5 lysande anledningar att resa under lågsäsong | Finnair Finland
Blue Wings-berättelser

5 lysande anledningar att resa under lågsäsong

Om du väljer att åka på semester under de lugnare månaderna kan du njuta av en mer avslappnad atmosfär och olika upplevelser. Att resa under lågsäsong kan också ge en mer positiv påverkan hållbarhetsmässigt. Här kommer fem goda anledningar till att resa när det inte är högsäsong.

1. Stöd den lokala ekonomin 

På många semesterdestinationer är turismen den viktigaste inkomsten för människorna som bor där. När turistsäsongen bara varar ett fåtal månader kan en stor del av året bli en ekonomisk utmaning på platsen. Om du reser under lågsäsong bidrar du till behovet av service som finns där hela året och skapar inkomster för lokalbefolkningen. 

En mer stabil inkomst gör också att lokalbefolkningen kan utveckla sin service. När turistsäsongen varar längre än ett fåtal månader kan människorna som bor på platsen förlita sig på ett stadigt flöde av besökare, vilket innebär att det är värt att upprätthålla standarden på servicen i det långa loppet. 

2. Få bättre service och se en mer autentisk kultur 

Det är lättare att undvika livliga folkmassor och stressade servicearbetare utanför turistsäsongen. Lokalbefolkningen har mer tid och kanske stannar de till och med upp för ett samtal. Det är även en bättre tid om du vill undvika den intensiva kommersialism som riktar sig till turisterna.  

Dessutom är det mycket enklare att få uppleva destinationens sanna anda och kultur. I stället för att åka med en turistbuss kan du ta den lokala bussen och titta på sevärdheter när du vill i stället för att åka med en guidad tur. När mängden turister är mindre kan du se hur livsstilen på din destination faktiskt ser ut.

3. Spara pengar och utsläpp 

Under lågsäsongen är det oftast bättre tillgänglighet på reguljärflygen och det finns lediga platser för mer spontana resor. Detta gör det även lättare att jämföra priser, vilket säkerställer att du kan spara ännu mer. Detsamma gäller boende – det finns fler boenden och prisalternativ tillgängliga under lågsäsong. 

Du bidrar också till att förbättra kapaciteten och effektiviteten på flygen som går under lågsäsong. Fullsatta flyg innebär bättre effektivitet när det gäller bränsleanvändning. 

4. Undvik stress och köer

Det är lugnare och mer avslappnat att resa under lågsäsong när tumultet på flygplatsen är mindre extremt. Stressen runt resan blir mycket mindre när de stora massorna av turister inte är där. 

Samma avslappnade atmosfär fortsätter oftast även på destinationen. Att ta sig vidare från flygplatsen går smidigare när det är färre människor i omlopp. Kanske slipper du köpa biljetter till sevärdheter flera månader i förväg och du kanske till och med kan få ett bord på en av de populära restaurangerna. Lågsäsongen är helt klart den bästa tiden att komma i väg på sevärdheter som brukar vara fullpackade när det är högsäsong. 

5. Besök okända naturplatser 

Många sårbara naturunderverk stängs av för besök under den mest intensiva turistsäsongen för att skydda dem. Till exempel kan tillgången till vissa vandringsleder och naturreservat begränsas, helt eller delvis, för att de inte ska skadas av stora grupper med människor. När det är lågsäsong är det dock oftast möjligt att besöka sådana här sevärdheter, vilket gör att du kan få uppleva riktigt unika platser. 

Ur ett ekologiskt perspektiv är det viktigt att antalet besökare på skyddade naturplatser hålls på en måttlig nivå. Så även om det är en naturplats som är öppen under högsäsongen kan det vara ett mer hållbart val att komma dit under lågsäsongen. 


Letar du efter idéer till några bra destinationer under lågsäsong? Du hittar några av våra favoriter här


Gå till sidan: 5 lysande anledningar att resa under lågsäsong