Porto – Matka hurmaavaan viinikaupunkiin

Portugali

Yhteistyössä Mondo

Porton vanhakaupunki Ribeira houkuttelee hidastelemaan. Mukulakivimäet mutkittelevat talojen väleissä, kissat koisivat rappusilla. Värikkäät maalipinnat ovat kuvauksellisen rapistuneita ja seinäkaakelien kuviot haalistuneita.


Kun kulkee muutaman kujan eteenpäin, löytyvät terassipöytien reunustamat aukiot ja joenvartta myötäilevä rantakatu ravintoloineen ja baareineen. Portugalin toiseksi suurimmassa kaupungissa on ihanaa menneen maailman tunnelmaa ja leppoisuutta, mutta se ei tunnu historiaan jämähtäneeltä, vaan eloisalta ja eteenpäin pyrkivältä.


Porto on edullinen ja herkullinen matkakohde. Siellä saa kierrellä koristeellisissa perinnekahviloissa ja trendikkäissä tapasbaareissa. Siellä voi herkutella tuoreilla merenantimilla ja nautiskella viiniä – tunnelmalliset portviinikellarit kutsuvat kierroksille ja maistiaisille.


Joenrantakortteleiden maisemat ovat riipaisevan kauniita, ja koko keskustaa komistaa hieno art nouveau -arkkitehtuuri. Vanhan kontrastiksi on nykytaidetta ja designia.


Porton-loma on ennen kaikkea pysähtymistä hetkeen; samoilua romanttisilla kujilla, näköalojen ihailua ja auringonlaskun katselua rantaravintoloista Douro-joen suulla, jossa joki yhtyy Atlantin valtamereen. Matkahaustamme löydät ja varaat Porton lennot ja hotellit, jotka koostuvat Finnairin suorista lennoista ja Porton suosikkihotelleista.

Check all offers

Porton herkullisimmat kohteet

Portugalilaisia makuja ei Portossa voi välttää – eikä kannatakaan. Etsitpä sitten moderneja makumaailmoja tai juustoja portviinin seuraksi, teet parhaat löydöt vinkkiemme avulla!

Lue lisää

Douro-joen parhaat nähtävyydet

Porton upean Douro-joen varrella riittää koettavaa ja nähtävää. Katso vinkkimme nyt ja tutustu Portoon esimerkiksi jokiristeilyllä tai ihaile kaupunkia Dom Luís sillalta!

Lue lisää

Porto matkakohteena

Porton nähtävyydet

Porton tunnelmallisin nähtävyys on vanhakaupunki Ribeira, joka on Unescon maailmanperintökohde. Joesta nousevaan rinteeseen rakennetulla alueella on kuvauksellista ajan patinaa ja trendikkäitä kuppiloita sulassa sovussa. Osa Porton ravintoloista toimii kivimuureihin piilotetuissa vanhoissa viinivarastoissa.

Varsinaiset viinikellarit löytyvät joen toiselta puolelta Vila Nova de Gaian kaupungista. Sinne voi kävellä Portosta pitkin komeaa Dom Luís I -kaarisiltaa, jonka päältä avautuu hieno näköala joen molemmin puolin. Rannan tuntumassa on useita kymmeniä pieniä ja suuria portviininvalmistajia, joiden kellareihin pääsee vierailemaan ja maistelemaan.

Porton-kaupunkiloma tarjoaa myös runsaasti modernia nähtävää. Serralvesin taidemuseossa on laadukkaita kansainvälisiä nykytaiteen näyttelyitä, ja kuutiomainen Casa da Musica -konserttisali on kaupungin erottuvin rakennus.

Porton matkavinkit

Joen rannalta voi nousta risteilyveneisiin ihailemaan joenvarren näkymiä – Porto on lumoavien maisemien matkakohde. Hieno paikka on myös Vila Nova de Gaian puolella, rinteen päällä sijaitsevan Serra do Pilarin luostarin pihamaa, jonka liepeille voi nousta kaapelivaunulla.

Porto matkakohteena on upea etenkin, jos arvostaa historiallista nähtävää ja kaunista arkkitehtuuria. Hienoimpia rakennuksia on 1800-luvun pörssipalatsi Palácio da Bolsa ja sen kultainen arabialainen sali. São Benton komea rautatieasemakin on nähtävä: sisääntuloaulan seiniä peittäviin azulejo-koristekaakeleihin on maalattu kuvia Portugalin historiasta.

Porton monista vanhoista kirkoista korein on São Francisco, jonka barokkityyliset koristeleikkaukset on sivelty kullalla. Clérigos-kirkkoon kannattaa mennä kellotornin vuoksi, sillä sen huipulta aukeaa hieno panoraama yli kaupungin.

Porton kahvilat

Porton matkailijoita ihastuttavat ja inspiroivat vanhanajan kahvilat art nouveau -tyylisine puitteineen. Pramein on 1920-luvulla avattu Café Majestic, joka lienee koko Portugalin kaunein kahvila. Siellä voi herkutella kakkupalalla portviinin kera. Upealta näyttää myös yli sata vuotta vanha Livraria Lello -kirjakauppa puukaiverruksineen ja kaartuvine portaikkoineen. Siitä on tullut huippusuosittu nähtävyys, sillä kaupan tyylistä on hakenut inspiraatiota myös J.K. Rowlingin Harry Potter-kirjoihinsa.

Porto – kaupunkiloman ja rantaloman yhdistelmä

Porton kaupunkilomailuun on helppo yhdistää paistattelua Atlantin rannalla. Metrolla pääsee puolessa tunnissa Matosinhosin rantakylään. Siellä on kalaravintoloita sekä pitkä ja leveä hiekkaranta. Suojaisampia rantapoukamia löytyy lähempää Portoa, Avenida do Brasil -rantakadun varrelta.

Foz do Douron alueella, joen ja meren yhtymäkohdassa, on useita viihtyisiä ja tyylikkäitä rantaravintoloita. Niiden terasseilta voi ihailla auringonlaskua ja katsella kuinka Atlantti loiskuu rantakiviin. Portoon matkustaessa hyvä vaihtoehto on myös päiväretki viininviljelyseudulle Douro-joen idylliseen laaksoon.

Porton sää ja paras aika matkustaa Portoon

Porton säätila on miellyttävin loppukeväästä syksyyn. Atlantin suulla sijaitsevan Porton säätä leimaa merellisyys. Talvet ovat melko leutoja ja hyvin kosteita; sateisinta on marraskuusta maaliskuuhun. Kesät ovat lämpimiä ja sää pääosin aurinkoinen, etenkin heinä–elokuussa sataa vain harvakseltaan ja päivälämpötilat ovat 25–30 celsiusasteen tuntumassa.

Mereltä puhaltava tuuli lisää koleuden tuntua talvella ja keväällä, kesähelteillä se viilentää mukavasti. Porton matkalle kannattaa kesälläkin pakata lämpimämpää vaatetta iltoja ja öitä varten.

Porton hintataso ja käytännön tietoa

Porto on edullinen lomakohde suomalaismatkailijalle. Hintataso on jopa hieman Lissaboniakin huokeampi. Edullisessa ravintolassa saa simppelin ruoka-annoksen muutamalla eurolla ja kunnon lounaan noin 7 eurolla, maitokahvi maksaa 1,5 euroa.  Useat portviiniyritykset veloittavat opastetuista kierroksista ja maistiaisista 12–15 euroa. Hotelleja Porton-matkalle löytyy kaiken tasoisia ja hintaisia.

Turistien suosimissa Porton vanhankaupungin ravintoloissa hintataso on keskivertoruokapaikkoja korkeampi. Varsinkin viikonloppuisin paikalliset suuntaavat ruokailemaan Atlantin rannalle,

Matosinhosin satama- ja rantakylään, jossa on paljon kohtuuhintaisia kalaravintoloita – perille pääsee metrolla.

Tunnetut luotto- ja maksukortit käyvät useimmissa liikkeissä ja ravintoloissa, mutta eivät suinkaan kaikissa pikkupaikoissa. Portossa käteistä on hyvä olla aina mukana. Pankkiautomaatteja on keskustassa paljon. Juomarahan antaminen ei ole pakollista, mutta ravintolassa voi kiittää hyvästä palvelusta noin 10 prosentin tipeillä tai pyöristämällä loppusummaa ylöspäin.

Liikkuminen ja julkinen liikenne Portossa

Lentoaika Portoon suoralla yhteydellä on noin 4 tuntia ja Porton lentokentältä on reilut 10 kilometriä keskustaan. Matkan voi taittaa metrolla, taksi maksaa 20–30 euroa. Porton keskusta on sen verran pieni ja tiivis, että siellä voi kävellä joka paikkaan. Viisilinjaisella metrolla pääsee kauempana oleviin kohteisiin.

Pienet, vanhat raitiovaunut liikennöivät enää kolmella linjalla ja ne ovat lähinnä matkailijoiden käyttämiä. Niiden kyydissä voi tehdä nostalgiaa huokuvia maisemamatkoja Porton historiallisten korttelien mäkisillä kaduilla tai pitkin joenrantaa.

Löydä ja varaa juuri sinulle sopivat lennot ja hotellit Portosta matkahaustamme ja lähde matkalle tähän ihastuttavaan ja edulliseen kaupunkilomakohteeseen!

Finnair Holidays -suosikkihotellit Portossa

* Edullisin hinta kohteeseen {destination} on haettu 10 kuukauden ajalta ja sisältää lennot sekä majoituksen kohteessa {destination} jaetussa kahden hengen huoneessa vähintään kolmeksi päiväksi Euroopan- ja Lähi-idän- kohteissa ja vähintään kuudeksi päiväksi kaukokohteissa. Kaikkiin lippuihin sisältyy yksi ruumaan menevä matkatavara max. 23 kg ja käsimatkatavara max. 8 kg. Lisätietoa Finnairin matkatavaramääräyksistä saat osoitteesta: www.finnair.com/fi/fi/information-services/baggage.