Säkra resor med Finnair Holidays

Säkerheten för Finnairs Holidays-resenärer är vår högsta prioritet. För att du som kund ska kunna njuta av resan och nya upplevelser har vi sammanställt anvisningar om vad du ska tänka på när du planerar en resa med Finnair Holidays och när du reser. Läs våra anvisningar för din och andras säkerhet redan före din Finnair Holidays-resa.

FÖRE FLYGRESAN

Läs igenom inresekraven för din destination i god tid före resan.

För att din resa ska bli lyckad och säker är det viktigt att du kommer ihåg att begränsningar och inresekrav kan variera och ändras snabbt i olika länder. Inresereglerna fastställs av de lokala myndigheterna på destinationen och de bör kontrolleras hos dessa myndigheter. 

Kontrollera inresereglerna för din destination genom att antingen kontakta närmaste ambassad eller läsa informationen på det finska utrikesdepartementets webbplats. Vi rekommenderar att du kontrollerar reglerna i god tid före resan. Inresetillståndet kan exempelvis vara villkorat av ett lägsta antal dagar på vistelsen i landet, ett läkarintyg eller att ett inreseformulär har fyllts i i god tid före resan. 

PÅ FLYGPLATSEN

På både finska och internationella flygplatser läggs särskild uppmärksamhet på rengöring, handhygien och avstånd mellan människor. Klistermärken med varningar har fästs på golven på flera flygplatser för att ange lämpliga avstånd. Följ de anvisningar du får och som eventuellt utropas på flygplatsen. 

Servicediskarna på Helsingfors-Vanda flygplats är försedda med plastskydd och personalen bär ansiktsmasker. Se till att du har tillräckligt många ansiktsmasker med dig eftersom de rekommenderas att användas på både Helsingfors-Vanda flygplats och internationella flygplatser. Handsprit är tillgänglig vid incheckningen och vid de gater som flygningarna avgår från. Vi rekommenderar att du undviker folksamlingar vid incheckningsautomaterna och diskarna. Därför bör du checka in i förväg online eller via Finnairs mobilapp. Om du åter buss mellan gaten och flygplanet är den endast fylld till hälften på väg till flygplanet.   

Läs även anvisningarna från Finnair och Finavia:

Vi värnar om din hälsa och säkerhet

Passagerarens checklista: Gå igenom dessa punkter innan ankomst till flygplatsen

OMBORD

Resor med Finnair Holidays genomförs med Finnairs direktflyg eller i samarbete med oneworld-flygbolag. Flygningarna utförs i enlighet med respektive flygbolags säkerhetsriktlinjer.

Enligt aktuell information är risken för att drabbas av en smittsam sjukdom i ett flygplan låg. I syfte att skydda passagerarnas och besättningens hälsa har Finnair infört nya säkerhetsåtgärder. Städningsrutinerna på flygplanen har förstärks och det finns våtservetter ombord så att resenärer kan torka av ytor, t.ex. innan de äter. Dessutom måste alla passagerare över sju år och besättningen ombord bära en ansiktsmask som täcker näsan och munnen under hela flygningen med Finnair. Masken som ska användas ombord kan vara av typen som köps på apotek eller en mask av tyg som resenären sytt själv. Viktigast av allt är att näsan och munnen täcks över när masken används för att förhindra spridning av droppar. Munnen och näsan måste vara övertäckta senast vid ombordstigningen, men du kan ta av masken när du äter och dricker.

Kom ihåg att säkerhetsåtgärderna kan skilja sig mellan olika flygbolag, men vi rekommenderar att du tar med dig masker för alla flygningar.

FLYGPLATSTRANSFER

När du har anlänt till destinationen måste du vara uppmärksam på att skydda din egen och andras hälsa. Om du har bokat en flygplatstransfer hos oss som transporterar andra passagerare än dina medresenärer rekommenderar vi att du bär en ansiktsmask även under transporten och följer förarens anvisningar.

Uppmärksamma och följ alltid de hälsorelaterade anvisningar som utfärdas av myndigheterna i varje land. Anvisningarna och säkerhetsåtgärderna kan variera beroende på destination. Du kan få anvisningar från föraren eller på den transportkupong som skickas ut före resan.

Om reglerna för inresa ändras avsevärt för passagerare som reser från Finland (t.ex. krav på karantän vid ankomsten eller begränsningar som påverkar din resa avsevärt) kommer din resa att ställas in av Finnair Holidays utan avbokningsavgift.

LOGI

Alla hotell följer myndigheternas anvisningar och vi har gjort vårt bästa för att skydda våra kunders och personalens säkerhet över hela världen. Följ de anvisningar och regler som gäller på hotellet för att garantera säkerheten. 

Hotellens åtgärder omfattar bland annat intensifierad rengöring, desinficering och ventilation i gemensamma utrymmen. Utrustningen på hotellet och i rummen kan ha ändrats för att skydda din hälsa och upprätthålla en hög hygiennivå, t.ex. genom att dagstidningar avlägsnats. Dessutom desinficeras de föremål som används mest, t.ex. dörrhandtag, strömbrytare och fjärrkontroller, regelbundet. Särskild uppmärksamhet riktas också mot hotellpersonalens hygien och det kan hända att personalens temperatur mäts varje dag. 

Det kan också förekomma förändringar av hotellets tjänsteutbud, t.ex. inställda evenemang på hotellet, där hotellets kunder skulle ha haft nära kontakt med varandra. På hotell som erbjuder restaurangtjänster kan det exempelvis ha skett förändringar i hur mat serveras på bufféer. Matserveringen sker antingen vid borden eller arrangeras på något annat sätt. 

Hotellen följer noggrant och regelbundet riktlinjerna och reglerna i varje land så att service- och hotellverksamheten kan anpassas som nödvändigt. Även om hotellet inte har reglerats av en nationell myndighet kan nya arbetsmetoder fortfarande införas på hotellet för att skydda dess kunder och personal, vars hälsa och säkerhet har högsta prioritet. Om vi får information före din resa om att det förekommer betydande förändringar av tjänsterna på det hotell du har bokat, t.ex. att vissa av hotellets tjänster har stängts, informerar vi dig separat.

TJÄNSTER PÅ DESTINATIONEN

Observera att olika länder och destinationer har implementerat olika åtgärder, vanor och begränsningar. Lokalbefolkningens och turisternas hälsa säkerställs med hjälp av reglerna och begränsningarna, samtidigt som resenärerna kan njuta av en trevlig och lyckad resa. Begränsningarna kan exempelvis omfatta ändrade öppettider för restauranger och andra tjänster, begränsning av antalet besökare vid sevärdheter eller inställda evenemang på grund av förbud mot folksamlingar. På destinationer för strandsemestrar har säkerhetsavstånd och antalet besökare bedömts så att alla kan njuta av sin vistelse på ett säkert sätt. Observera att de flesta hotell, restauranger och andra tjänster på destinationen föredrar kortbetalningar i stället för kontanter, och vissa har valt att endast acceptera kort som betalningsmetod.  

Vi rekommenderar att du sköter din handhygien noga och alltid bär med dig handsprit och ansiktsmasker. På så sätt kan du skydda dig när du är nära folksamlingar eller när du exempelvis använder kollektivtrafik. Se till att hålla avstånd till andra när det är möjligt, och bär ansiktsmask när ett säkert avstånd inte är möjligt.

RESEFÖRSÄKRING OCH FINNAIR CORONA COVER SKYDDAR DIG

För ökad säkerhet erbjuder vi Finnair Corona Cover utan extra kostnad när du reser utomlands med avgång från Finland mellan 3 november 2020 och 31 mars 2021. Coronaskyddet ersätter inte reseförsäkring, men ger extra skydd om du smittas av covid-19 utomlands.

Vi rekommenderar fortfarande att du skaffar reseförsäkring före resan och kontrollerar försäkringsvillkoren. Villkoren varierar beroende på utfärdaren och vi rekommenderar att du kollar dem i god tid innan du reser. Reseförsäkringen bör gälla så snart du har gjort bokningen, och det är alltid viktigt att kontrollera att reseförsäkringen är giltig, så att sjukdomar före och under resan omfattas.

Läs mer om Finnair Corona Cover

Läs mer om Finnair Insurance

FRÅGOR OCH SVAR

Är det säkert att resa nu?

Vi följer både de finska och utländska myndigheternas anvisningar noggrant och baserar våra beslut om att utföra resor på denna information. Om reglerna för inresa ändras avsevärt för passagerare som reser från Finland, t.ex. med krav på karantän vid ankomsten eller begränsningar som påverkar din resa avsevärt, ställs din resa in av Finnair Holidays utan avgift. Säkra resor är vår högsta prioritet och vi reser endast när det är säkert.

Kan jag resa som vanligt på resmålet? 

Olika länder har implementerat olika åtgärder och begränsningar som säkerställer lokalbefolkningens och resenärernas hälsa och säkerhet. Begränsningarna kan exempelvis omfatta ändrade öppettider för restauranger och andra tjänster, begränsning av antalet besökare vid sevärdheter eller inställda evenemang på grund av förbud mot folksamlingar. På destinationer för strandsemestrar har säkerhetsavstånd och antalet besökare bedömts så att alla kan njuta av sin vistelse på ett säkert sätt. Observera att de flesta hotell, restauranger och andra tjänster på destinationen föredrar kortbetalningar i stället för kontanter, och vissa har valt att endast acceptera kort som betalningsmetod.

Hur förbereder jag mig inför semestern på bästa sätt? 

Vi rekommenderar att du sköter din handhygien noga och alltid bär med dig handsprit och ansiktsmasker. På så sätt kan du skydda dig när du är nära folksamlingar eller när du exempelvis använder kollektivtrafik. Se till att hålla avstånd till andra när det är möjligt, och bär ansiktsmask när ett säkert avstånd inte är möjligt. Följ anvisningarna och reglerna från myndigheterna på din destination.

Kan jag bli tvungen att sitta i karantän?

Om reglerna för inresa ändras avsevärt för passagerare som reser från Finland, t.ex. med krav på karantän vid ankomsten eller begränsningar som påverkar din resa avsevärt, ställs din resa in av Finnair Holidays utan avgift.

Vilka säkerhetsåtgärder har ni vidtagit ombord?

Resor med Finnair Holidays genomförs med Finnairs flygningar eller i samarbete med Finnairs partnerflygbolag. Flygningarna utförs i enlighet med respektive flygbolags säkerhetsriktlinjer. De flesta flygningarna är Finnairs direktflyg. Städningsrutinerna på flygplanen har förstärks och det finns våtservetter ombord så att resenärer kan torka av ytor, t.ex. innan de äter. Dessutom måste alla passagerare över sju år och besättningen ombord bära en ansiktsmask som täcker näsan och munnen under hela flygningen med Finnair. Du kan ta av dig masken när du äter eller dricker.

Hur har hotellen tagit hänsyn till hygien? 

Hotellens åtgärder omfattar bland annat intensifierad rengöring, desinficering och ventilation i gemensamma utrymmen. Utrustningen på hotellet och i rummen kan ha ändrats för att skydda din hälsa och upprätthålla en hög hygiennivå, t.ex. genom att dagstidningar avlägsnats. Dessutom desinficeras de föremål som används mest, t.ex. dörrhandtag, strömbrytare och fjärrkontroller, regelbundet. Särskild uppmärksamhet riktas också mot hotellpersonalens hygien och det kan hända att personalens temperatur mäts varje dag. 

Det kan också förekomma förändringar av hotellets tjänsteutbud, t.ex. inställda evenemang på hotellet, där hotellets kunder skulle ha haft nära kontakt med varandra. På hotell som erbjuder restaurangtjänster kan det exempelvis ha skett förändringar i hur mat serveras på bufféer. Matserveringen sker antingen vid borden eller arrangeras på något annat sätt.

Hur upprätthålls säkra avstånd ombord på flygplanet?

Vi har nya rutiner för ombordstigning så att säkra avstånd säkerställs och kontakten mellan kunder minimeras. Vi påbörjar ombordstigningen från flygplanets bakre ände. Därför är prioriterad ombordstigning inte tillgänglig tills vidare för passagerare med nivåförmåner eller som reser i businessklass. Om det finns utrymme ombord placeras kunderna så långt ifrån varandra som möjligt och ombordstigningsordningen kontrolleras vid gaten.