Amsterdam – matka pyöräilijän suosikkikaupunkiin

Yhteistyössä Mondo

Söpöjen pikkukatujen Amsterdamissa on vain yksi oikea tapa liikkua: polkupyörä. Täällä pyörillä kulkevat kaikki tällätyistä bisnesnaisista lapsiaan tarakalla kuljettaviin perheenisiin. Eikä polkiessa tule edes hiki, sillä mäkiä kaupungissa ei ole.

Pyöräilyn vaivattomuus tekee Amsterdamista yhden maailman hauskimmista matkakohteista. Etäisyydet menettävät merkityksensä, kun hetkessä voi hurauttaa keskustan laidalta toiselle: boheemista Jordaanista kauniin kanavakehän kautta trendikkääseen De Pijpiin, Amsteljoen yli monikulttuuriseen Amsterdam-Oostiin ja lopulta itäisen Amsterdamin entiselle satama-alueelle, jossa sijaitsevat modernista arkkitehtuuristaan tunnetut saaret KNSM, Java ja Borneo.

Pyöräily on helppoa siksikin, että kaikkialla kaupungissa on kunnon pyörätiet ja polkupyörävuokraamoja Amsterdamissa on paljon. Paitsi nähtävyyksien kierteleminen, polkemisessa on vielä eräs ylittämätön puoli: satulassa alkaa tuntea itsensä melkein paikalliseksi!

Amsterdam matkakohteena

Amsterdamin nähtävyydet

Sujuva ja näppärä juna- tai linja-autokyyti kiidättää matkaajan Schipholin modernilta lentoasemalta suoraan Amsterdamin ytimeen. Kaupunkivisiitti alkaa usein päärautatieasema Amsterdam Centraalin, vilkkaana huvittelukeskuksena tunnetun Leidseplein-aukion tai Museumpleinin maailmankuulun museokorttelin tietämiltä. Matkan varrelle osuu kolmaskin Amsterdamin aukio: Damplein eli Dam on keskipiste, jonka ympärille koko kaupunki on kasvanut. Aukion näkymää hallitsee 1600-luvulla rakennettu Koninklijk Paleis, kuninkaallinen palatsi.

Kanavien kaupunkina tunnettua Amsterdamia kannattaa ehdottomasti ihailla myös liikkumalla vesibussilla. Kanavaristeilylle voi lähteä useista paikoista keskusta-alueella, ja valittavana on niin tunnin mittaisia nähtävyyskierroksia kuin tunnelmallisia illallisristeilyjä.

Vanha ydinkeskusta, Oude Centrum, vie aikamatkalle 1600-luvun vauraiden porvareiden asuinsijoille. Toisiinsa nojaavat talot, niiden kapeat julkisivut harjakattoineen ja suurine ikkunoineen sekä yksilölliset koristelistat ja kyltit ovat säilyttäneet kauneutensa vuosisadasta toiseen.

Prinsengracht-kanaalilla voi tutustua Asuntolaivamuseoon, joka on rakennettu vanhaan Maria Hendrika -rahtilaivaan. Amsterdamin valtavasta tarjonnasta löytyy runsaasti muitakin Hollannin erikoisuuksista kertovia museoita, esimerkiksi Ajax-museo sekä Heineken Experience.

Prinsengrachtin varrella sijaitsee yksi Amsterdamin suosituimmista nähtävyyksistä, luultavasti maailman kuuluisin ja koskettavin kotimuseo. Opekta-nimisen yrityksen liiketilojen takana oleva ”Salainen siipi” toimi piilopaikkana Frankin perheelle sekä neljälle muulle natsien juutalaisvainoa pakenevalle yli kahden vuoden ajan elokuuhun 1944 asti. Anne Frankin talossa on mahdollisuus vierailla tässä pienessä ullakkohuoneistossa sekä tutustua näyttelyihin, joiden kruununa on Annen alkuperäinen päiväkirja.

Amsterdam tunnetaan myös monista markkinoistaan ja kirpputoreistaan. Ykköskohde kaikille viherpeukaloille on Singel-kanavan Bloemenmarkt eli kelluvat kukkamarkkinat, missä voi nautiskella kukkaloistosta kaikkina vuodenaikoina. Jos matka osuu kevääseen, kannattaa tehdä päiväretki Amsterdamista noin 35 kilometrin päässä sijaitsevaan Lissen pikkukaupunkiin ja siellä Keukenhofiin, maailman suurimpaan kukkapuutarhaan. Kesäkuukausina ihana piknik-keidas löytyy Amsterdamin suurimmasta puistosta Vondelparkista.

Lumoavat kanavamaisemat, kukkien kauneus – Amsterdamin tarjoama ilo silmille on vailla vertaa. Esteettinen elämys nousee huippuunsa Museumpleinin kolmen suurenmoisen museon taideaarteiden äärellä. Alankomaiden kansallismuseo Rijksmuseum esittelee kokoelmissaan lukemattomia teoksia kultakauden mestareilta, kuten Rembrandtilta, Vermeeriltä ja Halsilta. Van Gogh -museossa on maailman laajin Vincent van Goghin maalausten kokoelma, ja modernille taiteelle omistettu Stedelijk puolestaan tarjoaa loistavan otoksen 1900-luvun taiteen ja muotoilun huippusaavutuksista.

Museumpleinilla sijaitsee myös musiikkimaailman jättiläinen, maineikas Concertgebouw, jota pidetään yhtenä täydellisimmistä konserttitaloista.
 

Amsterdamin sää

Läheinen Pohjanmeri vaikuttaa Amsterdamissa vallitsevaan leutoon meri-ilmastoon, jossa sateiset ja nopeasti vaihtelevat säät ovat tyypillisiä. Heinä- tai elokuussakaan ei koeta varsinaisia helteitä, vaan korkeimmatkin lämpötilat pysyttelevät +20–25 asteen välillä. Talvella taas pakkasasteet ovat harvinaisia, eikä lumi säily maassa kovin pitkään.

Valtaosasta Amsterdamin upeita nähtävyyksiä voi nauttia säässä kuin säässä. Kiireisimmän matkailukauden ulkopuolella lokakuusta huhtikuuhun onkin mainiota aikaa paitsi vierailla museoissa, myös viihtyä vaikkapa jalkapallo-otteluissa ja monipuolisen kulttuuritarjonnan parissa.

Kevään kukkamatkat Amsterdamiin ajoittuvat maalis–huhtikuun vaihteesta toukokuun puoliväliin, ja tulppaanisesonki on ylimmillään huhtikuun puolivälissä. Vaikka aurinko näyttäytyy jo aika mukavasti, sää päivisin jää alle +20 asteeseen ja yöt ovat hyvinkin viileitä. Lämmin takki ja sateenvarjo kannattaa pakata mukaan.

Amsterdamin hintataso ja käytännön tietoa

Amsterdam on suosittu matkailukaupunki ympäri vuoden, joten hintataso ei juuri vaihtele vuoden mittaan. Monenlaisia yöpymismahdollisuuksia hotelleista ja hostelleista aina vuokrattaviin asuntoihin ja asuntoveneisiin on tarjolla todella runsaasti. Shoppailijat löytävät Amsterdamissa taatusti mieleisiä ostospaikkoja.

Amsterdamin ravintoloiden ja baarien hinnat ovat lähes samaa luokkaa kuin Suomessa. Juomarahan antaminen ei ole tapana. Halvat ja toinen toistaan herkullisemmat katuruoka-annokset pitävät myös budjettimatkailijan kylläisenä.

Maksukortit kelpaavat yleensä Amsterdamin liikkeissä, pienimpiä torikojuja ja joitakin etnisiä ravintoloita lukuun ottamatta. Amsterdamin valuutta on euro.

Lentoaika Amsterdamiin suoralla yhteydellä on 2 tuntia 30 minuuttia. Löydä suorat lennot ja juuri sinulle sopivat hotellit Amsterdamista matkahaustamme ja varaa matka kauniseen Amsterdamiin!

* Edullisin hinta kohteeseen {destination} on haettu 10 kuukauden ajalta ja sisältää lennot sekä majoituksen kohteessa {destination} jaetussa kahden hengen huoneessa vähintään kolmeksi päiväksi Euroopan- ja Lähi-idän- kohteissa ja vähintään kuudeksi päiväksi kaukokohteissa. Kaikkiin lippuihin sisältyy yksi ruumaan menevä matkatavara max. 23 kg ja käsimatkatavara max. 8 kg. Lisätietoa Finnairin matkatavaramääräyksistä saat osoitteesta: www.finnair.com/fi/fi/information-services/baggage.