Barn som reser ensamma och unga resenärer | Finnair Finland

Barn som reser ensamma och unga resenärer

Från incheckningsdisken till ankomsthallen finns vi här för att göra ditt barns upplevelse till ett underbart äventyr. På den här sidan finns mer information om vår tjänst för minderåriga utan följeslagare och viktiga noteringar för unga resenärer som reser ensamma. Vi tar gärna emot barn och unga resenärer som reser ensamma!

Barn som reser ensamma

Vi erbjuder en tjänst för minderåriga utan följeslagare, som är en assistanstjänst för barn mellan 5 och 11 år som reser ensamma för att resan ska bli så säker och smidig som möjligt. Från incheckningsdisken till ankomsthallen där deras förälder eller vårdnadshavare väntar tar vi hand om barnets resa så att du kan känna dig trygg.

Tjänsten för minderårig utan följeslagare krävs för alla barn mellan 5 och 11 år som reser ensamma, och är tillgänglig för alla flyg som marknadsförs av Finnair (flygnumret börjar med AY) och trafikeras av Finnair eller Norra. Barn som har en bokad tjänst för minderårig utan följeslagare kan ha anslutningsflyg om flygen är på samma dag och båda trafikeras av Finnair.

Du kan boka biljetterna och köpa tjänsten för minderårig utan följeslagare genom att kontakta vår kundtjänst eller en resebyrå.

Barn mellan 5 och 11 år kan resa utan tjänsten för minderårig utan följeslagare om de reser med:

 • Finnair-flyg inom Finland och har sällskap av en familjemedlem som är minst 12 år gammal, eller en följeslagare som är minst 16 år gammal och som har tillstånd från barnets förälder eller vårdnadshavare.
 • Internationella Finnair-flyg och har sällskap av en familjemedlem som är minst 16 år, eller en vuxen som är minst 18 år och som har tillstånd från barnets förälder eller vårdnadshavare.

Barn under 5 år

Vi vet att resor är en spännande upplevelse, och även små barn under 5 år kan tycka att det är kul att resa med oss. Vi välkomnar barn under 5 år på Finnair-flyg inom Finland med en familjemedlem som är minst 16 år gammal eller med en medföljande vuxen som är över 18 år och som har tillstånd från barnets förälder eller vårdnadshavare.

På våra långdistansflyg kan barn under 5 år resa med en vuxen som är minst 18 år och som har tillstånd från barnets förälder eller vårdnadshavare. Tyvärr är vår tjänst för minderårig utan följeslagare inte tillgänglig för barn under 5 år.

Unga resenärer som reser ensamma

Unga resenärer som reser ensamma och som är minst 12 år är välkomna på Finnair-flyg utan sällskap av vuxen. Vi kräver inget tillstånd från förälder eller vårdnadshavare, men myndigheterna i vissa länder kan göra det. Du kan kontakta närmaste konsulat eller ambassad i destinationslandet för att få information om dessa krav. Om ett skriftligt tillstånd behövs kan du se ett exempel på skriftligt medgivande.

Tjänsten för minderårig utan följeslagare är också tillgänglig på frivillig basis för unga resenärer mellan 12 och 17 år som reser ensamma. Observera att tjänsten för minderårig utan följeslagare krävs för alla under 15 år som reser ensamma till och från USA.

Vår omsorg från bokning till ankomst: Minderårig utan följeslagare

Bokning

 • Boka tjänsten för minderårig utan följeslagare
  Du kan boka biljetterna och tjänsten för minderårig utan följeslagare via vår kundtjänst eller en resebyrå. Observera att du måste tillhandahålla kontaktuppgifter för både dig själv och den person som möter barnet på destinationsflygplatsen. Både personen som köper biljetten för barnet och personen som möter barnet på destinationsflygplatsen måste vara vuxna.
 • Avgifter
  Barn mellan 5 och 11 år som reser ensamma måste flyga till vuxenbiljettpris. Förutom biljettpriset tillkommer en serviceavgift för tjänsten för minderårig utan följeslagare för varje etapp på resan. Den här serviceavgiften för varje etapp är 40 euro för flygningar inom Finland, 60 euro för flygningar inom Europa och 120 euro för långdistansflyg.
 • Resedokument
  Barn kan behöva särskilda resedokument när de reser. Se vår sida om resedokument för mer information.
 • Tillåten mängd bagage
  Tillåten mängd bagage för barn som reser ensamma beror på vilken biljettyp de har. Se vår sida om bagage på Finnair-flyg för att få mer information om våra tillåtna bagagemängder för olika rutter och reseklasser. Kom ihåg att du alltid kan köpa extrabagage som ett tillval.

Före resan

 • Vi vet att resor kan vara ett spännande äventyr för barn. Det kan vara en bra idé att förbereda dem för resan genom att låta dem veta att vår mark- och kabinpersonal kommer att ta hand om dem under hela resan.
 • Vi rekommenderar att du kontrollerar de dokument som krävs och ser till att de är klara före resan.
 • Vi rekommenderar också att du påminner föräldern eller vårdnadshavaren som ska ta emot barnet på destinationsflygplatsen att ha med sig legitimation.

På avreseflygplatsen

 • Checka in
  Vi rekommenderar att du kommer tidigare till flygplatsen än vanligt den dag då ditt barn reser. Vi har en incheckningsdisk som är avsedd för särskilda kunder, vilket innebär att minderåriga utan följeslagare kan checka in från den här disken på ett bekvämt sätt. Observera att du måste fylla i transportavtalsformuläret när du checkar in ditt barn.
 • Säker förvaring av dokument
  Vår markpersonal ger ditt barn ett fodral att hänga runt halsen där alla viktiga resedokument, såsom formuläret för minderårig utan följeslagare, boardingkort, pass eller visum, kan förvaras säkert under hela resan.
 • Ombordstigning
  Vi erbjuder prioriterad ombordstigning för minderåriga utan följeslagare så att de kan gå ombord på flygplanet först. En besättningsmedlem hjälper ditt barn att bekvämt sätta sig till rätta på sin plats och lägga undan sitt handbagage. Vi råder föräldern eller vårdnadshavaren att stanna kvar på flygplatsen tills flyget har avgått. Det är möjligt att följa med barnet till avgångsgaten på Helsingfors-Vanda flygplats om du har ditt pass med dig. Prata med markpersonalen vid incheckningsdisken.
 • Flygstörningar
  I händelse av flygstörningar (försening eller inställt flyg) tar vi hand om ditt barn och vägleder till nästa steg, och vi har barnet under uppsikt hela tiden. Vi ser till att underrätta dig om all information och alla uppdateringar.

Under flygresan

 • Omsorg ombord
  Vår kabinpersonal håller ett öga på ditt barn och ser till att barnet har allt som behövs under flygresan för komfort och säkerhet.
 • Mat ombord
  Vi är säkra på att barnen tycker om den rejäla och goda varmrätt vi serverar på våra långdistansflyg. På flyg inom Europa längre än två timmar erbjuder vi ett gratis mellanmål från vår meny ombord. Vi serverar vår omtyckta blåbärsjuice, och vatten är alltid gratis på alla våra flyg.
 • Underhållning ombord
  På långdistansflyg har vi ett brett utbud av underhållning ombord med filmer, tv-serier, musik och spel för barn så att ditt barn kan roa sig under hela flygresan.

På anslutningsflygplatsen

 • Under uppehållet
  Om ditt barn har ett anslutande Finnair-flyg samma dag tar någon i markpersonalen hand om barnet i väntan på nästa Finnair-flyg.

På destinationsflygplatsen

 • Vägledning till ankomsthallen
  När flyget anländer till destinationsflygplatsen kommer markbesättningsmedlemmen att följa med ditt barn genom immigrationskontrollen, bagageutlämningsområdet och ankomsthallen. Besättningsmedlemmen kanske inte talar ditt barns språk, men har alltid uppsikt över barnet och ser till att det är säkert. När ditt barn möter föräldern eller vårdnadshavaren i ankomsthallen verifierar vi dennes identitet innan vi säger hej då.
Gå till sidan: Barn som reser ensamma och unga resenärer