Nizza – matka nautiskelun kaupunkiin

Yhteistyössä Mondo

Turkoosi meri hyväilee sileiden pikkukivien rantaa ja kutsuu uimaan. Vierestä kulkee maailman kuuluisin rantakatu: palmujen ja palatsimaisten hotellin reunustama Promenade des Anglais.

Harvassa maailman kaupungissa rantaelämä on keskittynyt samalla tapaa aivan keskustaan. Mutta nyt ollaankin Nizzassa, jossa rantalomailu alkoi sellaisena kuin sen tunnemme.

Ensin rantalomalle Nizzaan saavuttiin lääkärin määräyksestä. Englantilaiset toipilaat matkustivat 1800-luvulla kaupunkiin nauttimaan Välimeren parantavasta ilmastosta. Nizzan rantapromenadi saikin nimensä sen varrella auringossa köllöttelevistä englantilaisista. Glamour-matkailun kehto Nizzasta tuli, kun Englannin kuningatar Viktoria ihastui kaupunkiin. Perässä seurasivat Euroopan aateliset.

Parhaiten Nizzasta nauttii edelleen heittäytymällä herraskaisen kiireettömään lomaelämään. Talviaikaan herkuttele vanhankaupungin parhaissa ravintoloissa ja ihaile ihmisiä rantapromenadilla. Kesällä pulahda Ranskan Rivieran turkoosiin mereen. Nizzassa auringonottokin on kulttuuria.

Nizza matkakohteena

Nizzan nähtävyydet

Rantapromenadilta lyhyen kävelymatkan päästä alkaa Nizzan viehättävä vanhakaupunki, jonka kapeat kujat ovat miellyttävän varjoisia kuumimpanakin kesäpäivänä. Kahviloita, ravintoloita ja vastustamattoman houkuttelevia pikkuputiikkeja tulee vastaan joka kulmalla. Täällä ei juuri autoja kulje, joten katusoittajien musiikki sekä paikallisten asukkaiden ja turistien kansainvälinen puheensorina luovat leppoisan äänimaiseman. Cours Saleyan maineikkaalla kukkatorilla myyntipöydät ovat tulvillaan kukkien, hedelmien, vihannesten ja paikallisten herkkujen väriloistoa.

Nizzan näyttävän pääaukion Place Massenan kahvilat tarjoavat loistopaikat kulkijoiden katseluun ja aukiota reunustavien upeiden rakennusten ihailuun. Suurten holvikaarten alta voi löytää tiensä myös Galeries Lafayette -tavarataloon ja moniin muihin shoppailukeitaisiin.

Jos jalat vielä jaksavat, kannattaa kiivetä vanhankaupungin kupeessa kohoavalle Colline du Château -kukkulalle. Matkan voi taittaa kyllä hissilläkin. Tämä aikoinaan linnoituksena toiminut kukkula on tätä nykyä kukoistava puistoalue monine näköalapaikkoineen, taideteoksineen ja vesiputouksineen.

Taiteesta ja etenkin Henri Matissen ja Marc Chagallin maalaustaiteesta kiinnostuneille matkaajille Nizza on tärkeä kohde. Elämänsä viimeiset vuosikymmenet Nizzassa asunut Matisse lahjoitti rakkaalle kotikaupungilleen kokoelman, joka on esillä Cimiez’n kaupunginosassa sijaitsevassa Matisse-museossa. Lähistöllä oleva Musée National Marc Chagall puolestaan esittelee maailman laajinta Chagall-kokoelmaa.

Nizzan matkalla on helppo tehdä vaikkapa myös päiväretkiä muihin Côte d’Azurin eli Ranskan Rivieran hohdokkaisiin kohteisiin. Antibes, Cannes, St Tropez – jo nimissä on aimo annos luksusta ja jet set -henkeä. Lähellä sijaitsee myös lilliputtivaltio Monaco. Sisämaasta taas löytyy idyllisiä pikkukyliä, kuten Gourdon, Eze ja Saint-Paul de Vence.

Häikäiseviä maisemia riittää koko rannikon mitalta, ja vuoristossa parin tunnin automatkan päässä Nizzasta sijaitsee mykistävän hieno Gorges du Verdon, Euroopan suurin kanjoni. Sen pohjalla virtaavan turkoosinkirkkaan Verdon-joen rannalla kulkee suosittu patikkareitti. Paikka on myös melojien suosiossa. Kanjonin kalkkikiviseinämät kohoavat jopa 700 metrin korkeuteen, ja monien mielestä huipulta avautuvat näkymät peräti vetävät vertoja jenkkilän Grand Canyonille.


Nizzan sää


Ei ole ihme, että Nizzalla on ollut iso rooli rantalomailun historiassa – täällä näet riittää aurinkoa. Kaupungin sijainti vuorten suojaamana ja Välimeren rannalla tekee säästä ja Nizzan matkakohteena varsin leppeän ympäri vuoden. Rajuimmat myrskyt ja paahtavin kuumuus pysyvät yleensä poissa, siitä pitävät huolen sisämaan vuoret sekä mereltä puhaltava viilentävä tuuli.


Sateita tulee Nizzassa pääasiassa syys- ja maaliskuun välisenä aikana, nekin aika vähäisinä. Lunta nähdään kaupungissa ani harvoin, mutta lähistön vuoristokylissä sen sijaan toimii jopa useita hiihtokeskuksia.


Kevät ja syksy ovat parhaita ajankohtia Nizzan matkalle, sillä sää on mukavan lämmin ja aurinkoinen. Vilkkainta ja helteisintä aikaa ovat heinä- ja elokuu, jolloin myös ranskalaiset lomailijat suuntaavat sankoin joukoin rannikon kohteisiin.


Nizzan hintataso ja käytännön tietoa


Ranskan Rivieran maine suihkuseurapiirien kotirannikkona luo helposti mielikuvia, että kaikki on kallista. Nizzassa hintataso yleisesti on kuitenkin kohtuullinen, Suomeen verrattuna esimerkiksi syömisen ja julkisen liikenteen suhteen hieman edullisempikin.


Nizzassa on niin halpoja hostelleja kuin kalliita luksushotelleja, ja kaikkea siltä väliltä. Rantabulevardilla hintataso on korkein, kun taas keskivertobudjetilla löytää kelpo hotellivaihtoehtoja sekä ydinkeskustasta että läheltä rautatieasemaa. Perheen kanssa ja suuremmalla porukalla matkustaessa kannattaa tutustua alueelta löytyvään laajaan vuokrahuviloiden tarjontaan; uima-altaalliset villat ovat hinnoiltaan hyvinkin kilpailukykyisiä hotellimajoitukseen verrattuna.


Jos Nizzan matkalla pysyttelee kaupungissa, liikkuminen sujuu kompaktin ydinkeskustan ja lyhyiden välimatkojen ansiosta enimmäkseen kävellen. Kaupungin hyvin toimivaa bussi- ja raitiovaunuliikennettä kannattaa myös hyödyntää. Vuokra-auto on kätevä, jos haluaa nähdä upeaa rannikkoa ja käydä vuoristokylissä, Monacossa tai vaikka pittoreskissa San Remossa Italian puolella. Vuodenajasta riippuen pienen henkilöauton viikkovuokrahinta pyörii alimmillaan sadan euron tuntumassa.


Lentoaika Nizzaan suoralla yhteydellä on 3 tuntia 25 minuuttia.

Finnair Holidays -suosikkihotellit Nizzassa