Riika – matka kaupungin kokoiseen taidenäyttelyyn

Latvia

Yhteistyössä Mondo

Riian talot ovat täynnä yllätyksiä. Kun yhden talon seinästä tuijottaa takaisin arvoituksellinen kivipää, toista koristaa hieno riikinkukkoveistos. Matka Riikaan on kuin astuisi keskelle taidenäyttelyä.


Riika on Baltian pääkaupungeista monimuotoisin. Kauniin, keskiaikaisen vanhankaupungin lisäksi keskustalle antavat ilmeen upeasti koristellut jugendtalot. Vastaavanlaista arkkitehtuurin ilottelua ei muualta löydy: Riiassa on yli 800 jugendtaloa, enemmän kuin missään muualla. Riian nähtävyydet – katedraali, vanhakaupunki ja Kolmen veljeksen talot – liittyvätkin juuri arkkitehtuuriin.


Kaupunkilomalla Riika vie kaduilla kulkijan helposti samanlaiseen hartaaseen tunnelmaan kuin taidenäyttelyssä. Ja kun kauneuden ähky alkaa uhata, on aika suunnata keskustan laitamille Miera iala -kadulle, jonka kuppiloista, gallerioista ja putiikeista on tullut kaupungin hipsterimagneetti. Riian parhaat ja kiinnostavimmat ravintolat ja istuskelupaikat sijaitsevatkin juuri täällä.

Katso kaikki tarjoukset

Joulun tunnelmaa kaikenikäisille

Tiesitkö, että maailman ensimmäinen joulukuusi pystytettiin Riikassa vuonna 1510? Katso Latvian pääkaupungin upeimmat joulumarkkinat ja tee mahtavia löytöjä vinkkiemme avulla!

Lue lisää

Riika matkakohteena

Riika ja Latvian nähtävyydet: yllin kyllin rakennusaarteita

Itämereen laskevan Väinäjoen suulla sijaitseva Latvian pääkaupunki Riika on ollut tärkeä kauppapaikka jo 1200-luvulla. Riian historiallinen keskusta Vecrīga sekä ympäröivä puistovyöhyke art nouveau -rakennuksineen muodostavat upean kokonaisuuden, joka sisältää lukuisia kiehtovia nähtävyyksiä.

Riika vaurastui keskiajalla hansakaupan ansiosta, ja eurooppalaiset taiteilijat ja käsityöläiset loivat kauneutta, joka nykyäänkin näkyy vanhassakaupungissa. Monet rakennuksista on entisöity tai rakennettu uudelleen Latvian itsenäistyttyä 1990-luvulla. Kapeat kujat, hienot aukiot, goottilais- ja barokkityylisten rakennusten näyttävät julkisivut sekä tunnelmalliset kahvilat ja pikkuputiikit – lomamatkalla Riika tarjoaa kiinnostavaa katseltavaa joka puolella.

Vanhankaupungin tärkeimpiä nähtävyyksiä ovat Raatihuoneentorilla sijaitsevat Mustapäiden talo ja Pyhän Pietarin kirkko, molemmat goottilaista tyyliä. Kirkon tornin 72 metrin korkeudella olevalta näköalatasanteelta kelpaa ihailla Riian historiallista keskustaa ja Väinäjokea. Mazā Pils -kadulla ovat Riian vanhimmat kivitalot, Kolmen veljeksen talot, joissa nykyisin toimii Riian arkkitehtuurimuseo. Tuomiokirkko eli Rīgas Doms on suosittu nähtävyys sekä konserttipaikka, jossa on mahdollisuus poiketa kuuntelemassa urkumusiikkia lähes päivittäin.

Riika valloittaa matkailijan kauniilla jugendillaan

Vanhassakaupungissa näkee jonkin verran jugendrakennuksia, mutta varsinainen jugendin eli art nouveau -tyylin aarteisto löytyy viereisestä kaupunginosasta, joka tunnetaan hiljaisen keskustan nimellä. Riika on poikkeuksellisen yhtenäinen jugendkaupunki: koristeellisia talokaunottaria ei ole vain ripoteltuina sinne tänne, vaan ne muodostavat eheitä kortteleita. Suomalainen kansallisromantiikka oli osaltaan vaikuttamassa Riian art nouveau -arkkitehtuuriin, jota luotiin kiivaasti 1800-luvun lopun ja ensimmäisen maailmansodan välisenä aikana.

Latvia ei piilottele myöskään Neuvostoliiton miehityksen aikaista historiaansa. Riiassa Kulmatalon nimellä tunnettu pahamaineinen hallintorakennus oli Neuvostoliiton turvallisuuspoliisin KGB:n päämaja, joka on tätä nykyä museona. Tilat on säilytetty siinä kunnossa, johon ne KGB:n jäljiltä jäivät vuonna 1991.

Riian keskustassa on useita viihtyisiä puistoalueita, joista yksi suosituimmista on Pilsētas-kanaalin tuntumassa oleva Bastejkalnsin puisto. Sen alueelta löytyy kaksi merkittävää kulttuurikohdetta, Kansallisteatteri ja Kansallisooppera. Kanaalilla ja Väinäjoella on mahdollisuus tehdä tunnin kestäviä veneretkiä, ja risteilyjä on tarjolla Riian matkailijoille päivittäin aina pitkälle syksyyn asti.

Kaupunkilomaa Riian leudossa säässä

Riian ilmasto on samankaltainen kuin Etelä-Suomessa, mutta kaupungin hieman eteläisempi sijainti Itämeren rannalla tekee säästä leudomman. Kevät alkaa pari viikkoa aiemmin ja syksy jatkuu pari viikkoa pitempään.

Matkailijalle mukavin sää vallitsee Riiassa toukokuun alusta aina syyskuun loppuun. Päivälämpötilat pysyttelevät 20 asteen tuntumassa, ja kahviloiden ja ravintoloiden terassit ovat auki kaupungilla ja puistoissa. Kesän säällä tosin on kääntöpuolensa: Riiassa heinä–syyskuu on vuoden sateisinta aikaa.

Talvikausi alkaa marraskuussa, kun Riian sää pysyy päivisin vielä plussan puolella ja öisin laskee pakkaselle. Aurinko näyttäytyy harvakseltaan, ja päivälämpötilat jäävät miinukselle aina maaliskuuhun asti. Talvikuukausista joulukuu on hyvä ajankohta Riian-matkalle: sää on muutamassa pakkasasteessa sekä varsin vähäsateinen, ja vanhassakaupungissa on miellyttävää kierrellä. Kujilla ja aukioilla voi silloin nauttia perinteisten joulumarkkinoiden tunnelmasta.

Riian hintataso ja käytännön tietoa

Lomamatka Riikaan on hintatasoltaan edullinen. Riian ravintola- ja hotellitarjonnasta löytää monia hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia vaihtoehtoja. Kesän sesonkiaikana Riikaan matkustaessa etenkin vanhastakaupungista kannattaa tehdä huonevaraus reilusti etukäteen. Myös liikkuminen julkisilla kulkuneuvoilla ja taksilla Riiassa on huokeaa.

Ostoksillakin halvat hinnat ilahduttavat matkailijaa. Ostoskeskuksista ja vanhastakaupungista löytyy runsaita valikoimia kohtuuhinnoin. Riian hintataso on yleensä vielä edullisempi pienissä liikkeissä ja toreilla, ja monet suositut tuotteet – esimerkiksi meripihkakorut sekä paikallista tuotantoa olevat kosmetiikkatuotteet, suklaa ja hunaja – ovat laatuostoksia. Liikkeillä on pitkät aukioloajat, ja Riiassa voi kätevästi shoppailla viikon jokaisena päivänä.

Latvian valuutta on euro. Käteistä kannattaa kuljettaa mukana, se on esimerkiksi Riian yöelämässä turvallisempi maksutapa ja pienissä myymälöissä usein ainoa mahdollinen maksuväline. Pankkiautomaatteja löytyy runsaasti esimerkiksi vanhastakaupungista, missä myös kortilla maksaminen onnistuu yleisesti. Samoin isot liikkeet, tavaratalot ja ostoskeskukset kelpuuttavat maksukortit.

Varaa lento ja hotelli Riian-matkallesi meiltä

Mutkattomaan kaupunkilomaan tai nopeaan viikonloppumatkaan Riika on mainio kohde. Lentoaika Riikaan suoralla yhteydellä on tunti ja 10 minuuttia. Varaa matkahaustamme Riikaan suuntautuvaan lomaasi parhaiten sopivat lennot ja hotelli – näppärästi yhdestä paikasta ja joustavasti oman aikataulusi mukaan.

Niin Riian-matkat kuin muutkin kiehtovat kaupunkiloman tai viikonloppumatkan kohteet, esimerkiksi Krakovan-matkat, Prahan-kaupunkilomat ja Vilnan-matkat, löydät kaikki Finnair Holidaysin monipuolisesta valikoimasta.

Finnair Holidays -suosikkihotellit Riiassa

Hotellit Riiassa

Kun mietit eri mahdollisuuksia viettää kaupunkilomaa, syyslomaa tai viikonloppuvisiittiä lyhyen lentomatkan päässä, Latvia ja sen pääkaupunki Riika ovat yksi mainio vaihtoehto. Finnair Holidaysilta on kätevää hankkia sekä lennot että majoitus Riikaan matkatessasi, sillä saat ne helposti yhdestä paikasta ja voit joustavasti päättää matkasi pituuden.

Riian hotellitarjonta on hyvin monipuolinen, eikä hintatasoltaan huokeassa Latviassa ole myöskään kovin vaikeaa löytää edullinen hotelli Riiasta. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että Riika on suosittu matkailukohde, jossa riittää vetovoimaa ja tapahtumia ympäri vuoden. Etenkin jos tavoitteena on varata hotelli Riian keskustasta, on hyvä tehdä huonevaraus hyvissä ajoin etukäteen.

Kysytyimmät hotellit Riian vanhassakaupungissa

Riika on kuuluisa hansa-ajoilta periytyvästä historiallisesta keskustastaan. Vecrīga eli vanhakaupunki on erittäin suosittu laajan ravintolatarjontansa, ostosmahdollisuuksiensa ja monien tärkeiden nähtävyyksiensä ansiosta. Eipä siis ihme, että myös vanhankaupungin hotellit ovat Riiassa majoitusta etsivien suosiossa.

Monet Finnair Holidaysin suosikkihotellit Riiassa sijaitsevat tunnelmallisessa vanhassakaupungissa aivan kaupungin sydämessä. Lisäksi läheltä löytyvät viehättävät jugend-hotellit: Riian omaleimaisen art nouveau -rakennustyylin edustajat, jotka onnistuvat yhdistämään historiallisen viihtyisyyden ja modernit mukavuudet taidokkaasti. Esimerkiksi Clarion-hotelli, yksi Riika-valikoimamme suosikkihotelleista, sijaitsee kätevästi lähellä niin vanhaakaupunkia kuin jugend-tyylistään tunnettua Alberta-katua.

Myös Riian keskustan uusi puoli ja etenkin sen lähellä vanhaakaupunkia, keskustoria sekä rautatieasemaa sijaitsevat osat ovat sijainniltaan erinomaisia paikkoja hotellille Riian keskustassa. Täältä löytyy moni hyvä ja edullinen hotelli läheltä Riian nähtävyyksiä, ostos- ja ruokapaikkoja sekä yöelämää.

Varaa hotelli Riian-matkallesi meiltä

Yöpyminen Riiassa onnistuu lyhyelläkin varautumisajalla, mutta jos haluat valita tarkkaan Riian hotellin sijainnin ja palvelut, voi olla hyvä toimia ainakin muutamia viikkoja ennakkoon. Finnair Holidays on hyvä apu, sillä aina laaja ja kauttaaltaan laadukas Riian hotellien valikoimamme on helposti nähtävissä sivustoltamme, ja samalla voi kätevästi valita sopivat lennot Riikaan.

Suunnitellessasi kaupunkilomaa minne päin Eurooppaa tahansa löydät matkahaustamme aina vaivattomasti oleelliset tiedot. Katso esimerkiksi, millaisia ovat Finnair Holidaysin suosikkihotellit Vilnan, Dublinin tai Lontoon -matkoille.

* Edullisin hinta on haettu 10 kuukauden ajalta ja sisältää lennot sekä majoituksen jaetussa kahden hengen huoneessa vähintään kolmeksi päiväksi Euroopan- ja Lähi-idän-kohteissa ja vähintään kuudeksi päiväksi kaukokohteissa. Kaikkiin lippuihin sisältyy yksi ruumaan menevä matkatavara max. 23 kg ja käsimatkatavara max. 8 kg. Lisätietoa Finnairin matkatavaramääräyksistä saat osoitteesta: www.finnair.com/fi/fi/information-services/baggage.