Barn och ungdomar som reser ensamma | Finnair Finland

Barn och ungdomar som reser ensamma

Från incheckningsdisken till ankomsthallen finns vi här för att göra ditt barns upplevelse till ett underbart äventyr. På denna sida hittar du mer information om vår tjänst för minderåriga utan följeslagare och viktiga noteringar för unga resenärer som reser ensamma. Vi är glada att se barn och unga resenärer resa ensamma ombord! 

Barn som reser ensamma

Vi erbjuder en tjänst för minderåriga utan följeslagare, som är en assistanstjänst för barn mellan 5 och 11 år som reser ensamma för att resan ska bli så säker och smidig som möjligt. Från incheckningsdisken till ankomsthallen där deras förälder eller vårdnadshavare väntar tar vi hand om barnets resa så att du kan känna dig trygg.

Tjänsten för minderårig utan följeslagare krävs för alla barn mellan 5 och 11 år som reser ensamma. Tjänsten erbjuds på alla flyg som marknadsförs av Finnair (flygnumret börjar med AY) och trafikeras av Finnair eller Norra. Barn som reser med bokad tjänst för minderårig utan följeslagare kan ha anslutningsflyg om båda flygen går på samma dag och trafikeras av Finnair.

Du kan boka biljetterna och köpa tjänsten för minderårig utan följeslagare genom att kontakta vår kundtjänst via chatt, telefon eller en resebyrå.

Barn mellan 5 och 11 år kan resa utan tjänsten för minderårig utan följeslagare om de reser med:

 • Finnair-flyg inom Finland och har sällskap av en familjemedlem som är minst 12 år gammal, eller en följeslagare som är minst 16 år gammal och som har tillstånd från barnets förälder eller vårdnadshavare.
 • Internationella Finnair-flyg och har sällskap av en familjemedlem som är minst 16 år gammal, eller en följeslagare som är minst 18 år gammal och som har tillstånd från barnets förälder eller vårdnadshavare.

Barn under 5 år

Vi vet att resa är en spännande upplevelse, och även barn så små som 5 år eller yngre kan tycka det är roligt att resa med oss. Vi välkomnar barn under 5 år på Finnair-flygningar inom Finland med en familjemedlem som är minst 16 år eller med en medföljande vuxen över 18 år som har tillstånd från barnets förälder eller vårdnadshavare.

På våra långdistansflyg kan barn under 5 år njuta av att resa med en medföljande vuxen minst 18 år som har tillstånd från barnets förälder eller vårdnadshavare. Tyvärr är vår tjänst för minderårig utan följeslagare inte tillgänglig för barn under 5 år.

Unga resenärer som reser ensamma

Unga resenärer som reser ensamma och som är minst 12 år är välkomna på Finnair-flyg utan sällskap av vuxen. Vi kräver inget tillstånd från förälder eller vårdnadshavare, men myndigheterna i vissa länder kan göra det. Du kan kontakta närmaste konsulat eller ambassad i destinationslandet för att få information om dessa krav. Om ett intyg på samtycke behövs kan du se the exempel på ett intyg om samtycke (PDF).

Tjänsten för minderårig utan följeslagare är också tillgänglig på frivillig basis för unga resenärer mellan 12 och 17 år som reser ensamma. Observera att tjänsten för minderårig utan följeslagare krävs för alla under 15 år som reser ensamma till och från USA.

Vår omsorg från bokning till ankomst: Tjänst för minderårig utan följeslagare

Boka

 • Boka tjänsten för minderårig utan följeslagare
  Du kan boka biljetterna och tjänsten för minderårig utan följeslagare hos vår kundtjänst eller en resebyrå. Observera att du måste ange dina kontaktuppgifter samt kontaktuppgifter (namn, telefonnummer och postadress) för den person som kommer att ta emot barnet på resmålets flygplats. Både den person som bokar biljetten och den person som möter barnet på resmålets flygplats måste vara vuxna.
 • Avgifter
  Barn mellan 5 och 11 år som reser ensamma måste flyga till vuxenbiljettpris. Förutom biljettpriset tillkommer en serviceavgift för tjänsten för minderårig utan följeslagare för varje etapp på resan. Den här serviceavgiften för varje etapp är 40 euro för flygningar inom Finland, 60 euro för flygningar inom Europa och 120 euro för långdistansflyg.
 • Resedokument
  Barn kan behöva särskilda resedokument under resan. Se vår resedokumentsida för mer information.
 • Tillåten mängd bagage
  Barnens tillåtna mängd bagage vid en resa beror på vilken biljettyp de har. Kontrollera vårt bagage på Finnairs-flygsida för mer information om våra tillåtna mängder bagage för olika rutter och reseklasser. Kom ihåg att du alltid kan köpa till extrabagage som resetillval.

Innan resan

 • Vi vet att resor kan vara ett spännande äventyr för barn. Det kan vara en bra idé att förbereda dem för resan genom att låta dem veta att vår mark- och kabinpersonal kommer att ta hand om dem under hela resan.
 • Vi rekommenderar att du kontrollerar de dokument som krävs och ser till att de är klara före resan.
 • Vi rekommenderar också att du påminner barnets förälder eller förmyndare, som ska ta emot barnet på resmålets flygplats, om att ha med sig legitimation.
 • Vi vill underlätta kontaktlös betalning för våra kunders hälsa och säkerhet och accepterar därför inte längre kontantbetalningar ombord på våra flyg. Vid försäljning ombord accepteras Visa Electron på flyg med internetanslutning. Om ditt barns biljettyp inte redan inkluderar måltider kan du förbeställa måltider eller smörgåsar för de flesta av våra europeiska rutter. Vi rekommenderar också att du packar ner något som barnet tycker om för att trivas under flygresan.

Vid avgångsflygplatsen

 • Incheckning
  Vi rekommenderar att du anländer till flygplatsen tidigare än vanligt den dag ditt barn reser. Vi har en incheckningsdisk för våra specialkunder, vilket innebär att minderåriga utan följeslagare bekvämt kan checka in från den här disken. Observera att du måste fylla i formuläret för hanteringsråd för UM (PDF) när du checkar in barnet.
 • Säker förvaring av dokument
  Vår markpersonal ger ditt barn en förvaringsficka att hänga runt halsen där alla viktiga resedokument, till exempel formuläret för minderårig utan följeslagare, boardingkort, pass och visum, kan förvaras säkert under hela resan.
 • Ombordstigning
  Vi erbjuder prioriterad ombordstigning för minderåriga utan följeslagare så att de kan gå ombord på flygplanet först. En besättningsmedlem hjälper ditt barn att bekvämt sätta sig till rätta på sin plats och lägga undan sitt handbagage. Vi råder föräldern eller vårdnadshavaren att stanna kvar på flygplatsen tills flyget har avgått. Det är möjligt att följa med barnet till avgångsgaten på Helsingfors-Vanda flygplats om du har ditt pass med dig. Prata med markpersonalen vid incheckningsdisken. Kontakta markpersonalen vid incheckningsdisken.
 • Flygstörningar
  I händelse av flygstörningar (försening eller inställt flyg) tar vi hand om ditt barn och vägleder till nästa steg, och vi har barnet under uppsikt hela tiden. Vi ser till att underrätta dig om all information och alla uppdateringar.

Under flygresan

 • Omsorg ombord
  Vår kabinbesättning håller ett öga på ditt barn och ser till att barnet har allt som behövs under flygresan för komfort och säkerhet.
 • Mat ombord
  Barn älskar de goda varmrätterna som serveras på våra långdistansflyg. På flygningar inom Europa som varar längre än två timmar erbjuder vi något mindre att äta från vår meny ombord utan kostnad. Vi serverar också vår populära blåbärsjuice och vatten är alltid kostnadsfritt på alla våra flyg. Du kan förbeställa en välsmakande smörgås eller en god lätt eller varm måltid för ditt barn i ekonomiklass på kortdistansrutter som är längre än två timmar. Barn kan också köpa tilltugg eller läsk från vår Nordic Kitchen-meny ombord. På flyg med internetanslutning går det att betala med Visa Electron. Barn kan alltid ta med sig eget mellanmål hemifrån.
 • Underhållning ombord
  På långdistansflyg har vi ett brett utbud av underhållning ombord med filmer, tv-serier, musik och spel för barn så att ditt barn kan roa sig under hela flygresan.

Vid anslutningsflygplatsen

 • Under uppehållet
  Om ditt barn har ett anslutande Finnair-flyg samma dag tar någon i markpersonalen hand om barnet i väntan på nästa Finnair-flyg.

På destinationsflygplatsen

 • Vägledning till ankomsthallen
  När flyget anländer till destinationsflygplatsen kommer markbesättningsmedlemmen att följa med ditt barn genom immigrationskontrollen, bagageutlämningsområdet och ankomsthallen. Besättningsmedlemmen kanske inte talar ditt barns språk, men har alltid uppsikt över barnet och ser till att det är säkert. När ditt barn möter föräldern eller vårdnadshavaren i ankomsthallen verifierar vi dennes identitet innan vi säger hej då.
Gå till sidan: Barn och ungdomar som reser ensamma