Berliini – Kaupunkiloma Euroopan boheemissa keskuksessa

Saksa

Yhteistyössä Mondo

Brežnev ja Honecker ovat jähmettyneet ikuiseen veljeyden suudelmaan graffitissa, joka on maalattu Berliinin muurista säilyneeseen pätkään. Matkailija toisensa jälkeen poseeraa sen edessä omaa pussausvalokuvaansa varten.
 
Kuuluisaan valokuvaan perustuvasta graffitista on tullut yksi Berliinin tunnetuimmista nähtävyyksistä, mutta muuten Berliinin-matkat näyttävät kaupungin, jonka jako itä- ja länsiosiin on enää kaukainen muisto. Berliinin muurista säilynyt reilun kilometrin mittainen pätkäkin on muuttunut taiteeksi East Side Galleryn alueella Spree-joen itärannalla.
 
Berliinistä on kehittynyt Euroopan boheemein kaupunki, joka elää jatkuvasta muutoksesta. Niin myös kaupungin trendikkäimmän kaupunginosan titteli vaihtaa alati paikkaa. Jokainen matka Berliiniin saa huomaamaan, että sitä mukaa kun vanhat suosikkialueet keskiluokkaistuvat, Berliinin parhaat ravintolat, kahvilat ja baarit syntyvät taas uusiin kortteleihin.
 
Onko Berliinin kiinnostavin kaupunginosa eläväinen Kreuzberg vai onko Neukölln jo kirinyt ohi? Vastaus selviää vain etsimällä. Lomamatka Berliiniin on kuin tehty urbaaniin tutkimusretkeilyyn.

Katso kaikki tarjoukset
Cabin crew vinkki

Susanna Lentoemäntä

Cabin crew vinkki

”Rakastan Berliinin historiaa! Paras paikka tutustua Berliinin muurin vaiheisiin on Berlin Wall Memorial, uudelleen rakennettu pätkä muuria, ja sen ohessa sijaitseva hyvä ilmaismuseo. Natsisaksan synnystä saa hyvän käsityksen Topografie des Terrors -näyttelyssä. Sieltä kannattaa kävellä vaikuttavalle Holokaustimuistomerkille ja lopuksi vielä Brandenburgin portille, kaupungin kuuluisalle symbolille.”

Klassikkomarkkinoita ja modernia joulun taikaa

Berliinin monilla joulumarkkinoilla teet ihania löytöjä käsityölahjoista jouluherkkuihin. Katso suosituksemme ja poimi parhaat vinkit lomallesi nyt.

Lue lisää

Berliini matkakohteena

Näe keskeiset Berliinin nähtävyydet kävelykierroksella

Berliini on kokenut historiansa aikana niin suurta loistoa kuin musertavaa tuhoakin, ja menneisyys näkyy kaupungissa edelleen. Berliinin-matkat antavat oivan tilaisuuden tutustua dynaamiseen ja alati uudistuvaan kaupunkiin, joka panostaa voimakkaasti ajassa elävään kulttuuriin ja innovatiiviseen muotoiluun. Samalla voi ihailla, miten taidokkaasti se vaalii menneistä ajoista muistuttavia kohteitaan.

Saksan valtiopäivätalo eli Reichstagsgebäude on Berliinin näyttävimpiä rakennuksia. Entiseen loistoonsa kunnostetun valtiopäivätalon lasikupoli näköalatasanteineen on valtavan suosittu nähtävyys, josta avautuu komea näkymä sekä kaupungin ylle että alapuolella olevaan parlamentin istuntosaliin. 

Valtiopäivätalolta lyhyen kävelymatkan päässä on toinen koko Saksalle merkittävä symboli, maan yhdistymiseen oleellisesti liittynyt Brandenburgin portti. Lähistöllä on Euroopan murhattujen juutalaisten muistomerkki, pysäyttävä 2 711 betonipaadesta koostuva labyrintti. Saksanjuutalaisten 2000-vuotista historiaa esittelevä Juutalainen museo puolestaan edustaa uutta berliiniläistä arkkitehtuuria vaikuttavimmillaan.

Kaupunkiloma Berliinissä vie kahden aukion vaiheille

Brandenburgin portilta voi myös ottaa suunnan kohti Berliinin kahta tärkeää aukiota. Etelässä sijaitsee Potsdamer Platz, joka aikoinaan muurin halkomana rajavyöhykkeenä oli tyhjää ei-kenenkään-maata. Nyt se on jälleen Berliinin sydän ja yksi koko Euroopan vilkkaimmista aukioista. Sellaisena se tunnettiin jo ennen toisen maailmansodan hävitystä, mutta nyt entisajan arvokkuutta ja historiaa uhkuvien rakennusten tilalla on moderneja pilvenpiirtäjiä sekä hulppeita ostos- ja viihdekeskuksia.

Brandenburgin portilta itään päin kulkeva pääkatu Unter den Linden johtaa upealle Museosaarelle, jonka muhkeat museot esittelevät ainutlaatuisen laajoja arkeologisia ja taidehistoriallisia kokoelmia. Matka jatkuu edelleen Alexanderplatzille ja Berliinin korkeimmalle näköalapaikalle televisiotorniin. Sieltä kelpaa tarkastella suurkaupungin maisemaa ja pohtia, mikä nähtävyys voisi olla seuraava etappi: kenties Checkpoint Charlie, Charlottenburgin linna tai Berliinin suurin puisto Tiergarten ja sen viihtyisät Biergartenit?

Lomamatka Berliiniin – mikä on paras vuodenaika?

Berliini on loistava kaupunkikohde mihin vuodenaikaan tahansa. Berliinin-matkat ovat sesonkihuipussaan kesällä, jolloin hellesää saattaa yltää jopa yli 35 asteen päivälämpötiloihin. Talvella sateet ovat yleisiä, ja luntakin saadaan aika ajoin.

Kevään kukoistus alkaa Berliinissä maaliskuun loppupuolella, ja sää pysyttelee enimmäkseen selkeänä ja tuulet leutoina. Lämpötilat ovat keskimäärin 20 asteen paikkeilla. Kevät ja syksy ovatkin kaupungin lukemattomien nähtävyyksien kiertelyyn parhaiten sopivia aikoja, sillä sää on miellyttävän lämmin mutta ei liian kuuma, ja matkailijamäärät eivät ole suurimmillaan.

Berliinin hintataso, majoitus ja käytännön tietoa

Ostoskeskuksia, pikkuputiikkeja, kirpputoreja, jättitavaratalo KaDeWe – loma Berliinissä ei jätä shoppailijalle toivomisen varaa. Hintataso on hieman edullisempi kuin Suomessa. Myöskään majoitus ja ruokaileminen eivät vaadi isoa matkabudjettia, siitä pitävät huolen esimerkiksi mittava hotelli- ja hostellitarjonta sekä laadukas ja laaja katuruokakulttuuri. Klassikkoherkku döner-kebab on tuhti ja edullinen makuelämys.

Maksukulttuuri poikkeaa suomalaisesta sikäli, että pelkän maksukortin varassa ei kannata Berliiniin lähteä. Suurimmissa tavarataloissa ja ketjuliikkeissä suomalaiset pankki- ja luottokortit kyllä hyväksytään maksuvälineiksi, mutta toisin on monissa pienemmissä myymälöissä ja ruokakaupoissa. Myös museoiden lippukassoilla, kahviloissa, klubeilla ja ravintoloissakin usein kelpuutetaan vain käteinen.

Matkakohteena Berliini on erittäin vilkas ympäri vuoden, joten sesonkikohtaista vaihtelua esimerkiksi hotellien hintatasossa ei juuri ole. Hotelleja on keskittynyt erityisen paljon läntiselle Kurfürstendamm-kadun ja Charlottenburgin vauraan kaupunginosan alueelle sekä idän suunnalla Alexanderplatzin tuntumaan ja Mitten kaupunginosaan.

Mukavan vaivaton matkapaketti: Berliinissä on helppo kulkea

Berliinin historia jaettuna kaupunkina näkyy siinä, että keskusta on pinta-alaltaan suuri ja nähtävyydet sijaitsevat varsin etäällä toisistaan. Onneksi kaupungin julkinen liikenne toimii poikkeuksellisen hyvin, kattavasti ja täsmällisesti. Matkailijankin kannattaa hyödyntää U-Bahnia eli maanalaista ja S-Bahnia eli lähijunaa, sekä busseja ja itäisellä puolella liikkuvia raitiovaunuja. Omatoiminen sightseeing onnistuu mainiosti bussilinjoilla 100 ja 200, joiden reiteille osuvat Berliinin tunnetuimmat kohteet. 

Berlin Welcome Card -matkakortti on hankinta, jonka ansiosta Berliinin-lomat sujuvat helposti kaupungilla liikkuen. Turistilipun hintaan sisältyy julkisen liikenteen käyttö ja alennuksia nähtävyyksiin, esityksiin ja risteilyihin Spree-joella. Esimerkiksi kahden vuorokauden matkakortti keskustan alueelle maksaa parikymmentä euroa. Perhematkaajien näkökulmasta on kätevää, että aikuisen lipulla 1–3 alle 14-vuotiasta lasta saavat ilmaiset matkat.

Lento ja hotelli Berliinin-lomallesi Finnair Holidaysilta

Lentoaika Berliiniin suoralla yhteydellä kestää 1 tunnin ja 55 minuuttia. Kaupunkilomat ja viikonloppumatkat Berliiniin ovat lyhyen välimatkan ansiosta hyviä vaihtoehtoja silloinkin, kun aikaa arjesta irrottautumiseen on vähemmän.

Valitse matkahaustamme juuri sinulle sopiva lento ja hotelli Berliinin-matkalle. Suunnittelet sitten kaupunkilomaa Berliiniin, Barcelonaan, Lontooseen tai Pariisiin, löydät mieleisesi lennot ja suosikkihotellit sivustoltamme. Tutustu samalla Finnair Holidaysin koko Euroopan matkakohteiden laajaan valikoimaan.

Finnair Holidays -suosikkihotellit Berliinissä

* Edullisin hinta kohteeseen {destination} on haettu 10 kuukauden ajalta ja sisältää lennot sekä majoituksen kohteessa {destination} jaetussa kahden hengen huoneessa vähintään kolmeksi päiväksi Euroopan- ja Lähi-idän- kohteissa ja vähintään kuudeksi päiväksi kaukokohteissa. Kaikkiin lippuihin sisältyy yksi ruumaan menevä matkatavara max. 23 kg ja käsimatkatavara max. 8 kg. Lisätietoa Finnairin matkatavaramääräyksistä saat osoitteesta: www.finnair.com/fi/fi/information-services/baggage.