Lontoo - koko maailma yhdessä kaupungissa

Yhteistyössä Mondo

Kuutio vai pyramidi? Miltä se näyttää sisältä? Ja mitä siellä on esillä? Tate Modernin lisärakennus Switch Housen vinokulmaista tiilitornia on kutsuttu Lontoon tärkeimmäksi uudeksi kulttuurirakennukseksi vuosikymmeniin. Lontoon-matka tarjoaa tuhdin annoksen sekä uutta että klassista kulttuuria.

Lontoo on kiistatta yksi maailman parhaista kulttuurikaupungeista, ja kulttuurin saralla on tapahtunut myös viime vuosina paljon. Tate Modernin lisäksi esimerkiksi Lontoon designmuseo on uudistunut ja kerännyt kiitosta. Lontoon klassisimmat nähtävyydet ovat valtava British Museum sekä musikaalit.

Lontoossa on aina osattu katsoa eteenpäin, mikä näkyy alati uudistuvassa arkkitehtuurissa. Aikakaudet ja mieltymykset sekoittuvat kaupungissa kiehtoviksi historiankerroksiksi. Viktoriaanisen Tower Bridgen ja keskiaikaisen Tower of Londonin takana kohoavat Cityn futuristiset pilvenpiirtäjät. Sama kerroksellisuus ja kulttuurien rikkaus näkyy Lontoon asukkaissa ja kuuluu aksenteissa ympäri kaupunkia, Lontoon ravintoloissa, pubeissa ja klubeilla. Kaupunkilomalla Lontoossa kokee koko maailman yhdessä kaupungissa.

Cabin crew vinkki

Minna Lentoemäntä

Cabin crew vinkki

”Lontoon-matkoilla lempipaikkojani on Windsorin idyllinen pikkukaupunki, jonne pääsee keskustasta junalla noin puolessa tunnissa. Siellä on design-kauppoja, ihania pieniä ruokapaikkoja ja kahviloita. Tunnelma on miellyttävän hienostunut ja rauhallinen. Upeassa Windsorin linnassa on paljon nähtävää. Kannattaa kävellä myös Thames-joen toiselle puolelle Etoniin, jonka pubeista saa maukkaat fish & chipsit.”

Lontoo matkakohteena

Lomamatkat Lontoon jokimaisemiin

Lontoon tarinan aloitti se tuttu porukka: muinaiset roomalaiset. Leveän Thames-joen varrelle syntyi vuoden 50 paikkeilla Londiniumin satama ja roomalaisten hallintokeskittymä, joka sijaitsi nykyisen Cityn kaupunginosan kohdalla. Thames on alusta alkaen ollut kaupungin olemassaolon edellytys, ja tänäkin päivänä Lontoon nähtävyydet valtaosin löytyvät joen tuntumasta.

Tehokas Lontoon-matkailija ottaa päiväohjelmaansa Thamesin risteilyn ja bongaa yhdellä kertaa useita merkittäviä nähtävyyksiä. Ikoninen Tower Bridge, jyhkeä Tower of London, taistelulaiva HMS Belfast, maailmanpyörä London Eye, loistelias Westminster parlamenttitaloineen ja Big Ben -kellotorneineen, englantilaisen renessanssin ja teatterin kulta-aikoja henkivä Shakespeare’s Globe – kaikki nämä peribrittiläiset kohteet sykähdyttävät jo ulkopuolelta katsoen. Jos vain aika riittää, lähempi tutustuminen kannattaa ehdottomasti.

Lontoon matkat ja muhkeat museot

Kaupunkiloma Lontooseen on matka museomaailman mekkaan, sillä tarjonta on huippuluokkaa ja mahtavan monipuolinen. Taiteen ystävä ei voi kuin hykerrellä suunnitellessaan museokierrosta: valitako klassikkoja pullisteleva National Gallery, brittiläisestä maalaustaiteesta kaiken oleellisen esittelevä Tate Britain, näkemyksellisellä nykytaiteellaan mainetta niittänyt Saatchi Gallery tai vaikuttava Tate Modern?

Ohittamaton nähtävyys on British Museum, joka jättimäisine historiallisine kokoelmineen on Britannian suurimpia kansallisaarteita. Museum of London esittelee mukaansa tempaavasti Lontoon historian satojen tuhansien vuosien varrelta omaan aikaamme asti. Ajatella, että Trafalgar Squarella temmelsi 125 000 vuotta sitten virtahepoja!

Lontoon-matkalla kannattaa suunnata Etelä-Kensingtoniin ja Exhibition Roadille, jonka varrella on vieretysten kolme museojärkälettä. Victoria & Albert Museum eli V&A vie elämysmatkalle designin sfääreihin – inhimillisen luovuuden vuosituhantinen historia on hienosti esillä. Natural History Museum ja upea lisärakennuksensa Darwin Centre on perheiden suosikkikohteita, jossa kävijä voi itsekin kokeilla luonnontieteilijän tutkimustyötä. Science Museum tutustuttaa tieteen historiaan, ilmiöihin ja tulevaisuuden mahdollisuuksiin myös kiehtovan interaktiivisella tavalla.


Kaupunkiloma Lontoossa: missä ainakin kannattaa käydä?

Lontoon monet näkymät ja rakennukset ovat suosittuja nähtävyyksiä ja tunnettuja lukemattomista elokuvista ja tv-sarjoista. Matkailijamagneetteja ovat esimerkiksi kuninkaallisten Buckinghamin palatsi, pääministerin virka-asunto Downing Street 10, valtakunnan pääpyhättö Westminster Abbey, barokkityylinen St Paul’s Cathedral, suurten valomainosten alla sykkivä Piccadilly Circus sekä viihteen ja iltaelämän keskus Leicester Square.

Brittiläinen intohimo puutarhanhoitoon näkyy Lontoon taidokkaasti hoidetuissa puistoissa. Lomailijan kannattaa pitää hengähdystauko poikkeamalla katuvilinästä Lontoon ihastuttaviin puistoihin. Muun muassa Hyde Park ja Kensington Gardens, Kew Gardens, Regent’s Park, St James’s Park, Holland Park ja Hampstead Heath ovat paitsi loistavia eväsretkipaikkoja, myös nähtävyyksiä itsessään.


Lontoon sää monesti mainettaan parempi

Lontoon-matkat vievät Brittein saarten leudoimpaan ja vähäsateisimpaan kolkkaan, jossa säät eri vuodenaikoina ovat suhteellisen samanlaisia. Vaikka lämpimin kesäkausi on varsin lyhyt, sää pysyy valtaosan vuodesta lauhana, ja ulkoilmaelämä Lontoon puistoissa jatkuu talvellakin. Lunta sataa Lontooseen harvoin, eikä se kovin pitkään pysy kaupungin kaduilla.

Huhtikuusta lokakuuhun sää suosii Lontoon-lomaa erityisen hyvin, sillä lämpimiä ja aurinkoisia ilmoja riittää yleensä mukavasti. Kolea sää ajoittuu tyypillisesti marras–maaliskuulle. Poikkeuksiin kannattaa silti Lontoon-matkalla varautua, onhan Lontoo sentään aika pohjoinen kaupunki. Ympäri vuoden on mahdollista, että matka-ajankohdan sää Lontoossa aiheuttaa pettymyksen tai sitten yllättää iloisesti.
 

Lontoon hintataso 

Lontoon tenho perustuu siihen, että nähtävää ja koettavaa on valtavasti jokaiseen makuun. Valistuksen ajan kirjailija Samuel Johnson sen tiesi: “When a man is tired of London, he is tired of life.”

Lontoon-matkasta voi nauttia minkä kokoisella lomabudjetilla hyvänsä. Ruokaa ja juomaa saa niin halpis- kuin luksushinnoin, ja Lontoossa jos missä ravintolat todella tarjoavat kaiken maailman makuja.

Shoppailija viihtyy taatusti toinen toistaan kiinnostavammissa pitkien ostoskatujen liikkeissä, railakkaan värikkäillä markkinoilla sekä huipputyylikkäissä ja -laadukkaissa tavarataloissa. Ketjumyymälöissä hintataso on yleisesti edullisempi kuin Suomessa.


Lontoon lennot, hotellit ja liikenne

Kun suunnittelet matkaa Lontooseen, kannattaa hyödyntää hotellisuositustietoja, sillä valikoimaa riittää eikä umpimähkäinen valinta välttämättä osu nappiin. Lontoon hotellit eivät aina saa kehuja hinta-laatusuhteestaan – hinnat ovat yläkanttiin, rakennukset usein vanhahtavia, huoneet verraten pieniä, ja aamiainen ei läheskään aina sisälly huoneen hintaan. 

Mitä lähempänä keskustaa, sitä kovempi on Lontoon hotellien hintataso. Toisaalta kannattaa muistaa, että todella laajalle levittäytyvässä Lontoossa välimatkat venähtävät helposti pitkiksi, ja kulkeminen laita-alueen edullisesta majapaikasta keskustaan ja takaisin vie väistämättä paljon aikaa.

Lontoon joukkoliikenneverkosto on erittäin toimiva, ja liikkuminen eri nähtävyyksien välillä on helppoa. Julkista liikennettä käyttävän Lontoon-matkaajan kannattaa hankkia Oyster Card tai päivälippu, sillä yksittäisten matkalippujen hinnat ovat korkeita.

Lentoaika Helsingistä Lontooseen suoralla yhteydellä on 3 tuntia 10 minuuttia. Valitse matkahaustamme juuri sinulle sopivat lennot ja hotellit Lontoosta. Lontoon-matkat ja muut kiehtovat eurooppalaiset kohteet, kuten kaupunkilomat Roomassa ja kaupunkilomat Budapestissa löydät Finnair Holidaysin valikoimasta.

Finnair Holidays -suosikkihotellit Lontoossa