Var finns Texas bästa barbecue? | Finnair Finland
Blue Wings-berättelser

Var finns Texas bästa barbecue?

Så du är på väg till Texas. Välkommen ombord och se till att ta med dig en god aptit. Texas är ett paradis för matälskare. Från mexikansk mat till biffar och allt däremellan. Allt är gott. Men det är barbecuen som kan få dig att komma tillbaka gång på gång.

Buddy Price

Det hela började med tyska och tjeckiska nybyggare i centrala Texas under mitten av 1800-talet som tagit med sig sina traditionella rökningsmetoder för kött. Traditionellt rökte slaktarna det resterande köttet som inte hade sålts, så att det kunde lagras längre utan att bli dåligt.

När de här resterna blev allt mer populära började många köttmarknader specialisera sig på rökt kött. Den första dokumenterade försäljningen av barbecue till allmänheten i USA omnämns i en annons från en slaktare i Bastrop, nära delstatens huvudstad Austin, år 1878. Det här var starten på vad som skulle komma att bli en världsomspännande barbecueindustri.

De flesta experter är överens om att ordet ”barbecue” härstammar från det karibiska ordet ”barbacoa”. Barbacoa var från början inte en tillredningsmetod för mat utan namnet på en träställning som Tainoindianerna använde för att röka mat.

Idag är barbacoa också en traditionell mexikansk typ av barbecue på get-, får- och nötkött. Den mest autentiska formen av barbacoa tillreds in en grop i marken som täcks med kaktusblad.

Barbecuens historia i Amerika går tillbaka till kolonialtiden och har varit en del av den amerikanska kulturen sedan dess. En av de första lagarna som infördes i kolonin Virginia under 1650-talet var ett förbud mot avfyrande av skjutvapen under en barbecue.

Idag spelar barbecue särskilt stor roll i det sydliga köket som är känt för sin rika och pikanta smak. Även om det finns bra barbecue att få i hela södern och mellanvänster, så finns den bästa i Texas, vilket är tur för dig.

Barbecue är den bästa formen av informella måltider. Brisket (bringa) kan serveras skivad eller tärnad i ett bröd, eller skivad på en tallrik med tillbehör. Köttets smak framhävs genom att det gnids in med kryddor. I stort sett varje restaurang har sitt eget hemliga recept, men det innehåller vanligtvis salt, peppar, kummin, paprika, vitlök och oregano. Om du vill ha något annat serveras oftast även populära rätter med revbensspjäll, korv, kalkon och kyckling.

För att du ska kunna hitta de allra bästa ställena publicerar Texas Monthly Magazine regelbundet en lista på vad de anser vara de bästa barbecuerestaurangerna i Texas. Det här året erbjuder Texas Monthly Top 50 Barbecue Joints besökare en utmärkt karta över var de ska äta under sitt besök. För att listan garanterat ska vara autentisk skickade tidskriften i år ut 35 matskribenter till 411 barbecueställen i Texas under åtta veckor. De mest lovande barbecueställena besöktes av Texas Monthlys barbecueredaktör (en titel man inte ser så ofta) och deras matskribenter för att utse de 10 bästa.

De olika regionala varianterna av barbecue i världen kan sorteras in efter huruvida de använder direkt och indirekt upphettning. Indirekt barbecue förknippas med det nordamerikanska köket. Köttet rostas eller röks över vedeld eller träkol. De här barbecuemetoderna tillreder köttet med rök på låg temperatur under lång tid. Brisket (bringa) tar ofta 12 timmar att tillreda. Men det är värt att vänta på eftersom resultatet är att köttet kan skäras med gaffel. 

Texas Monthlys lista är en utmärkt resurs om du bestämmer dig för att prova på barbecue under ditt besök i Texas. Men om du vill ha snabba tips har vi satt ihop en kort lista över högt rekommenderade barbecueställen i och runt Texas större städer. Alla ställen finns inte med på Texas Monthlys lista men de rekommenderas alla av lokalinnevånare i området.

Om du har tid när du är i Dallas är Pecan Lodge en av det de främsta barbecueställena i Texas och ligger strax öster om downtown. Lockhart Smokehouse i Oak Cliff är ett annat utmärkt ställe. Det ligger i Bishop Arts District som är roligt att strosa runt i efter en rejäl måltid. Cattleack BBQ och Slow Bone är två andra ställen som är värda ett besök.

I Fort Worth finns ett stort antal barbecueställen, bland annat Derek Allan's Texas Barbecue på 8th Avenue nära downtown och Bailey’s Bar-B-Que som ligger i downtown. Om du besöker Austin är Micklethwait Craft Meats och Black’s Barbecue värda att besöka. Franklin’s Barbecue är helt enastående och finns med på alla topplistor, så gå dit men var beredd på att vänta på att få ett bord. 

För de som beger sig till Houston är Pinkerton’s Barbecue i Houston och San Antonio, Pizzitola’s Barbecue och Roegels Barbecue i Houston och Tin Roof Barbecue i Humble strax utanför Houston ställen som rekommenderas varmt av lokalinnevånare. I San Antonio är även Smoke Shack, Barbecue Station och Rusty Bucket Jaw Smacking BBQ lokala favoriter. Mary Ann’s Pig Stand har varit en favorit sedan 1929. 

Njut av ditt besök i Texas och prova även på mexikansk mat i tillägg till barbecue. Båda kommer att få dig att vilja stanna kvar i Texas.

Buddy Price är pensionerad kommunikationschef och före detta sportskribent på Dallas Morning News. Han är född i Texas och har bott i och i närheten av Dallas i nästan 30 år. Han är en hängiven barbecueälskare.


Gå till sidan: Var finns Texas bästa barbecue?