Resa med specialanpassad kost eller livsmedelsallergi | Finnair | Finnair Finland

Specialkost och livsmedelsallergier

Vi gör vårt bästa för att alla ska kunna njuta av maten ombord på våra flyg. Därför erbjuder vi en rad olika kostalternativ som är särskilt anpassade efter hälsa, kost, religion eller andra näringsbaserade krav.

Specialmåltider måste förbeställas. Vid allvarlig livsmedelsallergi ber vi dig informera oss före avgång. 

På så sätt kan vi se till att vi kan erbjuda dig en specialmåltid enligt dina behov eller om du behöver ta med din egen måltid.

Beställa specialmenyer

På våra Finnair-trafikerade långdistansflyg finns specialmåltider för alla reseklasser (Economy, Premium Economy och Businessklass). Om du har några särskilda kostkrav kan du välja måltid i förväg bland våra specialkostalternativ, så förbereder vi måltiden och du kan avnjuta den ombord. Observera att urvalet är större för våra kunder som reser i businessklass.

På våra kortdistansflyg (inom Europa) finns specialmåltider för businessklass. Förbeställ din specialmåltid minst 24 timmar före flygresan via Hantera bokning eller din Finnair Plus-profil om du är Finnair Plus-medlem.

Om du reser i ekonomiklass på ett av våra kortdistansflyg kan du antingen köpa din måltid ombord från vår meny med mat och dryck, där även olika specialanpassade kostalternativ ingår. Du kan också förbeställa din måltid från vårt utbud av varmrätter, sallader och smörgåsar via Finnair-appen eller vid incheckning online i mån av tillgång.

Information om måltider

Du kan se urvalet och mer detaljerad information om varje måltid genom att välja en måltid i listrutan ovan. Observera att Finnair gör sitt absolut bästa för att garantera en fullständigt allergenfri måltid, flygkabin eller resemiljö på sina flyg.

Matallergier

Om du har en allvarlig matallergi eller matintolerans ber vi dig informera oss genom att fylla i formuläret för begäran om särskild assistans minst 72 timmar före avgång. Observera att vi kan be dig att fylla i formuläret för medicinsk information (MEDIF) som uppföljning på din första begäran.

Observera att om du har flera eller mycket allvarliga allergier kanske vi inte kan erbjuda dig en lämplig måltid. 

Resa med jordnötsallergi

I businessklass, kan du välja ”Annan specialmåltid (SPML)” bland våra specialkostalternativ som är lämpliga för de flesta som lider av jordnötsallergi eftersom de inte innehåller nötter. Tyvärr kan vi inte garantera en fullständigt allergenfri måltid, kabin eller resemiljö på våra flyg. Måltiderna ombord kan innehålla spår av nötter och mandlar. Dessutom kan andra passagerare ta med nötter ombord i handbagaget. 

Vår kabinbesättning kan be kunder som sitter nära dig att inte konsumera nötter under flygresan. Vi kan dock inte meddela alla kunder ombord.

Vi rekommenderar att du rådfrågar en läkare innan du köper biljetter för att diskutera eventuella risker och hur de kan minimeras. Om du har fått en epinefrin- eller adrenalin-autoinjektor såsom EpiPen utskriven, se till att ha den med dig i ditt handbagage. Vi rekommenderar att du packar medicinen i en separat påse, helst i originalförpackningen tillsammans med receptet och läkarintyget. 

Du får ta med egen mat ombord under förutsättning att den följer gällande säkerhetsföreskrifter för handbagage. Observera att maten inte kan värmas upp ombord.

Information om allergener

På Finnair-flyg som avgår från Helsingfors kan vår kabinbesättning ge produktinformation om de måltider som serveras ombord och information om 14 olika allergener som måltiderna kan tänkas innehålla.

På flyg som avgår från våra internationella resemål är det ofta svårt att få en lista över allergener på grund av lokala livsmedelsbestämmelser. Vi gör även vårt bästa för att kunna ge bättre information om allergener på våra flyg till Helsingfors. 

Om du vill ha mer information om allergener är du välkommen att kontakta vår kundtjänst.

Gå till sidan: Specialkost och livsmedelsallergier