Reykjavík – matka luonnonihmeiden kaupunkiin

Islanti

Yhteistyössä Mondo

Vesi alkaa väreillä maankuoren reiässä. Pinta pullistuu palloksi, ja vesi syöksyy salamana korkealle ilmaan. Tuuli tarttuu vesipylvääseen ja vie sen mukanaan kuin ylvään aaveen. Strokkur on juuri purkautunut. Matka Reykjavíkiin ja Islannin luonnon ihmeisiin on todellinen elämys.

Geysirin lisäksi päiväretkenkin aikana ehtii ihailla ja ihmetellä kuplivia mutalähteitä, mahtavia vesiputouksia ja railoa, jossa Amerikan ja Euroopan mannerlaatat erkanevat toisistaan. Reykjavík onkin oiva matkakohde vaellusmatkailijoille.

Kokemuksia on mukava kerrata illalla Reykjavikín eläväisessä keskustassa. Söpö Reykjavík on pienestä koostaan huolimatta viriili vaihtoehto kaupunkilomalle. Viimeistään vauhdikas iltaelämä Reykjavíkin ravintoloissa ja baareissa todistaa, että islantilaiset, hurjien viikinkien jälkeläiset, osaavat ottaa elämästä kaiken irti.

Katso kaikki tarjoukset

Reykjavík matkakohteena

Maailman pohjoisin itsenäisen valtion pääkaupunki Reykjavík viehättää heti ensisilmäyksellä. Keskusta-alue on rakennettu väljästi, mutta samalla se on mukavan pieni ja keskeiset nähtävyydet sijaitsevat lähellä toisiaan. Tutustumiskierros kaupungilla onnistuu helposti kävellen.

Reykjavíkin kaupunkimaisema on hauska sekoitus sympaattista kalastajakylää ja modernia rkkitehtuuria. Vanhan keskustan värikkäät talot ja idyllinen katuympäristö saavat matkailijan viihtymään. Sympaattisissa rakennuksissa on paikallisten koteja, herttaisia kahviloita, trendikkäitä baareja ja ravintoloita sekä kiinnostavia pieniä gallerioita. Erityisesti pääkatu Laugavegurin varrelle on keskittynyt myös runsaasti mainioita pikkuliikkeitä ja putiikkeja, joista löytyy sekä nykydesignia että vintage-aarteita.

Reykjavikin nähtävydet

Reykjavíkin tunnettuihin nähtävyyksiin lukeutuu Hallgrímskirkja eli Hallgrímurin kirkko, joka hallitsee maamerkkinä Reykjavíkin siluettia. 1600-luvulla eläneen islantilaisen papin ja runoilijan Hallgrímur Péturssonin mukaan nimetty kirkko on Islannin korkein rakennus, ja sen 75 metriä korkeasta tornista avautuu sykähdyttävä näkymä koko kaupungin ylle.

Hallgrímskirkjan ohella Reykjavíkin ykkösnähtävyyksiin kuuluu tätä nykyä konserttisali- ja konferenssikeskus Harpa, lumoava katseenvangitsija. Vuonna 2011 valmistunut Harpa, joka on niittänyt kansainvälistä mainetta ja kerännyt palkintoja kunnianhimoisesta toteutuksestaan, vetää puoleensa arkkitehtuuri- ja musiikkifaneja ympäri maailmaa. Rakennuksen ulkopintaa verhoaa lasikuutioista koostuva seinä, joka valaistaan iltaisin aina ympäristön mukaan vaihtuvalla väriloistolla.

Korkealla Öskjuhlið-kukkulalla lähellä Reykjavíkin keskustaa sijaitsee toinen arkkitehtuuristaan kuulu nähtävyys, kuuden kuumavesisäiliön päälle rakennettu mahtava lasikupoli Perlan. Kupolin sisältä löytyy talvipuutarha, jääluolia, suuria näyttelyitä, näköalatasanne, fine dining -ravintola ja myymälöitä. Islannin historiasta kertova Saga-museo on nyttemmin muuttanut Perlanista Reykjavíkin sataman tuntumaan, missä toimii myös kiintoisa merimuseo.

Keskustasta lyhyen bussimatkan päässä on Laugardalslaug, suuri geotermisestä maauimalasta, kasvitieteellisestä puutarhasta, eläintarhasta ja perhepuistosta koostuva virkistysalue. Allaskokonaisuuteen kuuluu useita mitoiltaan ja lämpötiloiltaan erilaisia altaita sekä muun muassa 86 metriä pitkä vesiliukumäki – vetonaula kaiken ikäisille hurjapäille.

Reykjavíkin lähiympäristöstä, keskeltä laavakenttää löytyy yksi Islannin suosituimmista matkakohteista: Sininen laguuni. On ainutlaatuinen elämys uida laavalohkareiden keskellä sijaitsevan kuuman lähteen turkoosin värisessä, 35-asteisessa mineraalipitoisessa vedessä.

Reykjavíkin-lomalla kannattaa suunnata myös kaupungin ulkopuolelle ihmettelemään Islannin karunkaunista luontoa, jolle ei löydy vertaa muualta. Kuuluisa nähtävyysreitti Golden Circle vie þingvellirin kansallispuistoon, Haukaldurin geysireille ja Gullfossin vesiputoukselle. Ne nähtyään ei totisesti tarvitse miettiä, miksi Islantia kutsutaan satujen saareksi ja miksi Reyjavikiin kannattaa ehdottomasti matkustaa!


Reykjavíkin sää

Golf-virta tekee Islannin ilmastosta leudon ja tätä myötä Reykjavík on oiva matkakohde lähes ympäri vuoden. Helteinen sää jää puuttumaan, eikä toisaalta paukkupakkasiakaan koeta. Myös nopea vaihtelevuus on Islannin säälle ominaista, samoin voimakkaat tuulet. Saaren eteläinen puoli on huomattavasti sateisempaa aluetta kuin pohjoinen.

Reykjavíkissa matkustaessa sää on aurinkoisin kesäisin, ja valoisaa aikaa riittää keskikesällä melkein ympäri vuorokauden. Lämpötila ei kuitenkaan juuri nouse 20 lämpöasteen yläpuolelle. Syyskuusta eteenpäin keskilämpötila jää alle 10 asteen, sademäärä kasvaa ja päivänvalo vähenee. Keskitalven pimeimpänä aikana päivänvaloa saadaan vuorokaudessa neljän tunnin verran.

Talvella lämpömittarin lukema viihtyy nollan tuntumassa. Islannin sisämaassa ylänköalueilla lumipeite yleensä säilyy, mutta Reykjavíkissa lumi ei pysy maassa kovin pitkään. Maalis-toukokuussa kevät tuo mukanaan selkenevän sään, pitenevät päivät ja lisää lämpöasteita, mikä tarkoittaa oivallista ajankohtaa sään puolesta matkustaa Reykjavíkiin! Keväällä sekä syksyllä Reykjavíkin matkailijamäärät ovat myös kesää vaatimattomampia.


Reykjavíkin hintataso ja käytännön tietoa

Islannin hintataso on korkea ja Reykjavík on yksi kalleimmista Euroopan pääkaupungeista. Reykjavíkin-matkoja tehdään selvästi eniten kesäkuukausina, mikä tarkoittaa myös keskimäärin hieman korkeampaa hintatasoa. Halpaa vaihtoehtoa Reykjavíkin hotelleista, ravintoloista ja baareista on matkailijan vaikea löytää. Hostellit ja pikaruokakioskit soveltuvat budjettimatkailijalle paremmin. Hot dogeillaan maailmanmaineeseen yltänyt Bæjarins Beztu Pylsur tarjoaa kioskistaan maittavan ja runsaan pikapalan alle viiden euron hintaan.

Islannin rahayksikkö on kruunu. Kovin paljon käteistä valuuttaa ei Reykjavíkin matkalla ole tarpeen vaihtaa, sillä yleisimmillä kansainvälisillä luottokorteilla voi Reykjavíkissa maksaa lähes kaikkialla.

Suosituimpia matkatuliaisia Islannista ovat paikalliset tuotteet, esimerkiksi korut ja käsityöt. Muotishoppailijat tekevät innostavia löytöjä ennakkoluulottomuudestaan tunnettujen islantilaisten vaatesuunnittelijoiden putiikeista. Reykjavíkissa niin ostoskatujen designiin erikoistuneet pikkukaupat kuin matkailijoille suunnatut ulkoiluvaateliikkeet ja matkamuistomyymälät ovat aukioloajoiltaan hyvin asiakasystävällisiä, etenkin kesäsesonkina: ostoksille ehtii vielä iltamyöhään ja viikonloppuisinkin.

Lentoaika Reykjavíkiin suoralla yhteydellä on 3 tuntia 50 minuuttia. Varatessasi Reykjavíkin-matkat Finnair Holidaysilta, kerrytät kolminkertaiset Finnair Plus -pisteet ja lentolippuihisi sisältyy aina ruumaan menevä matkatavara käsimatkatavaroiden lisäksi, millä voit säästää huomattavankin summan. Matkoihimme sisältyvät hotellit Reykjavíkissa koostuvat laadukkaista 3–5 tähden hotelleista. Lähde nauttimaan Reyjavíkin ja Islannin satumaisista maisemista ja löydä juuri sinulle sopiva Reykjavíkin-matka jo tänään!

Finnair Holidays -suosikkihotellit Reykjavikissa

* Edullisin hinta kohteeseen {destination} on haettu 10 kuukauden ajalta ja sisältää lennot sekä majoituksen kohteessa {destination} jaetussa kahden hengen huoneessa vähintään kolmeksi päiväksi Euroopan- ja Lähi-idän- kohteissa ja vähintään kuudeksi päiväksi kaukokohteissa. Kaikkiin lippuihin sisältyy yksi ruumaan menevä matkatavara max. 23 kg ja käsimatkatavara max. 8 kg. Lisätietoa Finnairin matkatavaramääräyksistä saat osoitteesta: www.finnair.com/fi/fi/information-services/baggage.