Resa med specialanpassad kost eller livsmedelsallergi | Finnair Finland

Specialkost och livsmedelsallergier

Vi vill att alla ska kunna njuta av maten ombord på våra flyg. Därför erbjuder vi en rad olika kostalternativ som är särskilt anpassade efter hälsa, kost, religion eller andra näringsbaserade krav.

Vill du förbeställa en specialmåltid måste det ske minst 24 timmar före avgång.. Om du reser i businessklass och har andra speciella kostbehov på grund av hälsoskäl eller allvarliga matallergier kan du beställa en personanpassad ”Annan specialmåltid (SPML)” senast 72 timmar före avgång via vår kundtjänst.

Beställ specialmåltid

Förbeställ din specialmåltid minst 24 timmar före flygresan via Hantera bokning eller din Finnair Plus-profil om du är Finnair Plus-medlem.

Observera att vi uppdaterar vårt urval av specialmåltider och följande ändringar gäller från den 24 januari 2024. 

Tillgänglig till den 23 januari 2024Uppdaterad från 24 januari 2024Uppdaterad måltidsinformation
Annan specialmåltid (SPML)Specialmåltid (SPML)Fri från sju vanliga allergener (gluten, nötter, jordnötter, ägg, mjölk, fisk, skaldjur). Måltiderna är utformade i förväg och innehåller inte några av de allergener som nämns ovan. Observera att endast dessa sju allergener är uteslutna från den här måltiden. Andra allergener kan förekomma i måltiden. Inga andra kombinationer eller varianter finns tillgängliga för det här alternativet. 
Asiatisk vegetarisk måltid (AVML)Vegetarisk måltid i asiatisk stil/vegetarisk hinduisk måltid (AVML) Vegetarisk måltid i asiatisk stil. Innehåller en begränsad mängd mejeriprodukter. AVML-måltiden är också lämplig för den som föredrar en vegetarisk hinduisk måltid. HNML (icke-vegetarisk hinduisk måltid) tillreds enligt den hinduiska religionens krav. 
Hinduisk måltid (vegetarisk/vegansk måltid endast från Helsingfors)Icke-vegetarisk hinduisk måltid (HNML)Förberedd enligt den hinduiska religionens krav. Den här måltiden är inte vegetarisk och den är tillagad och kryddad i indisk stil. Den kan innehålla lamm, kyckling, fisk, ägg, mjölk och mejeriprodukter. Innehåller inte nötkött, kalvkött, nötköttsåser eller nötköttsextrakt. Om du föredrar en vegetarisk hinduisk måltid, välj AVML.

Långdistansflyg

På våra Finnair-trafikerade långdistansflyg (till/från Asien, Nordamerika och Mellanöstern) erbjuds specialmåltider för alla reseklasser (ekonomiklass, Premium Economy och businessklass). Om du har några särskilda kostbehov kan du välja din måltid i förväg bland våra alternativ för särskild kost. Vi kommer då förbereda måltiden så att du kan avnjuta den ombord. Observera våra businessklasskunder får ett bredare utbud.

Kortdistansflyg

På våra kortdistansflyg (inom Europa) erbjuds specialmåltider endast för businessklass.

Om du reser i ekonomiklass på ett av våra kortdistansflyg kan du antingen köpa din måltid ombord från vår meny med mat och dryck, där även olika specialanpassade kostalternativ ingår, eller förbeställa din måltid från vårt utbud av varmrätter, sallader och smörgåsar via Finnair-appen eller vid incheckning online i mån av tillgång.

Information om måltider

Du kan se urvalet och mer detaljerad information om varje måltid genom att välja en måltid i listrutan ovan. Observera att Finnair gör sitt absolut bästa för att garantera en fullständigt allergenfri måltid, flygkabin eller resemiljö på sina flyg.

Asiatisk vegetarisk måltid (AVML)

Tillgänglig t.o.m. 23 januari 2024:

Kryddad vegetarisk måltid med begränsad användning av mejeriprodukter.

Tillgänglig fr.o.m. 24 januari 2024 och framåt:

  • Uppdaterat namn: Vegetarisk måltid med asiatiska smaker/vegetarisk hinduisk måltid (AVML)
  • En vegetarisk måltid med asiatiska smaker. Innehåller en begränsad mängd mejeriprodukter. AVML-måltiden passar även passagerare som föredrar en vegetarisk hinduisk måltid.

Hinduisk måltid (endast vegetarisk/vegansk från Helsingfors) (HNML)

Tillgänglig t.o.m. 23 januari 2024:

  • Tillagad med respekt för hinduiska kostvanor och trosuppfattningar. Innehåller inget nöt-, kalv- eller fläskkött eller rå eller rökt fisk. Observera att den hinduiska måltiden är vegetarisk när ditt flyg avgår från Helsingfors. På andra flyg är den inte vegetarisk.

Tillgänglig fr.o.m. 24 januari 2024 och framåt:

  • Uppdaterat namn: HNML (icke-vegetarisk hinduisk måltid) 
  • Tillagad enligt hinduistiska regler. Den här måltiden är inte vegetarisk och tillagas samt kryddas med indiska smaker. Den kan innehålla lamm, kyckling, fisk, ägg, mjölk och mejeriprodukter. Innehåller inte: Nötkött, kalvkött, nötköttssåser eller nötköttsextrakt. (Om du önskar ett vegetariskt hinduistiskt måltidsalternativ väljer du AVML).

Andra specialmåltider (businessklass) (SPML)

Tillgänglig t.o.m. 23 januari 2024:

  • En specialmåltid som skräddarsys efter kundens kostbehov och beställs av hälsoskäl. Beställningen måste innehålla specifika uppgifter om ingredienser som inte får ingå i måltiden. Kan beställas i businessklass. Kontakta vår kundtjänst.

Tillgänglig fr.o.m. 24 januari 2024 och framåt:

  • Uppdaterat namn: SPML (specialmåltid)
  • Fri från sju vanliga allergener (gluten, nötter, jordnötter, ägg, mjölk, fisk, kräftdjur). Måltiderna är lagade i förväg och innehåller inga av de allergener som nämns ovan. Observera att endast dessa sju allergener har uteslutits i den här måltiden. Andra allergener kan förekomma i måltiden. Inga andra kombinationer eller varianter finns tillgängliga för det här alternativet.

Matallergier

Om du har en matallergi kan du beställa en specialmåltid för din flygresa. I vårt utbud ingår en rad specialmåltider som utesluter många potentiella allergener, såsom fisk och skaldjur, mejeriprodukter, ägg och gluten.

Om du har flera eller mycket allvarliga allergier kanske vi inte kan erbjuda en lämplig måltid. Du får ta med egen mat ombord under förutsättning att den följer gällande säkerhetsföreskrifter för handbagage. Vi rekommenderar mat med lång hållbarhet, eftersom det inte är möjligt att värma eller kyla maten som du tar med dig.

Efter ombordstigningen kommer vår kabinbesättning att kunna ge information om allergener i de måltider som serveras på flyget. Denna information kan även finnas på måltidsförpackningen. Allergenmärkningen på förpackningen kanske dock inte återspeglar alla de allergener som anges i EU:s lagstiftning. Vi köper in mat från hela världen och inte alla länder anser att samma ingredienser är allergener.

Observera att vår kundtjänstpersonal inte kan dela dina personliga uppgifter om matallergi med kabinbesättningen. Informera därför kabinbesättningen om din matallergi när du stiger ombord på flyget.

Om du vill kan du ta med egna våtservetter för att rengöra brickan, stolsfickorna och armstöden på sätet från eventuella spår av nötter eller andra allergener som kan finnas kvar från den tidigare flygresan. 

Resa med nöt- eller sesamallergi

I businessklass kan du välja ”Annan specialmåltid (SPML)” bland våra specialkostalternativ som är lämpliga för de flesta som lider av jordnöts-, trädnöts- eller sesamallergi.

Vi erbjuder inte någon nötfri specialmåltid i ekonomiklass och Premium Economy, men du kan ta med dig egen mat ombord så länge den följer gällande säkerhetsföreskrifter för handbagage.

Tyvärr kan vi inte garantera en allergenfri kabinmiljö när du reser med oss. Vissa av våra måltider eller tilltugg ombord kan innehålla jordnötter eller jordnötsprodukter eller produceras i en anläggning som behandlar jordnötter. Vi kan inte heller förhindra att andra passagerare tar med nötter ombord.

På begäran kan vår kabinbesättning be att kunder som sitter nära dig inte konsumerar nötter under flygresan och se till att inte servera tilltugg med nötter i din närhet. Vi kan dock inte meddela alla kunder ombord.

Allvarliga allergiska reaktioner

Allvarliga allergiska reaktioner (anafylaxi) ombord är sällsynta, men om du lider av allvarlig allergi råder vi dig att rådfråga en läkare innan du köper biljetter för att diskutera möjliga risker och hur de kan minimeras.

Om du har fått en epinefrin- eller adrenalin-autoinjektor, såsom EpiPen, Anapen, Twinject eller Jext utskriven ska du se till att ha den med dig i handbagaget. Vi rekommenderar att du packar med medicinen i en separat påse, helst i originalförpackningen tillsammans med receptet och intyget från din läkare. 

Se till att din medicin är lättåtkomlig under hela flygresan, t.ex. förvara den i stolsfickan eller på dig. Meddela också kabinbesättningen och personerna som sitter bredvid dig om din allergi, var du har placerat medicinen och vad man ska göra i en nödsituation. 

Vår kabinbesättning är utbildad i grundläggande första hjälpen och att känna igen symtom på anafylaxi, men de måste förlita sig på en frivillig läkare för att administrera läkemedel, och frivilliga läkare kanske inte alltid finns bland passagerarna. Om du reser med ett resesällskap bör de vara förberedda på att hjälpa dig först. EpiPen eller liknande autoinjektorer ingår inte i sjukvårdssatsen för nödsituationer ombord på våra flyg.

Gå till sidan: Specialkost och livsmedelsallergier