Muminattraktioner som du inte får missa i Finland | Finnair Finland
Blue Wings-berättelser

Muminattraktioner som du inte får missa i Finland

Muminfans kommer från när och fjärran för att besöka sina favoritfigurers hem. Det här är våra favoriter bland butiker, parker, utställningar och mycket mer med Mumintema runt om i landet.

Image: Muumimaailma Oy

Muminupplevelsen börjar på Finnairs hemmabas: Helsingfors-Vanda flygplats

Internationella resenärer från länder utanför Schengen kan gå förbi avgångsport 40 för några sagoinspirerade godsaker från Mumin Coffee-caféet. Det är ett rymligt område med utsikt över landningsbanorna.

Det finns också Mumin-butiker på Helsingfors-Vanda flygplats, både före och efter säkerhetskontrollen. Du hittar mjuka leksaker, muggar, böcker och mycket mer för dina sista minuten-presenter.

När du väl är i Helsingfors finns det flera Mumin-butiker att välja bland. Flaggskeppet är Mumin Shop Lasipalatsi på Mannerheimintie, stadens huvudgata. Butiken är designad i färgerna från den första Muminboken: Mumintrollen och den stora översvämningen.

Finlands största Mumin-butik – Mumin Shop Forum – ligger en kort promenad bort i shoppinggalleriet Forum.

Temaparker och lekplatser

För den ultimata Muminupplevelsen kan sommarresenärer besöka Muminvärlden i Nådendal på Finlands sydvästkust. Det är bara att hämta upp ditt magiska armband vid ingången och börja utforska sevärdheterna! Snorkfrökens skönhetssalong och Lilla Mys Godis är två av de senaste tillskotten.

Image: Muumimaailma Oy

Parken ligger ca 180 kilometer från Helsingfors, men bara 16 kilometer från Åbo. Du kan boka hela resan till Åbo eller utforska Helsingfors först och sedan enkelt ta dig till Åbo med tåg eller buss från huvudstaden. Därifrån kan du till och med ta en båt till Muminvärlden.

För resenärer som också vill se östra Finland finns det en Mumin-isgrotta i Leppävirta. Sommaren 2023 blev femte gången som ett lag med isskulptörer från Finland och andra länder snidade fram Muminfigurer och andra formationer i en underjordisk skidtunnel.

Resenärer med barn vill säkert resa österut från Helsingfors till kuststaden Kotka. Här kan du besöka lekplatsen med Mumintema med sitt sju meter höga Muminhus. Barnen kan klättra från Muminmammas kök på bottenvåningen via våningar med olika teman ända upp till Mumintroll-rummet högst upp. En rutschkana tar dem tillbaka till parken.

Muminmuseum och utställning

Världens enda muminmuseum – i Tammerfors – är ett måste både för muminfans och konstintresserade. Museet har en samling originalillustrationer och andra konstverk som tar dig djupt in i Muminvärlden.

Besökare som kommer till Tammerfors senast den 1 oktober 2023 kommer också att kunna se en utställning med brädspel och mobilspel med Mumin-tema på Museicentret Vapriikki. Det finns även flera andra museer i byggnaden.

Tammerfors ligger cirka 180 kilometer från Helsingfors och kan enkelt nås med tåg eller buss.

Image: Moomin Characters Oy Ltd

Människan bakom böckerna

Det finns också flera aktiviteter för muminfans som vill veta mer om karaktärernas skapare Tove Jansson.

Den här kartan visar upp mer än 10 landmärken från Helsingfors som har spelat en roll i Janssons liv och arv, inklusive hennes barndomshem, konstskola och viloplats.

Resenärer som vill ha ett äventyr i Muminstil bör också kolla in Island Riddles. Temapromenaden är baserad på en av Muminböckerna och äger rum i Pellinge skärgård, där Jansson tillbringade mer än 30 somrar.

Hennes hem på ön Klovharun är bara öppet för allmänheten i en vecka varje år. Läs mer här om du vill försöka att planera din resa till Finland för den här unika upplevelsen.

Finnair har samarbetat med Mumintrollen redan sedan 1990-talet, och under vårt hundrade år 2023 kan du se Mumintroll och Snorkfröken kramas på två av våra Airbus A350-flygplan.


Gå till sidan: Muminattraktioner som du inte får missa i Finland