En guide till special-shopping i Helsingfors | Finnair Finland
Blue Wings-berättelser

En guide till special-shopping i Helsingfors

Letar du efter vintagekläder, sällsynt finsk design och färsk lokal mat under ditt besök i Helsingfors? Här är en sammanfattning av vår hemstads bästa secondhand- och vintagebutiker, antikaffärer och saluhallar.

Designerartiklar till fyndpriser

Starta ditt secondhandäventyr på den lokala favoriten UFF, en ideell humanitär organisation med butiker med begagnade kläder över hela Finland. 

UFF har 14 outlets i Helsingfors, och den största är en butik i två våningar på Fredrikinkatu i stadens centrum. Det finns ett rätt bra utbud av lädervaror till låga priser, men du måste gräva lite för att hitta de riktiga fynden! Håll utkik efter UFF:s vanliga "Euronpäivat"-kampanjer då priserna i alla butiker kan falla till bara 1 € per artikel.

En annan favorit bland lokala secondhandsfantaster är Relove , en kedja med flera butiker runt om i centrala Helsingfors. Personer med begagnade kläder bokar en försäljningsperiod på Relove och butikspersonalen uppdaterar ständigt skyltningen. Artiklarna är välsorterade och urvalet inkluderar ofta designermärken.

På Relove kan priserna vara lite högre, men butikerna är värda ett besök bara för den vackra inredningen och de livliga caféerna. Relove serverar frukost hela dagen samt smörgåsar och bakverk.

Almost New hyr också ut utrymme till personer som säljer begagnade kläder, och artiklarna är välorganiserade på två våningar. Sök igenom mer än 1 000 t-shirtar i alla storlekar på markplanet och bege dig upp på övervåningen för att hitta jackor, jeans, skor och mycket mer.

Den brittiska secondhandkedjan Beyond Retro har nu öppnat en butik i Helsingfors som en del av dess nordiska expansion. Utrymmet på 300 m2 erbjuder vintagemode som handplockats från hela världen. Det finns något för alla i utbudet.

Finsk design från förr

Du hittar antikaffärer utspridda över hela Helsingfors, men många ligger i Art Nouveau-området i Ullanlinna.

Den vackra Korkeavuorenkatu-gatan är hemvist för Finlands största antikvitetsutrymme: Fasaani. Den familjeägda butiken specialiserar sig på att köpa upp dödsbon, så den säljer allt från verktyg och smycken till bestick och möbler. Man kan till och med hitta sällsynta exempel på finsk design.

Precis runt hörnet på Kasarmikatu ligger Schulman Antiques som specialiserar sig på 1700- och 1800-talsartiklar från Sverige och andra delar av Europa. På närliggande Pietarinkatu hittar du PKS Vintage. Återförsäljaren har en välbesökt webbutik där de flesta artiklarna visas upp, men du kan upptäcka ännu mer vid ett personligt besök.

Promenera längs Tehtaankatu – ett måste för de som älskar jugend-arkitektur – till utställningslokalen med antikvitets-, design- och konsthandlaren Hagelstam & Co. Det är Finlands äldsta auktionshus och den rätta platsen att besöka om du letar efter ett speciellt föremål. Information om öppettider och kommande auktioner finns på deras webbplats.

Färsk mat i historiska miljöer

Man blir hungrig av att gå på fyndjakt, så ta en matbit i någon av Helsingfors vackra saluhallar.

De flesta besökare i staden hittar naturligtvis Vanha Kauppahalli (den gamla saluhallen) i hamnområdet i den centrala delen av staden. Folk har kommit hit sedan 1889 för att köpa fisk, ost, frukt, grönsaker och andra artiklar.

Om du bara letar efter restauranger kan du besöka Hietalahden Kauppahalli. Där finns något för alla smaker, med kök som serverar rätter från bland annat det japanska, vietnamesiska och italienska köket. Helgbesökare hittar en loppmarknad på torget utanför.

Hakaniemen Kauppahalli är Helsingfors största saluhall. Byggnaden öppnades på nytt i början av 2023 efter flera års renovering, och på de två våningarna hittar man fiskhandlare, charkuterihandlare och andra försäljare av specialmat. Övervåningen är ett bra ställe att köpa souvenirer och vykort. Besök restaurang Kirsikka för finsk mat i en klassisk Art Nouveau-miljö.


Gå till sidan: En guide till special-shopping i Helsingfors