På flyget med barn | Finnair Finland

På flyget med barn

På den här sidan hittar du användbar information och länkar om barnkorgar och säkerhetsbälten för spädbarn, barnstolar, barnmåltider samt underhållning ombord och tillgång till internet.

Barnkorgar och säkerhetsbälten för spädbarn

Alla interkontinentala Finnair-flyg har barnkorgar ombord, och du kan boka en avgiftsbelagd sittplats med barnkorg via Hantera bokning eller i Finnair-appen. Om du har köpt flygresan eller semesterpaketet hos en researrangör kan du fortfarande köpa sittplats i Hantera bokning eller i Finnair-appen.

Vår kabinpersonal ger dig barnkorgen och hjälper dig att montera den efter avgång. Innerlängden på barnkorgen är 70 cm och spädbarnet som ska använda den får inte väga mer än 9 kg.

Om barnet är under 2 år måste det sitta i en vuxens knä med ett separat säkerhetsbälte som kabinpersonalen tillhandahåller, eller i en bilbarnstol fastsatt i flygsätet – detta är särskilt viktigt vid start, landning och t.ex. vid turbulens.

Boka sittplatser

Eget babyskydd eller egen barnstol

Du kan ta med dig ett babyskydd eller en barnstol som är lämplig för barnets ålder om ditt barn är under 7 år och du har reserverat en sittplats åt barnet ombord.

Kontrollera att barnstolen är godkänd för användning i flygplan. Det ska finnas en etikett eller text på barnstolen, och tillverkarens handbok ska innehålla instruktioner för hur den monteras på en flygstol. Det kan skilja sig från hur den monteras i bilen. Ta med dig tillverkarens instruktioner så att kabinpersonalen kan kontrollera att monteringen gjorts på rätt sätt.

Vi kan inte garantera att din barnstol är kompatibel med flygstolen. I våra flygplan med bred flygplanskropp är de flesta av flygstolarna i businessklass utrustade med ett bälte för krockkudde och därför kan barnstolar inte användas på de platserna. Om din barnstol inte passar på flygstolen eller inte kan monteras på ett säkert sätt placerar vi den i förvaringsutrymmet ovanför sätena eller i flygplanets lastutrymme.

Sittplatser vid fönster är de bästa platserna för en barnstol, men det kan fungera med andra platser om barnstolen inte hindrar åtkomst till gången.

Barnstolen eller bilbarnstolen måste vara certifierad, och den måste vara godkänd för transport på något av följande sätt:

 • Barnstolar godkända för användning i flygplan enligt ETSO-C100c (European Technical Standard Order) om ACSD (Aviation Child Safety Device).

 • Barnstolar godkända av EASA via ett typcertifikat eller ett kompletterande typcertifikat.

 • Barnstolar godkända för användning i motorfordon, baserat på den tekniska standarden:

  • FN-standard ECE R44-04 (eller 03), eller ECE R129 med respektive ECE R-etikett. Barnstolen måste också vara godkänd för användning i flygplan baserat på den tekniska standarden:
  • Tyska ”Qualification Procedure for Child Restraint Systems for Use in Aircraft” (TÜV/958-01/2001) med etiketten ”For Use in Aircraft”
  • ELLER
  • Annan teknisk standard som är godkänd av behörig myndighet. Barnstolen ska vara försedd med en kvalificeringssymbol som visar att den är godkänd för användning i flygplan.
 • Barnstolar godkända för användning i motorfordon och flygplan enligt kanadensiska CMVSS 213/213.1 med respektive etikett.
 • Barnstolar godkända för användning i motorfordon och flygplan enligt US FMVSS No 213 och med en eller två etiketter med följande två meningar:
  • ”THIS CHILD RESTRAINT SYSTEM CONFORMS TO ALL APPLICABLE FEDERAL MOTOR VEHICLE SAFETY STANDARDS”
  • i röd text ”THIS RESTRAINT IS CERTIFIED FOR USE IN MOTOR VEHICLES AND AIRCRAFT”.
 • Barnstolar godkända för användning i motorfordon och flygplan enligt den tekniska standarden AS/NZS 1754:2013 i Australien/Nya Zeeland, med texten ”For Use in Aircraft” på etikettens gröna del.
 • Barnstolar tillverkade och testade enligt andra tekniska standarder som motsvarar de ovan nämnda. Enheterna ska vara märkta med en kvalificeringssymbol, som visar namnet på den kvalificerande organisationen och ett särskilt ID-nummer som är relaterat till det associerade kvalificeringsprojektet. Den kvalificerande organisationen ska vara en kompetent och oberoende organisation som är godkänd av den behöriga myndigheten.

Barnens måltider

Vårt koncept för måltidsservice skiljer sig åt beroende på reseklass och destination. På våra interkontinentala flyg ingår måltider i biljetten, och vår kabinpersonal gör sitt bästa för att barnen ska vara bland de första att serveras, så att de får den mat de vill ha och hela familjen får en lugn måltid.

Om du reser med ett mindre barn föreslår vi att du tar med egen barnmat ombord. Vi har några enstaka burkar barnmat i reserv på alla interkontinentala flyg, men tillgången är begränsad. Du får ta med mjölk och barnmat i kabinen i obruten originalförpackning.

Förbeställ måltider

Underhållning och internet ombord

På våra interkontinentala flyg har vi omfattande underhållningstjänster ombord för din familj, med filmer, spel och musik för alla åldrar. Det kan också vara roligt att följa flygrutten på världskartan. Ett 3D-flygspel är tillgängligt utan kostnad på alla våra Airbus-flyg via Nordic Sky-portalen.

Tillgång till internet finns via Nordic Sky-portalen mot en avgift, och kan köpas ombord eller i förväg via Hantera bokning eller i Finnair-appen.

Det kan även vara en bra idé att ta med något roligt för barnen att göra ombord, eftersom det kan vara tröttsamt för yngre barn att sitta still under en längre tid.

Köpa tillgång till internet
Gå till sidan: På flyget med barn