Flyg till Amsterdam - Billiga flyg till Amsterdam | Finnair Finland

Flyg till
Amsterdam

Finnairs bästa pris*
Enkel
74 €
Tur och retur
206 €
* För avgångar från Helsingfors

Din resa börjar här

Tur och retur-pris per vuxen från

Reseguide – Amsterdam

Slingrande kanaler. Amsterdambor som susar fram på cykel. Färggranna tuplanträdgårdar. Sjudande boulevarder fulla av liv och rörelse. I Amsterdam finns det så mycket att se att det nästan kan kännas övermäktigt. Men låt dig inte avskräckas! Det är allt detta och mer därtill som gör Amsterdam till ett av Europas populäraste resmål och i den här reseguiden får du tips på stadens bästa sevärdheter. En modern och spännande stad rik på kultur och historia som har något för alla smaker.

Något som bidrar mycket till stadens karaktär är de många kanaler som slingrar sig genom staden med utgångspunkt från centralstationen. Gör som holländarna och hyr en cykel och ta en skön cykeltur längs en kanal eller hyr en båt för en romantisk båttur. Cykla genom någon av de många tulpanträdgårdarna med hundratals olika varianter av Hollands mest berömda exportvara. Köp några lökar på den otroligt färgsprakande blomstermarknaden på kanalen Singel.

Amsterdam är en kulturstad med en otroligt rik historia och ett stort antal museer. Besök Anne Franks hus för att lära dig mer om den unga Annes tragiska krigsöde. Gå vidare till Rijksmuseum och beundra några av världens mest älskade konstverk av gamla holländska mästare som Rembrandt, Vermeer och van Gogh. Om du inte känner dig nöjd med det kan du gå vidare till Rembrandthuset, Stedelijk museum eller Sjöfartsmuseet, där du kan lära dig mer om stadens maritima historia.

När du är redo för en uppfriskande paus kan du passa på att lära dig hur tillverkningen av en av världens mest populära ölsorter går till på Heineken Experience, en av Amsterdams populäraste turristattraktioner. I entrépriset ingår en spännande guidad tur i Heinekenbryggeriet och självklart även provsmakning. Femton minuters promenad därifrån kan du slå dig ner och koppla av en stund i Vondelpark, där Amsterdamborna älskar att njuta av sol och grönt gräs.

Det finns mycket spännande att se och göra i närheten av Amsterdam och eftersom det är så enkelt att ta sig fram i Holland är det lätt att göra dagsutflykter.

Väderkvarnarna i Zaanse Schans – Den här lilla pittoreska holländska staden rymmer ett antal vackra väderkvarnar vars vingar rör sig sakta i vinden. Endast 20 km från centrala Amsterdam.

Tulpanparken Keukenhof – Den här enorma blomsterparken kallas ibland för Europas trädgård och är också en av världens största. Varje år planteras miljontals lökar som skapar en fantastisk explosion av färger när våren kommer. Absolut värt ett besök när du ändå är i Amsterdam.

Rotterdam – Staden jämnades nästan helt med marken under andra världskriget, men har i dag ett pulserande kulturliv och dessutom Europas största hamn. Stanna till här för att njuta av ett lite lugnare tempo och andas lite havsluft.

Bryssel – Här i den belgiska huvudstaden ligger även EU:s maktcentrum, men låt dig inte avskräckas av den byråkratiska stämpeln. Det tar bara några timmar med snabbtåget, så om du skyndar dig hinner du lagom till frukostvåfflorna.

Även om det populäraste turistområdet är ganska trångt och koncentrerat bjuder Amsterdam på goda shoppingmöjligheter, stora som små. Här kan shoppingsugna besökare utforska stora butikskedjor och fynda i mindre boutiquer.

Kalverstraat – Tveklöst Amsterdams största shoppinggata, med två shoppingcenter och varuhus som V&D och Bonneterie samt flera välkända butikskedjor.

Blomstermarknaden – Ett helt otroligt stort utbud av blommor, lökar, frön och plantor visas i all sin prunkande prakt utmed en vacker kanal.

P.C.Hooftstraat – Hit kommer besökare på jakt efter exklusiva märkesvaror och här finns alla de flottaste märkena samlade på ett ställe.

Lokala marknader – Vad du än är ute efter är sannolikheten stor att du finner det du söker på någon av Amsterdams många olika marknader – antikviteter på Antiekcentrum, färska råvaror på Boerenmarkt och secondhandkläder på loppmarknaden Waterlooplein. Amsterdam bjuder på varierad shopping för alla smaker!

Det finns många exempel på populära holländska maträtter som du kanske redan känner till och ännu fler som du inte har provat än och det är ett sant nöje att äta och dricka i Amsterdam. Prova något riktigt traditionellt för att känna smaken av Amsterdam.

Maatjesharing – Inlagd sill, som med fördel kan ätas på holländskt vis med finhackad lök.

Ost – Gouda och Edamer är två berömda holländska ostar, men det finns många andra välsmakande varianter som du kan prova, däribland Maasdam och Leyden.

Bitterballen – Läckra, välkryddade köttbullar som paneras och friteras. En favorit som tilltugg till öl.

Stroopwafel – Två tunna, sega våfflor med ett lager kladdig, söt sirap mellan. Oerhört sött!

Poffertjes – Knaperstekta plättar med florsocker på, som är en populärt munsbit i Amsterdam.

Öl – Holländarna har rykte om sig att älska öl och många av de inhemska sorterna, som Heineken och Amstel, är kända världen över. Men det finns ett otroligt stort utbud av holländsk öl för dig att prova, från mörk ale och porter till fräscha nya lagervarianter.

Kaffe – Kaffe dricks överallt och serveras på alla stadens många kaféer och matställen. Den lokala versionen av café au lait heter koffie verkeerd och kan avnjutas när som helst på dagen.

Vin och sprit – Stor utbud av såväl internationella som lokala sorter. Prova genever, en traditionell holländsk destillerad spritdryck kryddad med enbär, som påminner om gin.

Gatorna i Amsterdam är smala och det uppstår lätt trängsel eftersom gatorna löper längsmed och begränsas av stadens kanaler. Lyckligtvis innebär detta att det är lätt att ta sig fram till fots. Om du vill åka kollektivt kan du lösa biljett till alla olika transportmedel via GVB:s biljettsystem, vilket gör det väldigt lätt att ta sig runt.

Till fots – De flesta av stadens turistattraktioner ligger koncentrerade inom gångavstånd från varandra. Det är lätt att ta sig fram som fotgängare och de flesta gator har gångbana. Undvik att gå på cykelbanorna, eftersom detta inte är särskilt populärt bland de cykeltokiga Amsterdamborna.

På cykel – Amsterdam är känt för att vara en stor cykelstad och du kan med fördel upptäcka staden från cykelsadeln. Cyklar finns att hyra hos många försäljare och det finns även ett system för cykeldelning.

Med bil – Att köra bil i Amsterdam är ingen bra idé, särskilt inte i stadens myllrande centrum. Väl utanför staden går det däremot bra att köra bil och vägarna håller en mycket hög standard.

Med tunnelbana – Större delen av tunnelbanenätet trafikerar utkanterna av staden, men en liten del räcker centrum.

Med spårvagn – Spårvagnslinjerna korsar centrum och det finns många linjer att välja bland, vilket gör detta till ett smart alternativ för att ta sig fram snabbt.

Med båt – För den som vill ta en tur för att se sig om kring eller ta sig mellan olika platser finns flera små kanalbåtar som fraktar passagerare på vattnet enligt bestämda resvägar.

Valuta – euro (€).

Elektricitet – 230 V, 50 Hz, europeisk stickkontakt typ C.

Dricks – Inget krav, men uppskattas.

Betalning/kort – Tas emot överallt, men ha kontanter till hands om du handlar på marknader eller av gatuförsäljare.

Tidszon – CET/UTC+1.

Vatten – Går att dricka överallt.

Amsterdams flygplats Schiphol (AMS)

Flygplatsen ligger 15 km sydväst om Amsterdam.

  • Finnair-flyg: terminal 3
  • Incheckningen öppnar 2 timmar före avgång
  • Incheckningen stänger 45 minuter före avgång


Gå till sidan: Amsterdam