Samla Avios och nivåpoäng på flyg | Finnair Finland

Samla Avios och nivåpoäng på flyg

När du flyger med Finnair eller någon av våra oneworld-samarbetspartner samlar du samma antal Avios som nivåpoäng.

Kom ihåg att ange ditt Finnair Plus-nummer i bokningen för att samla Avios på dina flygresor eller begär saknade Avios efter flygresan. Observera att du måste vara Finnair Plus-medlem för att kunna samla Avios. 

Avios och nivåpoäng tilldelas ditt konto enligt resedatum.

Biljettyper och bokningsklasser varierar beroende på reseklass, pris, bokningsdatum, biljettens flexibilitet och transportvillkor.

Nedan hittar du mer detaljerad information om hur många Avios du kan samla på flygresor med Finnair och våra samarbetande flygbolag. Kolla längst ned på sidan om du bokade ditt flyg före den 9 mars 2024.

Tyvärr är intjäningskalkylatorn inte tillgänglig för tillfället.

Avios på flygresor med Finnair

Från och med den 9 mars 2024 är Finnair Plus-programmet utgiftsbaserat. Det innebär att du kan nå nivåer och samla lojalitetsvalutan, Avios, baserat på hur mycket pengar du spenderar på flygresor och resetillval hos Finnair.

Du kan samla Avios på Finnairs reguljärflyg (flygnummer AY0001–AY2000, AY3101–AY3300 och AY7001–AY7500) beroende på biljettyp eller bokningsklass och vilken region du flyger i.

Varje medlemsnivå har sin egen multiplikator. Som medlem samlar du nivåpoäng och Avios baserat på multiplikatorn när du köper flygresor och resetillval hos Finnair. I praktiken omvandlas pengarna du spenderar på flygresor och resetillval till nivåpoäng och Avios med den nivåspecifika multiplikatorn.

Om du köper dina flygbiljetter och resetillval i en annan valuta än euro (t.ex. i USD, GBP eller SEK) konverteras det totala beloppet för ditt köp (exklusive skatter, andra avgifter undantaget eventuell tilläggsavgift och andra flygplats- och serviceavgifter) först till euro och multipliceras sedan med din nivås multiplikator.

Du samlar Avios och nivåpoäng på flygbiljettens baspris, det totala priset för resetillval samt eventuell tilläggsavgift som fastställs av flygbolaget. Om en sådan tilläggsavgift har lagts till på flygbiljetten hittar du den i prisfördelningen under Skatter, avgifter och flygbolagsavgifter som tilläggsavgift. Skatter, andra avgifter samt flygplats- och serviceavgifter är de enda delarna av köpet där du inte samlar nivåpoäng och Avios.

Avios på resetillval

När du reser med flyg som marknadsförs och trafikeras av Finnair samlar du nivåpoäng och Avios på flygbiljetter och resetillval, såsom sittplatser, måltider och extrabagage. Se alla våra resetillval.

Du börjar samla nivåpoäng och Avios på resetillval för nya bokningar som görs från och med den 9 mars 2024.

Observera att det inte är möjligt att samla nivåpoäng eller Avios på resetillval som du köper ombord på flyget eller i samband med bonusflyg.

När du bokar flyg hos Finnair samlar du Avios och nivåpoäng både för flygbiljetter och resetillval. Utöver baspriset för flygbiljetten samlar du Avios och nivåpoäng på den eventuella tilläggsavgift som fastställs av flygbolaget. Om en sådan tilläggsavgift ingår i flygbiljetten hittar du den i prisfördelningen under Skatter, avgifter och flygbolagsavgifter som extra avgift. Skatter, andra avgifter samt flygplats- och serviceavgifter dras av från priset. Det återstående beloppet multipliceras med varje nivås egen multiplikator för att få fram det antal Avios och nivåpoäng som du samlar.

Exempel:

Anta att du bokar en flygresa som kostar 500 €. Av de 500 € föreställer vi oss att 25 € är skatter, andra avgifter samt flygplats- och serviceavgifter. Det innebär att du drar av 500 € – 25 € = 475 €.  

Återstående 475 € multipliceras med multiplikatorn för din nivå enligt tabellen nedan:

MedlemskapsnivåMultiplikatorTotalt antal Avios och nivåpoäng för 475 €
Finnair Plus Basic62 850 nivåpoäng och Avios
Finnair Plus Silver73 325 nivåpoäng och Avios
Finnair Plus Gold83 800 nivåpoäng och Avios
Finnair Plus Platinum94 275 nivåpoäng och Avios
Finnair Plus Platinum Lumo104 750 nivåpoäng och Avios

De pengar du spenderar på Finnair-flyg och resetillval omvandlas till nivåpoäng och Avios med den nivåspecifika multiplikatorn. Multiplikatorn är densamma för nivåpoäng och Avios. Därför kommer du alltid att samla samma antal nivåpoäng och Avios på dina köp hos Finnair.

MedlemskapsnivåMultiplikatorer för nivåpoäng och Avios per spenderad euro*
Finnair Plus Basic6 nivåpoäng och Avios
Finnair Plus Silver7 nivåpoäng och Avios
Finnair Plus Gold8 nivåpoäng och Avios
Finnair Plus Platinum9 nivåpoäng och Avios
Finnair Plus Platinum Lumo10 nivåpoäng och Avios

*Exklusive skatter, avgifter (undantaget eventuell extra avgift som fastställs av flygbolaget), andra flygplats- och serviceavgifter och köp av resetillval som görs ombord på flyget eller i samband med ett bonusflyg.

Du kan också samla Avios och nivåpoäng på Finnairs code-share-flyg som trafikeras av våra samarbetspartner (flygnummer AY2501–AY7000). Antalet Avios beror på biljettyp eller bokningsklass och flygsträcka.

Code-share-flyg är flyg som delas mellan två eller fler flygbolag. De har ett Finnair-flygnummer men trafikeras av ett samarbetande flygbolag. Läs mer om code-share-flyg i våra Vanliga frågor.

Code-share-flyg med biljettyp

BiljettypMultiplikator per mile för Avios
Business Flex250 %
Business Classic200 %
Business Light150 %
Premium Economy Flex**200 %
Premium Economy Classic**150 %
Premium Economy Light**100 %
Economy Flex150 %
Economy Classic100 %
Economy Light/Superlight**50 %

**På utvalda rutter. Biljettypen Superlight är tillgänglig från och med 1 juni 2023.

Code-share-flyg utan biljettyp

Du hittar din bokningsklass i din e-biljett.

ReseklassBokningsklassMultiplikator per mile för Avios
First Class*A, F, P300 %
BusinessklassC, D, J250 %
BusinessklassR200 %
BusinessklassI150 %
EkonomiklassY, B, H, E, W, T100 %
EkonomiklassK, M50 %
EkonomiklassV, L, N, S, Q, O, Z50 %
EkonomiklassG25 %

*First Class är endast tillgänglig på vissa flyg.

Du kan också samla Avios och nivåpoäng för Finnairs semesterflyg och semesterpaket som organiseras av en tredje part baserat på tabellen nedan. 

  • Finnairs semesterflyg: flyg som trafikeras av Finnair och flygnumret är mellan AY2001 och AY2500. 
  • Semesterpaket som organiseras av en tredje part*, till exempel Aurinkomatkat (Suntours) när flyget trafikeras av Finnair och biljetten har AY-kod (reguljära Finnair-flyg AY0001–AY2000, AY3101–AY3300 och AY7001–AY7500).

Avios och nivåpoäng anges i tabellen per flygresa i en riktning.

SemesterdestinationEkonomiklassBusinessklass
Kontinentaleuropa och Medelhavet3301 000
Kanarieöarna och Afrika3301 000
Nord- och Sydamerika, Asien och Mellanöstern1 3304 000

*Aurinkomatkat, Apollomatkat, Tjäreborg, STS Alppimatkat och Toiviomatkat.

Observera att det inte är möjligt att samla Avios eller nivåpoäng för resetillval i samband med semesterflyg eller Finnairs reguljärflyg som säljs av en tredje part även om flyget trafikeras av Finnair.

Du kan också samla Avios på Finnairs partnerbusstjänster (AY9601–AY9602 och AY9605–AY9606) mellan Tammerfors eller Åbo och Helsingfors-Vanda flygplats när det bokas i anslutning till flygresor med Finnair. Du samlar Avios beroende på biljettyp eller bokningsklass. Om du köper bussbiljetten via internet utan anslutningsflyg eller köper direkt från busschauffören får du inga Avios. 

Avios på flygresor med oneworld

Som Finnair Plus-medlem samlar du Avios och nivåpoäng när du flyger med någon av våra samarbetande flygbolag i oneworld.

Hur många Avios du samlar beror på reseklass, bokningsklass och flygsträcka i miles.

Du samlar fler nivåpoäng på flygresor med American Airlines (giltigt på flygningar från 1 maj 2022 och framåt), British Airways och Iberia (giltigt på flygningar från den 1 juni 2022 och framåt) med multiplikatorn för nivåpoäng. 

Obs! Du kan inte samla Avois eller nivåpoäng på flygresor med oneworld connect-partnern Fiji Airways.

Alaska Airlines (AS) rötter går tillbaka till 1932 och bolaget är känt för sin prisbelönta kundservice. Alaska Airlines och dess regionala samarbetspartner betjänar mer än 120 destinationer i USA samt Mexiko, Kanada och Costa Rica. Alaska Airlines anslöt sig till oneworld den 31 mars 2021.

ReseklassBokningsklassMultiplikator per mile för Avios och nivåpoäng
FirstJ, C, D200 %
FirstI125 %
PremiumW, P, R110 %
EconomyY, B, H100 %
EconomyK, M, L, V, S, N, Q, O50 %
EconomyG, X25 %

American Airlines (AA) är ett av de största flygbolagen i världen och en grundande medlem av oneworld-alliansen. American Airlines trafikerar flyg till fler än 350 destinationer i 50 länder.

Giltig på flyg från och med den 1 maj 2022

ReseklassBokningsklassMultiplikator per mile för Avios och nivåpoäng
FirstF300 %
FirstA250 %
BusinessJ, C, D250 %
BusinessR, I150 %
Premium EconomyW150 %
Premium EconomyP100 %
EconomyY, H100 %
EconomyK, L, M, V, S50 %
EconomyB, G, O, Q, N25 %

 

British Airways (BA) är ett av världens ledande flygbolag, med ett omfattande nätverk av förbindelser till cirka 200 destinationer i 80 länder. Tillsammans med Iberia bildar British Airways International Airlines Group.

Giltig på flyg från och med den 1 juni 2022 och framåt

ReseklassBokningsklassMultiplikator per mile för Avios och nivåpoäng
FirstF300 %
FirstA250 %
BusinessJ, C, D250 %
BusinessR, I150 %
Premium EconomyW150 %
Premium EconomyE, T100 %
EconomyY, B, H100 %
EconomyK, L, M, V, S, N50 %
EconomyG, O, Q25 %

 

Cathay Pacific (CX) är Hongkongs ledande flygbolag och en av grundarna av oneworld-alliansen. Tillsammans med dotterbolaget Cathay Dragon har Cathay Pacific förbindelser till cirka 90 destinationer i 35 länder.

Giltig på flyg från och med den 1 januari 2021

Reseklass (Cathay Pacific)BokningsklassMultiplikator per mile för Avios och nivåpoäng
FirstA, F150 %
BusinessJ, C, D125 %
BusinessP, I100 %
Premium EconomyW, R, E100 %
EconomyY, B, H100 %
EconomyK, L, M, V50 %

Iberia (IB) är Spaniens nationella flygbolag och det bildar International Airlines Group tillsammans med British Airways. Iberia gick med i oneworld 1999 och erbjuder nu cirka 135 destinationer i 47 länder.

Tillsammans med British Airways bildar Iberia International Airlines Group (IAG) inklusive varumärket LEVEL som skapades för att utforska världen på ett smidigt och prisvärt sätt.

Giltig på flyg från och med den 1 juni 2022 och framåt

ReseklassBokningsklassMultiplikator per mile för Avios och nivåpoäng
First--
BusinessJ, C, D250 %
BusinessR, I150 %
Premium EconomyW150 %
Premium EconomyE, T100 %
EconomyY, B, H100 %
EconomyK, L, M, V, S, N, G, Z, F50 %
EconomyO, Q, A25 %

 

Japan Airlines (JL)  grundades 1951 och är ett av världens främsta flygbolag. Det gick med i oneworld-alliansen 2007. Bolaget har centrala flygtrafiknav i Tokyo, Osaka, Nagoya och Okinawa och trafikerar flyg till 80 destinationer i 20 länder.

Internationella flyg

Giltig på flyg från och med den 5 november 2021

ReseklassBokningsklassMultiplikator per mile för Avios och nivåpoäng
FirstA, F150 %
BusinessC, D, I, J125 %
BusinessX70 %
Premium EconomyR, W100 %
Premium EconomyE70 %
Premium EconomyP50 %
EconomyB, Y100 %
EconomyH, K, M70 %
EconomyL, S, V50 %
EconomyG, N, O, Q, Z30 %

Inrikesflyg inom Japan

ReseklassBokningsklassMultiplikator per mile för Avios och nivåpoäng
FirstE, F150 %
KLASS-JJ100 %
KLASS-JI50 %
EconomyY100 %
EconomyA50 %

Internationella flyg

Giltig på flyg före 5 november 2021

ReseklassBokningsklassMultiplikator per mile för Avios och nivåpoäng
FirstA, F150 %
BusinessC, D, J, X125 %
BusinessI70 %
Premium EconomyE, R, W100 %
EconomyB, Y100 %
EconomyH, K, M70 %
EconomyG, L, O, S, V50 %
EconomyN, Q30 %

Malaysia Airlines (MH) är ett av världens ledande 5-stjärniga flygbolag, och har också fått erkännande för att ha världens bästa kabinbesättning. Det drivs från sitt nav i Kuala Lumpur som förbinder cirka 55 destinationer i 17 länder.

Giltig på flyg från och med den 1 november 2021

ReseklassBokningsklassMultiplikator per mile för Avios och nivåpoäng
FirstA, F140 %
BusinessC, D, J125 %
BusinessZ100 %
EconomyB, H, Y100 %
EconomyK, M50 %
EconomyL, S, V25 %

 

Observera att du inte kan samla Avios på följande flygningar med Malaysia Airlines:

  • Flyg som trafikeras av MASWings (MH3000-serien)
  • Flyg som trafikeras av Firefly (med koden FY)
  • Code-share-flyg som inte trafikeras av Malaysia Airlines (undantaget code-share-flyg i MH9000-serien som marknadsförs av Malaysia Airlines och trafikeras av Finnair eller något annat oneworld-flygbolag)
  • Charterflyg (MH8000-serien)
  • Ad hoc-flyg (MH7000 series)

Qantas (QF) är det största australiensiska flygbolaget och ett av världens ledande flygbolag. Det flyger till över 20 länder och 80 destinationer runt om i Asien, Europa, Nordamerika och Afrika.

Du kan också samla Avios på flyg som trafikeras av Jetstar (JQ) när din biljett marknadsförs av Qantas (QF) och bokningsklassen på biljetten är L.

ReseklassBokningsklassMultiplikator per mile för Avios och nivåpoäng
FirstA, F150 %
BusinessC, J, I, D125 %
EconomyY, B, H, K, W, R, T100 %
EconomyL, M, S, G, V50 %
EconomyN, O, Q25 %

Qatar Airways (QR) är ett av världens snabbast växande och högst rankade flygbolag. Det har varit medlem i oneworld-alliansen sedan 2013. Qatars nätverk täcker cirka 200 destinationer i 100 länder i Mellanöstern, Europa, Afrika, Nord- och Sydamerika, Asien och Australasien.

Giltig på flyg från och med den 1 november 2021

ReseklassBokningsklassMultiplikator per mile för Avios och nivåpoäng
FirstA, F150 %
BusinessC, D, I, J, R125 %
BusinessP75 %
EconomyB, H, K, M, Y100 %
EconomyL, V75 %
EconomyN, S, T, Q50 %
EconomyG, O, W25 %

 

Royal Air Maroc (RAM) är Marockos ledande flygbolag och blev oneworlds första afrikanska medlemsbolag den 1 april 2020. Tillsammans med sitt dotterbolag, Royal Air Maroc Express, betjänar flygbolaget över 100 destinationer i mer än 50 länder i Afrika, Asien, Europa, Mellanöstern, Nordamerika och Sydamerika.

ReseklassBokningsklassMultiplikator per mile för Avios och nivåpoäng
BusinessJ, C, D125 %
BusinessI100 %
EconomyY, B, H100 %
EconomyK, M50 %
EconomyL, V, S, N, Q, O, T, R, W25 %

Royal Jordanian (RJ) är det första flygbolaget från Mellanöstern som går med i en flygbolagsallians. Royal Jordanian har flyg till 45 destinationer i 30 länder i Mellanöstern, Europa, Nordamerika och Asien.

Giltig på flyg från och med den 1 september 2022

ReseklassBokningsklassMultiplikator per mile för Avios och nivåpoäng
BusinessJ, C, D150 %
BusinessI, Z125 %
EconomyY100 %
EconomyB, H, K, M75 %
EconomyL, V, S, N, Q50 %
EconomyO, P, W25 %

 

SriLankan Airlines (UL) är Sri Lankas ledande flygbolag samt det första och enda flygbolaget i Sydasien som har gått med i oneworld-alliansen. Det är det största internationella flygbolaget som betjänar Maldiverna, och det har också en betydande närvaro i södra Indien.    

ReseklassBokningsklassMultiplikator per mile för Avios och nivåpoäng
BusinessJ150 %
BusinessC, D125 %
BusinessI100 %
EconomyY, B, H, P80 %
EconomyK, W, M, E70 %
EconomyL, R, V, S50 %
EconomyN, Q, O30 %

Avios på flygresor med samarbetande flygbolag

Du kan samla Avios när du flyger med våra samarbetande flygbolag som inte ingår i oneworld-alliansen om samarbetspartnerns flygbolagskod anges som ”MARKETING CARRIER” på biljetten och flygresan sker med samarbetspartnerns flygplan. Dessa flygresor ger inga nivåpoäng eller flygningar. 

Hur många Avios du samlar beror på reseklass, bokningsklass och flygsträcka.

BRA (Braathens Regional Airlines) tillhandahåller tjänster till 14 destinationer över hela Sverige. Över en miljon passagerare flyger med BRA varje år och ett av flygbolagets huvudnav är Stockholm-Bromma flygplats.

ReseklassBokningsklassMultiplikator per mile för Avios
EconomyC100 %
EconomyD, J, M, E, B, K, P100 %
EconomyH, L, S, F, T, U, Y, W, X, N, Q50 %
EconomyA, O, V25 %

Finnair och Juneyao Air ingår ett gemensamt affärssamarbete fr.o.m. 1 juli 2021. Njut av den avsevärt förbättrade intjäningsgraden samt bättre förbindelser mellan Kina och Europa!

Gäller på flyg fr.o.m. 1 juli 2021

ReseklassBokningsklassMultiplikator per mile för Avios 
BusinessJ, C, D, A, R200 %
EconomyY, B, M, U, H, Q, V, W, S, T, Z, K, E100 %

LATAM Airlines är Latinamerikas ledande flygbolag, skapat genom sammanslagningen av LAN Airlines och TAM Airlines.

LATAM Airlines avslutade sitt oneworld-medlemskap den 30 april 2020. Därefter kan du fortfarande samla Avios på LATAM-flyg.

Giltig på flyg från och med den 1 maj 2020

ReseklassBokningsklassMultiplikator per mile för Avios
BusinessJ, C, D, I125 %
Premium EconomyW, P100 %
EconomyY, B, H, K, M, L, V100 %
EconomyX, S, N, Q, O, G, A50 %

Flyg som bokats före den 9 mars 2024

Om du har bokat ditt flyg före den 9 mars 2024 fungerar det så här när du samlar Avios på flygresor med Finnair och våra samarbetspartner i oneworld.

Vi tittar på det initiala datumet då biljetten skapades när Avios och nivåpoäng tilldelas för flygresor med Finnair.

Om din Finnair-flygbiljett (som marknadsförs och trafikeras av Finnair) har bokats före den 9 mars 2024, men flygdatumet är efter den 9 mars, samlar du Avios och nivåpoäng baserat på biljettyp eller bokningsklass och region (se tabellen nedan).

Detsamma gäller för biljetter som ändras efter den 9 mars 2024. Om din ursprungliga Finnair-flygbiljett har bokats före den 9 mars 2024 och ändras efter den 9 mars 2024, samlar du Avios och nivåpoäng enligt biljettyp eller bokningsklass och region.

Observera att om din flygresa marknadsförs eller trafikeras av ett samarbetande flygbolag, inklusive Finnairs code-share-flyg, och ditt flygdatum är den 9 mars 2024 eller senare, samlar du Avios och nivåpoäng baserat på reseklass, bokningsklass och flygsträcka i miles. Det innebär att alla nivåpoängs- och Avios-transaktioner med samarbetande flygbolag kommer att baseras på miles efter den 9 mars 2024.

Om du har bokat din flygresa med Finnair före den 9 mars 2024 samlar du lojalitetsvaluta och nivåpoäng baserat på biljettyp eller bokningsklass och region. Observera även att du endast samlar nivåpoäng och Avios på resetillval när du har en ny bokning som görs den 9 mars 2024 eller därefter.

I tabellerna nedan ser du hur många nivåpoäng och Avios du samlar på din flygresa med Finnair när du bokar resan före den 9 mars 2024, men flygningen genomförs efter den 9 mars. De gamla Finnair Plus-multiplikatorerna gäller fortfarande i det här fallet: Silver-medlemmar får 10 % fler, Gold-medlemmar 15 % fler och Platinum- och Platinum Lumo-medlemmar 25 % fler nivåpoäng och Avios.  

Reguljärflyg med biljettyp:

BiljettypMultiplikatorFlyg inom norra Europa*Flyg inom övriga Europa**Flyg mellan Europa och Asien, Nordamerika, Doha eller Dubai
Business Flex250 %1 6703 34013 340
Business Classic200 %1 3402 67010 670
Business Light150 %1 0002 0008 000
Premium Economy Flex***200 %10 670
Premium Economy Classic***150 %8 000
Premium Economy Light***100 %5 340
Economy Flex150 %1 0002 0008 000
Economy Classic100 %6701 3405 340
Economy Light/Superlight***50 %3406702 670

Reguljärflyg utan biljettyp:

ReseklassMultiplikatorBokningsklassFlyg inom norra Europa*Flyg inom övriga Europa**Flyg mellan Europa och Asien, Nordamerika, Doha eller Dubai
Business250 %C, D, J1 6703 34013 340
Business200 %R1 3402 67010 670
Business150 %I1 0002 0008 000
Premium Economy***200 %E, W10 670
Premium Economy***150 %T8 000
Premium Economy***100 %P5 340
Economy100 %Y, B, H6701 3405 340
Economy50 %K, M3406702 670
Economy50 %V, L, N, S, Q, O, Z3406702 670
Economy25 %A, G1703401 340

*Inklusive destinationer i Finland samt Köpenhamn, Gdansk, Göteborg, Krakow, Oslo, Reykjavik, Riga, Stockholm, Tallinn, Vilnius och Warszawa. 
**Inklusive Tel Aviv.
***På utvalda rutter.

Kvalificering av nivåpoäng och insamling av Avios på flygresor som marknadsförs eller trafikeras* av ett samarbetande flygbolag, inklusive Finnairs code-share-flyg, baseras på reseklass, bokningsklass och flygsträcka. Flygsträckan kommer dock att ändras från kilometer till miles.

Detta gäller för alla flygresor som görs från och med den 9 mars 2024, samt vid begäran om saknade nivåpoäng och Avios för alla flygresor efter den 9 mars 2024. Det innebär att alla nivåpoängs- och Avios-transaktioner baseras på miles från och med den 9 mars 2024.

*Flygbolaget som ansvarar för marknadsföringen avser det flygbolag som säljer flygbiljetten, medan flygbolaget som trafikerar flyget avser det flygbolag som ansvarar för att faktiskt genomföra flygningen. 
Utöver Finnairs code-share-flyg kan du samla nivåpoäng och Avios på flyg med oneworld-partner, men endast Avios på flyg med andra samarbetspartner. Flygbolagskoden på biljetten måste vara ”MARKETING CARRIER” och flyget måste trafikeras av ett samarbetande flygbolag. Om det samarbetande flygbolaget inte ingår i oneworld-alliansen kan du endast samla Avios, inte nivåpoäng. 

Gå till sidan: Samla Avios och nivåpoäng på flyg