Rooman matkat – antiikkia ja tätä päivää

Italia

Yhteistyössä Mondo

Lomamatka Roomaan tekee selväksi, että lyhyimmätkin kadut kurkottavat kauas historiaan. Kapean Via del Pantheonin päästä pilkistää näkyviin pylväiden ja päätykolmion koristama jylhä sisäänkäynti. Kun astuu sisään, pyörryttää. Pantheonin uskomattoman kaunis kupoli kaartuu korkealle yläpuolelle. Katon keskellä olevasta aukosta lankeaa taivaallinen valo. Aikakaudet vilistävät silmissä. Tätä samaa näkyä ihailivat myös antiikin roomalaiset.


Colosseum, Forum Romanum, Pietarinkirkko, Sikstuksen kappeli. Rooma on täynnä upeita nähtävyyksiä, mutta Pantheon eli kaikkien jumalten temppeli on paras paikka kokea Rooman ikiaikaisuus. Temppeli muutettiin kirkoksi vuonna 608 ja se säilyi ehjänä, täydellisenä ikkunana antiikin aikaan.


Nyky-Roomaa voi etsiä vierailemalla sankariarkkitehti Zaha Hadidin suunnittelemassa futuristisessa nykytaiteen museossa MAXXIssa tai matkustamalla metrolla Pignetoon, kaupungin hipsterikeskukseen. Särmikkään kaupunginosan ravintoloissa ja baareissa on helppo todeta, että kaupunkiloma Roomassa näyttää vahvasti myös tätä päivää.

Katso kaikki tarjoukset

Pizzaa, pizzaa ja pizzaa

Mitä olisi Rooma ilman pizzaa? Italian pääkaupunkiin kannattaa varautua hyvin – parhaisiin pizzerioihin et välttämättä vahingossa törmää. Katso vinkkimme ja löydä Rooman parhaat pizzapaikat!

Lue lisää

Rooma matkakohteena

Rooman nähtävyydet: mistä aloittaa?

Matkat Roomaan voi tehdä tutustumalla vaikkapa yhteen kaupunginosaan kerrallaan, ja palata kiehtoviin kohteisiin aina uudelleen. Ikuisen kaupungin taika on ehtymätön.

Antiikin Rooman alueen löytää aivan kaupungin ytimestä, aloittamalla vaikkapa Piazza Venezia -aukiolta. Sen laidalla kohoaa Vittorio Emanuele II:n monumentti, jonka mahtipontisuus on kirvoittanut roomalaisilta monta lempinimeä. Kirjoituskone vai kermakakku – tai keksitkö Rooman-matkallasi uuden nimityksen?

Muinaista Roomaa riittää etelään aina Circus Maximukselle asti, ja matkan varrella voi poiketa Santa Maria in Cosmedin -kirkon pylväskäytävässä testaamassa, puraiseeko Bocca della Verità eli ”Totuuden suu” sormet poikki. Vinkki: nyt on huono hetki narrata!

Rooman symboli Colosseum, antiikin ajan suurin amfiteatteri, on valtaisa näky sekä ulko- että sisäpuolelta. Via Sacra johdattaa Colosseumilta viereiselle Forum Romanumille, joka oli mahtavan valtakunnan keskipiste. Forumilta voi nousta Capitolium-kukkulalle ja Michelangelon suunnittelemalle Piazza del Campidogliolle. Sitä ympäröivissä palatsirakennuksissa toimii suurenmoisia antiikin taiteelle omistettuja museoita. 

Kaupunkiloma Rooman katuvilinässä

Forumin alueelta luoteeseen sijaitsee Rooman ”vanhakaupunki” Centro Storico, missä keskeisiä nähtävyyksiä häikäisevän Pantheonin lisäksi ovat barokkipalatsien ja Sant’Agnese in Agone -kirkon reunustama Piazza Navona sekä vilkas kauppatori Campo de’ Fiori. Tällä alueella on paljon mainioita shoppailumahdollisuuksia, ravintoloita, tunnelmallisia illanviettopaikkoja ja hotelleja.

Tridenten eli Trevin kaupunginosa tunnetaan erityisesti Fontana di Trevin suihkulähteestä, jonka Rooman matkaajat ottivat omakseen viimeistään Federico Fellinin La Dolce Vita -elokuvan ansiosta. Hienoimmat ostoskadut ovat tällä alueella, muun muassa Via del Corso sekä Via Condotti, joka päättyy Piazza di Spagnalle ja Espanjalaisten portaiden juurelle. Portaat nousevat ylös Trinita dei Montin kirkolle ja sen viereiselle näköalapaikalle. Kulman takaa alkaa Rooman puistoista kuuluisin, ihastuttava Villa Borghese.

Muista Rooman matkalla myös joen toinen puoli!

Ydinkeskustasta länteen sijaitsevan Vatikaanin keskipisteenä on Pietarinkirkko, jonka massiivinen komeus kannattaa käydä omin silmin toteamassa. Kirkon kupoli kohoaa ylväästi lähes 140 metrin korkeuteen, ja sen ylätasanteelta on verraton näköala yli Rooman. Viereiset Vatikaanin museot esittelevät mittaamattoman arvokkaita taidekokoelmia, suurimpana vetonaulana renessanssiajan mestarillinen Sikstuksen kappeli.
 
Tiberin länsipuolella sijaitseva Trasteveren kaupunginosa kapeine kujineen tarjoaa boheemia paikallisväriä, persoonallisia putiikkeja ja hyviä ruokapaikkoja. Gianicolo-kukkulan kauniilta puistoalueelta kelpaa ihailla Rooman ainutlaatuista kaupunkisiluettia. Täällä sijaitsee myös suomalaisten ylpeys, loistokas renessanssihuvila Villa Lante, jossa toimii Suomen Rooman-instituutti.
 
Jos kaupunkiloma Roomassa saa kaipaamaan hetken hengähdystaukoa keskustan tiiviistä tunnelmasta, hyvä vetäytymispaikka löytyy Rooman eteläpuolelta. Muinaisen Via Appia Antica -tien varrella olevan puistoalueen rauhassa on miellyttävää kuljeskella. Alueen ainutlaatuisia nähtävyyksiä ovat monet katakombit ja mausoleumit sekä hämmästyttävät akveduktit, jotka majesteetillisina halkovat peltomaisemaa jatkuen aina horisonttiin asti.

Milloin lomamatkalle Roomaan?

Välimeren ilmaston vaikutuksesta Rooman sää on kesäisin kuuma ja kuiva, talvisin leuto ja kostea. Rooman matkat alkavat vilkastua keväällä huhtikuussa, jolloin päivälämpötilat jo pysyvät +20 asteen tienoilla. Kuuminta sesonkia niin turistien määrän kuin säätilan puolesta eletään kesä–syyskuussa, ja etenkin heinä- ja elokuu ovat tyypillisesti helteisiä.
 
Syksyn edetessä lämpöasteet laskevat ja sää muuttuu sateiseksi. Matka Roomaan sujuu miellyttävästi myös talven viileydessä, sillä joulu–helmikuussakin keskilämpötilat pysyvät +13–14 asteessa. Eniten sateita osuu Roomaan helmi- ja maaliskuussa. Sään kannalta ei siis ole hassumpi vaihtoehto viettää kaupunkilomaa Roomassa talvikuukausina ja nauttia rauhallisesta kiertelystä nähtävyyksissä.

Rooman hotellit, hinnat ja huvit

Rooman hintataso on hieman edullisempi kuin esimerkiksi Helsingissä. Ravintoloita, joissa hinta-laatusuhde on kohdallaan, on vaikka millä mitalla, kunhan suunnistaa hieman etäämmälle ruuhkaisimmista turistipaikoista. Myös hyvätasoista hotellimajoitusta löytyy runsaasti kohtuuhintaan, ja hostelleissa tai B&B-majapaikoissa hintataso on suorastaan halpa.
 
Roomassa on helppoa tehdä trendikkäitä, tyylikkäitä ja omaperäisiä ostoksia – hinnat tosin voivat olla varsin korkeita. Muotitarjonnan suhteen Rooma on omaa luokkaansa, ja upeaa designia löytää niin hintavista luksusliikkeistä kuin edullisista ja mielenkiintoisista paikallisista putiikeista. 
 
Valuuttakursseja ei Rooman matkalla tarvitse pohdiskella, sillä Italia on euromaa. Pankkiautomaatteja on tiheässä keskustan alueella, ja tunnetuimmat luottokortit käyvät maksuvälineinä kaiken kokoisissa liikkeissä.
 
Lentoaika Roomaan suoralla yhteydellä on 3 tuntia 25 minuuttia. Valitse juuri sinulle sopivat Rooman lennot ja hotellit matkahaustamme ja matkaa maistamaan ikuisen kaupungin taikaa! Löydä Finnair Holidaysin valikoimasta matkat Roomaan tai lennot ja hotellit Eurooppaan, kuten vaikkapa Budapestiin tai Lontooseen!

Finnair Holidays -suosikkihotellit Roomassa

* Edullisin hinta kohteeseen {destination} on haettu 10 kuukauden ajalta ja sisältää lennot sekä majoituksen kohteessa {destination} jaetussa kahden hengen huoneessa vähintään kolmeksi päiväksi Euroopan- ja Lähi-idän- kohteissa ja vähintään kuudeksi päiväksi kaukokohteissa. Kaikkiin lippuihin sisältyy yksi ruumaan menevä matkatavara max. 23 kg ja käsimatkatavara max. 8 kg. Lisätietoa Finnairin matkatavaramääräyksistä saat osoitteesta: www.finnair.com/fi/fi/information-services/baggage.