Resa med specialanpassad kost eller livsmedelsallergi | Finnair | Finnair Finland

Specialkost och livsmedelsallergier

Vi vill att alla ska kunna njuta av maten ombord på våra flyg. Därför erbjuder vi en rad olika kostalternativ som är särskilt anpassade efter hälsa, kost, religion eller andra näringsbaserade krav.

Specialmåltider måste förbeställas. Vid allvarlig livsmedelsallergi ber vi dig informera oss före avgång.

Specialkost

Specialmåltider erbjuds i alla bokningsklasser på Finnair-trafikerade långdistansflyg och i företagsklass på våra kortdistansflyg (inom Europa och Mellanöstern). Förbeställ din specialmåltid minst 24 timmar före flygresan via Hantera bokning eller din Finnair Plus-profil om du är en Finnair Plus-medlem.

Om du reser i ekonomiklass på ett av våra kortdistansflyg kan du antingen köpa din måltid ombord från vår meny med mat och dryck, där även olika specialanpassade kostalternativ ingår. Du kan också förbeställa din måltid från vårt utbud av varmrätter, sallader och smörgåsar via Finnair-appen eller vid incheckning online i mån av tillgång.

Information om måltider

Du kan se urvalet och mer detaljerad information om varje måltid genom att välja en måltid i listrutan ovan. Observera att Finnair gör sitt absolut bästa för att garantera en fullständigt allergenfri måltid, flygkabin eller resemiljö på sina flyg.

Livsmedelsallergier

Om du lider av svår livsmedelsallergi eller -intolerans är det viktigt att du informerar oss genom att fylla i ett formulär för begäran av särskild assistans minst 72 timmar före avgång. Observera att vi kan be dig att fylla i ett formulär för medicinsk information (MEDIF) som en komplettering till din ursprungliga begäran.

Resa med jordnötsallergi

Alternativet ”Annan specialmåltid” (SPML) bland våra alternativ för specialkost lämpar sig för de flesta som lider av jordnötsallergi eftersom denna typ av måltid inte innehåller nötter. Vi kan dock tyvärr inte garantera en fullständigt allergenfri måltid, flygkabin eller resemiljö på våra flyg. Måltiderna som serveras ombord kan innehålla spår av nötter och mandlar. Det kan också vara så att andra passagerare har nötter med sig i handbagaget.

Vår kabinpersonal kan be de passagerare som sitter nära dig att inte äta nötter under flygresan. Vi kan dock inte förbjuda alla ombord att ha med sig eller äta nötter.

Vi rekommenderar att du kontaktar en läkare innan du köper din biljett för att diskutera eventuella risker och hur du kan minimera dem. Om du har förskrivits en adrenalinpenna som t.ex. EpiPen, se till att ha med den i handbagaget. Vi rekommenderar att dina läkemedel packas i en separat påse, fodral eller necessär, helst tillsammans med originalförpackningen, läkemedelsreceptet och ett läkarintyg.

Du får ta med egen mat ombord under förutsättning att den inte motstrider gällande säkerhetsföreskrifter för handbagage. Observera att du inte kan värma din medhavda mat ombord.

Information om allergener

På Finnair-flyg som avgår från Helsingfors kan vår kabinpersonal ge produktinformation om de måltider som serveras ombord och information om 14 olika allergener som måltiderna kan tänkas innehålla.

På flyg som avgår från våra internationella destinationer kan det på grund av lokala bestämmelser vara svårt att få en lista över allergener. Vi gör vårt bästa för att kunna ge bättre information om allergener även på flyg till Helsingfors.

Om du vill ha mer information om allergener är du välkommen att kontakta vår kundtjänst.

Gå till sidan: Specialkost och livsmedelsallergier