Särskild assistans på flygplatsen och tjänster ombord | Finnair Finland

Särskild assistans på flygplatsen och tjänster ombord

För att du ska få en trevlig resa ber vi dig att i förväg informera oss om du har någon form av funktionshinder, nedsatt rörlighet, syn eller hörsel eller psykisk störning som kräver särskild uppmärksamhet från oss på flygplatsen eller under flygresan.

Be om assistans innan du reser

Vill du ha assistans på flygplatsen eller när du stiger ombord på flygplanet? Meddela oss om ditt funktionshinder eller behov av hjälp i förväg, så hjälper vi dig med alla arrangemang.

För att allt ska gå smidigt för dig ber vi dig att kontakta oss minst 48 timmar före flygets avgång. Du kan göra detta via formuläret för särskild assistans när du har bokat din flygbiljett. Om du har ytterligare frågor hjälper vår kundtjänst gärna till.

Fyll i formuläret för särskild assistans

Assistans på flygplatsen

Assistans är tillgänglig på alla flygplatser inom EU och även på andra flygplatser på Finnairs destinationer. Mer information finns också på flygplatsernas webbplatser.

 • Du möter den förbokade assistenten på flygplatsen, antingen vid incheckningsdisken eller vid någon av upphämtningsplatserna som är markerade med den internationella symbolen för handikappade.
 • Om du vill ha assistans före incheckningen ber vi dig att komma till flygplatsen minst två timmar före flygets avgång. På Helsingfors-Vanda flygplats finns flera upphämtningsplatser. Du kan se platserna här.
 • Om du endast behöver assistans från incheckningen och framåt ber vi dig att vara där minst en timme före flygets avgång. På Helsingfors-Vanda flygplats har vi en disk för särskild assistans till ditt förfogande.
 • Om du använder rullstol kan du på de flesta flygplatser välja att förflytta dig från incheckningen till avgångsgaten med din egen rullstol eller checka in rullstolen och låna en under den tid du är på flygplatsen. Läs mer om att resa med rullstol eller rörelsehjälpmedel. 
 • Efter incheckningen hjälper vi dig genom säkerhetskontrollen till avgångsgaten och din plats i flygplanet.
 • Vi rekommenderar att du reser med din personliga assistent om du behöver hjälp med att ta medicin, äta, besöka toaletten, komma upp eller kommunicera.
 • Du är bland de första att stiga ombord. På så sätt kan vi ge dig en problemfri start på flygresan och vår kabinpersonal kan prata med dig om dina behov under resan. För att ha tillräckligt med tid för ombordstigning bör du vara vid gaten i god tid innan ombordstigningen startar.
 • Här kan du läsa mer om tjänsterna på Helsingfors-Vanda flygplats.

Tjänster ombord på flyget

 • Alla våra flygplan har flera säten med flyttbart armstöd som gör det enkelt att nå din sittplats. Tyvärr kan vi inte erbjuda specialutrustning ombord, såsom kuddar för att höja sätet.
 • Du kanske vill boka sittplats i förväg, till exempel för att få extra benutrymme ombord. Du kan göra detta mot en avgift när du bokar din biljett eller efteråt via Hantera bokning.
 • Det är bra att veta att kunder med nedsatt rörlighet av säkerhetsskäl inte kan sitta vid en nödutgång, eftersom det krävs att den som sitter där ska kunna hjälpa vår kabinpersonal och till exempel öppna flygplansdörren om det behövs.
 • Alla våra långdistansflyg som trafikeras med Airbus A330 och A350 är utrustade med en rullstol för användning vid toalettbesök. Vår kabinpersonal hjälper dig att fälla upp stolen och förflytta den i kabinen när du vill. Observera att du måste kunna lyfta dig till och från din plats på egen hand eller med hjälp av din personliga assistent.
 • Om du har nedsatt syn eller nedsatt hörsel ska du meddela kabinpersonalen så att de kan ge dig bästa möjliga service ombord.
 • Vi rekommenderar att du reser med din personliga assistent om du behöver hjälp med att ta medicin, äta, besöka toaletten, komma upp eller kommunicera.

Efter flygresan

Assistanstjänsten är även tillgänglig på transfer- eller destinationsflygplatsen.

 • Assistenten möter dig vid flygplanet och hjälper dig att ta dig från sätet eller flygplansdörren till rullstolen. För att vi ska kunna hjälpa dig utan krångel låter vi andra kunder gå av flygplanet först.
 • Om du har ett anslutningsflyg kommer assistenten att eskortera dig hela vägen till nästa flyg. Om du är framme vid din destination följer assistenten dig genom ankomsthallen till nästa transportmedel.

Klagomål vid särskilda behov på flyg till och från USA

Avsnitt 382 i US Air Carrier Access Act (ACAA) förbjuder diskriminering som grundar sig på handikapp inom flyget och gäller för bolag som trafikerar flyg till och från USA. I samband med att flyg avgår till och anländer från USA har Finnair utbildad personal i tjänst för att lösa klagomål på Helsingfors-Vanda flygplats och JFK International Airport, som tar hand om handikapprelaterade klagomål. Om du vill lämna in ett klagomål efter flygresan kan du göra det via det här formuläret.

Gå till sidan: Särskild assistans på flygplatsen och tjänster ombord