Split – en resa till en häpnadsväckande gammal stadsdel

Kroatien

I samarbete med Mondo

En huvudlös sfinx bevakar Jupiters tempel. I skuggan av de romerska pelarna finns ett kafé. Barnen sparkar boll på innergården, som pryds av venetianska fönster. Resan till Kroatiens näst största stad Split med sitt urgamla centrum karaktäriseras av flera lager historia och modernt vardagsliv.

 

Splits historia är häpnadsväckande. I början av 300-talet lät den romerska kejsaren Diolectianus bygga ett mäktigt palats på sin födelseort vid den dalmatiska kusten. Marmorn skeppades från Italien, sfinxerna från Egypten. Över tusen år senare byggde venetsianerna sin egen stad på ruinerna av Diolectianus palats.

 

Slutresultatet är en gammal stadsdel som hör till de mest häpnadsväckande i världen. Antiken möter det venetianska inflytandet, men inte utan historisk ironi. Kejsar Diolectianus förföljde de kristna, men hans gravmausoleum har blivit en kyrka.

 

Till Splits sevärdheter hör gamla stan med sina gränder och strandpromenaden Riva. De bästa restaurangerna finns i gamla stan nära Marjan-kullen. 

Se alla erbjudanden

Tre anledningar att välja Finnair Holidays

Fascinerande destinationer

Tredubbla Finnair Plus-poäng

Flyg, hotell och tredubbla Finnair Plus-poäng från ett och samma ställe

* Det lägsta priset hämtas från en period på 10 månader och inkluderar flyg och logi i delat dubbelrum. Det lägsta priset inkluderar hotel för tre dagar i Europa och 6 dagar i Asien, Nordamerika och Karibien. Alla biljetter inkluderar ett bagage/person som får väga upp till 23 kg och ett handbagage/person som får väga upp till 8 kg. Mer information om Finnairs bagagebestämmelser hittar du på www.finnair.com/fi/se/information-services/baggage.