Våra åtgärder för hållbart resande och miljö | Finnair Finland

Våra åtaganden

Bli koldioxidneutral 2045

Vårt långsiktiga mål är att vara koldioxidneutrala 2045. För att få igång bollen här och nu har vi också satt en milstolpe för 2025 – att minska våra utsläpp med hälften.

Läs mer

Hållbara produkter och processer

Vi har hållbarhet i åtanke vid beslut om våra produkter, tjänster och samarbeten. Det är en viktig drivkraft, från planering till produktion och i sista hand återvinning.

Läs mer

Bygga bryggor i världen och mellan människor

Vi vill bidra till en bättre förståelse mellan människor och kulturer. Jämställdhet, mångfald och icke-diskriminering är grundläggande för våra relationer med kunder och anställda.

Läs mer

Hur får man veta mer?

En översikt med närmare beskrivning av våra åtgärder hittills finns i den årliga hållbarhetsrapporten.

Se den senaste rapporten

Se även inslaget om vårt hållbarhetstema i tidskriften Blue Wings.

Läs de senaste nyheterna och artiklarna

Dina enkla steg mot mer hållbart resande

Inom luftfart kan små saker ha stor påverkan. När du läser igenom tipsen nedan kommer du att inse att det finns något i varje skede av resan som även du kan göra. Vi tackar för att du flyger med oss och väljer att göra det hållbart.

Planera resan

 • Välj en direktrutt eller en som är så kort som möjligt. Du kan kombinera olika transitalternativ, t.ex. med vår bussförbindelse för Tammerfors och Åbo. Visste du att man via Helsingfors kan flyga en av de kortaste resrutterna mellan Asien och​ Europa? Det innebär färre utsläpp för att ta dig till din destination.
 • Ta dig tid att kolla vilka flygbolag som har en modern och bränsleeffektiv flotta och boka resan med dem. Bränsleeffektiviteten är ett av de viktigaste sätten att minska flygets miljöpåverkan. Lär känna Finnairs flottaoch läs mer om bränsleeffektiva flygi Blue Wings-berättelser.

Förberedelser inför resan

 • Packa lätt, eftersom varje kilo ombord räknas och påverkar bränsleförbrukningen. Visste du att om alla Finnair-passagerare hade rest med ett kilo mindre bagage 2018 skulle bränslebesparingen ha täckt 20 flygningar från Helsingfors till Tokyo? Genom att minska vikten på ditt bagage med 5 kg minskar du ditt koldioxidavtryck med cirka 5 % och bidrar till hållbara resor mer än en passagerare skulle föreställa sig. Hitta våra tips för hur du kan packa smart här. Läs våra tips för kabinpersonalen om hur du packar smart.
 • Förbeställ ett mål mat och andra produkter till nästa flygresa. Det hjälper oss att förbeställa den optimala mängden måltider och produkter ombord, vilket i slutänden leder till mindre matavfall och minskar flygplanets vikt.
  • På flyg där vi serverar kostnadsfria måltider ber vi dig meddela oss om din specialkost i förväg, så att vi kan ha rätt måltid för dig och inga måltider går till spillo.
  • Fundera på att välja ett vegetariskt alternativ på nästa flygresa. Vi introducerar fler vegetariska måltidsalternativ i framtiden.
 • Ta med dig din återanvändbara vattenflaska för att undvika att behöva köpa och använda engångsflaskor på flygplatsen såväl som på resan. I vårt nav Helsingfors-Vanda flygplats hittar du flera kranar för att fylla flaskan med dricksvatten kostnadsfritt. Kom bara ihåg att flaskan måste vara tom vid säkerhetskontrollen.
 • Ta med egna hörlurar med en standardljudkontakt när du flyger på våra långdistansflygningar. Den här lilla åtgärden kan bidra till att minska plastavfallet.
 • Om möjligt föredrar du papperslösa digitala lösningar som Finnair-appen istället för att skriva ut. När du har checkat in via internet kan du hämta ditt mobilboardingkort och det digitala Finnair Plus-kortet i Finnair-appen, utan internetanslutning. Se bara till att dubbelkolla att den flygplats du passerar igenom accepterar mobilboardingkort – som vårt nav Helsingfors-Vanda flygplats gör.

Hitta till flygplatsen

 • Hållbara resor börjar när du kliver ut ur huset och beger dig till flygplatsen. Välj gärna kollektivtrafik för att ta dig till flygplatsen.
 • Var i tid så att flyget kan avgå i tid. Punktlighet är avgörande för att garantera att flygtrafiken fungerar säkert och smidigt, men för att komma ikapp en minut i luften krävs 100 kg extra bränsle.

Under flygresan

 • Använd gärna samma vatten-, juice- eller kaffekopp för påfyllning. Det hjälper oss att minska avfallet ombord.
 • Om du har tagit med dig hörlurar kan du använda dem istället för de som erbjuds vid din sittplats på våra långdistansflyg.

Finnair Plus

 • Du kan också bidra till hållbarhet inte bara under utan även efter resor.Skriv dina Finnair Plus-poäng för att bidra till att skapa en valfri välgörenhetsorganisation. Se alternativen i Finnair Shop
Gå till sidan: Hållbara resor