Flyg till Wien - Billiga flyg till Wien | Finnair Finland

Flyg till
Wien

Finnairs bästa pris*
Enkel
83 €
Tur och retur
193 €
* För avgångar från Helsingfors

Din resa börjar här

Tur och retur-pris per vuxen från

Reseguide – Wien

Wien är en stad med över tusen år av historia, en stad som har sett kungar och dynastier komma och gå, genomlevt krig och bevittnat framgången i många blomstrande epoker. Utifrån detta finns det ett imponerande utbud av historiska och kulturella pärlor som inte många städer kan matcha. Men du hittar mycket mer än bara det förflutna – det är en modern och levande stad vid floden med över 1,8 miljoner människor. Låt Finnairs reseguide till Wien framhäva det bästa som Österrikes huvudstad har att erbjuda.

Med så mycket att se det kan vara svårt att veta var man ska börja. Om du gillar klassisk musik är stadens mest berömda invånare, Mozart, ett utmärkt val. Besök Mozarthaus i Wien, där du kan beskåda rummet där mästaren bodde och komponerade sina bästa verk. Bege dig sedan till Stephansdomen med dess imponerande utsikt över staden. Kyrkan är helt återupprättad efter förödelsen under andra världskriget. I den västra utkanten av staden hittar du det fantastiska slottet Schönbrunn, ett vidsträckt under i barockstil med 1 441 rum som utgjorde sommarbostad åt den tidigare kejsaren. Lika magnifik är den tidigare kejserliga vinterbostaden slottet Hofburg, som numera fungerar som officiell bostad och arbetsplats åt Österrikes president. Där kan du också bevittna uppträdanden med de världsberömda lipizzanerhästarna, som lärs upp vid Spanska ridskolan. I närheten ligger Albertina-museet som rymmer en av världens största samlingar av grafisk konst. En annan plats som är ett måste om man vill uppleva österrikisk konsthistoria är det fantastiska slottet Belvedere, omgivet av ett barocklandskap i form av en park. Efter en dags sightseeing kan du välja en plats längs floden Donau och insupa kulturen i en av Europas äldsta städer.

Salzburg – Tre timmars bilfärd bort, mindre med tåg, ligger den här historiska skönheten. Mozarts födelsestad är givetvis känd för sin klassiska musik.

Båttur på Donau – Hoppa på någon av de många färjor som trafikerar floden Donau och ta en avkopplande tur förbi vinodlingar, dalar och pittoreska byar.

Bratislava – Du behöver bara färdas en timme med bil, så befinner du dig i ett annat land, denna gång Slovakien. Staden är belägen längst västerut i landet, och det den saknar i storlek tar den igen i form av charmiga gränder i gamla stan, vänliga människor och prisvärda nöjen.

Vinprovning – De branta sluttningarna ovanför Donaus dalar är en perfekt miljö för druvodling. Föga förvånande finns det hundratals vingårdar som ligger utspridda runt Wien och som enkelt nås med bil.

Wien har ett stort shoppingutbud för alla smaker och plånböcker. Här hittar du lyxmärken, europeiska butikskedjor, populära modeoutlets och naturligtvis en uppsjö av turistbutiker.

Marknader – Wien älskar marknader och dessa återfinns på de många torgen som du hittar överallt i staden, särskilt i gamla stan. Här säljs allt från råvaror till mode, så du behöver bara leta upp närmaste marknad för att hitta en mängd köptillfällen. Runt jul får du inte missa de många julmarknader som erbjuds – de är verkligen en magisk upplevelse en snöfylld kväll.

Kärntner Straße – Troligen stadens mest välkända shoppinggata. Här kan du strosa runt bland internationella varumärken och en massa människor.

Köpcentrum – Om du söker en intensiv shoppingupplevelse finns det flera stora gallerior att utforska: Ringstrassen Galerien mitt i centrum, den större Lugner City västerut och den gigantiska Shopping City Süd med 330 butiker.

Kohlmarkt – Platsen för exklusiva märken. Kom hit för att uppleva lyx (eller fönstershoppa).

Wien har gett världen flera välkända rätter som du absolut måste prova när du befinner dig i staden.

Wienerschnitzel – Den här populära maträtten som består av panerat och stekt kalvkött bär stadens namn och är en mättande och uppskattad måltid på kalla vinterdagar.

Sachertårtan – En rejäl och god tårta, tillverkad av massor av choklad och en gnutta aprikosmarmelad. Café Sacher sägs vara uppfinnaren till den här berömda godbiten.

KaffeKaffeehauskultur är enormt stort i Wien, så gör som lokalborna och välj ut ett kaffeehaus, beställ någon av de många malda specialiteterna och njut av sorlet från lokalborna. Sippa på ett glas kallt vatten vid sidan av för en verklig wienerupplevelse.

Vin – Eftersom Wien är omgivet av vinodlingar är stadens vinutbud mycket stort. Riesling och Weissburgunder är populära lokala varianter, och det erbjuds även många andra sorter från andra delar av landet.

Wiens utmärkta transportsystem är bland de bästa i världen. Det är effektivt men ändå billigt och kan enkelt ta dig varthelst du kan tänkas vilja åka. Du tar dig från en station till en annan med en enda biljett, oavsett hur många byten du behöver göra. Enkelbiljetter och flerdagarspass finns på tåg- och transportstationer och i tobaksaffärer.

Tunnelbana – Wiens tunnelbana är den näst mest trafikerade i världen. Den är effektiv, enkel att använda och har många stationer runt om i staden. Den är trygg att färdas i och öppen till sent på kvällen.

Buss – Bussarna kör tvärs igenom staden och kan ta besökaren till svåråtkomliga ställen.

Spårvagnar – Förekommer främst i innerstaden och är ett praktiskt alternativ om du snabbt vill förflytta dig utan att gå ned under jord.

Tåg – Tågen i Wien körs mest i förorterna och ingår i ett snabbt och effektivt nätverk. Här hittar du anslutningar till resten av landet och även Europa.

Valuta – Euro

Elektricitet – 230 V, 50 Hz, stickkontakt typ F.

Dricks – Att lägga till 5–10 % på notan är uppskattat, men inte obligatoriskt.

Betalning/kort – Kort tas emot på många ställen.

Tidszon – Wien (Österrike) UTC/GMT + 1 timme

Vatten – Kranvattnet går att dricka och är mycket gott.

Wiens internationella flygplats (VIE)

Flygplatsen ligger 20 km sydost om Wien.

  • Finnair-flyg: terminal 3.
  • Incheckningen öppnar 2 timmar före avgång
  • Incheckningen stänger 45 minuter före avgång


Gå till sidan: Wien