Lontoo - koko maailma yhdessä kaupungissa

Yhteistyössä Mondo

Kuutio vai pyramidi? Miltä se näyttää sisältä? Ja mitä siellä on esillä? Tate Modernin lisärakennus Switch Housen vinokulmaista tiilitornia on kutsuttu Lontoon tärkeimmäksi uudeksi kulttuurirakennukseksi vuosikymmeniin. Matka Lontooseen tarjoaakin tuhdin annoksen sekä uutta että klassista kulttuuria.

Lontoo onkin kiistatta yksi maailman parhaista kulttuurikaupungeista, ja siellä on kulttuurin saralla tapahtunut myös viime vuosina paljon. Tate Modernin lisäksi esimerkiksi Lontoon designmuseo on uudistunut ja kerännyt kiitosta. Lontoon klassisimmat nähtävyydet ovat tietenkin valtava British Museum sekä kaupungin musikaalit.

Lontoossa on aina osattu katsoa eteenpäin, mikä näkyy myös alati uudistuvassa arkkitehtuurissa. Aikakaudet ja mieltymykset sekoittuvat kaupungissa kiehtoviksi historiankerroksiksi. Viktoriaanisen Tower Bridgen ja keskiaikaisen Tower of Londonin takana kohoavat Cityn futuristiset pilvenpiirtäjät.  Sama kerroksellisuus ja kulttuurien rikkaus näkyy Lontoon asukkaissa ja kuuluu aksenteissa ympäri kaupunkia, Lontoon ravintoloissa, pubeissa ja klubeilla. Kaupunkilomalla Lontoossa kokee koko maailman yhdessä kaupungissa.

Lontoo matkakohteena

Lontoon nähtävyydet

Lontoon tarinan aloitti se tuttu porukka: muinaiset roomalaiset. Leveä Thames-joki osoittautui heidän aluksilleen oivalliseksi kulkuväyläksi, joka johdatti Pohjanmereltä syvälle sisämaahan. Vuoden 50 paikkeilla sai alkunsa Londiniumin satama ja roomalaisten hallintokeskittymä, joka sijaitsi nykyisen Cityn kaupunginosan kohdalla. Thames on alusta alkaen ollut kaupungin olemassaolon edellytys, ja tänäkin päivänä Lontoon nähtävyyksistä valtaosa löytyy joen tuntumasta.

Tehokas Lontoon matkailija ottaa päiväohjelmaansa Thamesin risteilyn ja bongaa yhdellä kertaa useita merkittäviä nähtävyyksiä. Ikoninen Tower Bridge, jyhkeä Tower of London, taistelulaiva HMS Belfast, maailmanpyörä London Eye, loistelias Westminster parlamenttitaloineen ja Big Ben -kellotorneineen, englantilaisen renessanssin ja teatterin kulta-aikoja henkivä Shakespeare’s Globe – kaikki nämä peribrittiläiset kohteet sykähdyttävät jo ulkopuolelta katsoen. Jos vain aika riittää, lähempi tutustuminen kannattaa ehdottomasti.

Lontoo on todellinen museomaailman mekka; tarjonta on huippuluokkaa ja mahtavan monipuolinen. Taiteen ystävä ei voi kuin hykerrellä suunnitellessaan museokierrosta: valitako vaikkapa klassikkoja pullisteleva National Gallery, brittiläisestä maalaustaiteesta kaiken oleellisen esittelevä Tate Britain, näkemyksellisenä nykytaiteen museona mainetta niittänyt Saatchi Gallery tai valtava ja vaikuttava Tate Modern?

Ohittamaton nähtävyys on British Museum, joka jättimäisine historiallisine kokoelmineen on Britannian suurimpia kansallisaarteita. Museum of London esittelee mukaansa tempaavasti Lontoon historian satojen tuhansien vuosien varrelta omaan aikaamme asti. Ajatella, että Trafalgar Squarella 125 000 vuotta sitten temmelsi virtahepoja!

Lontoon matkalla kannattaa myös suunnata Etelä-Kensingtonissa sijaitsevalle Exhibition Roadille, jonka varrella on vieretysten kolme museojärkälettä. Victoria & Albert Museum eli V&A vie elämysmatkalle designin moniin sfääreihin – inhimillisen luovuuden vuosituhantinen historia on hienosti esillä. Natural History Museum ja sen upea lisärakennus Darwin Centre on perheiden suosikkikohteita, jossa vierailija pääsee itsekin kokeilemaan luonnontieteilijän tutkimustyötä. Päivää voi hauskasti viettää myös suuressa tiedemuseossa. Science Museum tutustuttaa tieteen historiaan, ilmiöihin ja tulevaisuuden mahdollisuuksiin myös kiehtovan interaktiivisella tavalla.

Lontoon monet näkymät ja rakennukset ovat suosittuja nähtävyyksiä ja tunnettuja lukemattomista elokuvista ja tv-sarjoista. Matkailijoita vetävät puoleensa esimerkiksi kuninkaallisten Buckinghamin palatsi, pääministerin virka-asunto Downing Street 10, valtakunnan pääpyhättö Westminster Abbey, barokkityylinen St Paul’s Cathedral, suurten valomainosten alla sykkivä Piccadilly Circus sekä viihteen ja iltaelämän keskus Leicester Square.

Brittiläinen intohimo puutarhanhoitoon näkyy Lontoon taidokkaasti ja äärimmäisellä huolella hoidetuissa puistoissa ja puutarhoissa. Lomailijankin kannattaa pitää hengähdystauko intensiivisestä kohteiden kiertelystä poikkeamalla katuvilinästä johonkin Lontoon ihastuttavista puistoista. Muun muassa Hyde Park ja Kensington Gardens, Kew Gardens, Regent’s Park, St James’s Park, Holland Park ja Hampstead Heath ovat paitsi loistavia eväsretkipaikkoja, myös nähtävyyksiä itsessään.


Lontoon sää

Lontoo sijaitsee Brittein saarten leudoimmassa ja vähäsateisimmassa kolkassa, ja säät eri vuodenaikoina ovat suhteellisen samanlaisia. Vaikka lämpimin kesäkausi on varsin lyhyt, sää pysyy valtaosan vuodesta lauhana, ja ulkoilmaelämä Lontoon puistoissa jatkuu talvellakin. Lunta sataa harvoin, eikä se kovin pitkään pysy kaupungin kaduilla ja aukioilla.

Huhtikuusta lokakuulle sää suosii Lontoon-lomaa erityisen hyvin, sillä lämpimiä ja aurinkoisia ilmoja riittää yleensä mukavasti. Kolea sää ajoittuu tyypillisesti marras–maaliskuulle. Poikkeuksiin kannattaa silti Lontoon matkalla varautua, onhan Lontoo sentään aika pohjoinen kaupunki. Ympäri vuoden on mahdollista, että matka-ajankohdan sää Lontoossa aiheuttaa pettymyksen tai sitten yllättää iloisesti.


Lontoon hintataso ja käytännön tietoa

Lontoon tenho ei perustu halpaan hintatasoon, vaan siihen, että nähtävää ja koettavaa on valtavasti jokaiseen makuun. Valistuksen ajan kirjailija Samuel Johnson sen tiesi: ”When a man is tired of London, he is tired of life.”

Lontoo on niin monipuolinen metropoli, että matkasta voi nauttia minkä kokoisella lomabudjetilla hyvänsä. Ruokaa ja juomaa saa niin halpis- kuin luksushinnoin, ja Lontoossa jos missä ravintolat todella tarjoavat kaiken maailman makuja.

Shoppailija viihtyy taatusti toinen toistaan kiinnostavammissa pitkien ostoskatujen liikkeissä, railakkaan värikkäillä markkinoilla sekä huipputyylikkäissä ja -laadukkaissa tavarataloissa. Ketjumyymälöissä hintataso on yleisesti edullisempi kuin Suomessa.

Lontoon hotellien hinta-laatusuhdetta ei yleensä kehuta – hinnat ovat yläkanttiin, rakennukset usein vanhahtavia, huoneet verraten pieniä, ja aamiainen ei läheskään aina sisälly huoneen hintaan. Mitä lähempänä keskustaa, sitä kovempi on hintataso. Toisaalta kannattaa muistaa, että todella laajalle levittäytyvässä Lontoossa välimatkat venähtävät helposti pitkiksi, ja kulkeminen laita-alueen edullisesta majapaikasta keskustaan ja takaisin vie väistämättä paljon aikaa.

Lontoon joukkoliikenneverkosto on erittäin toimiva, ja liikkuminen eri nähtävyyksien välillä on helppoa. Julkista liikennettä käyttävän Lontoon matkaajan kannattaa hankkia Oyster Card tai päivälippu, sillä yksittäisten matkalippujen hinnat ovat korkeita.

Lentoaika Lontooseen suoralla yhteydellä on 3 tuntia 10 minuuttia.

* Edullisin hinta kohteeseen {destination} on haettu 10 kuukauden ajalta ja sisältää lennot sekä majoituksen kohteessa {destination} jaetussa kahden hengen huoneessa vähintään kolmeksi päiväksi Euroopan- ja Lähi-idän- kohteissa ja vähintään kuudeksi päiväksi kaukokohteissa. Kaikkiin lippuihin sisältyy yksi ruumaan menevä matkatavara max. 23 kg ja käsimatkatavara max. 8 kg. Lisätietoa Finnairin matkatavaramääräyksistä saat osoitteesta: www.finnair.com/fi/fi/information-services/baggage.