Dubrovnik – matka keskelle lumoavaa kauneutta ja historiaa

Kroatia

Yhteistyössä Mondo

Täydellisen kaunis satukaupunki lepää pienellä niemellä jykevien muurien suojassa, oranssit tiilikatot säihkyvät auringossa. Ympärillä kimmeltää sininen meri. Tätä on loma Dubrovnikissa.

Dubrovnikin parhaat ravintolat löytyvät vanhasta kaupungista sekä Labadin kaupunginosasta.  Meren herkkujen lisäksi seudut tarjoavat ravintoa sielulle, niin kaunista kaupungissa on. Dubrovnikin kauneuden huomasivat myös Game of Thrones -televisiosarjan tekijät, jotka valitsivat sen esittämään sarjassa Kuninkaansatamaa eli King’s Landingia, Westerosin pääkaupunkia.

Matkailija lumoutuu myös Dubrovnikin historiasta. Kaupungin 500 vuotta vanhat mahtavat muurit suojasivat sitä valloittajilta ja vielä tuolloin Ragusan tasavallaksi kutsuttu paikka kukoisti itsenäisenä merimahtina. Ragusan hallitsija valittiin aina kuukaudeksi kerrallaan ja hän joutui muuttamaan eristyksiin virkapalatsiinsa, jottei hän voisi käyttää valtaa omien etujensa ajamiseen.

Dubrovnikissa todellisuus on taruakin ihmeellisempää.

Katso kaikki tarjoukset

Vaikuttavia retkikohteita linnoista luostareihin

Dubrovnikin läheltä löydät lukuisia upeita retkikohteita linnoituksista viinitarhoihin. Tutustu vinkkeihimme ja löydä seuraava seikkailusi Dubrovnikista!

Lue lisää

Dubrovnik matkakohteena

Dubrovnikin nähtävyydet

Kroatian pitkulaisella etelärannikolla, Dalmatian historiallisella alueella sijaitseva Dubrovnik lepää säihkyvän Adrianmeren ja Srð-vuoren vehreiden kukkuloiden sylissä. Suuruutensa aikoina se tunnettiin Ragusa-nimisenä kaupunkivaltiona, jonka menestys veti vertoja jopa Venetsialle. Dubrovnik on kokenut niin ottomaanien hyökkäykset, 1600-luvulla tapahtuneen maanjäristyksen tuhot kuin Jugoslavian sodan aikaisen piirityksen 1990-luvun alussa. Nykyisin tämä hieno 45 000 asukkaan kaupunki houkuttelee niin historiasta kuin rantalomailusta kiinnostuneita matkailijoita, ja sen vanhakaupunki Stari grad on Unescon maailmanperintökohde.

Dubrovnik on ollut muurien ympäröimä linnoituskaupunki jo vuosituhannen ajan. Pääsisäänkäyntinä vanhaankaupunkiin on Pilen portti, joka on myös tärkeä solmukohta niin paikallisliikenteelle kuin lentokenttäbusseillekin. Portilta alkaa vanhankaupungin 400 metriä pitkä pääkatu Stradun, toiselta nimeltään Placa. Sen varrella on monia nähtävyyksiä, kuten keskiaikainen Onofrion suihkulähde, fransiskaaniluostari ja sen alueella yhä toimiva Euroopan vanhin apteekki vuodelta 1317, sekä renessanssiaikainen Sponzan palatsi. Lisäksi promenadilla ja sen sivukaduilla on lukemattomia kiinnostavia putiikkeja, ravintoloita ja kahviloita.

Stradunin itäpäässä sijaitsee kaupungin suojeluspyhimykselle omistettu Pyhän Blasiuksen kirkko. 1700-luvulla rakennettu pyhäkkö edustaa barokkityyliä, samoin kuin parin korttelin päässä komeileva Dubrovnikin katedraali.

Dubrovnikin suurin nähtävyys on koko vanhaakaupunkia reunustava muuri, jolla on pituutta pari kilometriä ja korkeutta paikoitellen jopa 25 metriä. Muurin varrella on viisi kuvauksellista linnaketta, joista kuuluisin on vanhaa satamaa korkealta kukkulalta vartioiva Lovrijenac. Dubrovnik-visiitin kohokohtia on kiertäminen kaupungin muureja pitkin, ja kierroksen voi aloittaa Pilen portilta. Muureilta avautuvat upeat näkymät vanhankaupungin kattojen ylle, kirkkaan siniselle merelle, vaikuttavalle Lovrijenacin linnoitukselle sekä läheiselle Lokrumin saarelle.

Lyhyen lauttamatkan päässä Dubrovnikista on kolme erinomaista päiväretkikohdetta. Lokrumin saarella on paitsi ihastuttavia uimarantoja ja kaunista luontoa, nähtävyyksinä myös muinaisen benediktiiniläisluostarin rauniot ja kasvitieteellinen puutarha. Mljetin saaresta valtaosa on kansallispuistoa, jonka luontoaarteita ovat rehevät metsät ja suolavetiset pikkujärvet. Viehättävä Korčulan saari on tarinan mukaan itsensä Marco Polon synnyinpaikka, ja saaren idyllisessä, muurien ympäröimässä kaupungissa on hänelle omistettu museo.

Hulppein näköala Dubrovnikiin ja merelle silmänkantamattomiin tarjoutuu Srð-vuorelta, joka on suosittu ulkoilukohde. Täällä sijaitsee myös Napoleonin aikainen puolustuslinnake Imperial. Matka noin 400 metriä korkean vuoren huipulle taittuu kevyimmin kaapelihissillä.

Dubrovnikin sää

Kroatiassa Dalmatian alue ja Dubrovnik kuuluvat Välimeren ilmastovyöhykkeeseen, eli kesät ovat pitkiä ja kuivia, talvet lyhyitä ja kosteita. Sijainti Adrianmeren rannikolla tekee Dubrovnikin säästä kuitenkin hieman erilaisen kuin monissa muissa Välimeren rantakohteissa. Erikoisuutena ovat tuulet, joille on täällä annettu nimetkin.

Kesällä puhaltava Mistraali tasoittaa paahtavinta hellettä. Yöaikaan sataa ja ukkostaa usein, ja aamut valkenevat kirkkaina ja raikkaina. Kosteanlämmin Jugo taas puhaltaa Pohjois-Afrikasta tuoden mukanaan hiekkaa ja keräten sadepilviä sekä nostattaen korkeita aaltoja. Talvisin pohjoistuuli Tramontana yltyy usein Boraksi, joka on kuivankylmä, vuorilta puhaltava myrskytuuli.

Rantalomakausi Dubrovnikissa alkaa huhti–toukokuun vaihteessa, jolloin uimavesien lämpötila nousee yli +20 asteen. Lämmin sää jatkuu ja rantojen palvelut pysyvät auki aina lokakuun alkupuolelle, mutta toisaalta jopa tammikuussa riittää mukavia yli +20 asteen päivälämpötiloja. Dubrovnik onkin vilkas matkakohde valtaosan vuodesta.

Dubrovnikin hintataso ja käytännön tietoa

Dubrovnikin matkailusuosio on nostanut hintatasoa ja vanhassakaupungissa hinnat ovat länsimaiset, vaikka paikallinen palkkataso on huomattavasti alhaisempi. Tuotteet ovat laadukkaita, ja muotikaupoissa varsinkin italialaiset merkit ovat hyvin esillä. Vanhankaupungin ulkopuolella Dubrovnikin hinnat ovat halvat.

Kroatian rahayksikkö on kuna (HRK). Paikallista valuuttaa kannattaa vaihtaa joko ennen matkaa Dubrovonikiin tai nostaa paikan päällä pankkiautomaateista, joita Dubrovnikista löytää vaivatta. Joissakin paikoissa on mahdollista maksaa myös euroilla, mutta vaihtoraha annetaan silti paikallisessa valuutassa. Maksukortti käy monessa paikassa maksuvälineenä, mutta käteiselläkin kannattaa varautua.

Lentoaika Dubrovnikiin suoralla yhteydellä on 3 tuntia, joten Dubrovnik sopii myös lyhyemmälle viikonloppumatkalle. Löydä  juuri sinulle sopivat lennot ja hotellit Dubrovnikista matkahaustamme!

Finnair Holidays -suosikkihotellit Dubrovnikissa

* Edullisin hinta kohteeseen {destination} on haettu 10 kuukauden ajalta ja sisältää lennot sekä majoituksen kohteessa {destination} jaetussa kahden hengen huoneessa vähintään kolmeksi päiväksi Euroopan- ja Lähi-idän- kohteissa ja vähintään kuudeksi päiväksi kaukokohteissa. Kaikkiin lippuihin sisältyy yksi ruumaan menevä matkatavara max. 23 kg ja käsimatkatavara max. 8 kg. Lisätietoa Finnairin matkatavaramääräyksistä saat osoitteesta: www.finnair.com/fi/fi/information-services/baggage.