Krakovan-matkat – pala elämänmakuista historiaa

Puola

Yhteistyössä Mondo

Baaritiskin yllä roikkuu täytetty alligaattori. Huoneesta toiseen kuljetaan vaatekaapin kautta. Klezmer soi, ja kynttilät lepattavat ikivanhoissa huoneissa.
 
Krakovan vanhassakaupungissa sijaitseva Kazimierzin alue on paitsi Krakovan yöelämän keskus, myös Euroopan parhaiten vanhan asunsa säilyttänyt juutalaiskaupunginosa. Krakovan tunnelmalliset ravintolat, kahvilat ja baarit seisovat vieretysten synagogien rinnalla. Perinteiset košer-ravintolat vetävät väkeä, ja juutalaiset nuoret ympäri maailmaa saapuvat Krakovaan tutustumaan perintöönsä.
  
Vaikka Krakovan keskiaikainen vanhakaupunki on kokonaisuudessaan julistettu Unescon maailmanperintökohteeksi, henkii keskusta kaikkialla myös paikallista elämää ja arkea. Jopa Krakovan komea vanhankaupungin aukio on turistinähtävyyden lisäksi edelleen myös krakovalaisten olohuone.
 
Krakova on lomakohteena tunnelmaltaan poikkeuksellinen: Krakovassa historia sekoittuu elämänmakuiseen nykypäivään ja hintataso on edullinen. Matka Krakovaan voi alkaa!

Katso kaikki tarjoukset

Valoisa joulun ihmemaa

Joulun aikaan Krakovan keskiaikaiset kadut täyttyvät perinneherkkujen tuoksusta, torimyyjistä, joulukuvaelmista ja ihmisvilinästä. Katso vinkkimme parhaisiin joulumarkkinoihin nyt!

Lue lisää

Krakova matkakohteena

Upeat nähtävyydet valloittavat kaupunkilomalla Krakovassa

Etelä-Puolassa sijaitseva Krakova oli 1500-luvulle asti maan pääkaupunki, ja loistokkaan historiallinen kaupunkimiljöö antaa charmikkaat puitteet tämän päivän modernille sykkeelle. Rikas ja monipuolinen kulttuurielämä kukoistaa, ravintola- ja shoppailutarjonta on loistava, kiehtovia vierailukohteita riittää yllin kyllin, ilmapiiri on hurmaavan boheemi – Krakovan viehätysvoimaan on monia syitä.

Matkat Krakovaan alkavat usein vanhankaupungin torilta, joka on kaupunkilaisille vilkas yhteinen kohtauspaikka. Rynek Główny on Euroopan suurin keskiaikainen tori, ja sitä reunustavat hulppeat palatsit ja muut entisaikojen vallasväen rakennukset. Täällä sijaitsee myös Krakovan 160 kirkosta kuuluisin: sykähdyttävä goottilaistyylinen Mariankirkko, jonka tornista kantautuu aina tasatunnein kultaisella trumpetilla soitettu sävelmä. Torin keskellä komeilee renessanssiajalta periytyvä verkahalli Sukiennice, joka on nykyään suosittu kauppahalli matkamuisto- ja käsityömyymälöineen. 

Torilta johtaa muinainen kuninkaiden kruunajaisreitti vanhankaupungin eteläpäähän, jonka kukkulalla sijaitseva Wavelin linna on oleellinen osa Puolan historiaa. Vanhan kuninkaanlinnan alueella voi vierailla goottilaisessa katedraalissa, mahtavissa hallintorakennuksissa ja kuninkaallisissa asuinhuoneistoissa. Linnan alapuolella sijaitsee lohikäärmeen luola, jossa tarina kertoo Smok-nimisen lohikäärmeen asuneen. Kertomuksen mukaan urhoollinen ja kekseliäs suutari Krak vapautti kaupungin lohikäärmeen hirmuvallasta, nousi kuninkaaksi ja rakensi luolan päälle Wavelin linnan. Linnan ympärille kasvanut kaupunki sai sankariltaan vieläpä Krakova-nimenkin.

Suuntaa Krakovan-lomalla myös vanhankaupungin ulkopuolelle

Tätä nykyä Krakovan-matkat sisältävät yleensä myös vierailun Veiksel-joen toiselle puolelle Podgórzen kaupunginosaan. Sinne matkailijoita vetää vuonna 2010 avattu museo, joka toimii saksalaisliikemies Oscar Schindlerin johtaman Deutsche Emailwaren Fabrikin entisissä tehdastiloissa. Vieressä sijaitsee myös modernin taiteen museo MOCAK

Fabryka Schindlera kertoo taidokkaasti rakennetulla näyttelyllään vuosien 1939–1945 natsimiehityksen aikaisesta Krakovasta. Schindlerin työhuoneessa keskilattian täyttää jättikokoinen lasikuutio, joka sisältää kaikkiaan 1 200 emalikattilaa, -lautasta ja -pannua. Ne ovat muistona tehtaan 1 200 juutalaisesta työntekijästä, jotka Schindlerin ansiosta välttyivät keskitysleirikohtalolta.

Tunnetuin Krakovan lähiseudun nähtävyyksistä on Auschwitz, missä matkailija voi hiljentyä toisen maailmansodan synkimpien muistojen äärellä. Auschwitziin ja pienempään Birkenaun keskitysleiriin järjestettäviä valmiita kierroksia myyvät lukuisat Krakovassa toimivat matkanjärjestäjät.

Erinomainen päiväretkikohde Krakovan-lomalla on kaupungista 15 kilometrin päässä sijaitseva Wieliczkan suolakaivos. Maailman vanhimpiin kuuluva kaivos on peräisin jo 1300-luvulta, ja sinne rakennetut kappelit taidokkaine suolaveistoksineen ovat ainutlaatuisia. Uskomattomassa suurten salien ja käytävien labyrintissä on peräti yhdeksän kerrosta, joista kolme ylintä ovat yleisölle avoimia.

Krakova keväällä on erityisen vähäsateinen

Krakova on lomakohteena viihtyisä, kaunis ja kiehtova mihin vuodenaikaan tahansa. Keväällä ja syksyllä Krakovan etuja ovat miellyttävän leudot lämpöasteet, vähäisemmät sateet ja rauhallisempi tunnelma kuin vilkkaimpana kesäkuukausien turistisesonkina.

Kesällä Krakovan lomasäät ovat lämpimiä, mutta toisaalta sateitakin tulee enemmän kuin talvikuukausina. Kesäkuu on tilastollisesti sateisin kuukausi, vähiten taas Krakovassa sataa helmi- ja maaliskuussa.

Kesäkuusta elokuuhun Krakovan-matkat sujuvat yli 20 celsiusasteen päivälämpötiloissa; myös yli 30 asteen helteet ovat tavallisia. Joulu- ja helmikuun välillä ollaan nollan tuntumassa tai pikkupakkasissa. Lumikin pysyy maassa aika ajoin. Yli 10 miinusasteen pakkaset ovat poikkeuksellisia.

Krakovan hintataso ja käytännön tietoa

Krakova on Puolan suosituin matkailukaupunki, ja siksi muun muassa hotellien hinnat ovat muuta maata korkeampia. Hintataso on kuitenkin suomalaisvinkkelistä edullinen, ja myös halvat lomamatkat Krakovaan onnistuvat huolellisella suunnittelulla.

Krakovan ravintolat ovat hyvinkin sopuhintaisia, ja kymmenellä eurolla saa jo kelpo aterian. Rikas ruokaperinne näkyy myös katuruokien laajassa ja edullisessa tarjonnassa. Krakovassa kannattaa maistella kuuluisia paikallisia makkaroita, mutta monet muutkin suolaiset hiukopalat, kuten pierogit, pręcelit ja zapiekankat vievät kielen mennessään. 

Krakovan ydinkeskustassa ja vanhassakaupungissa on kätevää kulkea jalan, mutta myös julkinen liikenne toimii hyvin. Bussit ja raitiovaunut kuljettavat helposti etäämmällä oleviin kaupunginosiin. Taksitkin ovat huokeita, ja viralliset taksit tarjoavat turvallisimman kyydin.

Puolan rahayksikkö on zloty. Käteistä valuuttaa on helppo nostaa pankkiautomaateista, joita on runsaasti ja joissa tunnetuimmat luottokortit yleisesti käyvät. Luottokortilla maksaminen onnistuu sekin laajasti erilaisissa liikkeissä. Lähimaksamisessa Puola on jo vuosia ollut yksi edelläkävijämaista.

Ostoksissa, esimerkiksi merkkituotteiden shoppailussa, Krakovan hintataso ei ole erityisen edullinen. Ostosmahdollisuuksia on runsain määrin sekä paikallisten tuotteiden erikoisliikkeissä että suurten huippubrändien myymälöissä, joita löytyy esimerkiksi vanhankaupungin poikkikaduilta. Galeria Krakowska puolestaan on hyvä vaihtoehto, jos kaupunkilomalla Krakovassa haluaa keskittää ostokset tehokkaasti yhteen paikkaan. Tämä valtava ostoskeskus sisältää satoja liikkeitä niin kansainvälisiltä ketjuilta kuin kiinnostavilta puolalaisiltakin merkeiltä.

Krakovan lennot ja hotellit – valitse mielesi mukaan

Krakova on lomakohteena mukavan lähellä. Myös viikonloppumatkat Krakovaan onnistuvat kätevästi, sillä lentoaika Krakovaan suoralla yhteydellä on vain 2 tuntia. 

Löydä matkahaustamme juuri sinulle sopiva lento ja hotelli Krakovan-matkallesi. Suosikkihotellimme sijaitsevat kaikki keskeisillä paikoilla, ja laajan valikoimamme ansiosta voit suunnitella sekä matkaohjelmasi että matka-aikataulusi joustavasti toiveidesi mukaan.

Krakovan-matkat ja muut kiehtovat Euroopan matkakohteet, kuten esimerkiksi Prahan-, Riian- ja Vilnan-kaupunkilomat, löydät kaikki Finnair Holidaysin valikoimasta.

Finnair Holidays -suosikkihotellit Krakovassa

* Edullisin hinta kohteeseen {destination} on haettu 10 kuukauden ajalta ja sisältää lennot sekä majoituksen kohteessa {destination} jaetussa kahden hengen huoneessa vähintään kolmeksi päiväksi Euroopan- ja Lähi-idän- kohteissa ja vähintään kuudeksi päiväksi kaukokohteissa. Kaikkiin lippuihin sisältyy yksi ruumaan menevä matkatavara max. 23 kg ja käsimatkatavara max. 8 kg. Lisätietoa Finnairin matkatavaramääräyksistä saat osoitteesta: www.finnair.com/fi/fi/information-services/baggage.