Val av sittplats

Få en lugnare resa genom att köpa en sittplats i förväg när du bokar flyget eller senare via Hantera bokning. Du kan också köpa sittplats genom att kontakta vår kundtjänst eller researrangören.

Priserna kan variera. Du kan se exakta priser under bokningsprocessen.

Välj plats nu
Se prislistan för ytterligare resetjänster

Interkontinentala flyg

Economy Comfort-sittplats

Du får 8–13 cm extra benutrymme, ett personligt resepaket och sittplats på någon av de första fem raderna i ekonomiklass.

I Economy Comfort ingår även prioritetsboarding i grupp 2, brusreducerande hörlurar för användning ombord och tillgång till internet i en timme.

Sittplats med extra benutrymme

Den här platsen har maximalt benutrymme, utan säte eller vägg framför, så du kan sträcka på benen ordentligt. Du kan även vara bland de första att komma på plats med prioritetsboarding i grupp 2.

Sittplatser med extra benutrymme på interkontinentala flyg är även sittplatser vid nödutgång.

Sittplats på första raden

De här platserna i ekonomiklass finns i den bakre delen av kabinen och har extra benutrymme.

En eller två platser på första raden på varje flygplan är också utrustade med en barnkorg.

Preferred long-haul

Önskad sittplats

En standardsittplats från och med sjätte raden i ekonomiklass. Snabb avstigning.

Fönster, gång eller mittenplats

Boka sittplats vid fönster eller gång eller sitt tillsammans med ditt resesällskap.

Flyg inom Finland, Europa och Mellanöstern

Seat and Meal-paket

Avnjut en utsökt trerättersmiddag och sitt på någon av de första fyra raderna i ekonomiklass. I Seat and Meal ingår även en valfri dryck från menyn ombord och prioritetsboarding i grupp 2.

Sittplats med extra benutrymme

Sittplats med maximalt benutrymme för att kunna sträcka på benen ordentligt. Gå ombord tidigt med prioritetsboarding i grupp 2.

Sittplats i främre delen av kabinen

En standardsittplats i ekonomiklass i önskad del av flygplanet. Snabb avstigning.

Fönster, gång eller mittenplats

Boka sittplats vid fönster eller gång eller sitt tillsammans med ditt resesällskap.

Observera att de flesta platserna med extra benutrymme (och även en del vanliga platser) även är sittplatser vid nödutgång och medför ökat ansvar, som innefattar att hjälpa medpassagerare om en nödsituation skulle uppstå. För att välja en sittplats vid nödutgång måste du vara minst 12 år, tala och förstå engelska eller finska samt kunna öppna nödutgångsdörren och assistera besättningen vid behov. Det är inte tillåtet att använda förlängningsbälte på platserna vid nödutgångarna.

Särskilda fall

Du kan välja sittplats kostnadsfritt i följande fall:

  • Du reser med businessklassbiljett.
  • Du reser med PRO/helt flexibel biljett.
  • Du reser med Finnair Plus-bonusbiljett (endast standardsittplatser).
  • Du är Finnair Plus Platinum-medlem.
  • Du är Finnair Plus Gold-medlem (exklusive Economy Comfort-sittplatser)
  • Du är oneworld Emerald-medlem (bokningar via Finnairs kundtjänst).
  • Du är oneworld Sapphire-medlem (exklusive Economy Comfort-sittplatser. Bokningar via Finnairs kundtjänst).
  • Du reser till eller från Japan med ett flyg som trafikeras av Finnair och har köpt en biljett i klass K, M, P, T eller G (endast standardsittplatser).

Om du inte har bokat sittplats i förväg kan du fortfarande köpa en Economy Comfort-sittplats, en sittplats med extra benutrymme eller en sittplats på första raden vid incheckning på interkontinentala flyg eller en Economy Comfort-sittplats på flyg inom Europa och Mellanöstern.

Övriga sittplatser är kostnadsfria i incheckningsfasen. Incheckningen via internet öppnar 36 timmar före avgång (eller 24 timmar före avgång för flyg till eller från USA).

Om du reser med barn och väljer att inte förhandsboka platser ser systemet till att varje barn (under 12) får sitta tillsammans med minst en vuxen från ert sällskap.

Du kan förhandsboka sittplats för flyg som trafikeras och marknadsförs av Finnair. Om du reser med ett flyg som trafikeras av Finnair men biljetten har utfärdats av ett annat flygbolag ber vi dig välja sittplats vid incheckningen. Om du reser med ett flyg som trafikeras av Finnairs partnerbolag gäller det flygbolagets regler (t.ex. bagagepolicy, köp av tillvalstjänster för resan och beställningar av specialtjänster).

Villkor

En begärd sittplats kan inte garanteras, eftersom den kan behöva ändras av driftsskäl eller säkerhetsskäl.

Avgiften är inte återbetalningsbar om du avbokar din flygbiljett, uppgraderas av oss eller om det inte är lämpligt att du sitter på den valda platsen.

Avgiften kan återbetalas om du använder dina Finnair Plus-poäng eller en uppgraderingsförmån för att uppgradera din reseklass, eller om du inte kan placeras på den reserverade sittplatsen eller på en lämplig alternativ sittplats p.g.a. Finnair.

Datumändringar kan göras enligt villkoren för din biljett. Om du har reserverat en betald plats och ändrar flygtid i enlighet med reglerna för din biljett, måste du reservera om platsen du betalat för inför den nya flygresan. Du kan då ansöka om en återbetalning av kostnaden för sittplatsreservationen som gällde det ursprungliga flyget.

Gå till sidan: Val av sittplats