Sällskapsdjur på Finnair-flyg | Finnair Finland

Sällskapsdjur på Finnair-flyg

På grund av situationen med covid-19 accepterar vi för närvarande inte nya bokningar för att ta med husdjur i lastutrymmet på våra plan med bred flygplanskropp på långdistansflyg. Instruktionerna gäller från 9 juni 2021 tills vidare.

Reser du med sällskapsdjur? För att göra din resa smidigare har vi sammanställt en checklista och användbara tips som du kan använda när du förbereder dig för resan.

Checklista när du reser med sällskapsdjur

 • Ta reda på om det är tillåtet att resa med sällskapsdjur till din destination.
 • Kontrollera om ditt sällskapsdjur kan resa i kabinen eller i lastutrymmet på samma flyg som du, eller om det ska transporteras separat som frakt.
 • Boka resan i god tid. Boka via internet och meddela oss om ditt sällskapsdjur utan fördröjning (inom 24 timmar) genom att kontakta oss via vår chattjänst.
 • Om du redan har bokat biljetter och bestämmer dig för att ta med dig ditt sällskapsdjur ber vi dig kontakta oss via vår chattjänst.
 • Ta hand om nödvändiga dokument och vaccinationer för sällskapsdjuret.
 • Se till att du har en lämplig transportbehållare för sällskapsdjuret.
 • Förbered sällskapsdjuret inför flygresan, till exempel genom att låta det bekanta sig med transportbehållaren i förväg.
 • Checka in vid vår incheckningsdisk istället för via självbetjäningen.

Kan jag resa till min destination med ett sällskapsdjur?

Olika länder har olika regler för resor med sällskapsdjur. Vissa länder kan ha inträdesbegränsningar för vissa djur eller raser. Vi rekommenderar att du hör med närmaste konsulat eller ambassad om de specifika bestämmelserna för din destination.

När du reser till eller via vissa länder kan du endast transportera sällskapsdjur som frakt, vilket innebär att ditt sällskapsdjur inte reser med dig. 

Transporteras sällskapsdjur i kabinen eller i lastutrymmet eller som frakt?

Små sällskapsdjur, bland annat katter, små hundar, sällskapskaniner, sköldpaddor och igelkottar, kan resa med dig i kabinen på våra flyg, förutsatt att den totala vikten på sällskapsdjuret och transportbehållaren inte överstiger 8 kg. Större hundar och illrar kan resa i lastutrymmet med samma flyg som du, om den totala vikten på sällskapsdjuret och transportbehållaren inte överstiger 50 kg. Observera att om sällskapsdjuret och dess transportbehållare väger över 50 kg sammanlagt måste sällskapsdjuret transporteras som frakt.

Om du reser med en hundvalp måste den vara minst åtta veckor gammal, avvand från modern och kunna äta på egen hand.

Hundar som är specialutbildade för att ge passagerare med handikapp eller nedsatt rörlighet assistans får tas med in i kabinen på alla våra flyg. Om du reser med en ledarhund, signalhund eller servicehund ber vi dig meddela oss via formuläret för särskild assistans minst 48 timmar före avgång. Du hittar mer information om hur du reser med en assistanshund här

Observera att du endast kan transportera sällskapsdjur som frakt till/via vissa länder. Dessutom måste gnagare och mer exotiska sällskapsdjur, som ormar, ödlor, fåglar och insekter transporteras som frakt. Alla djur som reser utan ägare och djur som medförs av en tredje person från länder utanför EU transporteras också som frakt.

Göra en bokning

Om du vill resa med ditt sällskapsdjur på flyget behöver du en bekräftelse från oss i förväg. Boka via internet och meddela oss om ditt sällskapsdjur utan fördröjning (inom 24 timmar) genom att kontakta oss via vår chattjänst. Ha måtten på transportbehållaren till hands, liksom sällskapsdjurets och behållarens sammanlagda vikt. Om vi inte kan ta emot ditt sällskapsdjur på de begärda flygen kan biljetten återbetalas.

Om du redan har en bokning och bestämmer dig för att ta med dig ditt sällskapsdjur ber vi dig kontakta oss via vår chattjänst.

Vi kan normalt ta emot två sällskapsdjur i kabinen och två i lastutrymmet för en flygning. Flygplanstypen, vare sig det gäller resmålet eller allergiska passagerare på flyget, kan dock begränsa antalet sällskapsdjur.

Observera att olika flygbolag har olika policyer för att resa med sällskapsdjur. Om biljetten inkluderar flyg som trafikeras av andra flygbolag, läs också deras policyer.

Dokument, vaccinationer och karantän

Regler för transport av sällskapsdjur och nödvändiga dokument, vaccinationer och karantäntider varierar beroende på land. Vi rekommenderar att du rådgör med myndigheterna i avreselandet och destinationslandet innan du bokar flygresan.

Ett sällskapsdjurspass är obligatoriskt för alla katter, hundar och illrar som reser mellan EU-länder. Du kan köpa ett sällskapsdjurspass hos veterinären. Mer information om transport av sällskapsdjur till/från Finland finns på det finska livsmedelsverkets webbplats.

Incheckning för sällskapsdjur

När du reser med sällskapsdjur checkar du in vid incheckningsdisken istället för att använda självbetjäningskanalerna. Incheckningsprocessen är densamma för sällskapsdjur som reser i kabinen och i flygplanets lastutrymme.

Vid incheckningen väger vi ditt husdjur och kontrollerar att transportbehållaren eller lådan uppfyller IATA:s (International Air Transport Association) krav och är tillräckligt stor för ditt sällskapsdjur. Vi kommer också att gå igenom alla nödvändiga dokument med dig, inkl. djurpass, export-/import-/transfertillstånd samt hälso- och vaccinationscertifikat.

Du måste betala transportavgiften för sällskapsdjur i förväg. Använd vår chattjänst för att få betalningslänken.

Om ditt sällskapsdjur reser i lastutrymmet tar vi hand om det när incheckningen har slutförts. För att undvika att ditt sällskapsdjur förvaras i flygplanets lastutrymme längre än nödvändigt tas det dit först när alla förberedelser för avresan har gjorts och flygplanet är redo att starta.

Säkerhetskontroll

Sällskapsdjur måste också gå genom säkerhetskontrollen. Om ditt sällskapsdjur reser med dig i kabinen tar du med djuret genom säkerhetskontrollen. Vår personal tar med sällskapsdjur som reser i lastutrymmet genom säkerhetskontrollen efter incheckningen.

I kabinen med husdjur

Små husdjur, som katter, hundar eller sällskapskaniner, kan resa i kabinen. Du hittar instruktioner och tips nedan.

 • Ditt sällskapsdjur reser i en egen transportbur eller låda som placeras under sätet framför dig. Sällskapsdjuret måste stanna i transportburen under hela resan från avgångsporten till ankomstterminalen på destinationen.
 • För katter, hundar och kaniner är en mjuk transportburar det mest praktiska valet, eftersom den är tillräckligt flexibel för att få plats under sätet framför dig och gör att sällskapsdjuret kan stå upp och ligga bekvämt.
 • Välj en IATA-godkänd transportburar eller -låda för sällskapsdjur med en solid botten. En mjuk djurväska ska vara vattentät och ha ett nät som andas på framsidan. Andra typer av mjuka väskor får inte användas för transport av sällskapsdjur. Husdjurets och transportväskans totala vikt får inte överskrida 8 kg.
 • I en transportbur eller låda för sällskapsdjur får du ta med två sällskapsdjur eller högst tre valpar som inte är äldre än sex månader, förutsatt att den totala vikten inte överstiger 8 kg.
 • Observera att sällskapsdjur inte kan resa i businessklass på våra interkontinentala flyg, eftersom det inte finns tillräckligt med utrymme under helt nedfällbara säten.
 • Att flyga kan vara en upphetsande upplevelse för sällskapsdjur. Det är bra att erbjuda dem mat och vatten i god tid före flygresan. Att mata sällskapsdjuret precis före flygresan rekommenderas dock inte, eftersom flygning kan orsaka djurs illamående. Du kan också boka en blöja till ditt husdjur för säkerhets skull. De flesta sällskapsdjur somnar på flygplanet. En välbekant filt lugnar ofta ett rastlöst sällskapsdjur.
 • När du reser med ditt husdjur går du normalt ombord på flyget med den grupp som anges på ditt boardingkort.
 • Kunder med sällskapsdjur sitter vanligen längst bak i flygplanet.

Maxmått (längd x bredd x höjd) för sällskapsdjursväskor i kabinen

Ja, på flyg som trafikeras av Finnair

Flygen trafikeras av Norra

Mjuka sällskapsdjursväskor

55 x 40 x 23 cm (22 x 16 x 9 tum)

55 x 40 x 20 cm (21 x 15 x 8 tum)

Hårda sällskapsdjursburar

35 x 30 x 20 cm (14 x 12 x 8 tum)

35 x 30 x 20 cm (14 x 12 x 8 tum)

Sällskapsdjur som reser i lastutrymmet

Större sällskapsdjur som inte kan resa i kabinen kan resa i flygplanets lastutrymme med samma flyg som du. Om ditt husdjur och dess bur väger över 50 kg kan det dock endast fraktas som frakt.

Den del i lastutrymmet där sällskapsdjur transporteras har luftkonditionering och är uppvärmd (alltid över +10 °C). På grund av brandsäkerhetskraven finns det inga lampor i lastutrymmet. Nedan hittar du instruktioner och tips i händelse att ditt husdjur reser i lastutrymmet.

 • Välj en transportbur som är avsedd för djurtransport. Transportburen måste vara tillräckligt stor för att ditt husdjur ska kunna ställa sig upp, ligga ned och vända sig bekvämt. Kontrollera IATA:s (International Air Transport Association) bestämmelser för transportburar. Ett sällskapsdjur som väger över 40 kg måste transporteras i en stark transportbur. Finnair varken säljer eller hyr transportburar.
 • I en bur kan du transportera två vuxna sällskapsdjur av jämförbar storlek eller högst tre valpar som inte är äldre än sex månader och som kommer från samma kull. Vid transport av flera sällskapsdjur i en bur är maxvikten för varje sällskapsdjur 14 kg. Observera att vissa länder kan ha restriktioner för transport av mer än ett sällskapsdjur i en transportbur.
 • Att flyga och resa i lastutrymmet kan vara en upphetsande upplevelse för sällskapsdjur. Vi rekommenderar att sällskapsdjuret bekantas med buren redan i förväg. De flesta djur kopplar av och sover i mörkret. En välbekant filt kan hjälpa ditt husdjur att lugna sig i transportburen. Att flyga kan orsaka illamående hos vissa sällskapsdjur, så vi rekommenderar att du inte matar sällskapsdjuret strax före flygresan. IATA avråder från användning av lugnande medel och lugnande medel för djur under transport.
 • Observera att lastutrymmet inte kan nås under flygresan.
 • Efter flygresan möter du ditt husdjur i ankomsthallen på flygplatsen. Visa upp bagagekvittot för personalen vid incheckningen. Om du behöver hjälp hjälper vår markpersonal vid ankomsttjänsterna på flygplatsen dig gärna.
 • Observera att sällskapsdjur som reser i flygplanets lastutrymme inte automatiskt flyttas över till anslutningsflyg på Helsingfors-Vanda flygplats från och med 1 mars 2020. När du reser vidare med ett anslutningsflyg från Helsingfors hämtar du ditt djur i ankomsthallen på flygplatsen och checkar in det på anslutningsflyget i avgångshallen.

Maxmått (längd x bredd x höjd) för transport av burar efter flygplanstyp

Den tillåtna maxstorleken för transportburen beror på vilken flygplanstyp du reser med. Du kan kontrollera flygplanstypen för ditt flyg när du bokar på vår webbplats eller senare via Hantera bokning eller Finnair-appen.

Flygplanstyp

A330/350

A319/320/321

E90 (Norra)

ATR (Norra)

Max. mått

122 x 81 x 89 cm

122 x 81 x 89 cm

101 x 68 x 76 cm

81 x 57 x 53 cm

Observera att flygplanstypen på våra flygningar inom Europa kan ändras efter att du har bokat. Vår kundtjänst hjälper dig gärna om du har ytterligare frågor eller funderingar om detta.

Avgifter för transport av sällskapsdjur

Du måste betala en avgift för transport av sällskapsdjur, med undantag för ledarhundar och tjänstehundar. Avgiften måste betalas i förväg. Du kan få betalningslänken via vår chattjänst.

Om du redan har en bokning ber vi dig att meddela oss om sällskapsdjuret via vår chattjänst. 

Nedan hittar du avgifter för transport av sällskapsdjur på Finnair-flyg (flyg som trafikeras av Finnair och har Finnair-flygnummer). 

Avgifter per flyg

FLYG INOM EUROPA, RYSSLAND OCH MELLANÖSTERN

LÅNGDISTANSFLYG

Sällskapsdjur i kabinen

50 €

90 EUR/100 USD

Sällskapsdjur i lastutrymmet, högsta kombinerade vikt inklusive behållaren är 50 kg

90 €

300 EUR/350 USD

Sällskapsdjur som frakt

Information om priser finns på Finnair Cargos webbplats.

Vid avresa från Indien tillkommer lokala skatter till avgiften.

Bagagekvoter och avgifter för biljetter som köpts senast den 30 mars 2020:

Avgifter per flyg

Flyg inom Europa och Mellanöstern

Interkontinentala flyg

Sällskapsdjur i kabinen

40 €

75 €/100 $

Sällskapsdjur i lastutrymmet, högsta kombinerade vikt inklusive behållaren är 50 kg

75 €

300 €/400 $

Transportera sällskapsdjur som frakt

Du kan transportera sällskapsdjur som frakt med Finnair Cargo.

Om ditt sällskapsdjur transporteras som frakt måste du ta med djuret till en fraktterminal och hämta det på en fraktterminal på destinationen. Den totala avgiften beror bland annat på sällskapsdjurets och behållarens vikt.

Mer information om transport av sällskapsdjur som frakt finns på Finnair Cargos webbplats.

Gå till sidan: Sällskapsdjur på Finnair-flyg