Riika – matka kaupungin kokoiseen taidenäyttelyyn

Yhteistyössä Mondo

Riian talot ovat täynnä yllätyksiä. Kun yhden talon seinästä tuijottaa takaisin arvoituksellinen kivipää, toista koristaa hieno riikinkukkoveistos. Matka Riikaan on kuin astuisi keskelle taidenäyttelyä.

Riika on Baltian pääkaupungeista monimuotoisin. Kauniin, keskiaikaisen vanhankaupungin lisäksi keskustalle antavat ilmeen upeasti koristellut jugendtalot. Vastaavanlaista arkkitehtuurin ilottelua ei muualta löydy: Riiassa on yli 800 jugendtaloa, enemmän kuin missään muualla. Riian nähtävyydet – katedraali, vanhakaupunki ja Kolmen veljeksen talot – liittyvätkin juuri arkkitehtuuriin.

Riian kaduilla kulkiessa onkin helppo vaipua samanlaiseen hartaaseen tunnelmaan kuin taidenäyttelyssä. Ja kun kauneuden ähky alkaa uhata, on aika suunnata keskustan laitamille Miera iala -kadulle, jonka kuppiloista, gallerioista ja putiikeista on tullut kaupungin hipsterimagneetti. Riian parhaat ja kiinnostavimmat ravintolat ja istuskelupaikat sijaitsevatkin juuri täällä.

Cabin crew vinkki

Henna Lentoemäntä

Cabin crew vinkki

”Riiassa kannattaa kierrellä historiallisella keskustorilla, jossa on paikallista elämänmenoa ja tuotteita laidasta laitaan. Suosikkipaikkojani on myös tunnelmallinen Black Magic Bar. Se sijaitsee apteekkirakennuksessa, jossa 1700-luvulla kehiteltiin Riga Balsam -yrttilikööri yleislääkkeeksi! Baarista saa ihania drinkkejä, kuumia juomia sekä leivoksia -ja tryffeleitä, joissa tuo musta balsami maistuu.”

Riika matkakohteena

Riian nähtävyydet

Itämereen laskevan Väinäjoen suulla sijaitseva Latvian pääkaupunki Riika on ollut tärkeä kauppapaikka jo 1200-luvulla. Riian historiallinen keskusta Vecriga sekä ympäröivä puistovyöhyke art nouveau -rakennuksineen muodostavat upean kokonaisuuden, joka sisältää lukuisia kiehtovia nähtävyyksiä.

Riika vaurastui keskiajalla hansakaupan ansiosta, ja eurooppalaiset taiteilijat ja käsityöläiset loivat kauneutta, joka nykyäänkin näkyy vanhassakaupungissa. Monet rakennuksista on entisöity tai rakennettu uudelleen Latvian itsenäistyttyä 1990-luvulla. Kapeat kujat, hienot aukiot, goottilais- ja barokkityylisten rakennusten näyttävät julkisivut sekä tunnelmalliset kahvilat ja pikkuputiikit – kiinnostavaa katseltavaa löytyy joka puolelta.

Vanhankaupungin tärkeimpiä nähtävyyksiä ovat Raatihuoneentorilla sijaitsevat Mustapäiden talo ja Pyhän Pietarin kirkko, molemmat goottilaista tyyliä. Kirkon tornin 72 metrin korkeudella olevalta näköalatasanteelta kelpaa ihailla Riian historiallista keskustaa ja Väinäjokea. Mazā Pils -kadulla ovat Riian vanhimmat kivitalot, Kolmen veljeksen talot, joissa nykyisin toimii Riian arkkitehtuurimuseo. Tuomiokirkko eli Rīgas Doms on suosittu nähtävyys sekä konserttipaikka, jossa on mahdollisuus poiketa kuuntelemassa urkumusiikkia lähes päivittäin.

Vanhassakaupungissa näkee jonkin verran jugendrakennuksia, mutta varsinainen jugendin eli art nouveau -tyylin aarteisto löytyy viereisestä kaupunginosasta, joka tunnetaan hiljaisen keskustan nimellä. Riika on poikkeuksellisen yhtenäinen jugendkaupunki: koristeellisia talokaunottaria ei ole vain ripoteltuina sinne tänne, vaan ne muodostavat eheitä kortteleita. Suomalainen kansallisromantiikka oli osaltaan vaikuttamassa Riian art nouveau -arkkitehtuuriin, jota luotiin kiivaasti 1800-luvun lopun ja ensimmäisen maailmansodan välisenä aikana.

Latvia ei piilottele myöskään Neuvostoliiton miehityksen aikaista historiaansa. Riiassa Kulmatalon nimellä tunnettu pahamaineinen hallintorakennus oli Neuvostoliiton turvallisuuspoliisin KGB:n päämaja, joka on tätä nykyä museona. Tilat on säilytetty siinä kunnossa, johon ne KGB:n jäljiltä jäivät vuonna 1991.

Riian keskustassa on useita viihtyisiä puistoalueita, joista yksi suosituimmista on Pilsētas-kanaalin tuntumassa oleva Bastejkalnsin puisto. Sen alueelta löytyy kaksi merkittävää kulttuurikohdetta, Kansallisteatteri ja Kansallisooppera. Kanaalilla ja Väinäjoella on mahdollisuus tehdä tunnin kestäviä veneretkiä, ja risteilyjä on tarjolla Riikan matkailijoille päivittäin aina pitkälle syksyyn asti.
 

Riian sää

Riian ilmasto on samankaltainen kuin Etelä-Suomessa, mutta kaupungin hieman eteläisempi sijainti Itämeren rannalla tekee säästä leudomman. Kevät alkaa pari viikkoa aiemmin ja syksy jatkuu pari viikkoa pitempään.

Matkailijalle mukavin sää vallitsee Riiassa toukokuun alusta aina syyskuun loppuun. Päivälämpötilat pysyttelevät +20 asteen tuntumassa, ja kahviloiden ja ravintoloiden terassit ovat auki kaupungilla ja puistoissa. Kesän säällä tosin on kääntöpuolensa: Riiassa heinä–syyskuu on vuoden sateisinta aikaa.

Talvikausi alkaa marraskuussa, kun Riian sää pysyy päivisin vielä plussan puolella ja öisin laskee pakkaselle. Aurinko näyttäytyy harvakseltaan, ja päivälämpötilat jäävät miinusasteisiin aina maaliskuulle asti. Talvikuukausista joulukuu on hyvä ajankohta Riian-matkalle: sää on muutamassa pakkasasteessa sekä varsin vähäsateinen, ja vanhassakaupungissa on miellyttävää kierrellä. Kujilla ja aukioilla voi silloin nauttia perinteisten joulumarkkinoiden tunnelmasta.

Riian hintataso ja käytännön tietoa

Suomeen verrattuna Riian hintataso on selvästi edullisempi. Hotellitarjonnasta löytää monia hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia vaihtoehtoja. Kesän sesonkiaikana Riikaan matkustaessa etenkin vanhastakaupungista kannattaa tehdä huonevaraus reilusti etukäteen. Myös liikkuminen julkisilla kulkuneuvoilla ja taksilla Riiassa on huokeaa.

Ostoksillakin Riian halvat hinnat ilahduttavat matkailijaa. Ostoskeskuksista ja vanhastakaupungista löytyy runsaita valikoimia kohtuuhinnoin. Hintataso on yleensä vielä edullisempi pienissä liikkeissä ja toreilla, ja monet suositut tuotteet – esimerkiksi meripihkakorut sekä paikallista tuotantoa olevat kosmetiikkatuotteet, suklaa ja hunaja – ovat laatuostoksia. Liikkeillä on pitkät aukioloajat, ja Riiassa voi kätevästi shoppailla viikon jokaisena päivänä.

Latvian valuutta on euro. Käteistä kannattaa ottaa mukaan Riian matkalla; se on esimerkiksi Riian yöelämässä turvallisempi maksutapa ja pienissä myymälöissä usein ainoa mahdollinen maksuväline. Pankkiautomaatteja löytyy runsaasti esimerkiksi vanhastakaupungista, missä myös kortilla maksaminen onnistuu yleisesti. Samoin isot liikkeet, tavaratalot ja ostoskeskukset kelpuuttavat maksukortit.

Lentoaika Riikaan suoralla yhteydellä on tunti ja 10 minuuttia, joten Riika sopii erinomaisesti myös viikonloppumatkailuun. Matkahaustamme löydät juuri sinulle sopivat lennot ja hotellit Riikasta!

Finnair Holidays -suosikkihotellit Riiassa