Få smaklökarna att sjunga i Korea | Finnair Finland
Blue Wings-berättelser

Få smaklökarna att sjunga i Korea

Sydkorea har blivit ett trendigt resemål och den ökande populariteten hos koreansk mat är en viktig anledning till det. Från kryddigt till surt och sött till umami – koreanerna är mästare på att fylla varje tugga med smak. Vi bad vår lokala expert att berätta mer om det lokala köket, vilka rätter man ska pröva och hur man hittar de bästa matställena i Seoul.

30342293-bibimbap-traditional-korean-cuisine-bibimbap-chef

Förvänta dig en varierad smakprofil

Koreansk mat anses ofta vara eldig och kryddstark, vilket delvis är sant eftersom koreaner gillar kryddstark mat. Det framgår av den liberala användningen av chilipastan gochujang och chilipulvret gochugaru.

Ännu viktigare än kryddor är däremot de rika smakerna, fräschören och att fylla maträtterna med umami. Koreanerna brukar använda olika naturliga kryddor och många färska säsongsbetonade grönsaker på ett kreativt sätt. Korea har också en rik fermenteringstradition som gör smakupplevelserna ännu mer komplexa.

Eftersom koreaner värdesätter en mångfald av smaker mer än allt annat består en koreansk måltid vanligen av flera rätter. En typisk måltid består av en huvudrätt, en skål ris och soppa samt flera sidorätter med grönsaker eller fisk och skaldjur som kallas banchan. Favoriträtten kimchi är en viktig del av banchan-kulturen.

Prova klassiska rätter

De koreanska klassikerna är ett bra exempel på den smakvariation som bjuds. Koreanerna är också mycket säsongsorienterade: varm och tung mat smakar bäst under vintermånaderna och lättare, svalkande maträtter serveras på sommaren.

En koreansk grillmåltid är något som varje köttätande resenär kommer att prova. Den består av okryddat eller marinerat kött som grillas över en kolgrill. Tillagningsprocessen är en upplevelse i sig själv eftersom det finns små grillställ integrerade i varje matbord!

Eller så kan du prova gukbap, en kokhet soppa som serveras med ris. Det finns många sorters gukbap med olika ingredienser som fläsk, nötkött, blodkorv, bönskott eller tofu. Det är en perfekt vinterrätt, men lokalbefolkningen älskar den även på sommaren.

En typisk sommarrätt å andra sidan är naengmyeon. För att bekämpa den fuktiga, varma sommaren är det många som älskar tunna, sega nudlar med en klar och uppfriskande buljong.

Banchan-rätter som kimchi är en viktiga del av en koreansk måltid. Vid sidan av den jästa kålrätten finns det många andra alternativ gjorda av spenat, ansjovis, bönor och sesamblad med mera.

När kvällen lider mot sitt slut kommer du förmodligen att få lite stekt kyckling. En bra kombination är en klassisk krispig och kryddig kyckling som avnjuts med öl eller läsk.

Du kan också pröva den autentiska och kreativa gatumaten. Ett exempel på det är tteok-bokki, wokade riskakor som tillagas i en söt och kryddig sås. 

31718594-busan-south-korea-april-2019-local-korean-street

Hitta det bästa Seoul har att erbjuda

Ett bra sätt att hitta bra restauranger är att helt enkelt hämta kartapparna Naver eller Kakao. De inkluderar restauranger med betyg. Båda används allmänt och gör det möjligt att söka efter restauranger och caféer i olika kategorier. Seoul har ett myllrande restaurangliv som ständigt förändras, så med hjälp av apparna kan du vara säker på att du inte missar nya och spännande alternativ.

I Seoul lönar det sig att vara lite djärv med dina restaurangval. Ibland är de bästa restaurangerna de som inte har någon avancerad inredning. Om du letar efter gatumat går du till Gwangjang Market där alla gatumatalternativ du kan föreställa dig finns samlade på ett och samma ställe. Marknaden säljer också snacks, frukt och andra varor än mat.

Koreanerna ligger i topp även när det gäller kaffe och desserter. Seoul är fullt av gulliga caféer med utsökta desserter – många av dem mycket Instagram-värdiga. Harry Potter-fans kommer att älska kaffet på caféet 943 Kings Cross, eller så kan du prova den charmiga Boulanger Maison Bukak med sin franska stil eller Midlevel, känt för sina söta våfflor.


Gå till sidan: Få smaklökarna att sjunga i Korea