Praha – matka oluen, taiteen ja tarinoiden kaupunkiin

Yhteistyössä Mondo

Tiedät olevasi perillä, kun näet jotain kummallista. Se saattaa olla katolla pyörivä valtava, punainen pääkallo tai rakennuksen ylle kohoava puusta ja lasista tehty ilmalaiva. Tai jotain aivan muuta. Prahan nykytaiteen keskuksessa DOXissa mikään muu ei ole pysyvää kuin kyky yllättää. Kaupunkiloma Prahassa voi olla yhtä yllättävä.  

Niin kauniita kuin Prahan vanha keskusta, Kaarlen silta ja Prahan linna ovatkin, kannattaa tutustua myös alueisiin sen ulkopuolella. Raitiovaunumatkan päässä vierekkäin sijaitsevat Holešovice ja Letná ovat Prahan kiehtovimpia nousevia kaupunginosia. Modernin taiteen keskus DOXin lisäksi alueilta löytyvät Prahan kiinnostavimmat kahvilat ja pubit, jotka ovat täynnä aitoa, prahalaista elämää.

Upea kulttuurinähtävyys Prahassa on myös modernin taiteen museo Veletržní Palác. Tšekkiläistä taidetta symbolismista surrealismiin esittelevien teosten rinnalle on aseteltu saman aikakauden pukuja, huonekaluja ja astiastoja, jotka antavat taideteoksille historiallisen kontekstin.

Praha matkakohteena

Prahan nähtävyydet

Vltava-joen varrella sijaitseva Tšekin pääkaupunki Praha on käynyt läpi monenkirjavia vaiheita. Aikojen saatossa vallinneet erilaiset kulttuurivirtaukset ja tyylisuuntaukset näkyvät edelleen kaikkialla kaupungin kaduilla ja rakennuksissa. Praha on yksi hienoimmista matkahelmistä eurooppalaisten kaupunkien joukossa.

Prahan matkaajan on helppo aloittaa visiittinsä aivan kaupungin ytimestä. Prahan ehdoton keskipiste on vanhan kaupungin aukio eli Staroměstské náměsti, joka jo 1000-luvulla oli useiden kauppareittien risteys ja tunnettu markkinapaikka. Aukiota ympäröivät toinen toistaan upeammat romaanisen ja goottilaisen tyylin rakennukset. 1300-luvulta peräisin olevan, kunnianarvoisan Raatihuoneen torni tarjoaa show’n vuodelta 1410: Astronominen kello näyttää planeettojen liikkeitä ja horoskooppimerkkejä sekä esittää tasatunnein näytöksen, jossa esiin marssivat apostolien hahmot Kuolemaa edustavan luurangon soittaessa tahtia.

Keskiajalla rakennettu Prahan vanha kaupunki, Staré Město, on Unescon maailmanperintökohde. Sen kapeilla kujilla muistuvat mieleen Prahan monet maagiset tarinat ja hurjat ihmiskohtalot. Täällä joutuivat uskonpuhdistuksen marttyyrit teloitetuiksi, ja eksentrisen keisari Rudolf II:n hoviinsa haalimat alkemistit ja muut hörhöt harjoittivat taikuutta ja yrittivät ratkaista ikuisen elämän salaisuutta.

Vanhan kaupungin ja Vltavan välissä sijaitseva Josefovin ikivanha juutalaiskaupunginosa on Prahan suosituimpia nähtävyyksiä. Historialliset synagogat ja vanha juutalainen hautausmaa tekevät vahvan vaikutuksen – mikä ihme ja onni, ettei edes natsimiehitys tuhonnut Josefovin kortteleita. Näillä kulmilla syntyi myös kaupungin ehkä kaikkein tunnetuin asukas, lähes koko elämänsä Prahassa viettänyt kirjailija Franz Kafka. Erinomainen Kafkalle omistettu museo sijaitsee Vltavan toisella puolella.

Prahan suosituin nähtävyys, loistokas Kaarlen silta johtaa vanhasta kaupungista joen yli Malá Stranaan eli Pienelle puolelle. Barokkirakennusten reunustamilla kujilla on niin paikallisten asuintaloja, hotelleja kuin lukemattomia ravintoloita ja shoppailuun houkuttelevia tunnelmallisia pikkupuotejakin. Pääkatu Nerudovaa nousemalla saapuu mahtipontiselle Hradčanyn alueelle, missä sijaitsee Prahan linna. Sen palatsien, museoiden, gallerioiden ja näkötornien keskellä maamerkkinä komeilee Pyhän Vituksen katedraali, valtaisa goottilaiskirkko, jonka rakentaminen vei lähes kuusi vuosisataa.

Nové Město -kaupunginosa eli Uusi kaupunki on sekin yli 600-vuotias. Täällä voi ihailla upeaa jugend-tyyliä esimerkiksi monissa perinteikkäissä kahviloissa. Legendaarinen prahalainen oluttupa löytyy esimerkiksi osoitteesta Křemencova 11: tänne oluen ystävät matkaavat maistelemaan maailman vanhimman panimoravintola U Flekún omaa tummaa olutta.


Prahan sää

Praha on mainio matkakohde kaikkina vuodenaikoina, mutta jos haluaa liikkua ulkosalla mahdollisimman paljon, kannattaa matka Prahaan ajoittaa kevään ja kesän vaiheille. Maaliskuusta alkaen sää alkaa olla päivisin varsin lämmintä, ja etenkin pääsiäisen aika tuo terassit sekä monenlaiset tapahtumat ja esitykset kaupungin kaduille, aukioille ja puistoihin.

Kesän sää saattaa olla vaihtelevaa, ja vuoden sateisin aika Prahassa osuu yleensä touko- ja elokuun välille. Hellejaksot päättyvät tyypillisesti rajuihin ukkosiin, jotka viilentävät nopeasti lämpötilaa. Syyskuu on yksi parhaista kuukausista Prahan kävijöille: on vielä kesäisen lämmintä ja vilkkain turistisesonki alkaa olla takana.

Lokakuu aloittaa talvikauden. Sää pysyy yleensä vielä leutona, joskin aurinko saattaa näyttäytyä vain harvakseltaan. Joulua kohden matkailijavirta Prahassa taas vilkastuu, kun joulutorit avautuvat ja loistavia konsertteja järjestetään eri puolilla kaupunkia.

Talvella lämpömittarin elohopea pysyttelee enimmäkseen parin plus- ja miinusasteen kohdalla, mutta muutaman viikon mittaiset pakkasjaksotkaan eivät ole Prahassa harvinaisia. Lunta voi sataa satunnaisesti paljonkin, mutta se häviää nopeasti pakkasen mentyä. Tilaisuus nähdä taianomaisen kaunis, lumipeitteen koristama Praha on todennäköisin helmikuussa, sillä se on kylmin talvikuukausista.


Prahan hintataso ja käytännön tietoa

Prahan hintataso on lomailijalle edullinen niin hotellien, ravintoloiden kuin julkisen liikenteen ja ostostenkin suhteen. Hinta-laatusuhteeltaan parhaita ruokapaikkoja ovat paikallisten omat suosikit: perinteikkäät ravintolat, kahvilat ja oluttuvat. Gastropubit, jotka tarjoavat olutta halvoilla hinnoilla mutta lisäksi panostavat monipuolisempaan ruokatarjontaan kuin perinteiset oluttuvat, ovat nousseet suureen suosioon.

Juomarahan antaminen on tapana, mutta se kannattaa tehdä pyöristämällä summaa ylöspäin, ei jättämällä pieniä kolikoita pöydälle. 10 prosentin lisäys voi olla paikallaan, jos palvelu on ollut erityisen hyvää.

Tšekin rahayksikkö on koruna, ja hyvä keino hankkia käteistä rahaa on nostaa paikallista valuuttaa pankkiautomaatista. Käteinen on maksuvälineenä yleinen, mutta maksukortitkin käyvät liikkeissä ja ravintoloissa aivan pienimpiä pubeja, kauppoja tai kioskeja lukuun ottamatta. Myös lähimaksaminen on suosittua samaan tapaan kuin Suomessa.

Lentoaika Prahaan suoralla yhteydellä on 2 tuntia 10 minuuttia.

Finnair Holidays -suosikkihotellit Prahassa