Finnair Holidays -reseblogg

Dubrovnik

Skriven av

Veera Bianca

Publicerad

den 13.4.2018

Boka nu

Jag anade det redan när flyget gick ned för landning. Att Kroatien skulle charma mig fullständigt. De höga bergen och Adriatiska havets turkosa skimmer välkomnade mig.

Ingenstans skiner solen lika vackert som här i Dubrovnik, säger taxichauffören medan jag placerar mina solglasögon på näsan för att skydda mig mot den starka vårsolen.

Förmodligen har han rätt. Solstrålarna får havet att gnistra som kristall.

Långt från all stress: Sun Gardens

Hotellområdet Sun Gardens Dubrovnik är perfekt beläget intill stranden i Orasac, 12 km från centrala Dubrovnik. Redan det hjärtliga välkomnandet får den tröttaste resenären att piggna till. En ung gentleman tar hand om min resväska och kör den med golfbil till min lägenhet. 

Sedan dröjer det inte länge innan den praktfulla hotellmiljön och havsutsikten får mig att känna den rätta semesterkänslan. Jag sätter mig ned med en croissant och cappucino och tar ett djupt andetag. 

Nu är livet som det ska vara.

Sedan blir det dags för en avkopplande massage medan solen gassar över semesterfirarna i de många poolerna. Jag hade kunnat göra det samma, bara ligga i poolen och på stranden hela helgen.

När solen går ner och mörkret lägger sig känns det som om jag befinner mig i en dröm. Havet, bergen och himlen målas i tusentals nyanser av lila.

Gamla stan i Dubrovnik

Gamla stan i Dubrovnik är en upplevelse du inte ska missa. Genast på morgonen, innan temperaturen har skjutit i höjden, passar jag på och tar mig upp till stadsmuren. Därifrån har jag en fantastisk utsikt över både staden och hamnen.

Det skulle inte vara svårt att vika en hel dag för att promenera där uppe på muren, följa med allt som händer i hamnen och sedan svalka sig med en jordgubbssmoothie på någon av de många uteserveringarna längs muren.

När hungern gör sig påmind bänkar jag mig på en sushirestaurang som enligt min lokala vän serverar utmärkta ostron. Den vänlige servitören förundrar sig över att jag är ensam på en så romantisk restaurang. Om han bara kunde förstå vilken glädje jag känner över att sitta här med enbart Dubrovnik som sällskap!

Medan jag knyter fast ett nytt armband jag fyndat på torget hör jag kyrkklockorna slå och en flock duvor lyfter mot den blå himlen. Jag sätter mig ner på en gammal stentrappa och konstaterar att det är precis så här ett semesteräventyr ska kännas.

4 restaurangtips i gamla stan i Dubrovnik:

Restaurant 360

En lyxig restaurang med hög kändisfaktor. Här äter du en högklassig middag som du minns länge. Också ett perfekt ställe för en drink.

Oyster & Sushi Bar Bota

Anses servera bästa sushin och ostronen i Dubrovnik. Dessutom är restaurangen charmigt belägen i en gränd intill stadsmuren.

Nautika

Nautika är en av stadens kändaste krogar – med rätta. Utöver att servera utsökt fisk har Nautika valts till världens sjätte mest romantiska restaurang (källa: Condé Nast Traveller).

Barba

Erbjuder inte bara en avslappnad miljö utan också härliga ostron och utmärkt bläckfiskburgare!

Vingårdstur

– God morgon fröken Papinoja, hälsar den kostymklädda gentlemannen när han öppnar dörren till sin skinande Mercedes. I dag ska vi besöka vingårdar. 

Kroatiens vingårdar utgör över 60 000 hektar av landets areal. Och en dagstur bland kustens många vingårdar hör till en av resans absoluta höjdpunkter.

Under dagen besöker vi fem vingårdar som alla erbjuder vinprovning, möjlighet att köpa vin och guidning av dem som driver gårdarna. Under en dag hinner du lära dig precis så mycket som du vill om vinproduktion.

Varje vingård erbjuder sin unika miljö och upplevelse men dagens sista besök på Korta Katarina-gården är något alldeles extra med sin fantastiska utsikt över havet.

Medan doften från de gamla ektunnorna når mina näsborrar smakar jag på gårdens sammetslena Plavac Mali-vin. Åååh!

Kroatiens charm fångad i ett ögonblick: I mitt vinglas känner jag smakerna från naturen framför mig, dess vinrankor och den friska havsluften.

* Det lägsta priset hämtas från en period på 10 månader och inkluderar flyg och logi i delat dubbelrum. Det lägsta priset inkluderar hotel för tre dagar i Europa och 6 dagar i Asien, Nordamerika och Karibien. Alla biljetter inkluderar ett bagage/person som får väga upp till 23 kg och ett handbagage/person som får väga upp till 8 kg. Mer information om Finnairs bagagebestämmelser hittar du på www.finnair.com/se/se/information-services/baggage.