Edinburgh – matka kaupunkiin, jossa luonto ja kulttuuri kohtaavat

Iso-Britannia

Yhteistyössä Mondo

Nouseva aurinko osuu Edinburghin linnaan, lukemattomien kummitustarinoiden tyyssijaan. Ympärillä kaupungin katot värjääntyvät oranssin eri sävyihin. Keskustan edustalla kimaltaa Forthin vuono. Tämän näkymän takia kannatti matkustaa Edinburghiin ja nousta aamuvarhain!

 

Vaellus Arthur’s Seatin, miljoonia vuosia sitten sammuneen tulivuoren, harjanteelle avaa huiman näkymän Edinburghin ylitse. Tätä on Skotlanti: luonnon ja ihmisen yhdessä muovaamia dramaattisia maisemia, kiehtovia tarinoita ja kaupunkikulttuuria.

 

Edinburghiin nimittäin houkuttelevat myös kulttuuri ja nähtävyydet – oli kyse sitten maailmanluokan gallerioista tai skotlantilaisen viskin siemailusta perinteisissä pubeissa.

 

Luonnonkauneuden ja kulttuurin keskellä sijaitseva Edinburgh on syystäkin Ison-Britannian halutuimpia asuinpaikkoja – ja sen toiseksi suosituin matkakohde heti Lontoon jälkeen.

Katso kaikki tarjoukset

Edinburgh matkakohteena

Edinburghin matkavinkit

Edinburgh on matkakohteena monella tapaa näppärä. Liikkuminen on helppoa, minkä huomaa heti, kun lento Edinburghiin on perillä ja hotellille pitäisi päästä. Lentokentältä lähtevä tilava ja uutukainen raitiovaunu antaa miellyttävän kyydin keskustaan. Reitti vie Edinburghin ostos- ja majoituspaikkojen sekä viihdetarjonnan ytimeen, keskeistä valtakatua Princes Streetiä pitkin aina York Placelle asti.

Niin paljon historian kerroksia kuin kaupungissa näkyykin, Edinburghin kartta on silti mukavan selkeä. Keskusta jakautuu kahteen osaan, joihin on helppo tutustua kävellen. Keskiajalta juontava Old Town on monin paikoin sokkeloisten kujien labyrintti, jossa siellä täällä avautuu koristeellisten goottilaistyylisten rakennusten reunustamia aukioita. 1700-luvulta puolestaan on peräisin uusklassinen New Town suorine, leveine katuineen ja hiekkakivestä rakennettuine taloineen. 

Edinburghin-lomaan voi vaivatta yhdistää Skotlannin luonnonkauneuden nautiskelua vaikkapa päiväretkellä. Ylämaat, nummet, järvimaisemat, idylliset kylät, viehättävät linnat, jylhät linnanrauniot – lumoavaa katseltavaa ja kiehtovia tarinoita riittää. Aina parempi, jos kohdalle sattuu paikallinen matkaopas skottiaksentteineen. Murteessa ja säkkipillin soundissa on paljon samaa: kaikkea ei ihan ymmärrä, mutta kuulostaa mahtavalta!

Edinburghin nähtävyydet

Old Townin keskusväylä Royal Mile yhdistää kuuluisat Edinburghin linnat. Vanhankaupungin kujia on jo vuosituhannen ajan vartioinut korkealla kukkulalla komeileva Edinburghin linna. Vaikuttava linnoitus on ollut keskeinen osa Skotlannin vaiheikasta historiaa, ja se on syystäkin Britannian suosituimpia nähtävyyksiä.

Royal Milen länsipäässä sijaitseva Holyroodin palatsi on kuningasperheen virallinen asunto Skotlannissa. Palatsin tiloihin Edinburghin-matkailija voi tutustua opastetuilla kierroksilla, eikä kannata jättää väliin myöskään palatsin upeaa puutarhaa keskiaikaisen luostarin raunioineen.

Edinburghin vanhankaupungin ja keskustan uudemman osan väliin sijoittuu vehreä puistoalue Princes Street Gardens. Sen läpi kulkee perinteikäs tie The Mound, jonka varrella ovat merkittävät taidemuseot, National Gallery ja Royal Scottish Academy.

Edinburghin ravintolat

Edinburghin-matkalla ei tarvitse kuljeskella nälkäisenä, sillä ruokapaikkoja tulee vastaan joka kulmalla. Kalaruoat, aasialainen ja etenkin intialainen keittiö sekä italialaiset herkut ovat erityisen iso osa Edinburghin ravintolatarjontaa. Myös pubit tarjoilevat hyviä ja tuhteja annoksia kohtuuhintaan, ja myöhäisiä ilta-aikoja ehkä lukuun ottamatta ne sopivat mainiosti myös lapsiperheille.

Edinburghin ravintolat ovat hintatasoltaan varsin edullisia, toki hintavampia fine dining -paikkojakin löytyy. Myös paikalliset käyvät ahkerasti ulkona syömässä. Ruokaa saa helposti pitkin päivää, ja aamiaista tarjoilevia ravintoloita on runsaasti. Iltapäivän teehetki kuuluu sekin Edinburghin-matkaan.

Edinburghin hotellit

Edinburghin hotellitarjonta on mittava, ja muiden suurkaupunkien tapaan hotellien hintataso on matalampi ydinkeskustan ulkopuolella.

Elokuu on Edinburghissa erityisen kiireinen matkailusesonki, sillä silloin kaupungin täyttää supersuosittu taide- ja kulttuurifestivaali Fringe. Moni elokuun matkaa suunnitteleva tekeekin hotellivarauksen jo puoli vuotta etukäteen. Myös joulun ja uudenvuoden tienoo sekä pääsiäinen ja toukokuun lopulla järjestettävä Edinburghin maraton tuovat tavallista enemmän turistivilinää.

Suora lento Helsingistä Edinburghiin kestää 3 tuntia. Löydä juuri sinulle sopiva lento ja hotelli matkahaustamme! Katso myös Finnair Holidaysin Lontoon-matkat sekä muut Euroopan matkakohteet.

Kolme syytä valita Finnair Holidays

Löydä salaisuudet maailmalta

Lisää kokemuksia, lisää Finnair Plus -pisteitä

Lennot, hotelli ja kolminkertaiset Finnair Plus -pisteet yhdestä paikasta

* Edullisin hinta kohteeseen {destination} on haettu 10 kuukauden ajalta ja sisältää lennot sekä majoituksen kohteessa {destination} jaetussa kahden hengen huoneessa vähintään kolmeksi päiväksi Euroopan- ja Lähi-idän- kohteissa ja vähintään kuudeksi päiväksi kaukokohteissa. Kaikkiin lippuihin sisältyy yksi ruumaan menevä matkatavara max. 23 kg ja käsimatkatavara max. 8 kg. Lisätietoa Finnairin matkatavaramääräyksistä saat osoitteesta: www.finnair.com/fi/fi/information-services/baggage.