Krakovan matkat – Pala elämänmakuista historiaa

Yhteistyössä Mondo

Baaritiskin yllä roikkuu täytetty alligaattori. Huoneesta toiseen kuljetaan vaatekaapin kautta. Klezmer soi, ja kynttilät lepattavat ikivanhoissa huoneissa.

Krakovan vanhassakaupungissa sijaitseva Kazimierzin alue on paitsi Krakovan yöelämän keskus, myös Euroopan parhaiten vanhan asunsa säilyttänyt juutalaiskaupunginosa. Krakovan tunnelmalliset ravintolat, kahvilat ja baarit seisovat vieretysten synagogien rinnalla. Perinteiset košer-ravintolat vetävät väkeä ja juutalaiset nuoret ympäri maailmaa saapuvat Krakovaan tutustumaan perintöönsä.

Krakovan nähtävyydet

Vaikka Krakovan keskiaikainen vanhakaupunki on kokonaisuudessaan julistettu Unescon maailmanperintökohteeksi, henkii keskusta kaikkialla myös paikallista elämää ja arkea. Jopa Krakovan komea vanhankaupungin aukio, Euroopan suurin, on turistinähtävyyden lisäksi edelleen myös krakovalaisten olohuone.

Juuri se tekee Krakovan tunnelmasta poikkeuksellisen: Krakovassa historia sekoittuu elämänmakuiseen nykypäivään ja hintataso on edullinen. Matka Krakovaan voi alkaa!


Krakova matkakohteena

Krakovan nähtävyydet

Etelä-Puolassa sijaitseva Krakova oli 1500-luvulle asti maan pääkaupunki, ja loistokkaan historiallinen kaupunkimiljöö antaa charmikkaat puitteet tämän päivän modernille sykkeelle. Rikas ja monipuolinen kulttuurielämä kukoistaa, ravintola- ja shoppailutarjonta on loistava, kiehtovia matkakohteita riittää yllin kyllin, ilmapiiri on hurmaavan boheemi – Krakovan viehätysvoimaan on monia syitä.

Vanhankaupungin tori Rynek Główny on krakovalaisille rakas ja aina vilkas yhteinen kohtauspaikka. Euroopan suurinta keskiaikaista toria reunustavat hulppeat palatsit ja muut entisaikojen vallasväen rakennukset. Täällä sijaitsee myös Krakovan 160 kirkosta kuuluisin: sykähdyttävä goottilaistyylinen Mariankirkko, jonka tornista kantautuu aina tasatunnein kultaisella trumpetilla soitettu sävelmä. Torin keskellä komeilee renessanssiajalta periytyvä verkahalli Sukiennice, joka on nykyään suosittu kauppahalli matkamuisto- ja käsityömyymälöineen.

Torilta johtaa muinainen kuninkaiden kruunajaisreitti vanhankaupungin eteläpäähän, jonka kukkulalla sijaitseva Wavelin linna on oleellinen osa Puolan historiaa. Täällä hallitsijat kruunattiin ja haudattiin vuosisatojen ajan. Vanhan kuninkaanlinnan alueella voi vierailla goottilaisessa katedraalissa, mahtavissa hallintorakennuksissa ja kuninkaallisissa asuinhuoneistoissa. Linnan alapuolella sijaitsee lohikäärmeen luola, jossa tarina kertoo Smok-nimisen lohikäärmeen asuneen. Kertomuksen mukaan urhoollinen ja kekseliäs suutari Krak vapautti kaupungin lohikäärmeen hirmuvallasta, nousi kuninkaaksi ja rakensi luolan päälle Wavelin linnan. Linnan ympärille kasvanut kaupunki sai sankariltaan vieläpä Krakova-nimenkin.

Krakovan keskustasta etelään, Veiksel-joen toisella puolella sijaitsevasta Podgórzen kaupunginosasta löytyy nykyään yksi Krakovan suosituimmista nähtävyyksistä. Saksalaisliikemies Oscar Schindlerin johtaman Deutsche Emailwaren Fabrikin entisissä tehdastiloissa toimii museo, joka avattiin vuonna 2010.  Sen kyljessä sijaitsee myös MOCAK eli modernin taiteen museo. Fabryka Schindlera kertoo vaikuttavalla, taidokkaasti rakennetulla näyttelyllään vuosien 1939–1945 natsimiehityksen aikaisesta Krakovasta. Schindlerin työhuoneessa keskilattian täyttää jättikokoinen lasikuutio, joka sisältää kaikkiaan 1200 emalikattilaa, -lautasta ja -pannua muistona tehtaan 1200 juutalaisesta työntekijästä, jotka Schindlerin ansiosta välttyivät keskitysleirikohtalolta.

Tunnetuin Krakovan lähiseudun nähtävyyksistä on Auschwitz, missä matkailija voi hiljentyä toisen maailmansodan synkimpien muistojen äärellä. Auschwitziin ja pienempään Birkenaun keskitysleiriin järjestettäviä valmiita kierroksia myyvät lukuisat Krakovassa toimivat matkanjärjestäjät.

Krakovasta 15 kilometrin päässä sijaitseva Wieliczkan suolakaivos on erinomainen päiväretkikohde. Maailman vanhimpiin kuuluva kaivos on peräisin jo 1300-luvulta, ja sinne rakennetut kappelit taidokkaine suolaveistoksineen ovat ainutlaatuisia. Uskomattomassa suurten salien, kammioiden ja käytävien labyrintissä on peräti yhdeksän kerrosta, joista kolme ylintä ovat yleisölle avoimia.


Krakovan sää

Krakovassa kesän säät ovat lämpimiä, mutta toisaalta sadettakin tulee kesällä enemmän kuin talvikuukausina. Kesäkuu on tilastollisesti sateisin kuukausi, vähiten taas sataa helmi- ja maaliskuussa.

Kesäkuusta elokuuhun päivälämpötilat pysyttelevät yli 20 celsiusasteessa; myös yli 30 asteen helteet ovat tavallisia. Joulu- ja helmikuun välillä ollaan nollan tuntumassa tai pikkupakkasissa. Lumikin pysyy maassa aika ajoin. Yli 10 miinusasteen pakkaset ovat poikkeuksellisia.

Krakova on kaunis ja kiehtova matkakohde mihin vuodenaikaan tahansa. Kevään ja syksyn etuja ovat miellyttävän leudot lämpöasteet, vähäisemmät sateet ja rauhallisempi tunnelma kuin vilkkaimpana kesäkuukausien turistisesonkina.


Krakovan hintataso ja käytännön tietoa

Krakova on Puolan suosituin matkailukaupunki, ja siksi muun muassa hotellien hinnat ovat muuta maata korkeampia. Hintataso on kuitenkin suomalaismatkaajan vinkkelistä edullinen. Ravintolat ovat hyvinkin sopuhintaisia, ja kymmenellä eurolla saa jo kelpo aterian. Rikas ruokaperinne näkyy myös katuruokien laajassa ja edullisessa tarjonnassa. Krakovassa kannattaa maistella kuuluisia paikallisia makkaroita, mutta monet muutkin suolaiset hiukopalat, kuten pierogit, pręcelit ja zapiekankat vievät kielen mennessään.

Krakovan ydinkeskustassa ja vanhassakaupungissa matkailijan on kätevää kulkea jalan, mutta myös julkinen liikenne toimii hyvin. Bussit ja raitiovaunut kuljettavat helposti etäämmällä oleviin kaupunginosiin. Taksitkin ovat huokeita, ja viralliset taksit tarjoavat turvallisimman kyydin.

Puolan rahayksikkö on zloty. Käteistä valuuttaa on helppo nostaa pankkiautomaateista, joita on runsaasti ja joissa tunnetuimmat luottokortit yleisesti käyvät. Luottokortilla maksaminen onnistuu sekin laajasti erilaisissa liikkeissä. Lähimaksamisessa Puola on jo vuosia ollut yksi edelläkävijämaista.

Ostoksissa, esimerkiksi merkkituotteiden shoppailussa Krakovan hintataso ei ole erityisen edullinen. Ostosmahdollisuuksia on runsain määrin sekä paikallisten tuotteiden erikoisliikkeissä että suurten huippubrändien myymälöissä. Monipuolinen ja mielenkiintoinen shoppailualue löytyy esimerkiksi vanhakaupungin poikkikaduilta. Galeria Krakowska puolestaan on hyvä vaihtoehto, jos Krakovan matkalla haluaa keskittää ostokset yhteen paikkaan: tämä valtava ostoskeskus sisältää satoja liikkeitä niin kansainvälisiltä ketjuilta kuin kiinnostavilta puolalaisiltakin merkeiltä.

Lentoaika Krakovaan suoralla yhteydellä on 2 tuntia.

Finnair Holidays -suosikkihotellit Krakovassa