Rooman-matka – antiikkia ja tätä päivää

Yhteistyössä Mondo

Katu on lyhyt, mutta se kurkottaa kauas historiaan. Kapean Via del Pantheonin päästä pilkistää näkyviin pylväiden ja päätykolmion koristama jylhä sisäänkäynti. Kun astuu sisään, pyörryttää. Pantheonin uskomattoman kaunis kupoli kaartuu korkealle yläpuolelle. Katon keskellä olevasta aukosta lankeaa taivaallinen valo. Aikakaudet vilistävät silmissä. Tätä samaa näkyä ihailivat myös antiikin roomalaiset.

Colosseum, Forum Romanum, Pietarinkirkko, Sikstuksen kappeli. Rooma on täynnä upeita nähtävyyksiä, mutta Pantheon eli kaikkien jumalten temppeli on paras paikka kokea Rooman ikiaikaisuus. Temppeli muutettiin kirkoksi vuonna 608 ja se säilyi ehjänä, täydellisenä ikkunana antiikin aikaan.

Vaan entäpä Rooman nykypäivä? Sitä voi etsiä sankariarkkitehti Zaha Hadidin suunnittelemasta futuristisesta nykytaiteen museosta MAXXIsta tai matkustamalla metrolla Pignetoon, Rooman hipsterikeskukseen. Särmikkään kaupunginosan ravintoloissa ja baareissa on helppo todeta: kaupunkilomalla ikuisessa kaupungissa voi kokea vahvasti myös tätä päivää.

Rooma matkakohteena

Rooman nähtävyydet

Roomaan voi tutustua vaikkapa kaupunginosa kerrallaan, ja palata kiehtoviin kohteisiin aina uudelleen. Ikuisen kaupungin taika on ehtymätön.

Antiikin Rooman alueen löytää aivan kaupungin ytimestä, aloittamalla vaikkapa Piazza Venezia -aukiolta. Sen laidalla kohoaa Vittorio Emanuele II:n monumentti, jonka mahtipontisuus on kirvoittanut roomalaisilta monta lempinimeä – esimerkiksi kirjoituskonetta tai kermakakkua on ehdotettu.

Muinaista Roomaa riittää Piazza Venezialta etelään aina Circus Maximukselle asti, ja matkan varrella voi poiketa Santa Maria in Cosmedin -kirkon pylväskäytävässä testaamassa, puraiseeko Bocca della Verità eli Totuuden suu sormet poikki. Vinkki: nyt on erityisen huono hetki narrata!

Rooman symboli Colosseum, antiikin ajan suurin amfiteatteri, on valtaisa näky sekä ulko- että sisäpuolelta. Kävijän on helppo loihtia mielikuviinsa katsomoiden hurraavat yleisömassat ja areenan armottomat näytökset. Via Sacra johdattaa Colosseumilta viereiselle Forum Romanumille, joka oli vuosisatojen ajan mahtavan Rooman valtakunnan keskipiste. Forumilta voi nousta Capitolium-kukkulalle ja Michelangelon suunnittelemalle Piazza del Campidogliolle. Sitä ympäröivissä palatsirakennuksissa toimii suurenmoisia antiikin taiteelle omistettuja museoita.

Forumin alueelta luoteeseen sijaitsee Rooman ”vanhakaupunki” Centro Storico, missä keskeisiä nähtävyyksiä häikäisevän Pantheonin lisäksi ovat barokkipalatsien ja Sant’Agnese in Agone -kirkon reunustama Piazza Navona sekä vilkas kauppatori Campo de’ Fiori. Tällä alueella on myös paljon mainioita shoppailumahdollisuuksia, ravintoloita, tunnelmallisia illanviettopaikkoja ja hotelleja.

Tridenten eli Trevin kaupunginosa tunnetaan erityisesti Fontana di Trevin suihkulähteestä, josta tuli oleellinen osa Rooman-matkoja viimeistään Federico Fellinin La Dolce Vita -elokuvan ansiosta. Hienoimmat ostoskadut ovat tällä alueella, muun muassa Via del Corso sekä Via Condotti, joka päättyy Piazza di Spagnalle ja Espanjalaisten portaiden juurelle. Portaat nousevat ylös Trinita dei Montin kirkolle ja sen edessä olevalle huikean hienolle näköalapaikalle. Kulman takaa alkaa Rooman puistoista kuuluisin, ihastuttava Villa Borghese.

Ydinkeskustasta länteen sijaitsevan Vatikaanin keskipisteenä on Pietarinkirkko, jonka massiivinen komeus kannattaa käydä omin silmin toteamassa. Kirkon kupoli kohoaa ylväästi lähes 140 metrin korkeuteen, ja sen ylätasanteelta on verraton näköala yli Rooman. Viereiset Vatikaanin museot esittelevät mittaamattoman arvokkaita taidekokoelmia, suurimpana vetonaulana renessanssiajan mestarillinen Sikstuksen kappeli.

Tiberin länsipuolella sijaitseva Trasteveren kaupunginosa kapeine kujineen tarjoaa boheemia paikallisväriä, persoonallisia putiikkeja ja hyviä ruokapaikkoja. Gianicolo-kukkulan kauniilta puistoalueelta kelpaa ihailla Rooman ainutlaatuista kaupunkisiluettia. Täällä sijaitsee myös suomalaisten ylpeys, loistokas renessanssihuvila Villa Lante, jossa toimii Suomen Rooman-instituutti.

Hengähdystaukoa Rooman keskustan hälinästä voi viettää muinaisen Via Appia Antica -tien varrella olevan puistoalueen rauhassa. Alueen ainutlaatuisia nähtävyyksiä ovat monet katakombit ja mausoleumit sekä hämmästyttävät akveduktit, jotka majesteetillisina halkovat peltomaisemaa jatkuen aina horisonttiin asti.
 

Rooman sää

Välimeren ilmaston vaikutuksesta Rooman sää on kesäisin kuuma ja kuiva, talvisin leuto ja kostea. Vilkkain matkailuaika alkaa keväällä huhtikuussa, jolloin päivälämpötilat alkavat pysyä +20 asteen tienoilla. Kuuminta sesonkia niin turistien määrän kuin säätilan puolesta eletään kesä–syyskuussa, ja etenkin heinä- ja elokuu ovat tyypillisesti helteisiä.

Syksyn edetessä lämpöasteet laskevat ja sää muuttuu sateiseksi. Rooma on erinomainen kohde myös talven viileydessä, sillä joulu–helmikuussakin keskilämpötilat pysyvät +13–14 asteessa. Sateisimpia ovat helmi- ja maaliskuu, jolloin sadepäiviä on noin puolet kuukaudesta. Sään kannalta ei siis ole hassumpi vaihtoehto lomailla Roomassa talvikuukausina ja nauttia rauhallisesta kiertelystä nähtävyyksissä.

Rooman hintataso ja käytännön tietoa

Rooman hintataso on hieman edullisempi kuin esimerkiksi Helsingissä. Ravintoloita, joissa hinta-laatusuhde on kohdallaan, on vaikka millä mitalla, kunhan suunnistaa hieman etäämmälle ruuhkaisimmista turistipaikoista. Myös hyvätasoista hotellimajoitusta löytyy runsaasti kohtuuhintaan, ja hostelleissa tai B&B-majapaikoissa Rooman hintataso on suorastaan halpa.

Rooman matkalla on helppoa tehdä trendikkäitä, tyylikkäitä ja omaperäisiä ostoksia – hinnat tosin voivat olla varsin korkeita. Muotitarjonnan suhteen Rooma on omaa luokkaansa, ja upeaa designia löytää niin hintavista luksusliikkeistä kuin edullisemmista ja mielenkiintoisista paikallisista putiikeista.

Valuuttakursseja ei Rooman matkalla tarvitse pohdiskella, sillä Italia on euromaa. Pankkiautomaatteja on tiheässä Rooman keskustan alueella, ja tunnetuimmat luottokortit käyvät maksuvälineinä kaiken kokoisissa liikkeissä.

Lentoaika Roomaan suoralla yhteydellä on 3 tuntia 25 minuuttia. Löydä Rooman lennot ja hotellit matkahaustamme ja matkaa maistamaan ikuisen kaupungin taikaa!

* Edullisin hinta kohteeseen {destination} on haettu 10 kuukauden ajalta ja sisältää lennot sekä majoituksen kohteessa {destination} jaetussa kahden hengen huoneessa vähintään kolmeksi päiväksi Euroopan- ja Lähi-idän- kohteissa ja vähintään kuudeksi päiväksi kaukokohteissa. Kaikkiin lippuihin sisältyy yksi ruumaan menevä matkatavara max. 23 kg ja käsimatkatavara max. 8 kg. Lisätietoa Finnairin matkatavaramääräyksistä saat osoitteesta: www.finnair.com/fi/fi/information-services/baggage.