strävar Finnair efter att erbjuda det lämpligaste alternativet.

Förhandsbokade sittplatser kan återbetalas om: 

  • Finnair inte kan erbjuda dig din önskade sittplatstyp eller ett lämpligt alternativ. Mer information finns nedan. 
  • Du uppgraderar din reseklass online. I detta fall återbetalas den betalda sittplatsen automatiskt och du behöver inte ansöka om återbetalning. 
  • Du ändrar flygtiderna i enlighet med biljettprisreglerna. I detta fall måste du köpa din sittplats igen för den nya flygningen, och sedan ansöka om en återbetalning av kostnaden för sittplatsbokningen på den ursprungliga flygningen. 
  • Sittplatsbokningen har gjorts minst sju dagar före flygets beräknade avgångstid och du avbokar inom 24 timmar från köpet.

Förhandsbokade sittplatser återbetalas inte om: 

  • Du avbokar flygresan. 
  • Det inte är lämpligt att du sitter på den valda sittplatstypen, t.ex. sittplats vid nödutgången. 
  • Du har valt en standardsittplats eller önskad sittplats, och du sitter högst fem rader från sittplatsen som du ursprungligen valde och sittplatsens position i förhållande till fönstret eller gången ändras inte. 
  • Du har valt en sittplats på första raden eller en sittplats med extra benutrymme, och du sitter på en annan sittplats av samma typ. 
  • Finnair flyttar dig till en högre reseklass eller erbjuder dig en sittplats med högre värde.

om du har rätt till en återbetalning fyller du i återbetalningsformuläret.

Gå till sidan: Val av sittplats