Bordeaux – Matka, jota höystää kulturelli charmi

Ranskan lounaisrannikolla, Garonne-joen alajuoksulla sijaitseva Bordeaux lumoaa kävijän historialla ja nähtävyyksillä: upeita aukioita, vehmaita puistoja sekä uusklassisen rakennustaiteen helmiä. Lähes puolet kaupungin nähtävyyksistä kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin.

Bordeaux’n matkat sekä ruoka- ja viinielämykset kuuluvat luontevasti yhteen. Gastronomiastaan kuuluisassa kaupungissa ravintoloita on valtavasti, ja ranskalaisen keittiön lisäksi on helppo löytää esimerkiksi arabialaisia ja afrikkalaisia herkkuja. Bordeaux’ta ympäröivälle ainutlaatuiselle viinialueelle on tarjolla moneen makuun räätälöityjä retkiä. Futuristisessa viinimuseossa voi sukeltaa tuon jalon juoman historiaan.

Rue Sainte-Catherine on kaupungin tunnetuin kävely- ja ostoskatu. Lähistöllä kohoaa vaikuttava oopperatalo Grand Théâtre. Kaupungin vetonauloihin lukeutuu myös Place de la Bourse -aukio tilataideteoksineen. Kauniit joenrannat houkuttelevat käyskentelemään kiireettömästi periranskalaiseen tyyliin.

Keskiaikainen historia

Uljaine monumentteineen Bordeaux huokuu ritariromantiikkaa ja tarinoita menneiden aikojen aatelisväestä ja trubaduureista. Taivaita syleilevä goottilaistaiteen helmi, Saint-Andrén katedraali, on kaupungin tunnetuimpia maamerkkejä. Kahdesti kuningattareksi kruunattu suurnainen Eleonoora Akvitanialainen vihittiin kirkossa vuonna 1137 Ranskan tulevan kuninkaan kanssa. Kaupungin keskiaikainen sydän, Saint-Pierren kortteli, sykkii myös kiehtovan kahvilaelämän tahtiin. Täällä kelpaa maistella vaikkapa paikallista rommiherkkua, caneléta.

Viininystävän paratiisi

Bordeaux’n alueella on viljelty viiniä antiikin ajoista saakka. Maailmankuulu, arvoviineistään tunnettu viinialue kattaa 120 000 hehtaaria. Nykyisin myös luomuviljely nostaa päätään Bordeaux’n tiluksilla. Monenkirjavaan retkitarjontaan kuuluu erilaisia pyöräretkiä viinitiloille. Retkien kohokohtana on viinin valmistusmenetelmiin tutustuminen ja tilan oman tuotannon maistelu. Bordeaux’ssa ruokakauppojenkin hyllyt kätkevät jännittäviä, mutta edullisia viinilöytöjä.

Urbaani luonto

Bordeaux’ssa kukoistaa lukuisia näyttäviä viherkeitaita. Vanhan linnan raunioiden ympärillä rehottava Rivière-puisto, tuuheine puuvanhuksineen ja lääkekasveineen on mieleenpainuva elämys. Garonnejoen varrella voi kuljeskella kauniin jokipuiston vaihtelevissa maisemissa ja nauttia samalla upeista kaupunkinäkymistä. Bordeaux nimettiin virallisesti ympäristöystävälliseksi “kukkien kaupungiksi” vuonna 2015 kiellettyään kemiallisten torjunta-aineiden käytön.

Bordeaux matkakohteena

Bordeaux’n nähtävyydet

Bordeaux’n viinialue on yksi maailman tunnetuimmista ja korkeimmalle arvostetuista, ja satamakaupunki Bordeaux on vienyt viiniä ulkomaillekin jo 1200-luvulta alkaen. Historiallinen Bordeaux näkyy koko keskustan alueella hienona 1700-luvulta periytyvänä arkkitehtuurina. Etäisyydet ovat lyhyitä, joten Bordeaux’n nähtävyyksiä on helppo katsella kävellen. Goottilaistyylinen katedraali St-André juontaa alkunsa jo 1100-luvulle. Sen kellotornista Bordeaux’n matkaaja voi ihailla näkymiä koko kaupungin yllä.

Lähikaupunki Saint-Emilion on Bordeaux’n matkalla suosittu retkikohde. Täällä tutustumiskierroksen viinitarhoille ja -kellareihin voi tehdä jalkaisin tai pyörällä, mutta jos charmanttiin viinialueeseen haluaa tutustua laajemmalti, on autonvuokraus Bordeaux’sta suositeltavaa.

Bordeaux’n sää

Sadonkorjuu Bordeaux’n viinialueella ajoittuu elo–lokakuulle, joka on vuoden kiireisin sesonki ja tarjoaa matkailijallekin eniten nähtävää. Sadonkorjuun tarkan ajankohdan päättäminen on aina yhtä jännittävää. Jotta sadon laatu saadaan mahdollisimman korkeaksi, rypäleiden on ehdittävä kypsyä täydellisesti, mutta toisaalta ne on korjattava turvallisesti ennen syyssateita.

Bordeaux’n säähän vaikuttaa merellinen ilmasto, eivätkä sademäärät vaihtele kovin paljon vuoden mittaan. Vähiten sataa heinä- ja elokuussa, jolloin sadepäiviä on keskimäärin seitsemän. Kesäpäivien keskilämpötila pysyy selvästi yli 20 asteessa, talvella painutaan kylmimmillään lähelle nolla-astetta.

Finnair Holidaysilta löydät lennot ja hotellit Bordeaux’n matkallesi

Lentoaika Bordeaux’hon suoralla yhteydellä on 3 tuntia 35 minuuttia. Valitse matkahaustamme juuri sinulle sopivat lennot ja suosikkihotellit Bordeaux’sta ja lähde monipuoliselle kulttuurilomalle maailman viinipääkaupunkiin. Suosittelemme myös tutustumaan Nizzan-matkoihimme sekä Pariisin lento- ja hotellivalikoimaan.

Finnair Holidays -suosikkihotellit Bordeauxissa

* Edullisin hinta kohteeseen {destination} on haettu 10 kuukauden ajalta ja sisältää lennot sekä majoituksen kohteessa {destination} jaetussa kahden hengen huoneessa vähintään kolmeksi päiväksi Euroopan- ja Lähi-idän- kohteissa ja vähintään kuudeksi päiväksi kaukokohteissa. Kaikkiin lippuihin sisältyy yksi ruumaan menevä matkatavara max. 23 kg ja käsimatkatavara max. 8 kg. Lisätietoa Finnairin matkatavaramääräyksistä saat osoitteesta: www.finnair.com/fi/fi/information-services/baggage.