Flyg- och bussförbindelser | Finnair Finland

Flyg- och bussförbindelser

Anslutningar till Helsingfors-Vanda flygplats från Tammerfors och Åbo 

Du kan nu bekvämt kombinera olika transportmedel i samma bokning när du reser från Tammerfors eller Åbo till Helsingfors-Vanda flygplats. Anslut till vårt nätverk från de här städerna med vår nya bussförbindelse från endast 10 € för en enkelresa.

Att välja en bussförbindelse på de här korta rutterna är ett bra sätt att minska koldioxidutsläppen från resande.

Så här fungerar det

Bokning och incheckning

  1. Börja boka resan via vår webbplats eller mobilapp. Kom ihåg att välja Tammerfors busstation (XTP) eller Åbo busstation (XTZ) som destinationen du flyger från eller till. När du väljer flyg kan du se bussförbindelserna markerade med ”Busservice för Finnair” och ett grönt meddelande. Du kan också boka resan genom att kontakta vår kundtjänst eller din researrangör.
  2. Vi rekommenderar att du checkar in på flyget i förväg via internet eller via Finnairs mobilapp. Ta reda på mer om incheckning i förväg.

Från Tammerfors eller Åbo till Helsingfors-Vanda flygplats

  1. På avresedagen tar du bussen från busstationerna i Åbo eller Tammerfors. Visa föraren ditt boardingkort eller din flygbiljett. Om du inte har någon biljett kan du också köpa den direkt av busschauffören om det finns lediga platser på bussen. Bussen tar dig till Helsingfors-Vanda flygplats på cirka två timmar.
  2. På Helsingfors-Vanda flygplats anländer bussen till busstationen. Den ligger inom kort gångavstånd från den nya terminalbyggnaden.
  3. Hämta ditt bagage från bussen och gå till bagageavlämningen. Du kan använda tjänsterna för prioriterad incheckning och bagageavlämning.*
  4. Du kan använda den prioriterade säkerhetskön vid säkerhetskontrollen för att snabbt och enkelt ta dig till avgångsporten.*

Bussanslutning från Tammerfors till Helsingfors-Vanda flygplats

HållplatsPlattformAvgångstid/ankomsttid
Tammerfors busstation (XTP)504.20 och 12.50
Helsingfors-Vanda flygplats (HEL)18/Ankomster06.25 och 14.55

Bussanslutning från Åbo till Helsingfors-Vanda flygplats

HållplatsPlattformAvgångstid/ankomsttid
Åbo busstation (XTZ) 404.20 och 12.50
Helsingfors-Vanda flygplats (HEL)17/Ankomster06.25 och 14.55

Från Helsingfors-Vanda flygplats till Tammerfors eller Åbo

  1. När ditt flyg har landat på Helsingfors-Vanda flygplats, följ utgångsskyltarna till bagagehallen för att hämta ut ditt bagage. Du blir bland de första kunderna som får dina väskor.
  2. Fortsätt till flygplatsens busstation. Det ligger på kort promenadavstånd från ankomsthallen.
  3. Stig på Finnairs signerade buss och visa föraren ditt boardingkort eller din flygbiljett. Om du inte har någon biljett kan du också köpa den direkt av busschauffören om det finns lediga platser på bussen. Bussen tar dig till Åbo busstation eller Tammerfors busstation på cirka två timmar.

Fr.o.m. 11 november 2023 kan du, om du är Finnair Plus Gold-, Platinum- eller Platinum Lumo-medlem och byter från våra flyg till en bussförbindelse till Åbo eller Tammerfors, avnjuta en måltid på restaurang TGM Asian Fusion i ankomsthallen på flygplatsen. Du kan välja mellan fyra menyalternativ, och måltiden inkluderar en aptitretare, huvudrätt och dryck. Restaurangen har öppet dagligen från 10.00 till midnatt. Du får din måltid genom att visa upp bussresans boardingkort för restaurangpersonalen. Din rätt till en måltid visas på boardingkortet. 

Observera att Finnair Lounge-tjänsterna inte erbjuds när du reser till Tammerfors eller Åbo med buss. Plaza Premium Lounge i ankomsthallen på Helsingfors-Vanda flygplats har stängt den 10 november 2023.

Bussanslutning från Helsingfors-Vanda flygplats till Tammerfors

HållplatsPlattformAvgångstid/ankomsttidObservera
Helsingfors-Vanda flygplats (HEL)1816.30 och 23.55Väntar på transferpassagerare vid behov.
Tammerfors busstation (XTP)  Ankomster18.35 och 01.55 

Bussanslutning från Helsingfors-Vanda flygplats till Åbo

HållplatsPlattformAvgångstid/ankomsttidObservera
Helsingfors-Vanda flygplats (HEL)1716.30 och 23.55Väntar på transferpassagerare vid behov.
Åbo busstation (XTZ)  Ankomster18.35 och 01.55 

Tillgänglighet

Finnairs bussförbindelser till Åbo och Tammerfors trafikeras främst med höggolvsbussar som tyvärr inte är anpassade för rullstolsburna kunder.

Om du använder rullstol ber vi dig informera oss minst 48 timmar före avgångstiden, så att vi kan be bussbolaget att avsätta en buss utrustad med rullstolslift och -plats för den kommande resan. Rullstolsliftens maximala lastkapacitet är 250 kg. Busschauffören hjälper till att säkra både rullstolen och personen i rullstolen på bussen.

Assistanshundar, såsom signal- eller ledarhundar, är välkomna på bussen tillsammans med dig utan extra kostnad.  

* Prioritetstjänster (prioriterad incheckning, bagageavlämning och säkerhet) ingår inte om bussförbindelsen köps separat från flygbokningen eller om den kombineras med ett codeshare-flyg som trafikeras av Finnairs samarbetande flygbolag. Ta reda på vad code-share-flyg är.

Gå till sidan: Flyg- och bussförbindelser