Barcelona – kaupunkiloma Euroopan runsaudensarvessa

Espanja

Yhteistyössä Mondo

Barri Gòticin kapeille kujille on helppo eksyä. Mutta onko oikealla suunnalla edes väliä, jos joka kulman takana odottaa tunnelmallinen kahvila tai komea goottilainen kirkko? Barcelonan keskiaikaisessa kaupunginosassa vierähtäisi helposti koko päivä, mutta nyt alkaa olla kiire: jäljellä on aivan liikaa nähtävää!

Barcelona on täydellinen kohde ranta-ja kaupunkiloman yhdistäjälle. Kuhisevat kauppahallit, trendikkäät baarit ja ravintolat, elämää sykkivät bulevardit ja kullankeltainen Barceloneta-ranta ovat upeat puitteet viikonloppulomaan – tai pitempäänkin.

Ja sitten ovat tietenkin Barcelonan tunnetuimmat nähtävyydet, Antoni Gaudín suunnittelemat mielikuvitukselliset rakennukset. Niistä kuuluisin on La Sagrada Famílian katedraali, maailman fantastisimman näköinen kirkko, jota on rakennettu jo yli sadan vuoden ajan.

Toisenlaista kulttuuria löytyy FC Barcelonan kotistadionilta, mahtavalta Camp Noulta, jolla sijaitsee myös jalkapalloseuran museo. Barçan otteluiden seuraaminen on elämys myös baarista käsin, varsinkin jos paikan valitsee barcelonalaisten omilta suosikkikulmilta, vaikkapa El Ravalin kiehtovista kortteleista.

Katso kaikki tarjoukset

Jouluerikoisuuksia ja -perinteitä

Joulutoreja vietetään Espanjassa monesti loppiaiseen asti – katso vinkkimme Barcelonan ihanimpiin joulumarkkinoihin ja tee löytöjä matkallasi!

Lue lisää

Barcelonan parhaat tapaspaikat

Maistuisiko lasi cavaa ja lautasellinen paikallisia herkkuja? Barcelona tarjoaa tapaspaikkoja moneen makuun – katso vinkkimme ja löydä seuraava suosikkisi!

Lue lisää

Barcelona matkakohteena

Nähtävyydet

Antoni Gaudí ei omana aikanaan saanut kotikaupungissaan varauksetonta hyväksyntää uskaliaalle ja rönsyilevälle arkkitehtuurilleen, mutta onneksi Barcelonan rahakkailta seurapiireiltä tuli ymmärrystä ja toimeksiantoja. Tätä nykyä Gaudín ainutlaatuiset rakennukset ovat oleellinen osa Barcelonan kaupunkimaisemaa ja vetovoimaa. La Sagrada Famílian lisäksi erityisen merkittäviä ovat alun perin hulppeiksi yksityiskodeiksi suunnitellut Casa Batlló, Casa Milà ja Palau Güell sekä Unescon maailmanperintökohteeksikin nimetty Güellin puisto. Kaikkia näitä rakennustaiteen merkkiteoksia ei ennätä hämmästellä yhden lyhyen Barcelonan matkan aikana, ja hyvä niin – mikä suurenmoinen syy tulla kaupunkiin uudelleen!

Aivan kaupungin keskustasta Barcelonetan kaupunginosan edestä alkavat pitkät hiekkarannat, ja vilkasta rantaelämää riittää huhtikuusta lokakuuhun asti. Välimeren rantamaisemaa kelpaa ihailla myös Passeig Marítim -bulevardilla, vaikkapa vuokrapyörällä mukavasti ajellen. Vauhdikkaampaa menoa ja korkeuksiin pääsyä kaivatessa kannattaa suunnata Tibidabo-vuorelle ja sen viehättävään, jo 1900-luvun alussa avattuun huvipuistoon. Tämä iki-ihana nähtävyys mahtavine maisemineen hurmaa taatusti kaikenikäiset matkalaiset.

Toinen perhelomaan mainiosti sopiva kohde on Port Vell -alueella eli Barcelonan vanhassa, upeasti entisöidyssä satamassa sijaitseva L’Aquarium, maailman suurin Välimeren lajeihin erikoistunut akvaario. On unohtumaton elämys kävellä vedenalaisen tunnelin läpi ja nähdä haiden lipuvan ohitse lähietäisyydellä.

Lyhyen kävelymatkan päässä satamasta alkaa La Rambla -puistobulevardi, taatusti yksi Euroopan tunnetuimmista kaduista. Tämä muutamien kilometrien mittainen väylä kuhisee elämää, eikä pelkästään myönteisessä mielessä. Varsinkin kesäkaudella turistien tungoksessa Ramblasilla ahkeroi valitettavasti myös suuri joukko taskuvarkaita. Oikea ajoitus on hyvä huomioida: aamut ovat rauhallisin ajankohta Ramblas-kävelylle, ja talviaikana bulevardilla voi aistia romanttista, miellyttävää paikallistunnelmaa hienoimmillaan.

Köysijuna kipuaa Montjuïcin kukkulalle. Huipulla sijaitsevan linnoituksen muureilta avautuvat loistavat näköalat koko Barcelonan ylle ja kohti sinisenä säihkyvää Välimerta. Kukkulalla on leppoisaa käyskennellä vehreillä puistoalueilla ja katsella vuoden 1992 olympialaisten kisanäyttämöitä. Rinnettä alaspäin kiemurtelevan kävelyreitin varrella on tilaisuus vierailla Fundació Joan Miró -taidemuseossa ja ihailla tämän katalonialaissyntyisen mestarin surrealistisia teoksia.

Sää

Sekä Välimeri että Pyreneiden vuoristo vaikuttavat Barcelonan säähän, joka on varsin leuto suurimman osan vuodesta. Kesäkuukaudet ovat tyypillisesti helteisiä ja kosteita. Syksyllä lämpötilat pysyttelevät kymmenen asteen tuntumassa, ja lokakuusta eteenpäin sää voi olla hyvin sateinen. Satunnaisesti voi sataa luntakin, joka tosin häviää pian.

Kevät on mainio aika matkata Barcelonaan, tosin rantalomaan ihanalla Barcelonetalla eivät lämpöasteet todennäköisesti riitä. Kevään päivät ovat voittopuolisesti aurinkoisia ja lämpimiä – vielä ei ole tukalan kuumaa, ja kaduilla on rauhallisempi tunnelma kuin kesäsesongin vilinässä.

Barcelonan sää ei vaihtele äärimmäisyyksiin asti, joten se on mukava matkakohde ympäri vuoden.

Hintataso ja käytännön tietoa

Barcelona on supersuosittu matkailukaupunki, ja se näkyy majoitustarjonnassa. Erilaisia ja hintatasoltaan vaihtelevia majoitusvaihtoehtoja löytyy runsaasti. Hotellien yleinen hintataso Barcelonassa ei espanjalaisittain vertailtuna ole kovin edullinen. Hotellien hinta-laatusuhteessa saattaa olla toivomisen varaa erityisesti vilkkaina kesäkuukausina, joten valintaa tehdessä kannattaa olla tarkkana ja hankkia taustatietoa matkailjoiden arvostelukommenteista matkasivustoilta.

Ravintolat ovat Barcelonassa hinnoiltaan varsin kohtuullisia, ja muutamalla kymmenellä eurolla saa laatuillallisen ruokajuomineen. Tapas-baarit ovat erinomainen ja huokeampi vaihtoehto, ja niitä on Barcelonassa paljon. Varsinkin Barri Gòtic on todellinen tapas-ravintoloiden tyyssija.

Puolelta päivin Barcelonan ravintoloissa alkaa menu del dia -lounasaika. Tämä kolmen ruokalajin ateria on hinta-laatusuhteeltaan ehdottomasti paras valinta lounasaikaan. Tyypillisesti se maksaa hieman yli kymmenen euroa. Menu del dian hinta sisältää palvelumaksun, mutta halutessaan hyvästä ruoasta ja palvelusta voi kiittää 10–15 prosentin juomarahalla tai loppusummaa ylöspäin pyöristämällä.

Lounaalle kannattaa suunnistaa vaikkapa Barceloneta-rannan tuntumassa toimiviin, kalaruoistaan kuuluisiin ravintoloihin. Lyhyen kävelymatkan päässä Barcelonetasta puolestaan on Port Olímpic -satama – sekin oivallinen menu del dia -keidas, tosin hinnat hieman korkeammat, 15–20 euron luokkaa.

Barcelonasta löytyy shoppailijalle niin pieniä putiikkeja kuin isoja tavaratalojakin, joista suurimpana keskeisen Plaça de Catalunya -aukion laidalla sijaitseva El Corte Inglés. Liikkeiden yleinen hintataso Barcelonassa on samaa luokkaa kuin Suomessa, mutta espanjalaiset ketjuliikkeet ovat huokeampia. Niitä on esimerkiksi vilkkaalla ostoskadulla Passeig de Gràcialla, jonka varrelle myös luksusmerkkien pieniä liikkeitä on keskittynyt. Vintage-ostokset ja vaihtoehtomuoti Barcelonan matkalla löytyvät kätevimmin El Ravalin alueelta lähellä La Rambla -kävelykatua.

Lentoaika Barcelonaan suoralla yhteydellä on 4 tuntia.

Finnair Holidays -suosikkihotellit Barcelonassa

* Edullisin hinta kohteeseen {destination} on haettu 10 kuukauden ajalta ja sisältää lennot sekä majoituksen kohteessa {destination} jaetussa kahden hengen huoneessa vähintään kolmeksi päiväksi Euroopan- ja Lähi-idän- kohteissa ja vähintään kuudeksi päiväksi kaukokohteissa. Kaikkiin lippuihin sisältyy yksi ruumaan menevä matkatavara max. 23 kg ja käsimatkatavara max. 8 kg. Lisätietoa Finnairin matkatavaramääräyksistä saat osoitteesta: www.finnair.com/fi/fi/information-services/baggage.