Finnair 100 | Finnair Finland

Varma återseenden sedan 1923

Det har gått 100 år sedan vår resa började. Vad som började som en postrutt över Östersjön har blivit ett globalt nätverk med ett syfte. 

Vi vill hjälpa dig att utforska världen. Att resa iväg och se det du alltid velat se. Att träffa nya människor och uppleva nya platser och kulturer med ett öppet sinne. Att få uppleva sådant du inte ens visste fanns.

Vi vill framför allt se till att du får ta del av dessa nya upplevelser tillsammans med nära och kära, eftersom gemensamma stunder förvandlas till minnen för livet.

Vi har fört samman människor sedan 1923 och kommer att fortsätta att göra det i framtiden.

Unika samarbetskollektioner

Under hela Finnairs 100-åriga historia har vi varit ett designdrivet flygbolag med stark förankring i nordisk formgivning. För att fira jubileumsår har vi lanserat unika kollektioner tillsammans med KARHU, Makia och Moomin by Arabia.

Flygvärdinneuniformer genom åren 

Flygvärdinnorna har kommit att representera Finland världen över under flera decennier. Den första uniformen designades 1947 och flygvärdinnorna fick vara med om att utforma den skräddarsydda uniformen.

Läs mer om Finnairs flygvärdinneuniformer.

Finnair målar flygplan med designer för hundraårsjubileet

För att fira vårt hundraårsjubileum kommer två av våra A350-flygplan att flyga med Mumin-design. Vi har samarbetat med Muminfigurerna för att ge våra flygplan en jubileums-makeover. Du kan se när Mumintrollet och Snorkfröken kramar varandra på två av våra Airbus A350-flygplan: OH-LWP och OH-LWO. De här två flygplanen kommer att flyga våra långdistansrutter under vårt hundrade verksamhetsår 2023.

Tillsammans med Muminplanen har vi även målat vår jubileumsslogan på tre andra flygplan: OH-LXK, OH-LXM och OH-LWR.

Finnairs jubileumsfrimärke utstrålar nostalgi

För att fira vårt 100-årsjubileum kommer finländska postbolaget Posti Group Oyj att ge ut ett frimärke med ”Finnair 100” i september. Posten har spelat en viktig roll i vår historia, eftersom vårt första kommersiella flyg 1924 var avsett för att transportera post från Helsingfors till Tallinn. Än idag fortsätter vi att förbinda världen med flygpost, så ett jubileumsfrimärke var ett naturligt sätt att fira vår 100-åriga resa.

Frimärket ”Finnair 100” är designat av Ilkka Kärkkäinen och kommer att ges ut den 6 september 2023 i Finland. Frimärket skildrar Finnairs bekanta blå och vita värld och representerar den tidlösa och eleganta enkelhet som vårt varumärke förknippas med.

Gå till sidan: Finnair 100