Fem bagagetips för vintersemestern | Finnair Finland
Blue Wings-berättelser

Fem bagagetips för vintersemestern

Många av oss har en tendens att ta med mer bagage än vanligt vid resor över jul eller på vintersemestern. Vi kanske till och med packar med ovanliga föremål. Undrar du hur du packar skidor eller skidvalla? Vi har samlat in fem tips för att hjälpa dig med ditt bagage så att du får en smidig start på vintersemestern.

"Planering är A och O" gäller även för bagage. Du kan göra din resdag smidigare genom att ta del av tips och instruktioner innan du packar och se till att du har tillräckligt med tid för att hantera bagaget. Det är också en bra idé att lägga till dina kontaktuppgifter till bagaget – även inuti.

Kontrollera tillåten mängd bagage

Det lönar sig att kontrollera tillåten mängd bagage innan du packar. Den tillåtna mängden beror på biljettyp, reseklass, rutt och även Finnair Plus-nivå. Du kan kontrollera den tillåtna mängden bagage på e-biljetten. Exempel: 1 PC betyder ett incheckat bagage. Alla resenärer på Finnair-flyg kan också ta med en väska som handbagage.

Om du behöver ta med dig fler väskor rekommenderar vi att du köper extrabagage till ett rabatterat pris i förväg viaHantera bokning eller Finnairs mobilapp.

Var uppmärksam på artiklar som omfattas av restriktioner

”Vi ber dig också att kontrollera bagagerelaterade restriktioner innan du packar. Om du har julklappar med batterier måste du vara extra försiktig. Litiumbatterier kan exempelvis transporteras med restriktioner och vi rekommenderar att du har dem i ditt handbagage,” säger Sami Suokas från Finnairs Ground Experience-team.

”Under julhelgen transporterar våra kunder också många olika typer av juldelikatesser och det kan komma som en överraskning att vissa, såsom den traditionella finska kålrotslådan, definieras som vätskor. Det betyder att de inte kan placeras i handbagaget. Å andra sidan bör färskvaror inte packas i incheckat bagage.”

Om du planerar att åka skidor på semestern och packar skidvalla bör du vara särskilt uppmärksam eftersom det råder begränsningar för transport av skidvalla.

På Finavias webbplats kan du kontrollera vilka föremål du kan ta med dig och hur de ska packas. Prova verktyget här.

Packa handbagaget lätt och smidigt

För att flygresan ska bli så smidig och bekväm som möjligt för dig och alla andra ombord är det bra att packa handbagaget lätt och smidigt och ta med dig endast nödvändiga artiklar i kabinen.

”Särskilt under vintersäsongen när många reser med vinterjackor och mer bagage i allmänhet tenderar det begränsade utrymmet för handbagage ombord på våra flygplan att fyllas upp eller till och med ta slut helt. Under julen ser vi även mängder av väskor med julklappar ombord. Vi rekommenderar att du i första hand packar julklappar i incheckat bagage, naturligtvis med eventuella restriktioner i åtanke,” rekommenderar Sami Suokas.

Smidigt med skidor

Planerar du att åka skidor på semestern? Ibland kan det mest bekymmersfria alternativet vara att hyra skidutrustning på destinationen. Men med de här tipsen blir det smidigare att resa med skidorna.

När du packar skidor eller snowboard, pjäxor, stavar och hjälm i en väska räknas det som ett kolli. Se till att din väska väger högst 23 kg och inte är längre än 220 cm – du måste betala extra för överdimensionerat bagage. Du kan ta med din utrustning som en del av den tillåtna mängden bagage när väskan följer storleksgränserna och tillåtet antal väskor. Vanligtvis kan du ta med skidutrustning som är inom den tillåtna mängden bagage utan att informera oss i förväg.

Vill du ha med dig skidutrustningen som extrabagage? Vi rekommenderar att du köper det i förväg till ett lägre pris via Hantera bokning eller via Finnairs mobilapp.

Ta med väskorna till flygplatsen dagen innan

Vi råder dig att checka in på flyget i förväg via internet eller via Finnairs mobilapp – det sparar tid på flygplatsen. På Helsingfors-Vanda flygplats är det enkelt att lämna väskor vid bagageavlämning med självbetjäning efter att du har skrivit ut bagageetiketten från någon av incheckningsautomaterna. Detta fungerar även för skidor.

Nya terminal 2 på Helsingfors-Vanda flygplats är nu öppen och du anländer till flygplatsen genom den nya, vackra entrén. Lättanvända incheckningsautomater finns tillgängliga i den nya avgångshallen. Bagageavlämningsdiskarna finns kvar i den gamla avgångshallen, dvs. när du har skrivit ut bagageetiketten följer du skyltarna till den gamla hallen för att lämna väskorna.

”Du kan göra din resdag enklare genom att ta med ditt bagage till Helsingfors-Vanda flygplats redan kvällen före kl. 18.00–21.30. En familjemedlem kan ta med hela familjens väskor, förutsatt att familjemedlemmen har allas flygbiljetter och resedokument, inklusive eventuella coronaintyg. På avresedagen kan du gå direkt till gaten via säkerhetskontrollen,” säger Sami Suokas.

Under högsäsong ber vi dig att anlända till flygplatsen i god tid före avgång, vilket innebär minst 2-3 timmar innan, beroende på destination. Du hinner shoppa eller luta dig tillbaka och njuta av semesterkänslan på flygplatsen.


Gå till sidan: Fem bagagetips för vintersemestern