Högklackat eller vandringskängor? Ja tack! | Finnair Finland
Blue Wings-berättelser

Högklackat eller vandringskängor? Ja tack!

New York City är ett evigt favoritresemål som lockar folk tillbaka gång på gång för att uppleva stadslivets oändliga tempo. Vad sägs om att packa med ett par vandringskängor för ditt nästa besök för att kunna komma undan det fartfyllda livet ett tag och vandra bland bergsjöar eller det kuperade landskapet längs Atlantkusten?

IMG_6899_1

Text och bilder: Valtteri Murto 

Montauk – I världens ände

Under sommarmånaderna fylls Montauks sandstränder och livliga restaurangscen med välbärgade semesterfirare från New York. När temperaturen sjunker lämnar turisthorderna efter sig en genuin fiskeby, fantastisk kustnatur och sex av delstatens nationalparker som är värda att utforska. 

Montauk, som ligger på den östligaste udden av Long Island, har varit en strategiskt betydelsefull plats för både sjöfart och militär. Sedan 1796 har fyren Montauk Point Lighthouse, som är ett nationellt landmärke, väglett fartyg i Atlantens kustvatten. Upplevelsen av morgonsolens första strålar från Atlantens eviga vågor är något som gör det värt att vakna tidigt.

IMG_6964

Alldeles bredvid fyren ligger resterna av amerikanska flygvapnets övergivna flygbas Camp Hero. Det perfekt belägna området bevarades som en delstatspark när militären hade dragit sig tillbaka, och kasernerna och tornen är öppna för utforskning. Vartefter naturen tar över anläggningarna, inklusive en enorm radarstation avsedd att förvarna om sovjetiska kärnvapenattacker, är det inte konstigt att det finns många rykten, påhittade historier och till och med konspirationsteorier i omgivningarna.

IMG_7053

Branta klippor och Atlantens vindar har inspirerat generationer av konstnärer och artister, från Andy Warhol till Paul Simon. På tal om inspiration så var fiskaren Quint i 1970-talets storfilm Hajen baserad på Frank Mundus, en hajägare och fiskare från Montauk.

Fisket har alltid utgjort en central del av livet i Montauk, och färsk fångst finns att tillgå på restauranger och i skjul i fiskehamnen. 

Om du vill ha en äkta glimt av gammal fiskaranda är det värt att kolla in The Dock. Grillen serverar färsk fisk och skaldjur, liksom klassisk barmat, och är känd för sin humor och avslappnade atmosfär. Observera att hur mycket du än vill dela med dig av din maträtt eller några av de egendomliga minnen som pryder väggarna på ditt Instagramflöde, så finns det ett förbehåll. Förutom checkar, gnälliga barn och känsliga fyllon är mobiltelefoner förbjudna här.

IMG_7109

Montauk ligger tre timmars resa från New York City, antingen med LIRR (Long Island Rail Road) från Penn Station eller med hyrbil. För hyrbilar är JFK-flygplatsen den mest passande utgångspunkten för att undgå trafiken på centrala Manhattan. En av fördelarna med att köra bil är att du kan stanna till i "The Hamptons", de andra vackra kuststäderna på Long Island. 

Bear Mountain State Park – en nivå ovanför vardagen

Denna delstatspark ligger 80 km uppströms Hudsonfloden och har varit New York-bornas populäraste utflyktsmål i över hundra år. Efter invigningen susade ångbåtarna upp och ned för floden för att ta stadsborna till deras fristad bort från New York. 

Flera arrangörer erbjuder fortfarande dagsturer eller enkelresor till Bear Mountain. För ett mindre traditionellt transportsätt är en hyrbil från New Jersey ett lämpligt alternativ. PATH-tåget (Port Authority Trans-Hudson) till västra sidan av Hudson-floden är ett bra sätt att undvika trafiken på Manhattan.

IMG_6839

Bear Mountain erbjuder en mängd olika friluftsaktiviteter hela året. Vandrings- och cykellederna har varierande svårighetsgrad, och under vintermånaderna är det även möjligt att åka skridskor och längdskidor. Från toppen av samma berg har du en fantastisk utsikt över Hudson River och den historiska Bear Mountain Bridge. Vid klart väder kan man till och med se Manhattans siluett vid horisonten. 

Den vackraste och mest populära tiden för ett besök till Bear Mountain är oktober till november, när höstlöven tar över. På vintern är vissa områden och vägar stängda, så det lönar sig att kolla upp vädret och eventuella avstängningar om man besöker området under de kallare månaderna.

IMG_6800

För den som vill övernatta finns det alternativ från camping till stugor och Bear Mountain Inn. Om du är där på en dagsutflykt får du inte missa att beundra Manhattans skyline från New Jersey-sidan innan du tar dig tillbaka till tunnelbanan och det fartfyllda stadslivet.  


Gå till sidan: Högklackat eller vandringskängor? Ja tack!