Förlorat, försenat eller skadat bagage | Finnair Finland

Förlorat, försenat eller skadat bagage

Vi ber om ursäkt för att ditt bagage inte anlände med samma flyg som du eller gick sönder under flygresan. Läs nedan om du vill ha mer information.

Vi gör vårt bästa för att leverera ditt bagage till dig så snart som möjligt. Nästa steg är att lämna in en förseningsanmälan för ditt bagage, antingen ppå vår webbplats eller till vår markpersonal på flygplatsen. Du kan sedan fortsätta din resa och vi kontaktar dig personligen för att arrangera leveransen av bagaget, så snart det har ankommit.

Har du fått ett meddelande om ditt försenade bagage?

Vi gör vårt bästa för att skicka dig ett sms eller mejl om ditt försenade bagage med ytterligare anvisningar. Om du har fått meddelandet följer du anvisningarna för att slutföra förseningsrapporten för ditt bagage. Beroende på destination rekommenderar vi antingen att det hanteras via Internet eller med vår markpersonal på flygplatsen.

Alternativ för inlämning av förseningsanmälan

Om du inte har fått några anvisningar i ett sms eller mejl kan du, beroende på vilken flygplats du befinner dig på, lämna in en förseningsanmälan för ditt bagage.

Du kan lämna in skadeanmälan på vår webbplats eller kontakta vår markpersonal vid disken för ankomstservice om du vill ha hjälp.

Observera att tullklarering kan krävas vid leverans av väskan på vissa flygplatser. Mer information ges vid disken för ankomstservice. 

Vilka uppgifter behövs för en anmälan?

Du behöver följande uppgifter för att fylla i en förseningsanmälan:

  • Ditt namn och dina kontaktuppgifter
  • Uppgifter om ditt flyg
  • Numret på ditt bagagekvitto
  • En beskrivning av den försenade väskan (märke, storlek, färg)

Kan jag spåra min väska?

Du kan följa status för din väska via den globala tjänsten WorldTracer med hjälp av ett referensnummer. Du ska ha fått numret via e-post när du skickade in förseningsanmälan för ditt bagage. Referensnumret består av bokstäver och siffror, t.ex. ABCYZ12345.

Vår lokala ankomstservice hjälper till om du har frågor om försenat bagage. Du hittar deras kontaktuppgifter i förseningsanmälan.

Om ditt bagage inte har hittats inom 72 timmar använder du det här formuläret för att ge oss mer information.

Ersättning

Om ditt bagage har försenats kan du ansöka om ersättning från ditt försäkringsbolag eller från oss. Vi kompenserar rimliga kostnader för nödvändiga artiklar du köper under din resa. Skicka din begäran till oss via det här svarsformuläret. Vi ber dig att göra det inom 21 dagar efter att du har fått ditt bagage. Behåll alla dokument och det skadade bagaget tills din begäran är helt utredd.

Tänk på att bagage hanteras mekaniskt under flygresor. Normalt slitage som inte påverkar väskans användbarhet är inte skäl till ersättning. Observera att vi inte kan behandla rapporter som gjorts mer än 7 dagar efter ditt flyg.

Alternativ för att lämna en skadeanmälan

Om du upptäcker en skada på ditt bagage redan på flygplatsen ska du kontakta vår personal vid disken för ankomstservice för att verifiera skadan och fylla i en skadeanmälan. Om du upptäcker skadan senare kan du lämna in en skadeanmälan på finnair.com/bag. Du kan också ansöka om ersättning från ditt försäkringsbolag.

När du har skapat skadeanmälan, får då ett skadeanmälan-nummer och ytterligare instruktioner.

Vilka uppgifter behövs för en anmälan?

Du behöver följande uppgifter för att fylla en skadeanmälan:

  • Ditt namn och dina kontaktuppgifter
  • Uppgifter om ditt flyg
  • Numret på ditt bagagekvitto
  • Beskrivning av din skadade väska (märke, storlek, färg)
  • Beskrivning av skadan
  • Bilder på det skadade bagaget

Ersättning

Vi försöker i första hand att ersätta dig ekonomiskt för det skadade bagaget. När du lämnar in en skadeanmälan inom 7 dagar, antingen på flygplatsen eller på finnair.com/bag, får du ytterligare anvisningar om hur skadan ska åtgärdas. Skadeanmälan gäller i 2 månader.

Du kan begära ersättning för skadat bagage antingen från ditt försäkringsbolag eller från Finnair. Om du vill begära ersättning från Finnair kan du skicka in din begäran via det här formuläret.

Behåll alla dokument och det skadade bagaget tills din begäran är helt utredd.

Glömde du dina tillhörigheter i flygplanet eller på Helsingfors-Vanda flygplats? Allt borttappat och förlorat handbagage skickas till den internationella hittegodsavdelningen. Du kan kontakta dem direkt och fråga efter dina tillhörigheter. Deras kontaktuppgifter är tillgängliga online. Tänk på att ibland kan det ta flera dagar eller till och med veckor innan upphittade föremål hamnar på den internationella hittegodsavdelningen.

Gå till sidan: Förlorat, försenat eller skadat bagage