Resa med assistanshund | Finnair Finland

Resa med assistanshund

Din ledarhund, signalhund eller tjänstehund är varmt välkommen att resa med dig ombord på alla våra flyg utan kostnad. På flyg till och från USA kan även din hund för känslomässigt stöd resa med dig.

Ledar- och tjänstehundar

Din assistanshund kan resa på golvet framför ditt säte. När skylten om säkerhetsbälte är tänd bör hunden vara under sätet framför dig. Om du undrar om det finns tillräckligt med utrymme för hunden i kabinen kan du kontakta vår kundtjänst för att få mer information.

Meddela oss om din hund minst 48 timmar före flygresan via formuläret för särskild assistans eller genom att kontakta vår kundtjänst. Vi kommer att ställa några frågor om hunden, inklusive dess ras och storlek. Vi bekräftar sedan att din hund är tillåten ombord, och du kan tryggt påbörja resan.

Vi hoppas att den här checklistan hjälper dig att förbereda dig inför flygresan med din assistanshund:

  • För att säkerställa en smidig avresa och ankomst till din destination, se till att din hund uppfyller alla sanitära krav i avgångs- och ankomstländerna.
  • Eftersom en flygresa kan vara påfrestande för djur är det bra att se till att din hund är bekväm med att resa och van vid olika omständigheter på vägen.
  • För att visa andra att din hund reser som tjänstehund rekommenderar vi att den bär en sele eller liknande.

Hundar för känslomässigt stöd

Din hund för känslomässigt stöd kan resa med dig på flyg till och från USA.

För att resa med en hund för känslomässigt stöd ber vi dig att informera oss om din hund i förväg med de dokument som krävs minst 48 timmar före avgång.

Tillhandahåll ett intyg från din psykiatriska mottagning som uppger att

  • du har en psykisk eller emotionell störning som är erkänd enligt DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders)
  • du behöver ditt djur för känslomässigt stöd som sällskap på flygresan eller för någon aktivitet på destinationen
  • bedömningen gjorts av en legitimerad behandlare inom psykiatrin och att han eller hon ansvarar för din vård.

Intyget ska inte vara äldre än ett år från datumet för den första reguljärflygresan, och det bör också innehålla datum och typ för den yrkeslicens och den jurisdiktion eller delstat där licensen utfärdades.

Dessutom ber vi dig att styrka att din hund är särskilt tränad för att fungera som ett känslomässigt stöd.

Tänk på att vi av säkerhetsskäl inte kan tillåta att hundar reser i kabinen om de är för stora, orsakar en betydande störning i kabinservicen eller utgör ett hälso- eller säkerhetshot mot andra passagerare.

Om din hund inte uppfyller dessa krav kan den resa som ett vanligt husdjur.

Gå till sidan: Resa med assistanshund