Fototur: Följ med in i Finnairs nya Premium Economy-kabin | Finnair Finland
Blue Wings-berättelser

Fototur: Följ med in i Finnairs nya Premium Economy-kabin

Vår nya Premium Economy-kabin har en egen plats mellan Business och Economy Class där den senaste nordiska designen står i centrum.

I Premium Economy erbjuder sätena 40 procent mer utrymme än i Economy Class. Det genererar extra utrymme att koppla av och njuta av det bästa som Finnair har att erbjuda på en långdistansresa till Asien eller USA. Med en bekväm sitslutning, ett benstöd som stöder hela benet och kuddar som säkerställer maximal komfort skapas det perfekta sättet att resa. Antingen om du laddar upp inför en semester eller om du är en affärsresenär som ska träffa dina kunder.

– De flesta Premium Economy-kabiner har ett säte som är samma för en mängd olika flygplansplattformar. Eftersom vi är lanseringspartnern för denna nya variant har vi optimerat varje dimension av den för att få rätt sorts proportioner baserat på kabinen för våra flygplan, säger David Kondo, Senior Manager, Customer Experience and Design Strategy på Finnair.

Sätet, som är designat av Haeco, kommer inom kort att finnas på alla Finnairs Airbus A330 och Airbus A350 långdistansflotta. Sätet har även två förvaringsfickor på baksidan av sätet. En mindre ficka för små personliga föremål komplett med USB-port för laddning av enheter, och en större ficka som har plats för en bärbar dator. Båda är certifierade för hela flygresan.

Design och mat för kräsna resenärer

Under de fyra år som arbetet av designen har pågått har ett stort fokus för Finnair varit att säkerställa premium nordisk design i hela kabinen.

– Vi ville ha en varmare atmosfär på designen av våra nya kabiner. Vi uppnådde detta genom att introducera mer textur och naturliga material. Vanligtvis ser man många vinklar och hårda hörn på flygplan men vi valde att mjuka upp allt. Vi gjorde också hela formen så ren och minimal som möjligt och tog bort allt onödigt. Vi ville ha en stor fokus på funktion, vilket är i linje med nordiska designprinciper, säger Kondo.

Du hittar också Marimekko-textilier och Iittala-porslin, designade av Harri Koskinen i Premium Economy såväl som i den helt nya Business Class-kabinen.

I designen spelade även hållbarhet en viktig roll. Iittala minimerade antalet föremål som placeras på brickborden för att hålla vikten nere för att förbättra bränsleeffektiviteten. Marimekkos Premium Economy vävda filt är gjord av 100 procent återvunnen polyester.

Du kan njuta av två måltidstjänster med drycker ombord. Den första är en 3-rätters middag serverad på Iittala "Kuulas" porslin, som också används i Business Class. Den andra är en enklare måltid innan landning.

– Premium Economy är något helt nytt för Finnair och vår avsikt har varit att bygga en tjänst som är attraktiv för både fritids- och affärsresenärer, säger Eerika Enne, Head of Inflight Customer Experience på Finnair.

Helt ny underhållning ombord

I Premium Economy kommer även ett nytt och större 13-tums underhållningssystem (IFE) att installeras. Med de senaste TV-programmen och filmerna är det ett perfekt sätt att få en resa att flyga förbi.

– En av de största förändringarna vi gjort är användargränssnittet för IFE. Tidigare var många av skärmarna vita, precis som varumärket Finnair. Men i en nattlig miljö är det kanske inte det bästa att ha en vit skärm framför dig. Med lanseringen av de nya flygplanen inleds en ny era för Finnair, säger David Kondo.

Det nya och mörkare utseendet kommer att vara lugnande och mer i linje med den rena, nordiska estetik som finns i Premium Economy och i hela den nya kabinen.

Utrymmet har också optimerats för dem som ska arbeta eller har enheter fyllda med nedladdningar. I det personliga förvaringsutrymmet finns det plats för en smartphone och ett dedikerat utrymme för en bärbar dator eller surfplatta. Det innebär att du inte behöver lämna något i ditt handbagage under resan ombord.

Finnairs nya Premium Economy-kabin är designad för att erbjuda en lyxupplevelse som är tillgänglig för alla. Genom att allt fler Finnair-rutter öppnar upp till Asien och Nordamerika är det nu dags att boka en plats. Finnairs nya Premium Economy-kabin kommer att rullas ut över hela långdistansflottan under 2022 och 2023.


Gå till sidan: Fototur: Följ med in i Finnairs nya Premium Economy-kabin