Budapest – Matkalle kylpylöiden pääkaupunkiin

Yhteistyössä Mondo

Loma Budapestissä on kuin mielen ja ruumiin liitto. Yksi parhaista tavoista viettää ikimuistoinen kaupunkiloma on rentoutua Budapestin Széchenyi-kylpylässä, jonka lämpimissä ulkoaltaissa vanhat miehet pelaavat šakkia kelluvilla pelilaudoilla.

Taustalla kohoaa vuonna 1913 avatun kylpylän palatsimainen, keltainen uusbarokkirakennus. Šakinpelajaat ovat paikalla aina, kesät ja talvet. Vain sukupolvet ovat vaihtuneet.

Széchenyi on Budapestin suurin ja tunnetuin kylpylä, mutta kaupungista löytyy kymmeniä muitakin ihania kylpylöitä, joiden kuuma vesi tulee luonnonlähteistä. Koristelultaan yksi kauneimmista Budapestin kylpylöistä on jugendkylpylä Gellért ja yksi vanhimmista 1500-luvulla ottomaaniaikaan avattu kylpylä Rudas.

Maailmassa ei ole toista pääkaupunkia, jossa elämä kiertyisi yhtä tiiviisti kylpylöiden ympärille. Kylpylät ovat myös Budapestin kaupunkilomailijoiden suosiossa: kylpylät ovat Budapestin tunnetuin nähtävyys ja kulttuurielämys. Budapestia kutsutaan yhdeksi Euroopan rentouttavimmiksi kaupungeista, minne on helppo ja vaivaton matkustaa ympäri vuoden.

Budapest matkakohteena

Budapestin nähtävyydet

Tonavan helmenä tunnettu Budapest on monella tapaa yltäkylläinen elämys. Kaupunkia halkovan joen länsipuolella Budan vehreiltä kukkuloilta avautuvat huikeat näkymät vastarannalle Pestiin. Ei ihme, että tässä henkeäsalpaavan kauniissa kaupunkimaisemassa on myös useita Unescon nimeämiä maailmanperintökohteita.

Kaupungin keisarillista menneisyyttä voi aistia sekä ihailemalla joka puolelta löytyvää suurenmoista Habsburgien barokkiarkkitehtuuria että nautiskelemalla täyteläisiä leivosherkkuja kattokruunujen alla loistokkaissa kahviloissa. Kehon ja mielen harmonia saa täydellisen loppusilauksen Budapestin lukuisissa ylellisissä kylpylöissä. Suuntaat sitten jugend- tai barokkityyliseen upeasti restauroituun kylpyläkaunottareen tai historialliseen turkkilaiseen kylpylään, Budapestin matka tarjoaa taatusti rentouttavan hemmottelukokemuksen.

Niin vaikuttavia kuin Tonava kaunoisen varrella sijaitsevan Unkarin pääkaupungin kuninkaanlinna, parlamenttitalo, valtionooppera ja muut arkkitehtoniset aarteet ovatkin, matkailija ei ole vain historian ympäröimä. Budapest on myös modernisti säihkyvä eurooppalainen metropoli. Komeiden puistobulevardien putiikit, kiehtovat kauppahallit ja suuret ostoskeskukset tarjoavat lukemattomia houkutuksia shoppailijalle. Erinomaista konserttitarjontaa eri musiikinlajien ystäville on runsain mitoin; samoin kulinaristeille Budapest on todellinen keidas. Yöelämä sykkii esimerkiksi Budapestin vanhojen juutalaiskortteleiden rauniorakennuksiin kunnostetuissa baareissa ja ravintoloissa.

Budapestin valloittavaa kauneutta voi myös katsella kokonaisuutena, kuin panoraamana yhdellä kertaa. Tunnetuin näköalapaikka löytyy Budan Gellért-vuorelta, jonka näkymä Linnavuoren ja Ketjusillan suuntaan on mykistävän hieno. Margitin sillalla voit nauttia eteesi levittäytyvästä Tonavan jokimaisemasta. Budan puoleiselta Batthyány-aukiolta on oivallinen näkymä vastarannalla sijaitsevalle parlamenttitalolle päin. Tarjolla on myös erittäin laaja valikoima monenlaisia jokiristeilyjä – niin päivä-, ilta- kuin erilaisia biletysristeilyjäkin.

Budapest on antoisa kohde myös lasten kanssa matkaillessa. Kaupungin kylpylä- ja spa-tarjontaa täydentää Aquaworld-sisävesipuisto – yksi suurimmista maailmassa, ja se tarjoaa mitä moninaisimpia aktiviteetteja kaiken ikäisille. Hauskaa ajanvietettä on myös ajelu lasten rautatiellä. Tällä lähes 12 kilometriä pitkällä Budapest-kierroksella lapset toimivat sekä lipunmyyjinä että junankuljettajina, aikuisten hieman avustaessa.


Budapestin sää


Budapestiin on helppo matkustaa ympäri vuoden, ja kaupunki on upea jokaisena vuodenaikana. Pakkaa mukaan mukavaa ja käytännöllistä, kaupunkimatkailuun sopivaa vaatetusta, ja ainakin jos matkasi ei osu kesä-elokuulle, muista varautua myös viileyteen.


Kesällä Budapest voi olla todella helteinen, ja lämpötilat ovat korkeita öisinkin. Myös sadekuurot ovat tavallisia. Sateisinta aikaa on marras-helmikuu, ja koska lämpömittarit saattavat hyvinkin todennäköisesti näyttää pakkaslukemia, talven sateet tulevat usein lumena. Keväällä viimeistään huhtikuusta eteenpäin alkaa olla tasaisen lämmintä, ja päivän keskilämpötila yltää yli +10 asteen. Syksyllä vielä lokakuussa riittää lämmintä säätä, mutta toisaalta ei ole liian kuumaa ja sateetkin ovat vielä vähäisiä.


Olipa sään kanssa sitten niin tai näin, myös talviaikaan osuu eräs erityisen hyvä syy matkustaa Budapestiin. Nimittäin marraskuusta loppiaiseen kestävät joulumarkkinat, jotka monipuolisen ohjelmansa, tunnelmansa ja näyttävyytensä puolesta ovat monen mielestä keskieurooppalaista joulutoriperinnettä hienoimmillaan.


Budapestin hintataso ja käytännön tietoa

 

Toisin kuin moni muu Euroopan suurkaupungeista, Budapest on hintatasoltaan varsin edullinen matkakohde. Niin budjettimatkailija kuin viiden tähden hotellin asiakas löytävät mukavaa ja kukkarolle ystävällistä majoitusta muitta mutkitta, ja eri tasoista tarjontaa on laajasti. Ravintolat, pääsymaksut museoihin ja julkinen liikenne ovat huomattavan huokeita.


Budapestin matkalla shoppailu onnistuu mainiosti, ja isoista ostoskeskuksista löytää todennäköisesti helpoimmin kaiken tarvitsemansa. Kansainvälisten vaateketjujen liikkeet tosin ovat hintatasoltaan lähellä vastaavia myymälöitä Suomessa. Salamit, paprikat ja muut ihanat herkkuostokset saa kätevästi tehtyä viihtyisässä kauppahallissa. Tyylikkäimmät ostospaikat löytyvät Pestin puolelta, Tonavan rantojen tuntumassa sijaitsevien puistokatujen varrelta. Erityisesti Andrássy-bulevardi tunnetaan korkeatasoisista putiikeistaan.


Unkarin rahayksikkö on forintti, ja valuuttaa on suositeltavaa vaihtaa paikan päällä. Budapestissä voi maksaa myös euroilla, mutta vaihtokurssi on usein epäedullinen. Maksukortit käyvät yleisesti suurissa liikkeissä ja ostoskeskuksissa, mutta kauppahalleissa, pikkuliikkeissä tai pienissä ruokakaupoissa asiointia varten on syytä varata käteistä.


Lentoaika Budapestiin suoralla yhteydellä on 2 tuntia 20 minuuttia.

* Edullisin hinta kohteeseen {destination} on haettu 10 kuukauden ajalta ja sisältää lennot sekä majoituksen kohteessa {destination} jaetussa kahden hengen huoneessa vähintään kolmeksi päiväksi Euroopan- ja Lähi-idän- kohteissa ja vähintään kuudeksi päiväksi kaukokohteissa. Kaikkiin lippuihin sisältyy yksi ruumaan menevä matkatavara max. 23 kg ja käsimatkatavara max. 8 kg. Lisätietoa Finnairin matkatavaramääräyksistä saat osoitteesta: www.finnair.com/fi/fi/information-services/baggage.