Lissabon – loma kaupungissa, joka löysi maailman

Yhteistyössä Mondo

Kalakauppias heiluttelee molemmissa käsissään valtavia vonkaleita: ”Ostakaa! Varmasti tuoretta!” Kissat luikkivat katolta toiselle, ja ankka kaakattaa vihannespuodin edessä. Talojen väliin viritetyillä pyykkinaruilla liehuvat valkoiset aluspaidat ja pikkupöksyt. Matka Lissaboniin, Alfaman sokkeloiseen maurilaiskaupunginosaan vie keskelle erilaista todellisuutta.

Alfama on yksi Lissabonin hurmaavista, elämänmakuisista kaupunginosista.  Toinen on Bairro Alto, jonka pikkuruiset ravintolat ja baarit täyttyvät iltaisin niin kuin ne ovat tehneet jo sukupolvien ajan. Ilta Lissabonin vanhojen kaupunginosien ravintoloissa tarjoaa myös mahdollisuuden kuunnella fado-musiikkia sen alkuperäisessä ympäristössä.

Tunnelmallisten kaupunginosien vastapainona on ylevä Belém, jonka tärkein nähtävyys, mahtava Hieronymuksen luostari muistuttaa ajasta, kun Portugal hallitsi maailman meriä.

Lissabon on hämmästyttävä paikka: ihanan idyllinen kaupunki, joka oli kerran koko maailman keskus.

Lissabon matkakohteena

Lissabonin nähtävyydet

Seitsemän kukkulan Lissabon tarjoaa lukemattomia hienoja näköalapaikkoja. Esimerkiksi Bairro Altossa sijaitseva São Pedro de Alcântara rehevine puutarhoineen ja Graçan kaupunginosasta Lissabonin korkeimmalta paikalta löytyvä Miradouro da Senhora do Monte ovat mainioita vaihtoehtoja, kun Lissabonin matkailija haluaa nähdä mahdollisimman laajan maiseman tästä häikäisevän upeasta kaupungista.

Lissabonin vanhin, jo maurien ajoilta juontuva kaupunginosa Alfama säästyi kuin ihmeen kaupalla vuoden 1755 maanjäristyksessä pahimmilta tuhoilta. Kapeilla kujilla on hauska katsella ihmisten arkista hyörinää ja kuunnella leikkivien lasten hihkaisuja. Tunnelmalliset ravintolat ja viehättävät pikkuputiikit houkuttelevat poikkeamaan sisälle. Portas do Solin näköalapaikalta avautuu ihastuttava postikorttinäkymä Alfaman kattojen ylle.

Oleellinen osa lissabonilaista katukuvaa ovat sympaattiset keltaiset raitiovaunut, jotka kiemurtelevat kolistellen ylä- ja alamäissä. Jo 1930-luvulla liikennöineet Remodelado-raitiovaunut ovat tuiki tarpeellisia aina vain, sillä niiden reiteille ei modernilla raitsikalla ole mitään asiaa – mutkat ovat aivan liian tiukkoja ja nousut jyrkkiä. Suurin klassikko on linja 28, jonka varrella ovat monet Lissabonin keskeiset nähtävyydet Graçan, Alfaman, Baixan ja Estrelan kaupunginosissa.

Raitiovaunu 28:lla voi körötellä esimerkiksi Castelo de São Jorge -linnakukkulalle, joka on yksi Lissabonin suosituimmista nähtävyyksistä. Näkymät täältä Alfaman huipulta kaupunkiin ovat hulppeat.

Lissabonin loistokas, löytöretkien siivittämä menneisyys näkyy Belemin alueella, jonka myöhäiskeskiajalta periytyvät rakennukset ovat onnekkaasti säilyneet maanjäristyksistä huolimatta. Torre de Belém eli Belemin torni rakennettiin vuonna 1515 Lissabonin sataman turvaajaksi. Mosteiro dos Jerónimos -luostaria puolestaan alettiin rakentaa vuonna 1502 juhlistamaan Vasco da Gaman paluuta merimatkoiltaan. Suuren tutkimusmatkailijan hautakin löytyy tästä monumentaalisesta, useita museoita käsittävästä luostarista.

Lissabonista etelään, Tajo-joen vastarannalla sijaitsevassa Almadassa on kuuluisa maamerkki: Kristus-patsas Cristo Rei, joka muistuttaa kovasti Rio de Janeiron tunnetuinta nähtävyyttä. Patsaan sisällä on paitsi kappeli myös hissi, jolla voi nousta 80 metrin korkeuteen näköalatasanteelle. Patsaalta on hieno näkymä kohti Tajon ylittävää Ponte 25 de Abril -riippusiltaa, joka puolestaan tuo mieleen San Franciscon Golden Gaten.

Almadaan pääsee lautalla, joka lähtee Lissabonista Cais do Sodrén aseman tuntumasta. Aseman liepeiltä löytyy myös varsinainen herkkusuiden paratiisi: Mercado da Ribeira. Kauppahallin myymälät ja ravintolat ovat supersuosittuja, eikä ihme – huippukokit ja portugalilaisen keittiön taiturit, loistava lähiruoka ja todella monipuolinen tarjonta ovat houkutteleva yhdistelmä niin paikallisille kuin lomailijoille. Viikonloppuisin kauppahallin ravintola-alue on auki aina aamukahteen asti.

Jos Lissabonista malttaa lähteä päiväretkelle, erinomainen kohde on vajaan tunnin junamatkan päässä oleva Sintra. Sintravuorten sylissä sijaitseva kaupunki on monien suurenmoisten palatsien tyyssija. Yksi niistä on Portugalin hallitsijoiden jo 1400-luvulta alkaen käyttämä kesälinna. Sintra ja sitä ympäröivä luonnonpuisto ovat henkeäsalpaavan kauniita matkakohteita Lissabonin liepeillä.


Lissabonin sää

Lissabon on yksi Euroopan lämpimimmistä ja aurinkoisimmista pääkaupungeista. Sää on matkaajalle suotuisa ympäri vuoden, ja Atlantilta puhaltavat tuulet pitävät yleensä jopa heinä–elokuussa huolen, ettei kuumuus nouse yli 30-asteiseksi. Kesällä sateet ovat hyvin vähäisiä. Talvi on lyhyt ja sää leuto, ja vuoden kylmimpänäkin aikana tammi–helmikuussa keskilämpötilat pysyvät 10 celsiusasteen yläpuolella.

Huippusesongit Lissabonin turistivilinässä osuvat pääsiäiseen, elokuulle ja joulunaikaan. Kesäkausi on pitkä ja alkaa maaliskuulta jatkuen lämpimänä ja paisteisena pitkälle lokakuuhun saakka. Rantaloman kannalta otollista säätä riittää vähintään touko–lokakuun välillä, ja Lissabonin lähistön merenrantakohteissa Cascaisissa ja Estorilissa auringonpalvojat viihtyvät rannoilla hienoina talvipäivinäkin.


Lissabonin hintataso ja käytännön tietoa

Lissabonin hintataso on edullinen niin hotellien, liikkumisen kuin syömisen ja juomisen suhteen. Ravintolahinnat ovat joidenkin vertailutietojen mukaan peräti 50 prosenttia alhaisempia kuin Helsingissä. Myös ostokset ovat huokeampia kuin Suomessa, ja valikoimat ostoskeskuksissa ja erikoisliikkeissä ovat runsaita ja monipuolisia. Suosituimpia Portugalin-matkatuliaisia ovat viini, oliiviöljy sekä korkki- ja keramiikkatuotteet.

Lissabonin matkailijan, joka suunnittelee vierailuja useisiin nähtävyyksiin ja kaupunginosiin, kannattaa harkita Lisboa Card -turistilipun hankkimista. Sen voi ostaa 1–3 vuorokauden ajalle, ja se sisältää matkat julkisilla kulkuvälineillä, sisäänpääsyn keskeisiin nähtävyyksiin, alennuksen moniin kohteisiin sekä junamatkan muun muassa Sintraan. Esimerkiksi 24 tunnin Lissabonin matkakortti aikuiselle maksaa parikymmentä euroa.

Portugalin rahayksikkö on euro, joten valuutan vaihtamisen kommervenkit voi matkaaja unohtaa. Tunnetut maksukortit käyvät Lissabonin liikkeissä yleisesti, ja pankkiautomaatteja löytää helposti. Käteistä rahaa tarvitaan markkinoiden ja kauppahallien myyntikojuilla sekä kioskeissa ja pienissä liikkeissä.

Lento-aika Lissaboniin suoralla yhteydellä on 4 tuntia 55 minuuttia.

Finnair Holidays -suosikkihotellit Lissabonissa