Sällskapsdjur på Finnair-flyg | Finnair Finland

Sällskapsdjur på Finnair-flyg

Från och med den 23 januari 2023 och framåt kan sällskapsdjur återigen resa i flygplanets lastutrymme på våra långdistansflyg, även från och till Asien.

Reser du med sällskapsdjur? För att göra din resa smidigare har vi sammanställt en checklista och användbara tips som du kan använda när du förbereder dig för resan.

Checklista för att resa med sällskapsdjur

 • Ta reda på om det är tillåtet att resa med sällskapsdjur till din destination.
 • Kontrollera om ditt sällskapsdjur kan resa i kabinen eller i lastutrymmet på samma flyg som du, eller om det ska resa separat som frakt.
 • Boka resan i god tid. Bokningar för sällskapsdjur som reser i flygplanets lastutrymme måste göras minst 7 dagar före avgång. Vi gör vårt yttersta för att bekräfta bokningen av ditt sällskapsdjur inom 2 dagar från bokningen.
 • Om du redan har bokat biljetterna och bestämmer dig för att resa med ditt sällskapsdjur i kabinen, kan du lägga till ditt sällskapsdjur i bokningen och betala avgiften via Hantera bokning.
 • Ta hand om nödvändiga dokument och vaccinationer för ditt sällskapsdjur.
 • Se till att du har en lämplig väska, låda eller behållare för ditt sällskapsdjur.
 • Förbered ditt sällskapsdjur för flygresan. Du kan till exempel låta sällskapsdjuret bekanta sig med transportburen eller -behållaren i förväg.
 • När du reser med sällskapsdjur checkar du in vid incheckningsdisken i stället för att använda självbetjäningskanalerna.

Kan jag resa till min destination med ett sällskapsdjur?

Olika länder har olika bestämmelser för att resa med sällskapsdjur. Vissa länder kan ha inresebegränsningar för vissa djur eller djurraser. Vi rekommenderar att du tar reda på de specifika bestämmelserna för din destination hos närmaste konsulat eller ambassad.

När du reser till eller via vissa länder kan du endast transportera sällskapsdjur som frakt, vilket innebär att ditt sällskapsdjur inte reser med dig. Dessa länder inkluderar till exempel Storbritannien, Hongkong, Förenade Arabemiraten och Australien.

Sällskapsdjur i kabinen eller i lastutrymmet eller som frakt?

Små sällskapsdjur, såsom katter, små hundraser, sällskapskaniner, sköldpaddor och igelkottar kan resa med dig i kabinen på våra flyg, förutsatt att sällskapsdjuret och transportbehållarens totalvikt inte överstiger 8 kg.

Större hundar och tamillrar kan resa i lastutrymmet på samma flyg som du om sällskapsdjurets och dess transportbehållares sammanlagda vikt är högst 75 kg på flyg trafikerade av Finnair och högst 50 kg på flyg trafikerade av Norra

Observera att om ditt sällskapsdjur och dess transportbehållare väger över 50 kg måste sällskapsdjuret transporteras som frakt.

Om du reser med en valp måste den vara minst åtta veckor gammal, avvand från sin mamma och kunna äta på egen hand.

Hundar som är specialutbildade för att ge assistans till passagerare med handikapp eller nedsatt rörlighet får tas med in i kabinen på alla våra flyg. Mer information om hur du reser med en assistanshund hittar du här

Observera att till/via vissa länder kan du endast transportera sällskapsdjur som frakt. Dessutom måste gnagare och mer exotiska sällskapsdjur, såsom ormar, ödlor, fåglar eller insekter transporteras som frakt. Alla djur som reser utan ägare och djur som medförs av en tredje person från länder utanför EU transporteras som frakt.

Göra en bokning

Vi rekommenderar att du bokar resan i god tid. Vi kan normalt ta emot två sällskapsdjur i kabinen och två i lastutrymmet för en flygning. Flygplanstypen, vare sig det gäller resmålet eller allergiska passagerare på flyget, kan dock begränsa antalet sällskapsdjur.

Observera att om vi vid incheckningen upptäcker att transportbehållaren för sällskapsdjur är för liten kan vi inte ta emot ditt husdjur på flyget.

Olika flygbolag har olika policyer för att resa med sällskapsdjur. Om biljetten inkluderar flyg som trafikeras av andra flygbolag, läs också deras policyer.

Sällskapsdjur i kabinen

Om ditt husdjur kan resa i kabinen kan du köpa transport till den via internet samtidigt som du bokar flygresan. Om det finns plats på flyget ser du alternativet Sällskapsdjur i kabinen i steget Resetillval.

Om du redan har bokat din biljett och bestämmer dig för att resa med ditt sällskapsdjur i kabinen kan du lägga till ditt sällskapsdjur i bokningen och betala avgiften via Hantera bokning.

Sällskapsdjur som reser i lastutrymmet

Om ditt sällskapsdjur behöver resa i flygplanets lastutrymme gör du din bokning online minst 7 dagar före flygresan och informerar oss sedan om ditt sällskapsdjur utan fördröjning (inom 24 timmar) via vår chattjänst. Ha måtten på transportbehållaren till hands, liksom sällskapsdjurets och behållarens sammanlagda vikt. Du får också en betalningslänk via chatten.

Vi gör vårt yttersta för att bekräfta bokningen av ditt sällskapsdjur inom 2 dagar efter bokningen. När det gäller sällskapsdjur som reser i lastutrymmet på flyg till eller från USA strävar vi efter att bekräfta bokningen senast 2 veckor före avgång.

Minsta transfertid mellan flyg när du reser med ett sällskapsdjur i lastutrymmet är 3 timmar. Kom ihåg det när du bokar. 

Assistanshund

Om du reser med en ledarhund, signalhund eller servicehund ber vi dig meddela oss via formuläret för särskild assistans minst 48 timmar före avgång. Mer information om hur du reser med en assistanshund hittar du här.

Dokument, vaccinationer och karantän

Regler för transport av sällskapsdjur och nödvändiga dokument, vaccinationer och karantäntider varierar beroende på land. Vi rekommenderar att du rådgör med myndigheterna i avreselandet och destinationslandet innan du bokar flygresan.

Ett sällskapsdjurspass är obligatoriskt för alla katter, hundar och illrar som reser mellan EU-länder. Du kan köpa ett sällskapsdjurspass hos veterinären. Mer information om transport av sällskapsdjur till/från Finland finns på det finska livsmedelsverkets webbplats.

Incheckning för sällskapsdjur

När du reser med ditt sällskapsdjur har du flera incheckningsalternativ:

 • Via Internet
 • Incheckning med självbetjäningsautomat på flygplatsen
 • Incheckningsdisk på flygplatsen

Om du checkar in via internet eller använder självbetjäningstjänsten måste du fortfarande gå till incheckningsdisken på flygplatsen för att hämta ditt boardingkort. Den här processen är densamma för sällskapsdjur som reser i kabinen och i flygplanets lastutrymme.

När du ankommer till incheckningsdisken kommer vi att väga ditt sällskapsdjur och kontrollerar att transportbehållaren eller lådan uppfyller IATA:s (International Air Transport Association) krav och är tillräckligt stor för ditt sällskapsdjur. Vi kommer också att gå igenom alla nödvändiga dokument med dig, inkl. djurpass, export-/import-/transfertillstånd samt hälso- och vaccinationscertifikat.

Du måste betala transportavgiften för sällskapsdjur i förväg. Använd vår chattjänst för att få betalningslänken.

Om ditt sällskapsdjur reser i lastutrymmet tar vi hand om det när processen vid incheckningsdisken har slutförts. För att undvika att ditt sällskapsdjur förvaras i flygplanets lastutrymme längre än nödvändigt tas det dit först när alla förberedelser för avresan har gjorts och flygplanet är redo att starta.

Säkerhetskontroll

Sällskapsdjur måste också gå genom säkerhetskontrollen. Om ditt sällskapsdjur reser med dig i kabinen tar du med djuret genom säkerhetskontrollen. Vår personal tar med sällskapsdjur som reser i lastutrymmet genom säkerhetskontrollen efter incheckningen.

I kabinen med husdjur

Små husdjur, som katter, hundar eller sällskapskaniner, kan resa i kabinen. Du hittar instruktioner och tips nedan.

 • Ditt sällskapsdjur reser i en egen transportbur eller låda som placeras under sätet framför dig. Sällskapsdjuret måste stanna i transportburen under hela resan från avgångsporten till ankomstterminalen på destinationen.
 • För katter, hundar och kaniner är en mjuk transportbur det mest praktiska valet, eftersom den är tillräckligt flexibel för att få plats under sätet framför dig och gör att sällskapsdjuret kan stå upp och ligga bekvämt. Observera att om vi under incheckningen märker att djurväskan är för liten kan vi inte ta emot ditt husdjur på flyget.
 • Välj en IATA-godkänd transportburar eller -låda för sällskapsdjur med en solid botten. En mjuk djurväska ska vara vattentät och ha ett nät som andas på framsidan. Andra typer av mjuka väskor får inte användas för transport av sällskapsdjur. Husdjurets och transportväskans totala vikt får inte överskrida 8 kg.
 • I en transportbur eller låda för sällskapsdjur får du ta med två sällskapsdjur eller högst tre valpar som inte är äldre än sex månader, förutsatt att den totala vikten inte överstiger 8 kg.
 • Observera att sällskapsdjur inte kan resa i businessklass på våra långdistansflyg, eftersom det inte finns tillräckligt med utrymme under helt nedfällbara säten.
 • Att flyga kan vara en upphetsande upplevelse för sällskapsdjur. Det är bra att erbjuda dem mat och vatten i god tid före flygresan. Att mata sällskapsdjuret precis före flygresan rekommenderas dock inte, eftersom flygning kan orsaka djurs illamående. Du kan också ta med en blöja till ditt husdjur för säkerhets skull. De flesta sällskapsdjur somnar på flygplanet. En välbekant filt lugnar ofta ett rastlöst sällskapsdjur.
 • När du reser med ditt husdjur går du normalt ombord på flyget med den grupp som anges på ditt boardingkort.
 • Kunder med sällskapsdjur sitter vanligen längst bak i flygplanet.

Maxmått (längd x bredd x höjd) för sällskapsdjursväskor i kabinen

Ja, på flyg som trafikeras av Finnair

Flygen trafikeras av Norra

Mjuka sällskapsdjursväskor

55 x 40 x 23 cm (22 x 16 x 9 tum)

55 x 40 x 20 cm (21 x 15 x 8 tum)

Hårda sällskapsdjursburar

35 x 30 x 20 cm (14 x 12 x 8 tum)

35 x 30 x 20 cm (14 x 12 x 8 tum)

Sällskapsdjur som reser i lastutrymmet

Större sällskapsdjur som inte kan resa i kabinen kan resa i flygplanets lastutrymme med samma flyg som du. Om sällskapsdjuret och dess transportbehållare väger över 75 kg på flyg som trafikeras av Finnair eller över 50 kg på flyg som trafikeras av Norra kan sällskapsdjuret endast transporteras som frakt.

Den del i lastutrymmet där sällskapsdjur transporteras har luftkonditionering och är uppvärmd (alltid över +10 °C). På grund av brandsäkerhetskraven finns det inga lampor i lastutrymmet. Nedan hittar du instruktioner och tips i händelse att ditt husdjur reser i lastutrymmet.

 • Välj en transportbur som är avsedd för djurtransport. Transportburen måste vara tillräckligt stor för att ditt husdjur ska kunna ställa sig upp, ligga ned och vända sig bekvämt. Observera att om vi vid incheckningen upptäcker att transportbehållaren för sällskapsdjur är för liten kan vi inte ta emot ditt husdjur på flyget. Kontrollera IATA:s (International Air Transport Association) bestämmelser för transportburar. Ett sällskapsdjur som väger över 40 kg måste transporteras i en stark transportbur. Finnair varken säljer eller hyr transportburar.
 • I en bur kan du transportera två vuxna sällskapsdjur av jämförbar storlek eller högst tre valpar som inte är äldre än sex månader och som kommer från samma kull. Vid transport av flera sällskapsdjur i en bur är maxvikten för varje sällskapsdjur 14 kg. Observera att vissa länder kan ha restriktioner för transport av mer än ett sällskapsdjur i en transportbur.
 • Att flyga och resa i lastutrymmet kan vara en upphetsande upplevelse för sällskapsdjur. Vi rekommenderar att sällskapsdjuret bekantas med buren redan i förväg. De flesta djur kopplar av och sover i mörkret. En välbekant filt kan hjälpa ditt husdjur att lugna sig i transportburen. Att flyga kan orsaka illamående hos vissa sällskapsdjur, så vi rekommenderar att du inte matar sällskapsdjuret strax före flygresan. IATA avråder från användning av lugnande medel och lugnande medel för djur under transport.
 • Observera att lastutrymmet inte kan nås under flygresan.
 • Efter flygresan möter du ditt husdjur i ankomsthallen på flygplatsen. Visa upp bagagekvittot för personalen vid incheckningen. Om du behöver hjälp hjälper vår markpersonal vid ankomsttjänsterna på flygplatsen dig gärna.
 • Observera att sällskapsdjur som reser i flygplanets lastutrymme inte automatiskt flyttas över till anslutningsflyg på Helsingfors-Vanda flygplats från och med 1 mars 2020. När du reser vidare med ett anslutningsflyg från Helsingfors hämtar du ditt djur i ankomsthallen på flygplatsen och checkar in det på anslutningsflyget i avgångshallen.

Maxmått (längd x bredd x höjd) för transport av burar efter flygplanstyp

Den tillåtna maxstorleken för transportburen beror på vilken flygplanstyp du reser med. Du kan kontrollera flygplanstypen för ditt flyg när du bokar på vår webbplats eller senare via Hantera bokning eller Finnair-appen.

Flygplanstyp

A330/350

A319/320/321

E90 (Norra)

ATR (Norra)

Max. mått

122 x 81 x 89 cm

122 x 81 x 89 cm

101 x 68 x 76 cm

81 x 57 x 53 cm

Observera att flygplanstypen på våra flygningar inom Europa kan ändras efter att du har bokat. Vår kundtjänst hjälper dig gärna om du har ytterligare frågor eller funderingar om detta.

Avgifter för transport av sällskapsdjur

Du måste betala en avgift för transport av sällskapsdjur, med undantag för ledarhundar och tjänstehundar. Avgiften måste betalas i förväg när du bokar dina flyg eller senare via Hantera bokning. Du kan få betalningslänken för sällskapsdjur som reser i lastutrymmet via vår chattjänst.

Nedan hittar du avgifter för transport av sällskapsdjur på Finnair-flyg (flyg som trafikeras av Finnair och har Finnair-flygnummer). 

Avgifter per flyg

Flyg inom Europa

Långdistansflyg*

Sällskapsdjur i kabinen

60 €

120 €/130 $

Sällskapsdjur i lastutrymmet, högsta kombinerade vikt inklusive transportbehållaren är 75 kg (Finnair) 50 kg (Norra) 

120 €

600 €/650 $

Sällskapsdjur som frakt

Finnair Cargos webbplats hittar du mer information om priser. Kontrollera priserna hos speditionsföretaget.

*Inklusive destinationer i Mellanöstern

Vid avresa från Indien tillkommer lokala skatter till avgiften.

Skicka sällskapsdjur som frakt

Du kan skicka ditt husdjur som frakt med Finnair Cargo. Om du vill boka transporten kontaktar du ett speditionsföretag.

Om ditt sällskapsdjur skickas som frakt måste du lämna det på en fraktterminal och hämta det på en fraktterminal på destinationen. Den totala kostnaden beror bland annat på sällskapsdjurets och transportburens storlek.

Mer information om att skicka sällskapsdjur som frakt hittar du på Finnair Cargos webbplats.

Gå till sidan: Sällskapsdjur på Finnair-flyg