Val av sittplats | Finnair Finland

Val av sittplats

Vi har infört ändringar vid val av sittplatser vid incheckningen fr.o.m. 1 juni 2023. Läs mer

Res i lugn och ro genom att köpa en sittplats i förväg redan när du bokar ditt flyg eller senare via Hantera bokning eller Finnair-appen. Du kan också köpa sittplats genom att kontakta din researrangör. Om du inte har köpt en sittplats i förväg tilldelar vi dig en sittplats vid incheckningen.

Vi gör vårt bästa för att erbjuda sittplatser bredvid varandra för resenärer i samma bokning, men observera att det inte alltid är möjligt. Om du köper sittplatser i förväg kan du välja sittplatser för dig och ditt resesällskap bredvid varandra. 

Finnair Plus Silver-medlemmar kan dra nytta av en rabatt vid val av sittplats. Gold-medlemmar, Platinum-medlemmar och Platinum Lumo-medlemmar har rätt till ett kostnadsfritt val av sittplats. Ta reda på mer om Finnair Plus-programmet.

Priserna kan variera. Du kan se de exakta priserna när du väljer sittplats. 

Välj plats nuSittplatser på långdistansflyg

Bekanta dig med sittplatsalternativen som erbjuds på våra långdistansflyg. Du kan även hitta de här sittplatserna på vissa kortdistansflyg som trafikeras med våra Airbus A350- och A330-flygplan.

Sittplatser på kortdistansflyg

Ta reda på de olika sittplatsalternativen vi erbjuder på våra kortdistansflyg som trafikeras med flygplanstyperna A320, A321, A319-, Embraer och ATR.

Särskilda fall

Du kan boka sittplats i förväg på flyg som trafikeras och marknadsförs av Finnair. Om du reser med ett flyg som trafikeras av Finnair men biljetten har utfärdats av ett annat flygbolag kan du boka sittplats via Hantera bokning. Om du reser på ett flyg som trafikeras av Finnairs samarbetande flygbolag gäller det flygbolagets regler (t.ex. bagagepolicy, köp av resetillval och beställningar av specialtjänster).

Sittplatser som tilldelas vid incheckningen

När incheckningen öppnar och du inte har bokat sittplats i förväg tilldelas du automatiskt en sittplats. Du kan köpa en ledig sittplats innan du checkar in.

Incheckningen online öppnar 36 timmar före avgång och 24 timmar före avgång för flyg till/från USA. 

Om du reser med barn och väljer att inte förhandsboka sittplatser ser systemet till att barn under 12 år får sitta bredvid minst en vuxen i samma bokning. Du kan fritt ändra sittplatser för resesällskapet i samma bokning. Om systemet inte hittar sittplatser till barnen bredvid en vuxen som hon/han känner väl löser vi det i kundtjänsten, vid incheckningen på flygplatsen eller vid avgångsporten. 

En begärd sittplats kan inte garanteras, eftersom den kan behöva ändras av driftsskäl eller säkerhetsskäl.

Platsbokningsavgiften återbetalas inte om du avbokar flygresan, uppgraderas av oss eller om det inte är lämpligt att du sitter på den valda sittplatstypen.

Platsbokningsavgiften återbetalas om du inte kan placeras på den typ av plats du bokat eller på en lämplig alternativ sittplats på grund av Finnair.

Platsbokningsavgiften återbetalas automatiskt om du uppgraderar din reseklass via internet. I andra fall ber vi dig fylla i återbetalningsformuläret.

Datumändringar kan göras enligt villkoren för din biljett. Om du har bokat en sittplats mot betalning och ändrar flygtiderna i enlighet med bestämmelserna för din biljett, måste du boka sittplats igen på det nya flyget. Du kan då ansöka om en återbetalning för sittplatsbokningen på det ursprungliga flyget.

Gå till sidan: Val av sittplats