Berliini – kaupunkiloma Euroopan boheemissa keskuksessa

Yhteistyössä Mondo

Brežnev ja Honecker ovat jähmettyneet ikuiseen veljeyden suudelmaan graffitissa, joka on maalattu Berliinin muurista säilyneeseen pätkään. Matkailija toisensa jälkeen poseeraa sen edessä omaa pussausvalokuvaansa varten.

Kuuluisaan valokuvaan perustuvasta graffitista on tullut yksi Berliinin tunnetuimmista nähtävyyksistä, mutta muuten kaupungin jako Itä- ja Länsi-Berliiniin on enää kaukainen muisto. Berliinin muurista säilynyt reilun kilometrin mittainen pätkäkin on muuttunut taiteeksi East Side Galleryn alueella Spreejoen itärannalla.

Berliinistä on kehittynyt Euroopan boheemein kaupunki, joka elää jatkuvasta muutoksesta. Niin myös kaupungin trendikkäimmän kaupunginosan titteli vaihtaa alati paikkaa sitä mukaa kun vanhat suosikit keskiluokkaistuvat ja Berliinin parhaat ravintolat, kahvilat ja baarit syntyvät uusiin kortteleihin.

Onko Berliinin kiinnostavin kaupunginosa eläväinen Kreuzberg vai onko Neukölln jo kirinyt ohi? Vastaus selviää vain etsimällä. Berliini on kuin tehty urbaaniin tutkimusmatkailuun.

Cabin crew vinkki

Susanna Lentoemäntä

Cabin crew vinkki

”Rakastan Berliinin historiaa! Paras paikka tutustua Berliinin muurin vaiheisiin on Berlin Wall Memorial, uudelleen rakennettu pätkä muuria, ja sen ohessa sijaitseva hyvä ilmaismuseo. Natsisaksan synnystä saa hyvän käsityksen Topografie des Terrors -näyttelyssä. Sieltä kannattaa kävellä vaikuttavalle Holokaustimuistomerkille ja lopuksi vielä Brandenburgin portille, kaupungin kuuluisalle symbolille.”

Berliini matkakohteena

Berliinin nähtävyydet

Berliini on kokenut historiansa aikana niin suurta loistoa kuin musertavaa tuhoakin, ja menneisyys näkyy kaupungissa edelleen. Dynaaminen ja alati uudistuva Berliini panostaa voimakkaasti ajassa elävään kulttuuriin ja innovatiiviseen muotoiluun, mutta osaa myös taidokkaasti vaalia menneistä ajoista muistuttavia kohteitaan.

Saksan valtiopäivätalo eli Reichstagsgebäude on Berliinin näyttävimpiä rakennuksia. Entiseen loistoonsa kunnostetun valtiopäivätalon lasikupoli näköalatasanteineen on valtavan suosittu nähtävyys, josta avautuu komea näkymä sekä kaupungin ylle että alapuolella olevaan parlamentin istuntosaliin.

Valtiopäivätalolta lyhyen kävelymatkan päässä on toinen koko Saksalle merkittävä symboli, maan yhdistymiseen oleellisesti liittynyt Brandenburgin portti. Lähistöllä on Euroopan murhattujen juutalaisten muistomerkki, pysäyttävä 2 711 betonipaadesta koostuva labyrintti. Saksanjuutalaisten 2000-vuotista historiaa esittelevä Juutalainen museo puolestaan edustaa uutta berliiniläistä arkkitehtuuria vaikuttavimmillaan.

Brandenburgin portilta voi myös ottaa suunnan kohti Berliinin kahta tärkeää aukiota. Etelässa sijaitsee Potsdamer Platz, joka aikoinaan muurin halkomana rajavyöhykkeenä oli tyhjää ei-kenenkään-maata. Nyt se on jälleen Berliinin sydän ja yksi koko Euroopan vilkkaimmista aukioista. Sellaisena se tunnettiin jo ennen toisen maailmansodan hävitystä, mutta nyt entisajan arvokkuutta ja historiaa uhkuvien rakennusten tilalla on moderneja pilvenpiirtäjiä sekä hulppeita ostos- ja viihdekeskuksia.

Brandenburgin portilta itään päin kulkeva pääkatu Unter den Linden johtaa upealle Museosaarelle, jonka muhkeat museot esittelevät ainutlaatuisen laajoja arkeologisia ja taidehistoriallisia kokoelmia. Matka jatkuu edelleen Alexanderplatzille ja Berliinin korkeimmalle näköalapaikalle televisiotorniin. Sieltä kelpaa tarkastella suurkaupungin maisemaa ja pohtia, mikä nähtävyys voisi olla seuraava etappi: kenties Checkpoint Charlie, Charlottenburgin linna tai Berliinin kuuluisa eläintarha vehreän Tiergartenin laidalla?


Berliinin sää


Berliini on loistava kaupunkikohde mihin vuodenaikaan tahansa. Kesäaika on vilkkainta sesonkia, jolloin hellesää saattaa yltää jopa yli 35 asteen päivälämpötiloihin. Talvella sateet ovat yleisiä, ja luntakin saadaan aika ajoin.


Kevään kukoistus alkaa Berliinissä maaliskuun loppupuolella, ja sää pysyttelee enimmäkseen selkeänä ja tuulet leutoina. Lämpöasteet ovat keskimäärin 20 asteen paikkeilla. Kevät ja syksy ovatkin kaupungin lukemattomien nähtävyyksien kiertelyyn parhaiten sopivia aikoja, sillä sää Berliinissä on miellyttävän lämmin mutta ei liian kuuma, ja matkailijamäärät eivät ole suurimmillaan.


Berliinin hintataso ja käytännön tietoa


Ostoskeskuksia, pikkuputiikkeja, kirpputoreja, jättitavaratalo KaDeWe – Berliinin tarjonta shoppailijalle ei jätä toivomisen varaa. Berliinin hintataso on hieman edullisempi kuin Suomessa. Myöskään majoitus ja ruokaileminen ei vaadi isoa matkabudjettia, siitä pitävät huolen esimerkiksi mittava hotelli- ja hostellitarjonta sekä laadukas ja laaja katuruokakulttuuri. Berliiniläinen klassikkoherkku döner-kebab on tuhti ja edullinen makuelämys.


Maksukulttuuri poikkeaa suomalaisesta sikäli, että pelkän maksukortin varassa ei kannata Berliiniin matkustaa. Suurimmissa tavarataloissa ja ketjuliikkeissä suomalaiset pankki- ja luottokortit kyllä hyväksytään maksuvälineiksi, mutta toisin on monissa pienemmissä myymälöissä ja ruokakaupoissa. Myös museoiden lippukassoilla, kahviloissa, klubeilla ja ravintoloissakin usein kelpuutetaan vain käteinen.


Berliini on suosittu matkailukaupunki ympäri vuoden, joten sesonkikohtaista vaihtelua esimerkiksi hotellien hintatasossa ei juuri ole. Hotelleja on keskittynyt erityisen paljon läntiselle Kurfürstendamm-kadun ja Charlottenburgin vauraan kaupunginosan alueelle sekä idän suunnalla Alexanderplatzin tuntumaan ja Mitten kaupunginosaan.


Berliinin historia jaettuna kaupunkina näkyy siinä, että keskusta on pinta-alaltaan suuri ja nähtävyydet sijaitsevat varsin etäällä toisistaan. Onneksi kaupungin julkinen liikenne toimii poikkeuksellisen hyvin, kattavasti ja täsmällisesti. Matkailijankin kannattaa hyödyntää U-Bahnia eli maanalaista, S-Bahnia eli lähijunaa, busseja ja itäisellä puolella liikkuvia raitiovaunujakin. Omatoiminen sightseeing onnistuu mainiosti bussilinjoilla 100 ja 200, joiden reiteille osuvat Berliinin tunnetuimmat kohteet.


Berlin Welcome Card -matkakortti on matkailijolle suunnattu turistilippu, jonka hintaan sisältyy julkisen liikenteen käyttö ja alennuksia nähtävyyksiin, esityksiin ja risteilyihin Spree-joella. Esimerkiksi kahden vuorokauden matkakortti keskustan alueelle maksaa parikymmentä euroa. Perhematkaajien näkökulmasta on kätevää, että aikuisen lipulla saavat 1–3 alle 14-vuotiasta lasta ilmaiset matkat.


Lentoaika Berliiniin suoralla yhteydellä kestää 1 tunnin ja 55 minuuttia.

Finnair Holidays -suosikkihotellit Berliinissä