Lissabon – matkat kaupunkiin, joka löysi maailman

Portugali

Yhteistyössä Mondo

Kalakauppias heiluttelee molemmissa käsissään valtavia vonkaleita: ”Ostakaa! Varmasti tuoretta!” Kissat luikkivat katolta toiselle, ja ankka kaakattaa vihannespuodin edessä. Talojen väliin viritetyillä pyykkinaruilla liehuvat valkoiset aluspaidat ja pikkupöksyt. Kaupunkiloma Lissaboniin, varsinkin Alfaman sokkeloiseen maurilaiskaupunginosaan, vie keskelle erilaista todellisuutta.
 
Alfama on yksi Lissabonin hurmaavista, elämänmakuisista kaupunginosista. Toinen on Bairro Alto, jonka pikkuruiset ravintolat ja baarit täyttyvät iltaisin niin kuin ne ovat tehneet jo sukupolvien ajan. Lissabonin-matkalla illanvietto vanhojen kaupunginosien ravintoloissa tarjoaa myös mahdollisuuden kuunnella fado-musiikkia sen alkuperäisessä ympäristössä.
 
Viehättävän eksoottisten kaupunginosien vastapainona on ylevä Belém, jota ei kannata jättää väliin edes lyhyemmällä viikonloppumatkalla Lissabonissa. Belémin tärkein nähtävyys, mahtava Hieronymuksen luostari muistuttaa ajasta, jolloin Portugal hallitsi maailman meriä.
 
Loma Lissabonissa tarjoaa kiehtovan yhdistelmän tunnelmia ja historiaa: tämä ihanan idyllinen kaupunki oli kerran koko maailman keskus.

Katso kaikki tarjoukset

Perinteisten puistokioskien lumoa

Monien puistojen kioskikahvilat ympäri upeaa Lissabonia tarjoavat niin rentoutumishetkiä kuin unohtumattomia kokemuksiakin – katso vinkkimme parhaisiin puistokioskeihin nyt!

Lue lisää

Lissabon matkakohteena

Raitiovaunulla tavoitat monet Lissabonin nähtävyydet

Seitsemän kukkulan Lissabon tarjoaa lukemattomia hienoja näköalapaikkoja. Esimerkiksi Bairro Altossa sijaitseva São Pedro de Alcântara rehevine puutarhoineen ja Graçan kaupunginosasta Lissabonin korkeimmalta paikalta löytyvä Miradouro da Senhora do Monte ovat mainioita vaihtoehtoja, kun haluaa nähdä mahdollisimman laajan maiseman tästä kauniista kaupungista.

Oleellinen osa lissabonilaista katukuvaa ovat sympaattiset keltaiset raitiovaunut, jotka kiemurtelevat kolistellen ylä- ja alamäissä. Jo 1930-luvulla liikennöineet Remodelado-raitiovaunut ovat tarpeellisia aina vain, sillä niiden reiteille ei modernilla raitsikalla ole mitään asiaa – mutkat ovat aivan liian tiukkoja ja nousut jyrkkiä. Tunnetuin klassikko on linja 28, jonka varrella ovat monet Lissabonin keskeiset nähtävyydet Graçan, Alfaman, Baixan ja Estrelan kaupunginosissa.

Raitiovaunu 28:lla voi körötellä esimerkiksi Castelo de São Jorge -linnakukkulalle, joka on yksi Lissabonin suosituimmista nähtävyyksistä. Näkymät täältä Alfaman huipulta kaupunkiin ovat hulppeat.

Lissabonin-matkat vievät kauas menneisyyteen

Lissabonin vanhin, jo maurien ajoilta juontuva kaupunginosa Alfama säästyi kuin ihmeen kaupalla vuoden 1755 maanjäristyksen tuhoilta. Kapeilla kujilla on hauska katsella ihmisten arkista hyörinää ja kuunnella leikkivien lasten hihkaisuja. Tunnelmalliset ravintolat ja viehättävät pikkuputiikit houkuttelevat poikkeamaan sisälle. Portas do Solin näköalapaikalta avautuu ihastuttava postikorttinäkymä Alfaman kattojen ylle.

Lissabonin loistokas, löytöretkien siivittämä menneisyys näkyy Belémin alueella ja sen myöhäiskeskiajalta periytyvissä rakennuksissa. Torre de Belém eli Belémin torni rakennettiin vuonna 1515 Lissabonin sataman turvaajaksi. Mosteiro dos Jerónimos -luostaria puolestaan alettiin rakentaa vuonna 1502 juhlistamaan Vasco da Gaman paluuta merimatkoiltaan. Suuren tutkimusmatkailijan hautakin löytyy tästä monumentaalisesta, useita museoita käsittävästä luostarista. 

Jos kaupunkilomaan Lissabonissa malttaa yhdistää päiväretken, erinomainen kohde on vajaan tunnin junamatkan päässä oleva Sintra. Sintravuorten sylissä sijaitseva kaupunki on monien suurenmoisten palatsien tyyssija. Yksi niistä on Portugalin hallitsijoiden jo 1400-luvulla käyttämä kesälinna. Sintran lisäksi kaupunkia ympäröivä luonnonpuisto on henkeäsalpaavan hieno matkakohde Lissabonin liepeillä.

Makujen maailma valloittaa Lissabonin-matkalla

Lissabonista etelään, Tajo-joen vastarannalla sijaitsevassa Almadassa on kuuluisa maamerkki: Kristus-patsas Cristo Rei, joka muistuttaa kovasti Rio de Janeiron tunnetuinta nähtävyyttä. Patsaan sisällä on paitsi kappeli, myös hissi, jolla voi nousta 80 metrin korkeuteen näköalatasanteelle. Patsaalta on hieno näkymä kohti Tajon ylittävää Ponte 25 de Abril -riippusiltaa, joka puolestaan tuo mieleen San Franciscon Golden Gaten.

Almadaan pääsee lautalla, joka lähtee Lissabonista Cais do Sodrén aseman tuntumasta. Aseman liepeiltä löytyy myös varsinainen herkkusuiden paratiisi: Mercado da Ribeira. Tähän kauppahalliin ovat keskittyneet monet supersuositut Lissabonin ravintolat ja ruokamyymälät. Huippukokit ja portugalilaisen keittiön taiturit, loistava lähiruoka ja todella monipuolinen tarjonta ovat houkutteleva yhdistelmä niin paikallisille kuin lomailijoille. Viikonloppuisin kauppahallin ravintola-alue on auki aina aamukahteen asti.

Kun suunnittelet lomaa Lissabonissa, saat monta hyvää vinkkiä sivustoltamme löytyvästä matkablogista, joka listaa kiinnostavimmat Lissabonin ravintolat, baarit ja kahvilat.

Lissabonin lomasää suosii matkaajaa aina

Lissabon on yksi Euroopan lämpimimmistä ja aurinkoisimmista pääkaupungeista. Sää on matkaajalle suotuisa ympäri vuoden, ja Atlantilta puhaltavat tuulet pitävät yleensä jopa heinä–elokuussa huolen, ettei kuumuus nouse yli 30-asteiseksi. Kesällä sateet ovat hyvin vähäisiä. Talvi on lyhyt ja sää leuto, ja vuoden kylmimpänäkin aikana tammi–helmikuussa keskilämpötilat pysyvät 10 celsiusasteen yläpuolella.

Huippusesongit Lissabonin turistivilinässä osuvat pääsiäiseen, elokuulle ja joulunaikaan. Kesäkausi on pitkä ja alkaa maaliskuulta jatkuen lämpimänä ja paisteisena pitkälle lokakuuhun saakka. Rantaloman kannalta otollista säätä riittää vähintään touko–lokakuun välillä. Lissabonin rannat eivät ole tyhjillään juuri koskaan, ja etenkin lähiseudun merenrantakohteissa Cascaisissa ja Estorilissa auringonpalvojat viihtyvät rannoilla hienoina talvipäivinäkin.

Lissabonin hintataso ja käytännön tietoa

Niin ruokailut, liikkuminen kuin hotellit Lissabonissa ovat hintatasoltaan edullisia. Lissabonin ravintolahinnat ovat keskimäärin joidenkin vertailutietojen mukaan peräti puolet halvempia kuin Helsingissä. Myös ostokset ovat huokeampia kuin Suomessa, ja valikoimat ostoskeskuksissa ja erikoisliikkeissä ovat runsaita ja monipuolisia. Suosituimpia Portugalin-matkatuliaisia ovat viini ja oliiviöljy sekä korkki- ja keramiikkatuotteet.

Matkailijan, joka suunnittelee vierailuja useisiin nähtävyyksiin ja kaupunginosiin, kannattaa harkita Lisboa Card -turistilipun hankkimista. Sen voi ostaa 1–3 vuorokauden ajalle, ja se sisältää matkat julkisilla kulkuvälineillä, sisäänpääsyn keskeisiin nähtävyyksiin, alennuksen moniin kohteisiin sekä junamatkan muun muassa Sintraan. Esimerkiksi 24 tunnin Lissabonin matkakortti aikuiselle maksaa parikymmentä euroa.

Portugalin rahayksikkö on euro, joten valuutan vaihtamisen kommervenkit voi matkaaja unohtaa. Tunnetut maksukortit käyvät Lissabonin liikkeissä yleisesti, ja pankkiautomaatteja löytää helposti. Lissabonin-matkalla tarvitaan käteistä rahaa lähinnä markkinoiden ja kauppahallien myyntikojuilla sekä kioskeissa ja pienissä liikkeissä.

Lento ja hotelli Lissabonin-kaupunkilomallesi Finnair Holidaysilta

Lentoaika Lissaboniin suoralla yhteydellä on 4 tuntia 55 minuuttia. Lissabonin-matkat, juuri sinulle sopivat lennot ja suosikkihotellit sekä muut aurinkoiset Euroopan kaupunkilomat – muun muassa Nizzan- ja Prahan-matkat – löydät matkahaustamme. 

Lisäksi Finnair Holidaysin valikoima tarjoaa monipuolisia vaihtoehtoja Euroopan rantalomakohteisiin. Lissabonin ohella sivustollamme kannattaa tutustua toiseenkin hurmaavaan Portugalin kohteeseen: Douro-joen ja Atlantin yhtymäkohdassa sijaitseva Porto yhdistää mainiolla tavalla ranta- ja kaupunkilomailun parhaat puolet. 

Finnair Holidays -suosikkihotellit Lissabonissa

* Edullisin hinta kohteeseen {destination} on haettu 10 kuukauden ajalta ja sisältää lennot sekä majoituksen kohteessa {destination} jaetussa kahden hengen huoneessa vähintään kolmeksi päiväksi Euroopan- ja Lähi-idän- kohteissa ja vähintään kuudeksi päiväksi kaukokohteissa. Kaikkiin lippuihin sisältyy yksi ruumaan menevä matkatavara max. 23 kg ja käsimatkatavara max. 8 kg. Lisätietoa Finnairin matkatavaramääräyksistä saat osoitteesta: www.finnair.com/fi/fi/information-services/baggage.