Barn och ungdomar som reser ensamma | Finnair Finland

Barn och ungdomar som reser ensamma

Observera att tjänsten för minderåriga utan följeslagare endast är tillgänglig för flyg som avgår från eller ankommer till Helsingfors-Vanda flygplats mellan 05.30 och 00.00.

Från bokning till ankomst finns vi här för att göra ditt barns upplevelse till ett underbart äventyr och se till att resan blir så säker och smidig som möjligt!

Tjänst för minderåriga utan följeslagare

Om barnet är mellan 5 och 11 år och reser ensamt på Finnair-flyg* måste du boka tjänsten för minderåriga utan följeslagare för barnet. Tjänsten kan endast bokas via kundtjänst eller din resebyrå.

Med tjänst för minderåriga utan följeslagare kan barnet resa med anslutningsflyg om båda flygen avgår under samma dag och trafikeras av Finnair.

Barn mellan 5–11 år kan resa utan tjänsten för minderåriga utan följeslagare om:

 • de reser med Finnair-flyg inom Finland och har sällskap av en familjemedlem som är minst 12 år gammal, eller en följeslagare som är minst 16 år gammal och som har tillstånd från barnets förälder eller förmyndare.
 • de reser med internationella Finnair-flyg och har sällskap av en familjemedlem som är minst 16 år gammal, eller en följeslagare som är minst 18 år gammal och som har tillstånd från barnets förälder eller förmyndare.

*Flyg som marknadsförs av Finnair (flygnumret börjar med AY) och trafikeras av Finnair eller Nordic Regional Airlines

Steg-för-steg-guide för barn som reser ensamma

Gör en bokning åt barnet

 • Boka flyg och tjänsten för minderåriga utan följeslagare
  Boka endast för ditt barn och köp tjänsten för minderårig utan följeslagare genom att kontakta vår kundtjänst eller en resebyrå. Det enklaste och snabbaste sättet att kontakta oss är via chatt. Observera att du måste ange dina kontaktuppgifter samt kontaktuppgifter (namn, telefonnummer och postadress) till den person som ska ta emot barnet på destinationsflygplatsen. Både den person som köper biljetten och den person som möter barnet på destinationsflygplatsen måste vara vuxna.
 • Avgifter
  Barn mellan 5 och 11 år som reser ensamma betalar samma biljettpris som vuxna. Utöver biljettpriset tillkommer en serviceavgift för bokningen av tjänsten för minderåriga utan följeslagare för varje delsträcka av resan. Serviceavgiften för tjänsten för minderåriga utan följeslagare är 40 € per delsträcka för flyg inom Finland, 60 € för flyg inom Europa och 120 € för långdistansflyg.

Före resan

 • Tillåten mängd bagage
  Tillåten mängd bagage för barn som reser ensamma beror på vilken biljettyp de har. Se vår sida bagage på Finnairs flyg för mer information om våra tillåtna mängder bagage för olika rutter och reseklasser. Kom ihåg att du alltid kan köpa till extrabagage som resetillval.
 • Resedokument
  Barn kan behöva särskilda resedokument under resan. Se vår resedokumentsida för mer information.
 • Prata om resan
  Att resa kan vara ett spännande men samtidigt nervöst äventyr för barn. Det är bra att förbereda dem inför resan genom att berätta att vår markpersonal och kabinbesättning kommer att ta hand om dem under hela resan.
 • Undvik att bli hungrig ombord
  Särskilt för längre flyg rekommenderar vi att du packar ner något som barnet tycker om för att äta under flygresan. Vi vill underlätta kontaktlös betalning för våra kunders hälsa och säkerhet och accepterar därför inte längre kontantbetalningar ombord på våra flyg. Om ditt barns biljettyp inte redan inkluderar måltider kan du förbeställa måltider eller smörgåsar för de flesta av våra europeiska rutter.

Vid avgångsflygplatsen

 • Checka in
  Vi rekommenderar att ni kommer till flygplatsen tidigare än vanligt den dag ditt barn ska resa. Vi har en incheckningsdisk för våra specialkunder, vilket innebär att minderåriga utan följeslagare bekvämt kan checka in vid den här disken. Observera att du måste fylla i 3–4 exemplar av formuläret hanteringsråd för minderåriga utan följeslagare (PDF) vid incheckningsdisken. Om du vill snabba upp processen kan du fylla i formulären i förväg.
 • Säker förvaring av dokumenten
  Vår markpersonal ger ditt barn en förvaringsficka att hänga runt halsen där alla viktiga resedokument, till exempel hanteringsråd för minderåriga utan följeslagare, boardingkort, pass och visum, kan förvaras säkert under hela resan. Vi rekommenderar också att du påminner den förälder eller förmyndare som ska ta emot barnet på destinationsflygplatsen att ha sin legitimation med sig.
 • Gå till avgångsporten
  Du är välkommen att följa med ditt barn till avgångsporten på Helsingfors-Vanda flygplats. Kontakta markpersonalen vid incheckningsdisken och var beredd på att visa ditt pass som identifikation. Om ditt barn reser inom Schengenområdet kan du även bevisa din identitet med ett officiellt ID-kort med foto.
  Föräldern eller förmyndaren måste stanna kvar på flygplatsen tills flyget har avgått.
 • Ombordstigning
  Vi erbjuder prioriterad ombordstigning för minderåriga utan följeslagare så att de kan gå ombord på flygplanet först. En besättningsmedlem hjälper ditt barn att komma tillrätta på sin plats och att förvara barnets handbagage. 
 • Trafikstörningar
  Vid trafikstörningar (försenat eller inställt flyg) tar vi hand om ditt barn och vägleder hen till nästa steg. Vi har barnet under uppsikt hela tiden. Vi ser till att underrätta dig om all information och alla uppdateringar.

Under flygresan

 • Omsorg ombord
  Vår kabinbesättning håller ett öga på ditt barn och ser till att hen har allt som behövs under flygresan för komfort och säkerhet.
 • Mat ombord
  Barn älskar de goda varmrätterna som serveras på våra långdistansflyg. På flygningar inom Europa som varar längre än två timmar erbjuder vi något mindre att äta från vår meny ombord utan kostnad. Vi serverar också vår populära blåbärsjuice, och vatten är alltid kostnadsfritt på alla våra flyg. Du kan förbeställa en välsmakande smörgås eller en god lätt eller varm måltid för ditt barn i ekonomiklass på kortdistansrutter som är längre än två timmar. Barn kan även köpa tilltugg eller läsk från vår Nordic Kitchen-meny ombord. På flyg med internetanslutning finns möjlighet att betala med Visa Electron. Barn kan alltid ta med sig eget mellanmål hemifrån.
 • Underhållning ombord
  På långdistansflyg har vi ett brett utbud av underhållning ombord med filmer, tv-serier, musik och spel för barn så att de kan roa sig under hela flygresan.

På den anslutande flygplatsen

 • Under mellanlandningen
  Om ditt barn har ett anslutande Finnair-flyg samma dag tar någon ur markpersonalen hand om barnet i väntan på nästa Finnair-flyg. Se till att barnen har med sig avsatta pengar eller ett kreditkort för att köpa mat och dryck på transferflygplatsen om det behövs.

På destinationsflygplatsen

 • Vägledning till ankomsthallen
  När flyget är framme på destinationsflygplatsen följer vår markpersonal med barnet genom immigration, bagageutlämning och ankomsthall. Vår markpersonal kanske inte talar barnets språk men ser till att barnet alltid är under uppsikt och tryggt. När ditt barn möter den angivna juridiska föräldern eller förmyndaren i ankomsthallen verifierar vi den juridiska förälderns eller förmyndarens identitet innan vi säger hejdå.

Barn under 5 år

Vi vet att det är spännande att resa och även barn som är 5 år eller yngre kan tycka att det är roligt att resa med oss. Vi välkomnar barn under 5 år på Finnair-flyg inom Finland med en familjemedlem som är minst 16 år eller med en medföljande vuxen över 18 år som har tillstånd från barnets förälder eller förmyndare.

På våra internationella flyg kan barn under 5 år resa med en medföljande vuxen som är minst 18 år och har tillstånd från barnets juridiska förälder eller förmyndare. Tyvärr är vår tjänst för minderåriga utan följeslagare inte tillgänglig för barn under 5 år.

Unga resenärer som reser ensamma

Unga resenärer som reser ensamma och är 12 år eller äldre är välkomna på Finnair-flyg utan vuxet sällskap. Vi kräver inget skriftligt medgivande från barnets juridiska förälder eller förmyndare. Däremot kan myndigheter i vissa länder kräva detta. Du kan kontakta destinationslandets närmaste konsulat eller ambassad för att få mer information om dessa krav. Om ett intyg på samtycke behövs kan du se ett exempel på ett intyg om samtycke (PDF).

Tjänsten för minderåriga utan följeslagare kan även väljas på frivillig basis för unga resenärer mellan 12 och 17 år som reser ensamma. Observera att tjänsten för minderåriga utan följeslagare är obligatorisk för alla under 15 år som reser ensamma till och från USA.

Gå till sidan: Barn och ungdomar som reser ensamma