Resedokument till USA, Storbritannien, Kanada och Australien | Finnair Finland

USA

Krav på resedokument

Medborgare i USA måste ha ett giltigt amerikanskt pass eller annat giltigt resedokument som möjliggör inträde till USA.

Besökare som reser till eller via USA måste ha ett giltigt pass samt något av följande:

 • giltigt visum eller
 • godkännande att resa under det så kallade Visa Waiver-programmet (VWP) via ESTA (US Electronic System for Travel Authorization) eller
 • ett Permanent Resident Card (Green Card) eller
 • annat giltigt tillstånd som tillåter inresa till USA

Observera att du måste ha adekvata resehandlingar för inresa i USA enligt beskrivningen ovan för att kunna transitera genom USA.

Visa Waiver-programmet (VWP)

Du får resa till eller via USA utan visum enligt Visa Waiver-programmet om du är medborgare i ett land som omfattas av VWP och uppfyller nedanstående krav:

 • Vistelsens längd är 90 dagar eller mindre.
 • Du har en bekräftad biljett för returresan eller en biljett för anslutande utrikesflyg.
 • Du har tillräckliga medel för att täcka hela vistelsen.
 • Du anländer till USA med ett flygbolag som deltar i VWP, såsom Finnair.
 • Du har ett giltigt biometriskt pass som innehåller ett mikrochip.


Medborgare i följande länder har rätt att resa under Visa Waiver-programmet:

Andorra, Australien, Belgien, Brunei, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Island, Italien, Japan, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederländerna, Norge, Nya Zeeland, Portugal, San Marino, Schweiz, Singapore, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Sydkorea, Storbritannien, Taiwan (Kina), Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.

Läs mer om Visa Waiver-programmet


USA:s utrikesdepartement placerade Kuba på listan över statliga sponsorer av terrorism (SST) den 12 januari 2021. På grund av detta har alla resenärer som besökt Kuba den 12 januari 2021 eller senare inte rätt att resa till USA enligt Visa Waiver-programmet (VWP) med ett ESTA-tillstånd. Det gäller även personer med dubbelt medborgarskap i ett land som ingår i Visa Waiver-programmet och Kuba. 

Ett tidigare godkänt ESTA kommer också att återkallas om det senare fastställs att resenären har besökt Kuba eller har dubbelt medborgarskap.  

Om du inte uppfyller kraven för Visa Waiver-programmet och ESTA behöver du ett visum för att resa till USA. Du kan ansöka om visum på valfri amerikansk ambassad eller konsulat. 

Läs mer

ESTA-resegodkännande

ESTA är ett automatiserat system som används för att fastställa besökares lämplighet att resa till USA och det är obligatoriskt för alla besökare som reser med Visa Waiver-programmet. Barn, oavsett ålder, måste skaffa ett eget ESTA-godkännande. Kanadensiska medborgare är undantagna från ESTA.

 • Gränsskyddsmyndigheten i USA (CBP) tar ut en avgift på 21 USD för varje godkänt resegodkännande – avgiften kan betalas via internet med ett kreditkort eller kontokort.
 • Du måste fylla i formuläret för ESTA-godkännande minst 72 timmar före avgång. Om du skickar in ansökan mindre än 72 timmar i förväg, kanske den inte hinner behandlas i tid före flygresan.
 • Ditt godkända resegodkännande är giltigt i två år eller tills ditt pass går ut, beroende på vilket som inträffar först.
 • Om din ansökan avslås och du vill fortsätta din resa måste du ansöka om ett så kallat non-immigrant-visum på en av USA:s ambassader eller konsulat.
Ansök om ESTA-godkännande

Secure Flight-passagerarinformation och förhandsinformation om passagerare (API)

Du måste ange följande Secure Flight-information när du bokar din resa: 

 • fullständigt namn (stavat exakt som i ditt pass)
 • kön
 • födelsedatum

Dessutom kräver Customs and Border Protection (CBP) i USA att flygbolagen skickar förhandsinformation om alla passagerare som reser till, från eller via USA (passuppgifter och fullständig adress till det boende i USA där du ska bo den första natten). Passagerare som har ett internationellt anslutningsflyg eller en internationell kryssning som avgår inom 8 timmar behöver inte ange adressuppgifterna.

CBP:s krav gällande adress gäller inte för amerikanska medborgare och legalt permanent bosatta i landet. Dock kräver Center for Disease Control and Prevention (CDC) adressuppgifter för alla passagerare, och därför är flygbolagen skyldiga att samla in adressuppgifter även för amerikanska medborgare och legalt permanent bosatta i landet.

Du kan lägga till all den här informationen i din bokning via sidan Hantera bokning.

Hantera bokning

Sekretessmeddelande: Transportation Security Administration (TSA) kräver att du anger ditt fullständiga namn, födelsedatum och kön för kontroll mot övervakningslista, på bemyndigande av 49 U.S.C. section 114, the Intelligence Reform and Terrorism Prevention Act of 2004 och 49 C.F.R parts 1540 and 1560.

Du kan också ange ditt Redress Number, om sådant finns. Underlåtenhet att ange ditt fullständiga namn, födelsedatum och kön kan leda till nekad transport eller avslag från myndigheter att komma in i ombordstigningsområdet. TSA kan dela information som du lämnar med rättsvårdande myndigheter eller underrättelsemyndigheter enligt dess publicerade meddelande om system för registrering av uppgifter.

För mer information om TSA:s sekretesspolicy, eller om du vill läsa meddelandet om system för registrering av uppgifter och sekretesskonsekvensanalysen, går du till TSA:s webbplats.


Lagstadgad rätt till förhandsinformation

Förutom att erhålla förhandsinformation om passagerare (API) har U.S. Customs and Border Protection (CBP) en lagstadgad rätt att erhålla viss information gällande bokningar som görs på Finnairs flygningar till, från eller via USA. Passagerarna informeras om detta vid bokningen.


Programmet US-VISIT

Målet med US-VISIT-programmet är att förbättra säkerheten för de som besöker USA, samt för amerikanska medborgare. Vissa data samlas in från de som besöker USA vid ankomsten och igen vid avresan.

Vid ankomst till USA samlar immigrationsmyndigheten in unika data från varje besökare i form av fingeravtryck och ett digitalt foto.

Alla data som erhålls från besökare lagras säkert och görs tillgängliga endast för godkända tjänstemän och utvalda rättsvårdande myndigheter ifall de behöver informationen i sin strävan att skydda USA.

Mer information om programmet US-VISIT

Storbritannien

Elektroniskt resegodkännande för Storbritannien (ETA)

 • Kravet på elektroniskt resegodkännande för Storbritannien (ETA) trädde i kraft den 15 november 2023 och gäller för närvarande endast qatariska medborgare.
 • Fr.o.m. den 22 februari 2024 gäller ETA-kravet även för medborgare i följande länder: Bahrain, Jordanien, Kuwait, Oman, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten.
 • Medborgare i andra länder, som för närvarande inte behöver visum, kommer att behöva skaffa ett ETA före resan senare under 2024. De brittiska myndigheterna har ännu inte tillkännagivit de exakta datumen.
 • Observera att om du är medborgare i ett land som behöver ETA för Storbritannien, så gäller ETA-kravet också när du mellanlandar i Storbritannien, även om du stannar inom flygplatsens transitområde.
 • Mer information om ETA för Storbritannien och en länk för att ansöka om ETA finns på webbplatsen GOV.UK.

Kanada

Krav på resedokument

Ett elektroniskt eTA-godkännande (Electronic Travel Authorization) krävs för alla resande till/via Kanada från länder utan visumkrav, såvida de inte innehar visum eller permanent uppehållstillstånd (medborgare i USA är dock undantagna från eTA).

 • Du kan ansöka om eTA online mot en kostnad på 7 CAD (ca 5 EUR)
 • Ansökan om eTA bör skickas minst 72 timmar före resan


Canada Border Services Agency rekommenderar att föräldrar med delad vårdnad om sina barn har med sig kopior av de juridiska dokument som fastslår vårdnaden, t.ex. vårdnadsrätt.

Om du har delad vårdnad och den andra föräldern inte är med på resan, eller om du reser med minderåriga som du inte är förälder till eller vårdnadshavare för, rekommenderar vi att du har med dig ett skriftligt medgivande som godkännande för inresa i Kanada.

Skriftligt medgivande

Lagstadgad rätt till förhandsinformation

Canada Border Services Agency har lagenlig rätt att erhålla viss information om passagerare som har bokningar på Finnair-flygningar till, från eller via Kanada. Passagerarna informeras om detta vid bokningen.

Australien

Krav på resedokument

 • Med undantag för medborgare i Australien och Nya Zeeland måste medborgare i alla andra länder ha ett elektroniskt visum, ett uppehållstillstånd eller ett elektroniskt resegodkännande för att besöka Australien.
 • Medborgare i vissa länder får resa via Australien till ett tredje land utan ett e-visum/elektroniskt godkännande, förutsatt att det anslutande utrikesflygets avresa är inom åtta timmar efter ankomst och att personen stannar kvar inom flygplatsens internationella transitområde.
 • E-visum eller eTA måste erhållas i god tid före resan. Flygbolagen kontrollerar status för en passagerares e-visum/eTA via deras kontrollsystem för avresa, innan passagerare tillåts resa på en rutt till Australien.
 • Australian Visa Finder är en webbplats där besökare kan ta reda på vilken typ av elektroniskt tillstånd eller visum de behöver när de reser till Australien. Via samma webbplats kan man även ansöka om ett lämpligt tillstånd/visum.
Gå till sidan: Resedokument till USA, Storbritannien, Kanada och Australien