Sällskapsdjur på Finnair-flyg | Finnair Finland

Sällskapsdjur på Finnair-flyg

På grund av situationen med covid-19 accepterar vi för närvarande inte nya bokningar för att ta med husdjur i lastutrymmet på våra plan med bred flygplanskropp på långdistansflyg. Instruktionerna gäller från 9 juni 2021 tills vidare.

Reser du med sällskapsdjur? För att göra din resa smidigare har vi sammanställt en checklista och användbara tips som du kan använda när du förbereder dig för resan.

Checklista när du reser med sällskapsdjur

 • Ta reda på om det är tillåtet att resa med sällskapsdjur till din destination.
 • Kontrollera om ditt sällskapsdjur kan resa i kabinen eller i lastutrymmet på samma flyg som du, eller om det ska transporteras separat som frakt.
 • Boka resan i god tid.
 • Om du redan har bokat dina biljetter och bestämmer dig för att resa med ditt sällskapsdjur ber vi dig meddela oss i förväg.
 • Ta hand om nödvändiga dokument och vaccinationer för sällskapsdjuret.
 • Se till att du har en lämplig transportbehållare för sällskapsdjuret.
 • Förbered sällskapsdjuret inför flygresan, till exempel genom att låta det bekanta sig med transportbehållaren i förväg.
 • Checka in vid vår incheckningsdisk istället för via självbetjäningen.

Kan jag resa till min destination med ett sällskapsdjur?

Olika länder har olika regler för resor med sällskapsdjur. Vissa länder kan ha inträdesbegränsningar för vissa djur eller raser. Vi rekommenderar att du hör med närmaste konsulat eller ambassad om de specifika bestämmelserna för din destination.

När du reser till eller via vissa länder kan du endast transportera sällskapsdjur som frakt, vilket innebär att ditt sällskapsdjur inte reser med dig. 

Transporteras sällskapsdjur i kabinen eller i lastutrymmet eller som frakt?

Små sällskapsdjur, bland annat katter, små hundar, sällskapskaniner, sköldpaddor och igelkottar, kan resa med dig i kabinen på våra flyg, förutsatt att den totala vikten på sällskapsdjuret och transportbehållaren inte överstiger 8 kg. Större hundar och illrar kan resa i lastutrymmet med samma flyg som du, om den totala vikten på sällskapsdjuret och transportbehållaren inte överstiger 50 kg. Observera att om sällskapsdjuret och dess transportbehållare väger över 50 kg sammanlagt måste sällskapsdjuret transporteras som frakt.

Om du reser med en hundvalp måste den vara minst åtta veckor gammal, avvand från modern och kunna äta på egen hand.

Hundar som är specialutbildade för att ge passagerare med handikapp eller nedsatt rörlighet assistans får tas med in i kabinen på alla våra flyg. Om du reser med en ledarhund, signalhund eller servicehund ber vi dig meddela oss via formuläret för särskild assistans minst 48 timmar före avgång. Du hittar mer information om hur du reser med en assistanshund här

Observera att du endast kan transportera sällskapsdjur som frakt till/via vissa länder. Dessutom måste gnagare och mer exotiska sällskapsdjur, som ormar, ödlor, fåglar och insekter transporteras som frakt. Alla djur som reser utan ägare och djur som medförs av en tredje person från länder utanför EU transporteras också som frakt.

Om du är osäker på om du kan ta med dig ditt sällskapsdjur, kan vår kundtjänst hjälpa dig.

Göra en bokning

Om du vill resa med ditt sällskapsdjur på flyget måste du få en bekräftelse från oss i förväg. Vi rekommenderar att du bokar flygresan via vår kundtjänst och samtidigt meddelar oss om sällskapsdjuret. Ha måtten på transportbehållaren för sällskapsdjuret samt den totala vikten för sällskapsdjuret och transportbehållaren till hands.

Om du redan har gjort en bokning och bestämmer dig för att ta med dig ditt sällskapsdjur, ber vi dig meddela oss detta genom att fylla i formuläret för specialbagage.

Normalt kan vi ta emot två sällskapsdjur i kabinen och två i lastutrymmet på en flygresa. Flygplanstypen, vädret på destinationen och allergiska passagerare på flyget kan dock begränsa antalet sällskapsdjur.

Observera att olika flygbolag har olika regler för resor med sällskapsdjur. Om din biljett inkluderar flyg som trafikeras av andra flygbolag bör du även kontrollera deras regler.

Dokument, vaccinationer och karantän

Regler för transport av sällskapsdjur och nödvändiga dokument, vaccinationer och karantäntider varierar beroende på land. Vi rekommenderar att du rådgör med myndigheterna i avreselandet och destinationslandet innan du bokar flygresan.

Ett sällskapsdjurspass är obligatoriskt för alla katter, hundar och illrar som reser mellan EU-länder. Du kan köpa ett sällskapsdjurspass hos veterinären. Mer information om transport av sällskapsdjur till/från Finland finns på det finska livsmedelsverkets webbplats.

Incheckning för sällskapsdjur

När du reser med ett sällskapsdjur checkar du in vid vår incheckningsdisk istället för via självbetjäningen. Incheckningsprocessen är densamma för både sällskapsdjur som reser i kabinen och i flygplanets lastutrymme.

Vid incheckningen väger vi sällskapsdjuret och kontrollerar att transportbehållaren eller transportlådan uppfyller IATA:s (International Air Transport Association) krav och är tillräckligt stor för sällskapsdjuret. Vi går också igenom alla nödvändiga dokument med dig, inklusive sällskapsdjurspass, export-/import-/transittillstånd samt hälso- och vaccinationscertifikat.

Du kan betala transportavgiften för sällskapsdjur vid incheckning eller i förväg genom att fylla i formuläret för specialbagage eller ringa vår kundtjänst.

Om ditt sällskapsdjur reser i lastutrymmet tar vi hand om det när incheckningen är klar. För att undvika att förvara sällskapsdjuret i flygplanets lastutrymme längre än nödvändigt, tas sällskapsdjuret inte med dit förrän alla avgångsförberedelser är klara och flygplanet är redo att lyfta.

Säkerhetskontroll

Sällskapsdjur måste också gå genom säkerhetskontrollen. Om ditt sällskapsdjur reser med dig i kabinen tar du med djuret genom säkerhetskontrollen. Vår personal tar med sällskapsdjur som reser i lastutrymmet genom säkerhetskontrollen efter incheckningen.

I kabinen med ett sällskapsdjur

Små husdjur, som katter, hundar eller sällskapskaniner, kan resa i kabinen. Du hittar instruktioner och tips nedan.

 • Sällskapsdjuret reser i en egen transportbehållare eller låda för sällskapsdjur som placeras under sätet framför dig. Sällskapsdjuret måste stanna i transportbehållaren eller lådan under hela resan från avgångsgaten till ankomstterminalen på din destination.
 • För katter, hundar och kaniner är en mjuk transportbehållare det mest praktiska valet, eftersom den är tillräckligt flexibel för att få plats under sätet framför dig och gör att sällskapsdjuret kan stå upp och ligga bekvämt. 
 • Välj en IATA-godkänd transportbehållare eller låda för sällskapsdjur med stabil botten. En mjuk transportbehållare för sällskapsdjur ska vara vattentät och ha ett nät med andningsfunktion framtill. Andra typer av mjuka väskor får inte användas för transport av sällskapsdjur. En mjuk transportbehållare för sällskapsdjur kan vara av samma storlek som ett normalt handbagage, 56 x 45 x 25 cm (längd x bredd x höjd). Nya mått gäller för handbagage för transport av sällskapsdjur när du reser i eller efter september 2020. De nya måtten är 55 x 40 x 23 cm. De maximala måtten för en hård transportbehållare är 35 x 30 x 20 cm. Om ditt flyg trafikeras av Norra är de maximala måtten för en mjuk transportbehållare för sällskapsdjur 55 x 40 x 20 cm. Den totala vikten för sällskapsdjuret och transportbehållaren får inte överstiga 8 kg.
 • I en transportbehållare eller låda för sällskapsdjur kan du ta med två vuxna sällskapsdjur eller högst tre valpar som inte är äldre än sex månader, förutsatt att den totala vikten inte överstiger 8 kg.
 • Observera att sällskapsdjur inte kan resa i businessklass på våra interkontinentala flyg, eftersom det inte finns tillräckligt med plats under de helt nedfällbara sätena.
 • Att flyga kan vara en spännande upplevelse för sällskapsdjur. Det är bra att ge dem mat och vatten i god tid före flygresan. Det rekommenderas dock inte att mata djuret precis innan flygresan, eftersom flygning kan orsaka illamående hos djur. Du kan också boka en blöja till sällskapsdjuret, för säkerhets skull. De flesta sällskapsdjur somnar på flygplanet. En välbekant filt lugnar ofta ett rastlöst sällskapsdjur.
 • När du reser med sällskapsdjur går du ombord på flyget som vanligt tillsammans med gruppen som anges på boardingkortet.
 • Kunder med sällskapsdjur sitter vanligen i flygplanets bakre del.

Sällskapsdjur som reser i lastutrymmet

Större sällskapsdjur som inte får resa i kabinen kan resa i flygplanets lastutrymme på samma flyg som du. Om sällskapsdjuret och transportbehållaren sammanlagt väger över 50 kg kan sällskapsdjuret dock endast transporteras som frakt.

Den del i lastutrymmet där sällskapsdjur transporteras har luftkonditionering och är uppvärmd (alltid över +10 °C). På grund av brandsäkerhetskraven finns det ingen belysning i lastutrymmet. Nedan hittar du instruktioner och tips ifall sällskapsdjuret reser i lastutrymmet.

 • Välj en transportbehållare som är avsedd för djurtransport. Transportbehållaren måste vara tillräckligt stor för att ditt sällskapsdjur ska kunna stå upp, ligga ned och vända sig bekvämt. Se IATA:s (International Air Transport Association) regler för transportbehållare. Ett sällskapsdjur som väger över 40 kg måste transporteras i en kraftig transportlåda. Finnair säljer inte och hyr inte ut transportbehållare.
 • I en behållare kan du transportera två vuxna sällskapsdjur av liknande storlek eller högst tre valpar som inte är äldre än sex månader och som kommer från samma kull. Vid transport av flera sällskapsdjur i en behållare är maxvikten för varje husdjur 14 kg. Observera att vissa länder kan ha restriktioner för transport av flera djur i samma transportbehållare.
 • Att flyga och resa i lastutrymmet kan vara en spännande upplevelse för sällskapsdjur. Vi rekommenderar att du låter sällskapsdjuret bekanta sig med behållaren i förväg. De flesta djur kan slappna av och sova i mörkret. En välbekant filt kan bidra till att lugna sällskapsdjuret i transportbehållaren. Att flyga kan orsaka illamående för vissa sällskapsdjur, så vi rekommenderar att du undviker att mata djuret precis före flygresan. IATA avråder från att ge djur lugnande medel vid transport.
 • Observera att lastutrymmet inte kan nås under flygresan.
 • Efter flygresan möter du sällskapsdjuret i ankomsthallen på flygplatsen. Visa vårt ombud det bagagekvitto som du fick vid incheckningen. Om du behöver assistans, hjälper vår markpersonal vid flygplatsens ankomstservice dig.
 • Observera att sällskapsdjur som reser i flygplanets lastutrymme inte automatiskt flyttas över till anslutningsflyg på Helsingfors-Vanda flygplats från och med 1 mars 2020. När du reser vidare med ett anslutningsflyg från Helsingfors hämtar du ditt djur i ankomsthallen på flygplatsen och checkar in det på anslutningsflyget i avgångshallen.

Avgifter för transport av sällskapsdjur

Du måste betala en avgift för transport av sällskapsdjur, med undantag av ledarhundar och tjänstehundar. Du kan betala avgiften genom att fylla i det här formuläret, genom att kontakta vår kundtjänst eller på flygplatsen.

Om du redan har bokat kan du meddela oss om husdjuret genom att fylla i det här formuläret

Nedan hittar du avgifter för transport av sällskapsdjur på Finnair-flyg (flyg som trafikeras av Finnair och har Finnair-flygnummer). 

Avgifter per flyg

Flyg inom Europa, Ryssland och Mellanöstern

Interkontinentala flyg

Sällskapsdjur i kabinen

50 €

90 €/100 $

Sällskapsdjur i lastutrymmet, högsta kombinerade vikt inklusive behållaren är 50 kg

90 €

300 €/350 $

Sällskapsdjur som frakt

Information om priser finns på Finnair Cargos webbplats.

Vid avresa från Indien tillkommer lokala skatter till avgiften.

Bagagekvoter och avgifter för biljetter som köpts senast den 30 mars 2020:

Avgifter per flyg

Flyg inom Europa och Mellanöstern

Interkontinentala flyg

Sällskapsdjur i kabinen

40 €

75 €/100 $

Sällskapsdjur i lastutrymmet, högsta kombinerade vikt inklusive behållaren är 50 kg

75 €

300 €/400 $

Transportera sällskapsdjur som frakt

Du kan transportera sällskapsdjur som frakt med Finnair Cargo.

Om ditt sällskapsdjur transporteras som frakt måste du ta med djuret till en fraktterminal och hämta det på en fraktterminal på destinationen. Den totala avgiften beror bland annat på sällskapsdjurets och behållarens vikt.

Mer information om transport av sällskapsdjur som frakt finns på Finnair Cargos webbplats.

Gå till sidan: Sällskapsdjur på Finnair-flyg